Lund – en skånsk pärla!

En weekend i  mysiga Lund…

Tidigare i vår funderade maken och jag på att åka söderut mot Halland och Skåne och tillbringa en weekend någonstans där vi inte varit förut. Vi har våra pärlor som vi besökt många gånger, men varför inte besöka något nytt? Lund är den lagom stora staden som vi hittills bara passerat på vår väg mot Skåne.

Lund är en av Sveriges äldsta städer och man kan se tydliga spår av dansk stadsplanering. Men Lund är också kontrasternas stad där den medeltida stadskärnan samsas med moderna byggnader och internationellt kända företag. Men mest är väl staden känd för att vara en studentstad! Universitetet – en av alla de byggnader som vi passerade på vår stadsvandring grundades 1666.

Precis som det står i en av de broschyrer som vi fann på turistbyrån, så är det nära till allt i Lund, vilket gör att staden är perfekt att upptäcka till fots eller på cykel. För vår del blev det till fots den här gången. Vi följde en ungefärlig slinga och traskade runt bland hus, byggnader, gator och torg. Och prata om att ha tur med vädret! Strålande sol ifrån det vi kom på fredagen till det att vi åkte hem på söndagen.

Vi fick vårt lystmäte tillgodosett av att betrakta alla gamla hus med dess trädgårdar som jag bara älskar! 🙂 Jag skulle kunna flytta in i något av dessa hus och njuta av dess charm, även om de var i behov av mer eller mindre omsorg. Gamla hus ska ha patina och trädgården, ska vara så där lummig och lite vildvuxen. Jag smög runt med min kamera och fotograferade högt och lågt! 🙂 De flesta hus i tegel, några med putsad fasad.

Gamla hus har en själ och med det menas nog att huset har varit bebott länge av flera generationer eller av andra olika ägare. Alla sätter sin prägel på huset och därmed bär huset på en historia. På samma sätt bär trägården på sin historia. En trädgård kan vara parklik och pedantiskt skött, eller lite mer lummig och vildvuxen. Ibland kanske helt igenvuxen och om man går varsamt fram kan rariteter upptäckas i trädgården. Ja, jag älskar hus, trädgårdar och byggnader som bär på en historia!

thumb_DSC_0007_1024

Det här huset såg vi ifrån vårt hotell med den där lummig härlig trädgården! Vilka träd!

thumb_DSC_0003_1024

thumb_DSC_0100_1024

Vilket fin namn på ett hus!

thumb_DSC_0006_1024

thumb_DSC_0014_1024

En titt in i en annan trädgård…

thumb_DSC_0021_1024

Det är svårt att göra husen och trädgårdarna rättvisa…men försök att se framför er en lummig trädgård med vårblomster och blommande fruktträd.

thumb_DSC_0018_1024

thumb_DSC_0028_1024

thumb_DSC_0029_1024

thumb_DSC_0025_1024

thumb_DSC_0026_1024

Och i fönstren finns det vackert porslin i blått där fönsterbågarna blir själva ramen! 🙂

Något som vi absolut ville besöka var Botaniska trädgården. Inte visste vi att en sådan också fanns i Lund! Men det gjorde det och det det borde vi har förstått med tanke på stadens mångfald och historia. Vid vårt besök stod tulpanerna för ögonfröjden! Du milde vilken färgpalett!

thumb_DSC_0067_1024

thumb_DSC_0071_1024

thumb_DSC_0074_1024

Det var fantastiskt vackert, men så tycker jag också om det där lilla enkla som står där och lyser lika praktfullt i sin enkelhet…

kungsängslilja i vitt och lila bland andra skönheter…

thumb_DSC_0081_1024

thumb_DSC_0078_1024

Älskade, underbara vår!

Ja, det blev en underbar weekend och kanske ni vill se mera av Lund?

Kram, Gunilla

 

 

(Visited 93 times, 1 visits today)
0

4 svar på ”Lund – en skånsk pärla!

 1. Vilken strålande rubrik och vilken tur ni hade med vädret på er weekendtripp. Tack för alla härliga blomsterbilder och mysiga hus. 🙂 Botaniska besökte vi förra året och bestämde redan då att vi planerar att göra ett återbesök i år. Jag gissar på att ni sökte in mot centrum från botaniska och även besökte en viss känd kyrka. 🙂 Vissa gator med gatuhus och kullerstensvägar påminner om ex. Ystad, Simrishamn och Vadstena. Om jag får önska, hoppas jag att en av våra döttrar hamnar i den staden till höstens pluggande. Vilket hotell bodde ni på? Något du kan rekommendera? Nästa gång får ni ta med er cyklarna. Jag ser fram emot fortsättningen.
  Kram Bosse

  0
  • Tack finaste Bosse! Ja, tur med vädret hade vi med tanke på att resan bokades i februari! En känd kyrka besökte vi och om du kikar in igen så får du förhoppningsvis svar på resterande frågor! 😉
   Kramar, Gunilla

   0
   • Jag var redan i startgroparna. Gjorde inget. Dina bilder tål att ses på många gånger. 🙂
    Det går inte att komma ifrån att vädret spelar roll. Sedan kan man alltid bättra på det med ”rätt” kläder. Vädret och hälsan naturligtvis är grundpelare.
    Trevlig helg.
    Ps. Vad fin du är i håret.

    0
    • Det kommer mera Bosse om Lund…jag lovar! Nu på morgonen blev det en promenad i skogen och förbi maskrosfälten. Vackert!
     Till sist men inte minst…tack för komplimangerna! 🙂 Både för bilderna och för håret!
     Trevlig helg till dig också!

     0

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.