Ålesund och den sagolika färjeturen mot Geiranger.

I Ålesund skulle jag ha kunnat stanna i flera dagar, men det fanns det inte utrymme för. Men vi hann ändå se mycket under vår korta vistelse där. Vi åkte busstur genom staden och runt om och stannade till vid olika utsiktsplatser. En norsk guide var med och som hade mycket intressant att berätta om Ålesund. Det som är värt att nämna är den brand som nästintill ödelade Ålesund. Den startade natten den 23 januari 1904. Befolkningen fick fly mitt i natten och mer än 10 000 personer blev utan hem och hus mitt i den kalla norska vintern. Ålesund bestod då mest av träbebyggelse.

Det var Vilhelm den II av Tyskland som förbarmade sig över Ålesundsborna och lär ha sänd iväg fyra skepp med material för att bygga tillfälliga skydd och husrum. Så småningom växte en ny stad fram som har blivit en del av Ålesunds kännetecken – en hel bebyggelse i Jugendstil med sina torn, spiror och dekorativa utsmyckningar. Ytterligare en händelse har inträffat och det var också på natten då ett kraftigt ras gjorde så att ett större bostadshus kollapsade. Detta hände så sent som i mars 2008. Huset blev träffat av ett större klippblock ifrån det intilliggande berget. Fem människor fick sätta livet till.

Det blev också en guidning till fots genom den vackra staden och de färgglada husen fick mig bland annat att tänka Ströget i Köpenhamn och kuststaden Portovenere i Italien.

Men nu är det Ålesund som jag vill visa mer utav…

DSC_0044

DSC_0060

Det stora vita huset på tvären är vårt hotell. Perfekt läge vid hamnen…bara några steg att gå till den väntande båtturen.

DSC_0070

Många husfader hade som sagt vackra utsmyckningar…

DSC_0068

Som en dekoration på en tårta…

DSC_0083

Och så alla husen med sina spiror och torn…

DSC_0081

DSC_0086

Och så alla fritidsbåtar längs kanalen mitt i byn som de säger i Norge!

DSC_0061En mycket nöjd bloggerska i väntan på…

DSC_0091

Hurtigruten! Färjan som vi åkte med längs fjordarna för att så småningom komma fram till Geiranger. Färjan tar upp till 500 personer, men så många var vi inte ombord. Ganska luftigt faktiskt! Vår färja var stor, men det fanns större visade det sig!

DSC_0113

Många mysiga hus låg längs fjordarna. Några högt uppe bland bergen, andra strandnära.

DSC_0159

Vi mötte många mindre färjor som gick mellan öarna och måsarna följde oss nära, nära. Så nära att de tog mat ur handen!

DSC_0108

Ibland drog molnen in över topparna, för att sedan försvinna lika fort….

DSC_0118

Vi såg ett flertal mäktiga vattenfall och självklart spanande jag efter ”Dei sju söstre”, men fick det ”bara” till sex stycken. Så mäktigt och vackert!

DSC_0163

DSC_0165

DSC_0169

Det är som om änglarna sprider ut sitt hår över bergen.

DSC_0178

Så var vi då framme vid Geirangerfjorden och vår färjetur närmade sig sitt slut. Men inte resan i sin helhet. Runt hörnet ligger Geiranger, så varmt välkommen tillbaka och följ med upp på serpentinvägar ifrån Geiranger mot Lom, Beitostölen och Oslo.

Kram, Gunilla

 

 

 

(Visited 184 times, 1 visits today)
0

8 svar på ”Ålesund och den sagolika färjeturen mot Geiranger.

 1. Makalöst fint! Det där verkar vara helt i min smak.
  Mest fängslad blev jag av dina bilder på bergen och vattenfallen! Det är ju magnifikt … 😀
  Jag har aldrig varit i Norge på det där sättet. Endast en kort tur till Oslo i arbetet -en enda gång – och det ser jag är alldeles för lite … !!!
  Varför har jag aldrig varit i Norge, frågar jag mig nu?
  Det måste vi ändra på …
  Kramis

  0
  • Precis det frågade jag mig också – varför har vi inte semestrat i Norge? Så vackert! Jag var där på skolresa sent sextiotal…det är ju några år sedan! Sedan har jag tillsammans med min syster och svåger åkt över gränsen via Värmland för att handla billigt socker som det var då. Nu är det INTE BILLIGT i Norge!
   Men vi kommer att åka dit igen!Det var en resa vi aldrig glömmer!
   Kram, Gunilla

   0
 2. Så fantastiskt vackert! Vilka fina hus i Ålesund, vackra byggnader i så fina färger. Man blir glad av se det! Jag förstår att bloggerskan är så nöjd och glad =)
  Vilken resa ni gjort! Tack för att du visar oss och delar med dig.
  Kram från Kerstin

  0
 3. Dit skulle jag vilja åka! Tänk att vandra i de där bergen…. Å, vad mycket fint ni har fått se. Tack för att vi får följa med här via bilderna 🙂

  Kramar Christina

  0
 4. Ålesund har jag aldrig varit i, en del säger att det är Norges vackraste by. Däremot har jag varit i Kristiansund som inte ligger så långt från Ålesund, en del säger att Kristiansund är lika vacker… ja, inte vet jag… de som vet får strida om den saken. Helt klart är att båda byarna är väldigt vackra.

  Helt förtjusande bilder från er Norge-resa! En del sådant hinner jag se under mina jobbresor, men tyvärr alldeles för litet.

  0
  • Nu har jag inte varit i Kristiansund, men synen av Ålesund lär finnas kvar länge på näthinnan! När vi åkte färjan mot Geiranger, så pratade jag med en kvinna som också arbetade då och då i Norge i Sjukvården. Det kunde ju ha varit du!
   Kram, Gunilla

   0

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.