Kristianopel och Eksjö – vilka smultronställen!

Kristianopel är verkligen ett litet smultronställe som vi besökte under våra dagar i Blekinge. Vi stannade till där då vi också under samma dag besökte Kalmar. Kristianopel – den lilla orten belägen i Blekinges nordligaste hörn, mellan Kalmar och Karlskrona. Under 1600-talet var Kristianopel stad och var Nordens första renässansstad. Kristianopel  – den forna danska staden (Christianopel), är en liten miniatyr av Visby om man så vill med ringmuren, den gamla kyrkan, husen, rosorna, hamnen och havet. Här finns små butiker, hantverkare trädgårdar att besöka. När vi var här var det loppis nere vid hamnen och en annan inne i en trädgård. Inga köp för vår del, men kul ändå! 🙂 Mest njöt vi av att gå bland de gamla husen och kika in i trädgårdarna, se resterna av ringmuren.

Kristianopel -en liten oas alldeles bredvid båthamnen…

Ett av de äldsta husen – bara älskar det!

Här i Kristianopel hade jag velat stanna längre, men vi ville också besöka Kalmar och dit var det flera mil att köra. I efterhand ansåg vi att vi hade kunnat avstå det besöket. Kalmar har mycket att erbjuda, men så här mitt i sommaren, var där alldeles för många turister (vad annars) och inte så idyllisk som jag förväntade mig. Det jag sökte i Kalmar fann jag istället påföljande dag, i Eksjö!

Nästa dag på väg hem mot Göteborg, var det mitt önskemål att vi skulle stanna till i Eksjö. Staden med de välbevarade gamla trähusen! Jag måste i ett tidigare liv, levt och verkat i en sådan här miljö! Vad är det annars som gör att jag gång på gång dras till dessa miljöer? 🙂

Strålande sol denna dag och vi promenerade gata upp och gata ned. Läste på de flesta skyltarna om de olika gamla husen och kikade in på en del av alla innergårdarna. En av dem var Fornminnesgården som har en av de bäst bevarade gårdsmiljöerna. Fint att vårdträdet är bevarat – en ask.

Vid denna gård har flera kopparslagare verkat från 1600-talet till 1900-talets början. Sedan 1924 huserar här den lokala hembygdsföreningens museum. Vidare passerade vi Aschanska gården som har en intressant historia. Tre generationer Aschan och verkat på gården. den sista generationen bestod av fem syskon och när den yngsta av syskon, Hedda dog 1984, var hon 101 år! Det fanns inga arvingar efter syskonen, så gården övertogs av en stiftelse. Hemmet står kvar i orört skick och representerar ett borgarhem från förra sekelskiftet. Vi kikade in på gården, men inte själva hemmet.

Här finns som sagt många välbevarade hus med en rik historia och det som också är unikt är att Stora torget i Eksjö har förskonats från 1960-talets varuhusbyggen! De stora varuhusen ligger i utkanten och därmed har innerstaden bevarat sin stadskaraktär. Istället finns de där små personliga butikerna som jag också tycker så mycket om. Nu var det söndag och inga butiker öppna.

Åh, vad de är fina de där emaljskyltarna!  Kanske det var där jag arbetade – i ”Gyllings hatt-& Kostymmakeri!” 🙂

Och så alla vackra dörr – och fönstermålningar!

En oas med blommor i en liten park och vid ån…

Foton gör inte staden rättvisa, utan ska ju helst upplevas på egen hand. Kan tänka mig att här också är mysigt vid juletid.

Avslutar med att visa ett foto ifrån sista kvällen i Karlskrona. Vi hittade en pärla – en mindre restaurang som hade en mysig innergård. Där slog vi oss ned och njöt av kvällen, atmosfären, fina semesterdagar och av att uppleva detta tillsammans. 🙂

Kram, Gunilla

(Visited 234 times, 1 visits today)
0

9 svar på ”Kristianopel och Eksjö – vilka smultronställen!

