Hälleviksstrand och Mollösund i vinterskrud!

Min längtan till Bohuslän är alltid påtaglig. Det är något med landskapet och hela miljön som gör att jag så ofta längtar dit. Att se landskapet i vinterskrud, händer inte så ofta nu för tiden, då klimaten har blivit så milt. Men den här söndagen – kanske den vackraste vinterdagen den här vintersäsongen! Fylld av förväntan var maken och jag startklara för avfärd tidig förmiddag. Men vart skulle vi åka….

Det blev till Hälleviksstrand och till Mollösund. Små kustnära orter på Orust. Inte alltför lång bilresa ifrån Göteborg. Vi ville ha tid för strövtåg och upptäckarglädje på plats och inte alltför lång tid med att sitta i bilen.

Vi körde delvis på mindre kustnära vägar, vilket i sig är en fröjd för ögat. Det är otroligt vackert att se landskapet inbäddat i snö och hur träden längs vägen var helt klädda i vitt av frost. Ja, som vita ljuspelare, stod de där och ramade in landskapet. Så närmade vi oss Hälleviksstrand och körde ned till den bortre delen av hamnen där det också finns en badplats. Nu stod inte bad direkt på önskelistan, men den här delen av orten hade vi inte besökt tidigare, så det kändes fint att promenera ut till udden och badet. För jag ville blicka ut över kobbar, skär och horisonten.

Vilka vyer som mötte oss…

Isande blått och vitt mot de vackra bergen.

Ser du pricken till höger i bild? En vinterfiskare lite väl nära öppet vatten tyckte vi.

Uppe på klippan här intog vi vår matsäck. Sällan smakar kaffe och mackor så gott som det gör ute!

Helt vindstilla, flödade sol, och några få minusgrader. En helt magisk vinterdag som jag längtat så länge efter att få spendera i Bohuslän!

Efter fikastunden promenerade vi tillbaka in mot den inre hamnen…

Till vänster i bild sticker två master upp. Det är skonaren Westkust som låg där och väntade på sommaren och passagerare, som bröllopspar med gäster, seglarskola eller vad det kan förväntas bli. Vi får hoppas att läget är ett annat i sommar, beträffande pandemin.

Lite kort om Hälleviksstrand

Hälleviksstrand är en ort i Orusts kommun, beläget vid viken Lerkilen. Orten kallas lokalt för Strana och är ett fiskeläge med gamla traditioner. 2015 förlorade Hälleviksstrand sin status som tätort på grund av att folkmängden minskat till under 200 personer. Hälleviksstrand nämns i skriftliga källor första gången 1617. Fiskare slog sig ner runt viken med sina båtar och byggde bodar vid havet. Under 1700-talets stora sillperiod växte sillfisket och sillsalterier på orten som drog till sig bönder från Orusts inland. Vid 1800-talets slut växte samhället ytterligare med varmbadhus och pensionat. Berget ovanför strandremsan bebyggdes och mot början av 1900-talet blomstrade samhället i och med tillkomsten av Hälleviksstrands varv.

Något som du inte ska missa är Hälleviksstrands kyrka som skiljer sig från många andra kyrkor med sin röda färg och fornnordiska inspiration. Lite av en norsk stavkyrka i mitt tycke. Delar av kyrkan var under renovering, så jag tog inte något kort på den.

En kort biltur senare kom vi till Mollösund. Även här hittade vi fram till en badplats för att få den bästa vyn över det vackra landskapet.

Lite kort om Mollösund

Mollösund är ett av landets äldsta fiskelägen med anor tillbaka till 1500-talet. Det var då en del av Danmark-Norge, och knutpunkt för det lukrativa sillfisket. När sillen försvann kom fattigdomen och fiskarna tvingades livnära sig på andra sätt, bland annat genom boskapsskötsel på Mollön. Med sillens återkomst på 1750-talet blomstrade samhället åter och folkmängden ökade till 500.

Vid början av 1900-talet fanns som mest 1 000 invånare i Mollösund, som därmed var ett av landets största fiskelägen. Därefter minskade sillfisket i betydelse, även om det inte upphörde helt förrän på 1970-talet. Under tiden för andra världskriget byggdes det som utgör dagens hamn och gästhamn.

Så till de några av de vackra vyerna i Mollösund

Vi har varit i Mollösund många gånger, men helt missat Mollösunds fyr. Här uppe var det ”vida blick!”

Kan du förstå känslan att stå här uppe och titta på ett stycke Bohuslän i vinterskrud?

Mollösunds fyr står på Gallebergsudden i den nordvästra delen av samhället.
Fyren är byggd på tidigt 1900-tal och fick en ny överdel 2001. Har man tur dyker en nyfiken säl upp. Men den turen hade inte vi – det var ju fruset vatten!

Jag försökte fånga två svanar på bild som kom flygande på spaning efter öppet vatten! Så mäktiga de är!

Några havsfåglar (gråtrut?), var mycket intresserade av våra medhavda bullar! Vi var snälla och delade med oss av dem och som tack bjöds vi på en ”isdans!” De hade lite svårt att stoppa där på den blanka isen. (Det är en bit bulle som ligger där framför måsen.)

