De första blå – och vitsipporna! En vandring mellan Lilleby och Sillvik.

Det finns ett ställe på Björkö i Göteborgs norra skärgård som heter Bovik, ”Pjonken”, där det växer blåsippor. Du kan läsa om det här på bloggen! Den här gången ville vi gå på en ny ”skattjakt”, för att finna de älskade sipporna och då föll valet på Sillvik, beläget på Hisingen.

Sillvik är ett 30 hektar stort naturreservat och är ett skyddat område sedan 1980. Reservatet ligger norr om Tumlehed på norra Hisingen och i området finns en skalbank med mycket värdefull flora. Här växer bland annat: blåsippa, vitsippa, gullvivor, orkidéer bland annat Jungfru Marie nycklar. Sällsynta fjärilar har påträffats här som; mindre blåvinge, silversmygare och ängsnätfjäril. I den östra delen kan du träffa på den sällsynta hasselsnoken! Nu hoppades vi på att finna blåsippor och det gjorde vi!

Vy vid Lillebybadet.

Vår vandring startade vi Lillebybadet, för att vi ville gå den vackra kuststräckan mellan Lilleby och Sillvik, för att därefter promenera den sista biten till blåsipporna vid skalgrusbanken. Om du väljer att inte gå kustspromenaden, så finns det en parkering vid Sillviks badplats. Därifrån promenerar du rakt igenom kolonistugeområdet, upp för hela backen som leder genom området och följ sedan skylt som visar bland annat mot Sillviks naturreservat.

När du ser den här skylten, har du inte långt kvar till blåsipporna, eller till de övriga vackra blommor som växer här. Allt beroende på när du besöker området.

Innan vi tittar på blåsipporna, så några foton från sträckan mellan Lilleby och Sillvik.

Som kanske synes, så var vädret kallt och blåsigt, men soligt med lite molnskyar då och då! Många backar upp och ned med underbara vyer! En sträcka som jag inte hade velat missa!

Jag tror att maken instämmer i det!

Vi passerade Sillviks båthamn och då var det inte så långt kvar till Sillviks badplats.

Efter en kortare sträcka genom skogen kom vi fram till själva skalgrusbanken och till blåsipporna! Nu hade jag en bild framför mig av ett blått hav av blåsippor. Ha inte det för då blir du besviken! Nu har vintern varit kall och våren likaså. Så vad vi förstod på andra ”skattjaktsletare”, så var det nog färre blommor i år eller om vi var lite tidiga!? Men början av april låter ju inte så tidigt.

Du får leta längs ”sidorna”, bland träden och på slänterna, så finner du vad du söker!

Visst är de underbara! Jag har längtat så efter att få se dem!

Vi hade också turen att få se de första vitsipporna och deras tid är ju vanligtvis efter att blåsipporna har blommat ut. Men nu såg vi några sida vid sida…

Delar av Sillviks naturreservat består av skalbankar. En skalbank innehåller till exempel skal från musslor och snäckor. De samlades här då området låg under vatten. Här i Sillvik hämtade man länge skalgrus för att sälja som hönsfoder. Störst var uttaget under åren 1928-1933. Idag finns bara delar av skalbanken kvar. Återigen människans intrång i naturen!

En bit bort från Tumlehedsdalen finns det hällmålningar från stenåldern. I närheten ligger Prästgårdskilen med Bronsålderssundet. Det här är något som vi får återkomma till vid ett annat tillfälle.

När du är vid Skalbanken, så gå gärna uppför berget där du har en fantastisk vy över land och hav. Med hjälp av repanordningen, tar du dig upp!

Här uppe finns som synes en sittbänk med bord, men också fina avsatser direkt i berget. Vid vårt besök behövde vi söka skydd för den kalla vinden.

Vi promenerade tillbaka samma väg, men gjorde en liten avstickare mot Trolldalen. Var lite nyfiken på de där trollen och tomtarna…

Underbar skog att promenera i…

Knotiga, härliga träd och på några ställen grön inbjudande mossa…

Älskar sådan här skog. Tomtar och troll… fanns de? Jodå!


