Ett nytt år och nya möjligheter om både stort och smått!

Tillbakablickar och reflektion

Några dagar har passerat på det nya året som vi tillskriver 2021! Ett nytt år och nya möjligheter! Lämna eller behålla gamla vanor? Det blir säkerligen både och.

Att blicka lite bakåt och reflektera över året som har gått kan vara bra. Det hjälper oss att se helheten. Ett år som 2020, där hela världen drabbades av en pandemi, skulle kunna beskrivas som ett förlorat år. Ett år som har inneburit att leva med rekommendationer och mer strikta restriktioner. I en del länder mer än så som med ”lockdown!” Pandemin är inte på något sätt över, men det finns ljus i tunneln, genom att vaccineringen mot covid-19 har startat. Men att tro att vi därmed snart kan ”leva som vanligt”, är att lura sig själv! Jag är medveten om att 2020, har inneburit stora svårigheter för många på olika sätt. Vad som har följt i pandemins spår kan inte ha undgått någon!? Men visst kan det också komma något positivt så småningom. Vågar man skriva så?

Ett normalt och vanligt liv

Att återgå till en normalt och vanligt liv kommer att ta tid och frågan är vad var och en menar med det? Personligen längtar jag till den dagen då jag kan röra mig fritt, utan att vara orolig över att bli smittad av covid-19! Att umgås med nära och kära, med nära vänner utan en tanke på rekommendationer och restriktioner! Men också att kunna röra mig fritt ute i samhället i stort – att kunna besöka en teater eller ett museum, eller att ”bara strosa omkring”, på stadens gator, torg och parker! Det är min längtan till ett mer normalt och vanligt liv. Och om jag för ett ögonblick igen, ser tillbaka på 2020, så kan jag se att trots pandemin, har min önskan och längtan redan infriats! Vi har kunnat umgås utomhus med nära och kära och med några vänner. Men den totala friheten saknas och den här ”friheten” har redan fått en djupare innebörd för mig.

Naturen

Naturen har för mig alltid varit en källa till ro och energipåfyllnad. Under 2020 har jag och även maken, vistats än mer där. Promenader och utflykter har varit mycket betydelsefulla för välbefinnandet. Glädjande nog har många fler upptäckt att det går att umgås även ute! Många har träffats ute för att fira födelsedagar, jul och nyår, för att nämna något. Underbart! I november började jag att gå morgonpromenader – något som jag skrivit en del om på Instagram. Det har blivit en ny god vana som jag verkligen mår bra av på olika sätt. Konstigt nog njuter jag av att ge mig ut i mörkret, för att en timme senare, gå ljuset till mötes! Jag ser dagen gry och den ligger framför mig.

Klimathotet kontra behov eller begär!

Något som jag reflekterat mycket över under hela 2020, är att verkligen förstå skillnaden på behov och begär. Vad behöver jag egentligen för att må bra? Vad behöver var och en för att må bra? Vi lever i ett konsumtionssamhälle där våra begär och önskningar påverkar vårt sätt att tänka. Jag tror och hoppas att de flesta inte vill återgå till ett sådant samhälle. Jag vill det inte! Men att hitta en balans och att förstå skillnaden mellan behov och begär, kan säkerligen bli snårigt, men absolut inte omöjligt.

Idag på SVT kanal 1, 20.00, sänds filmen om Greta Thunberg. En film som jag redan sett på SVT-play. Vi får i huvudsak följa Greta under det året som har gått och hennes kamp för att få politiker och allmänheten att ta klimathotet på allvar. Något som jag tog fasta på i dokumentären om Greta är, när hon undrade över var allas vuxnas engagemang är, beträffande klimathotet? Förutom de styrande i världen, var är alla mor – och farföräldrar? Det här är inte barnens kamp! Det är de vuxnas kamp! Vad vill vi lämna efter oss? Jag vill kunna se mina barnbarn i ögon och tala om för dem vad jag och deras farfar stod för. Jag vill att de med tiden ska förstå att vi gjorde förändringar och tog ett större ansvar än vad vi gör idag.

Ja, det här är stora och svåra frågor som vi alla måste förhålla oss till och som vi måste ta på fullt allvar. Tänka är en sak agera är något annat och dessbättre sker redan positiva förändringar. Kanske inte i den takt som vore önskvärt, men ändå! Jag tror på de där med ”ringar på vattnet” och jag ser dem både på nära och på långt håll!

Låt oss vara rädda om det gamla och genuina, låt oss reparera och vårda, låt oss vårda och värna om Moder jord!

Jag lär ha anledning att återkomma… nya tankar och möjligheter kommer att komma. Kreativa och positiva tankar!

Kram Gunilla

(Visited 69 times, 1 visits today)
+3

4 svar på ”Ett nytt år och nya möjligheter om både stort och smått!

 1. Bästa du!
  Så fint du skriver ner dina tankar och känslor som jag kan ta del i! Utomhuslivet är ju så fullt möjligt, det är bara puffen i ändan och nytt tänk i hjärnan som behövs. Och kläder 🙂
  Vad är normalt – och när? Så många frågor hopar sig. Vaccin räddar om allt får gå väl, men vem räddar klimatet? Jag såg också dokumentären om Greta på play här om dagen. Visst kan en tänka att det är inte barn som ska behöva ta upp kampen/medvetandegöra, men jag kan tänka att det är kanske så att några är i stånd till att väcka mer än vuxna … och hur kan jag själv bidra, ja den tanken är ju inte ny då. Det är stora frågor i komplexa sammanhang, ibland har jag tyckt att jag vet så lite, men kunskap finns ju att söka.
  Den där röda stugan blir jag förtjust i!
  Positiva tankar på verkliga grunder, alltså en grundinställning som bär genom det hela även om det är svårt, om jag säger det på det sättet så förstår du hur jag tänker och menar där.
  Varm kram, vi återkommer i frågan <3

  0
  • Tusen tack för din kommentar!🙏 Så skönt att få bolla sina tankar, funderingar i dessa så svåra frågor. Jag har läst ganska mycket i olika böcker, bloggar med mera om hur var och en kan ” ställa om”! Det är så svårt bara att ta till sig allt! Så det får bli bitvis. Några små steg till i rätt rikning.
   Ja, jag lär återkomma i ämnet.
   Återigen tack Tove!💕

   0
 2. Ja, det är svårt att ta till sig allt, ofta är det något förvirrande beroende på att åsikterna/förhållningssättet är olika. Vissa saker är så bra, men visar sig inte hålla, ständigt sker nya upptäckter. Jaa, små bitar är bäst med förnuftet. Göra det lilla en kan i ro hellre än i stor stress och oro, den vägen går jag numera. Hur jag än gör vill jag troligen göra för lite på många sätt, men jag kan också göra bra som individ på många sätt. Här bli det lite städa av idag, tvättkorgen är full och när det är gjort jaa, då bi det ju ut i det gråa och blåsten.
  Kram <3

  0
  • Jag tror utifrån dina rader att vi tänker och känner rätt så lika varandra. Någon ”storkonsument” har jag aldrig varit och sedan jag gick i pension,så har min konsumtion stadigt minskat, vilket inte har med dålig ekonomi att göra. Utan för att jag inte vill köpa eller på annat sätt konsumera mer än det jag behöver. Jag tänker mig verkligen för innan jag skrider till verket!😊
   Likväl kan vi bli bättre på att äta mer vegetariskt och också äta grönt och frukt efter säsong!
   Jag gillar ju också blommor och växter, det kan jag inte vara utan!😊 Men försöker att köpa lokalodlat!😊
   Så trevligt att ha en dialog med dig Tove!🤗

   0

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.