 1. Fina bilder! Jag är också förtjust i gamla trähus. Fick ju min dos i Hjo och även i Nora tidigare i år. Jag bodde i Kalmar två år när jag pluggade turism där. En riktig sommarstad. Vet att vi var till Eksjö då med vår härliga lärare i kulturhistoria. Men blev nu sugen på att åka dit igen någon gång och även till Blekinge. Sveriges trädgård är det inte så det kallas? Så bra du skrev om tankar runt semester. Jag känner mig så nöjd med våra tre veckor i år bra mix med stugliv, utflykter, kul på tu man hand och lagom med besök i stugan. Har för första gången på länge kunnat vara borta hemifrån i två veckor på raken. Inte behövt åka hem och jobba mitt i och så skönt att min mamma nu har det bra på boende och tillsyn. Känt mig avkopplad.
  Kram och ha en fin augusti!
  Annika

  0
  • Tack Annika för din fina kommentar! Blir glad av att läsa dina rader – att din semester har blivit som du hoppades på. 🙂
   Hjo – där har jag varit några gånger – en underbar pärla liksom Vadstena. Nora är en stad som jag vill till – få bli ett annat år.
   Gott att din mamma har det bra – då har du också det bra!
   Må så gott!
   Kram, Gunilla

   0
 2. Ser verkligen ljuvligt ut. Tror minsann att vi stannat till och fikat i Kristianopel någon gång på väg hem från Öland och jag blev också förtjust i den där fina historiska staden med alla rosenträdgårdar. Mycket vackert.
  I Kalmar finns ett muséum där man kan kolla in en fin Jenny Nyström utställning. Kommer ni dit fler gånger så är den sevärd.

  Jag brukar också fundera kring anknytning eller vad det beror på när man speciella känslor för vissa platser. Just nu är jag i Cambridge och jag är så förtjust i skoluniform och de historiska byggnaderna här…tänkte i liknande banor som du. Har jag bott här i ett tidigare liv? Sen kanske jag inte tror på detta med tidigare liv, men ändå kan jag inte låta bli att undra ibland.

  Ha det fint!
  Kram Christina

  0
  • Tack Christina för din kommentar! Det är så roligt att ta del av andras tankegångar. Nu hade vi inte så mycket tid på oss när vi var i Kalmar och jag är måttligt road av att gå på museum. Men Jenny Nyström… det hade jag velat se!
   Jag tror inte heller på att jag levt ett tidigare liv, men precis som du skriver, så blir känslorna så starka för vissa platser. Jag bara dras till vissa miljöer.
   Cambridge…åh om det ser jag fram emot att läsa på din blogg!
   Kram, Gunilla

   0
 3. Mums! Vilken härlig tripp ni gjorde. Du har som vanligt hittat de där detaljerna som jag är så fäst vid. <3 Jag är också glad för att fina Eksjö blivit förskonad. Samtidigt är den oskyddad vid storbränder. Stämningsfullt avslutningsfoto. Sådana resor är balsam för själen. Vi älskade att bo i Hjo. Hade vi inte våndats för en extremt jobbig granne hade vi bott kvar. Kvinnan har" fått" ett eget kåseri i min nästa kåseribok. 😉
  Tack för ett underbart blogginlägg, helt i min smak.
  Kram Bosse

  0
  • Tack Bosse!Hjo, Nora och Eksjö omtalas som ”de tre kåkstäderna” och Nora är den stad som står på tur att få ett besök av oss! Hjo är en underbar stad, så synd att ”kvinnan” förstörde era dagar där! Måste ju ha varit något extremt!!!
   Eksjö har varit utsatt för brand, men som tur är har inte hela kvarter brunnit som jag uppfattade det.
   Helgkram
   Nilla

   0
   • Det ska bli spännande att se bilder från Nora. Där har jag aldrig varit. Just nu måste jag erkänna att jag inte ens kan placera landskapet. Märks att jag tappat vissa saker som jag kunde från förr. Namn är något annat.
    Det var inte så länge sedan det brann i Eksjö sist. Usch!
    Jag fick njuta av din header en gång till. Hoppas den får vara kvar länge. 🙂
    Onsdagskram Bosse

    0
    • Bilder från Nora dröjer allt! Tror inte att vi åker dit i år, utan det sparar vi ett tag till! Nora ligger i Västmanland i Örebro län. Ja,fotot på min header är harmonisk och blir kvar ett litet tag till.
     Dåligt med uppdatering nu…så mycket annat som upptar min tid och uppmärksamhet.
     Kram Nilla

     0
 4. Såna där hus och städer går jag också igång på! Eksjö är en pärla, älskar att gå runt bland gamla hus! Kristianopel däremot har jag inte varit, men den måste jag besöka inser jag när jag läser din beskrivning – miniatyr av Visby 😉 Kan ju inte vara annat än fint! *hihi*

  Tack för din fina kommentar inne hos mig!
  Må så gott!
  Gunilla

  0

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.