Vi avslutade vår utflyktsdag nere vid ytterligare en badplats som låg centralt belägen, nära hamnen. Jag hoppas att vi kan återvända till dessa nyfunna badplatser och ta ett dopp i det blå till sensommaren. Under högsommaren är det så mycket turister på dessa orter, så slutet at augusti eller september, då kan det passa bra för vår del. Men just nu är jag så nöjd med vår vackra vinterdag!

Bohuslän i mitt hjärta året om!

Kram Gunilla

(Visited 142 times, 1 visits today)

17 svar på ”Hälleviksstrand och Mollösund i vinterskrud!

 1. Otroligt vackert! Så fina bilder! Landskapet blir helt annorlunda i vinterskrud. Häftig bild på måsen. Färgerna på husen så klara mot det vita.
  Ja åh vilken härlig vinter vi har. Önskar det fortsätter så här ett bra tag till. Ger sån energi!
  Kram Annika

  • Tack Annika!Ja, många underbara och soliga vinterdagar har det varit! Men nu verar det tyvärr vara över.🙄 Töväder på G!
   Så glad att vi åkte iväg och upplevde den underbara dagen!😄🌞
   Kram Gunilla

 2. Vilka enormt vackra foton du tagit. Den där närbilden på måsen som jagar efter bullbiten är hur fin som helst.
  Ha en fin fortsättning på veckan!
  Kram, Ingrid

  • Tack Ingrid! Ja, inte var det lätt att fånga måsarna på bild! Men roligt att se dem kana på isen! De måste förstås vara svårt för dem att hitta mat i kylan! 🙄
   För övrigt en underbar dag!😊
   Kram Gunilla 🤗

 3. Å vilken fantastisk kaffestund jag fick här med dina bilder, njut i topp. Tänk att det passade så väl in med vinterskrud vid detta besöket. Närbilden på måsen, läckert fångad. Bilden på de två över solstänkt is är mycket fin.
  Fyrar är det något särskilt med med tanke på deras funktioner som det var en gång i tiden, men fyrvaktaren som bodde osv.
  Tack så mycket Gunilla 🙂
  Kram från grått Karlstad, men jag gläder mig över dagen ändå 🙂

 4. Wow, vad fint. Det ser sagolikt vackert ut! Där skulle man sitta i en liten stuga med stort fönster, blicka ut över vattnet och måla tänker jag. Och vilken underbar bild på gråtruten, den var värd att dela med sig av när den poserar så fint. Och du matchar den snövita naturen perfekt i din fina vita jacka. Härligt inlägg!!!

  Må gott och fortsätt njuta av moder natur!
  Kram Christina

  • Tack så mycket Christina!🙏 Kan tänka mig att du skulle vilja sitta där i en stuga och måla av landskapet!😊
   Jag är fullt nöjd med att fotografera- ljuvlig dag!😊
   Kram Gunilla

 5. Vilka vackra bilder och den med gråtruten var ett konstverk i sig. Underbart när man lyckas fånga en sån ögonblicksbild. Allt blir så annorlunda med snö men nu är värmen på väg och ändrar landskapet ännu en gång.

  Ha en fortsatt fin vecka och kramen 🤗

  • Tack Eva!🙏 Jag är så glad över att vi hann dit och uppleva en bit av Bohuslän i vinterskrud! Ja,just nu är det vår och det får gärna fortsätta utan bakslag!
   Kram från mig.🤗

 6. Mollösund är fint, där har en vän jobbat på förskola. Ett år till påsk så tar hon på sig sin ”tuppkostym” ( det har väl alla en i garderoben) huvudet har både näbb och kam. Hon sätter sig på sin gula vespa och kör, utan hjälm för den fick hon inte på tupphuvudet. Hon åker från Nösund som ligger en bra bit bort. När hon kommer fram till förskolan så har hon en polisbil efter sig, barn och personal på gården. Det blir ett litet förhör om hjälmens frånvaro. De snälla poliserna kör henne hem så hon får hämta hjälmen och tillbaka till förskolan. Barnen hade blivit väldigt ledsna när poliserna hade tagit deras snälla, underbara, goa förskollärare. Vännen är lika påhittig, till barnen och kollegornas förtjusning, än i dag.

 7. Så konstigt att jag inte får uppdatering på dina inlägg – det här kom igår såg jag nu, men enligt ditt datum för publicering så borde det kommit redan för nio dagar sen! Nåja, nu är jag här i alla fall!
  Tack för denna fantastiska promenad i ett Bohuslän i allra finaste vinterskrud! Trevlig information och härliga bilder som visar allt vackert som finns att njuta av … och en kanonbild på den bullsugna fågeln som hade lite svårt att stanna 🙂
  Härlig kommentar från Betty! 🙂
  Ha det gott!
  Kram

  • Ja, så konstigt! Vet inte vad som kan vara fel? Men så glad över att du kikade in och att du därmed fick följa med i mitt vintriga Bohuslän!😊
   Nu finns ju ingen snö kvar varken här eller där.
   Kram, kram.🤗

 8. Ja, ibland kommer saker och ting i vägen, i fatt, lust försvinner, lust kommer det är bara att se tiden ann. Jag kommer sakna dig.Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.