Många tomtar och troll såg vi. Ett paradis för alla julälskare! 🙂

Trevligt inslag och jag kan tänka mig att det har samlats tomtar och troll här länge genom åren. Men så kallt det måste vara på vintern! Särskilt den gångna vintern! Hur överlever de!? 🙂

Strax efter Trolldalen kom vi fram till en liten sjö med grillplats. (Glömde att fota här). Där vände vi, för vi ville inte komma ut på någon större väg, för att på så vis komma tillbaka till bilen vid Lillebybadet. Så vi vandrade tillbaka samma väg, hela vägen och det var inte så tråkigt precis med de vyerna mellan Sillvik och Lilleby!

Vi var mycket nöjda med vår dag, även om vi inte hann att se hällmålningarna! De ska vara väldigt fina här. Men den som spar hen har! Det fick räcka med 1,2 mil i benen! 🙂

Det finns flera vandringsleder och mindre stigar i hela området. Så det är bara att välja!

Kram Gunilla

(Visited 236 times, 1 visits today)

12 svar på ”De första blå – och vitsipporna! En vandring mellan Lilleby och Sillvik.

 1. Blå- och vitsipporna är jättefina här också, så där känner jag igen mig. Annars är ju naturen väldigt olik den vi har här på ön och någon trollskog har jag inte sett. Nu var jag inte på Klinteberget till påsk, men på motionsslingan där brukar det finnas en hel del roliga figurer just till den helgen.
  Ha en fin fortsättning på våren!
  Kram, Ingrid

 2. Vilken fin tur! Såg riktigt fint ut! Här blev lite bakslag med snö igen. Är ju så i april det vet jag men är sugen på vår nu. Pysslat i växthuset och glad att vi köpte gymkort. Är oftast nästan själva där och gott om yta. Kanske våren kommer på onsdag 🙂
  Kram Annika

 3. Tack för ännu en härlig promenad! Så fint hos er … annorlunda natur mot här, men bägge typerna är fina 🙂 Underbara bilder! Nu är det verkligen rätt tid att njuta av sippor – både vita och blå!
  Ha det gott!
  Kram

 4. Du har verkligen nära till fina platser. Dessutom är du sällan långt ifrån havet. Det är extra kul att kunna njuta av både blåsippor och vitsippor. Nu fick du en rejäl tomtedos också. Det enda du missade var Hasselsnoken Sture. 🙂 Gott skäl att återvända hit senare på våren.
  Kram, Bobo

  • Jag är glad över att jag missade hasselsnoken Sture! 🙂 Kanske inte så rädd för just honom… men det finns ju andra mindre trevlig typer!
   Promenaden för övrigt – underbart! Nu är det full fart på vitsipporna här hemma.
   Kram

 5. Underbart med blåsippor och vitsippor sida vid sida. Älskar dessa vårblommor det är som om de representerar ljusare tider, sommardrömmar och framtidstro. Håller dock med om att det varit en kall vår, men nuu ska värmen väl ändå vara här för att stanna…. Sillviken verkar till att vara en trevlig plats, tomteland och allt 🙂
  Må gott och ha en fin söndag!
  Kramar Christina

  • Ja, nu har det varit lite vårvärme – så underbart! Men i skrivandets stund råder isvindar!!!
   Ja, tussilago, blåsippor och vitsippor hör våren till! Vilken Lycka!!
   Kram

 6. Nu har jag lärt mig något nytt – skalbankar, tack. Du är lika välklädd som jag på vandringar, har inte haft mössa tidigare men de senaste vintrarna är det mössa på. Roligt med tomtarna – lite lekfullt och inte helt ovanligt när man är ute i naturen. har också blåsippor som tema denna gång på bloggen.

  • Ja, det där med skalbankar var nytt för mig också! Namnet kommer av att havsisen låg här en gång och när den drog sig tillbaka, blev det en sandbank med snäckskal och allt! Toppen för blåsippor bland annat.
   Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.