Blommor på ängen och vid vägkanten.

I skrivandets stund är det snart midsommar och som vanligt går tiden alldeles för fort! Men njuter gör jag och mycket av min tid spenderar jag utomhus. Fortfarande inte så ”vida omkring!” Utan vi håller oss mest hemmavid och lite utanför ”komfortzonen!”

Lupinerna har redan blommat ut, med tanke på midsommarblommor, men prästkragar, smörblommor, rödklöver och lite annat smått och gott finns att plocka till midsommarbuketten.

Idag under morgonpromenaden såg jag en av mina favoriter som är Fingerborgsblomman! Tycker den är så speciell i sitt utförande med sina klocklika blommor och som passar på ett finger likt en fingerborg.

Digitalis purpurea. Ser du humlan?

Fingerborgsblomma, får mig också att tänka på min mormor som hette Ingeborg och efter henne har jag fått ärva en fingerborg med tillhörande liten sax i silver. Så glad för det!  Det latinska namnet är Digitalis purpurea som härrör just till den klocklika blommans form och som passar på ett finger som en fingerborg.

Humla ute på arbete!

Blommorna kan vara violetta, rosa eller vita, fläckiga invändigt, och sitter i ensidig klase på den cirka 1-1,5 m höga stjälken. Fingerborgsblomman tillhör de tvååriga växterna, men uppträder också som flerårig. Första året bildas en bladrosett som övervintrar och kan blomma nästa år. Den är en vanlig prydnadsväxt i trädgårdar och självsår sig lätt. Pollinatörer är oftast humlor och bin.

Hela växten är giftig, vilket gör att den ska hållas undan för betande tam djur. Men som tur är kan humlor och bin besöka den utan risk! Du känner säker till att blomman har använts som hjärtmedicin sedan medeltiden.

En annan blomma som är så vacker i sin färg är Rödfibblan. Det var min ”promenadkompis” som lärde mig att det är en sorts fibbla, vilka jag känner till som den gula sorten. Väl hemma googla jag på växten och kom fram till att den kallas för både rödfibbla, ängsfibbla och brandfibbla.

Pilosella aurantiaca är en växtart i familjen korgblommiga växter. . Ett vanligt synonymt vetenskapligt namn är Hieracium aurantiacum.

Vacker mot allt det gröna och nog lyser de upp alltid!

Under flera år, har prästkragen lyst med sin frånvaro här omkring! Men så förra året började jag se alltfler och kanske de är tillbaka!? För prästkragen är som sagt något som vi vill ha i midsommarbuketten och självklart ska de plockas på en äng. eller vid vägkanten. Nu kan ju inte alla det, så det må vara förlåtet att köpa sig en blandbukett med prästkragar och blåklint. 🙂

Den här bilden har jag också publicerat på min Instagram. När den här bilden togs så hade jag min lille prins med och han liksom jag såg den lilla spindeln som gömde sig mellan kronbladen. Ser du den? Snabbt upptäckte han också de nästan mogna smultron på marken!

Prästkrage kan möjligen förväxlas med baldersbrå och kamomill. De två förväxlingsarterna har dock finflikiga blad och mer toppiga blomkorgar.

Prästkrage (Leucanthemum vulgare) är en flerårig ört inom familjen korgblommig växter. Det är Skånes landskapsblomma.

Så vackra där de lyser som små gula solar!

Må gott och njut av tiden som är nu!

Gunilla

(Visited 73 times, 1 visits today)

12 svar på ”Blommor på ängen och vid vägkanten.

 1. En härlig promenad med massor med vackra blommor … tack för den! Dessa blommor tillhör även mina favoriter och finns både i trädgården och utefter vägkanterna … det är verkligen en ljuvlig tid nu!
  Önskar dig en trevlig Midsommar!
  Kram!

  • Tack så mycket Anki!🙏 Hoppas att du hinner njuta lite av tiden som är, mellan allt vad det innebär att flytta!
   Ha en fin midsommar!
   🍃🍓🍉🍃🇸🇪🐝🍃
   Kram Nilla

 2. Underbara blommor alla tre, som skåning ömmar jag särskilt för prästkragen…men brandfibblan lyser ju upp vackert och fingerborgsblomman är så vacker. Alla unika precis som vi människor så alla fina på sitt eget vis.

  Ha en blomstrande och fin midsommarhelg!
  Kramar Christina

 3. Jag såg också Fingerborgsblomman på min morgonpromenad, i just den färgen. Jag ser den lilla humlan som flyger på din bild. Bara älskar humlor. Nu blommar Honungsrosen i min ”lilla” trädgård med hundra och åter hundra blommor och massor av humlor som vältrar sig i blommorna. Ja, små barn ser många gånger det som inte vi ser. – Barn är ett folk och de bor i ett främmande land……. skrev Beppe Wolgers. Om du tittar in på min blogg kan du läsa om att jag har varit på boksläpp. Jag och flera andra har skrivit en bok -Leka & Skapa & Läsa av hjärtans lust.

 4. Fingerborgsblommorna blev mina favoriter i detta fina inlägg. Självklart får inte prästkragar försvinna helt. De hör ihop med svensk sommar.
  Kram från Visby

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.