Vandring på Marstrand i storslagen natur!

Vy mot Marstrand från Koön, där personfärjan avgår.

En klar och solig novemberdag, åkte vi tillsammans med goda vänner till Marstrand, beläget i vackra Bohuslän. Marstrand är mest känd för Carlstens Fästning. I mer än 300 år har den väldiga väktaren skyddat den lilla trästaden nedanför. För oss har det alltid varit det självklara att promenera upp dit för att njuta av den fantastiska utsikten, men också utforska själva fästningen och borggården. Att någon gång gå på en guidad tur är en självklarhet, för att bland annat ta del av historien kring ”Lasse-Maja!”

Marstrand har något för alla. På sommaren är turismen omfattande och förutom fästningen är det säkerligen båtlivet, fantastiska bad, shopping och restaurangbesök som lockar! För vår del, den här ljuvliga dagen i slutet av november var det att vandra runt hela ön, vilket skulle bli vår första rundvandring och absolut inte den sista! Det som skulle möta oss kan inte beskrivas på något annat vis än att naturscenerna på ön är storslagna! Sträckan runt ön är ca: 5 km, vår stegmätare stod på 8 km, då vi också promenerade lite utanför själva slingan.

Vår tur började längs huvudgatan, förbi delar av den gamla vackra träbebyggelsen.

Tvärgata från huvudgatan.

Dessa fantastiska nationalromantiska hus! Lite som Villa Villekulla!

Det mest kända huset på Marstrand, måste väl ändå vara Societetshuset som uppfördes 1886. Sveriges konung Kung Oscar II tillbringade i stort sett varje sommar från 1887 till 1907 på Marstrand, vilket gav kunglig glans till ön. Här har människor kurbadat sedan tidigt 1800-tal och Marstrandsön var länge centrum för det badliv som växte fram i Sverige efter förebild från de tyska, brittiska och nederländska kusterna.

Efter att vi passerat Societetshuset och det intilliggande Kurhotellet påbörjade vi natursligan som gick brant uppför mot St: Eriks park. Gömd mellan bergsryggarna ligger denna park som anlades i mitten av 1800-talet av Gustav Widell, rektor vid Marstrands läroverk.

Vyn här uppe var inget att klaga på! Solen stod ju så lågt, så bilden blev lite skuggig.

Havsnära läge för kändisar! 🙂

Den smala slingrande vägen ledde oss vidare fram till näckrosdammen och till parken som måste ha en fantastisk grönska på den ljusa årstiden. Här finns många gamla träd bevarade, men också en hel del nyplanteringar. Enligt uppgift så finns här nitton olika busk- och trädarter.

På en skylt stod det att läsa, ” AKTA TRÄDEN!”

I dammen lär det finnas röda näckrosor! När de blommar, vill jag gärna slå mig ned på någon av bänkarna runt dammen.

En mäktig bok med rötter som ”elefantfötter!”

Efter parken slingrade sig slingan vidare mot storslagna vyer…

Jag vet inte hur många gånger jag utbrast ” Här är underbart!” ”Så fantastiskt vackert”, är också ett favorituttryck som min väninna och jag har!

Längst ut på klippan ligger Skallens fyr….

Det är magiskt att stå ute vid Skallens fyr och begrunda den mäktiga platsen där de två haven Skagerak och Kattegatt möts. Ön Hamneskär och fyren Pater Noster syns ute vid horisonten.

Som ett vackert vykort eller hur!?

Här bland klipporna slog vi oss ned och njöt av utsikten, våran matsäck och varandras sällskap!

Man kan lika gärna tro att det är en tidig vårdag! 🙂

Goa vänner är bra att ha – alltid!

Dags att fortsätta vandringen…

Som du ser, så är slingan välordnad, inga problem att ta sig fram. Fästningen syns i bakgrunden.

Här har vi kommit fram till nakenbadet! Något sådant blev det inte den här dagen! Nej att njuta av utsikten var tillräckligt för mig!

De här är något av det bästa jag vet! Att vandra nära havet och gärna i ”mitt Bohuslän!”

Så närmade vi oss åter hamnen, för en kort tur tillbaka till Koön.

Vilken fantastisk dag! Längtar till ett återbesök, framåt vårkanten. På vår väg tillbaka hem, upptäckte vi fina vandringsslingor på Koön. Så kanske vi återvänder under vintern för att vandra där också!

En del sevärdheter missade vi på vår vandring som S:t Eriks grotta, Nålsögat, Jättegrytan och lotsutkiken. Vi hade ingen karta med som visade alla sevärdheter, men hade samtidigt inte något annat i tankarna än att vandra runt ön.

Några dagar efter det att vi hade kommit hem stod det att läsa i Göteborgsposten om de första judarna på bland annat Marstrand och sedermera deras flytt in till Göteborg. En mycket intressant historieberättelse som jag tror få verkar känna till. Nu har jag inte för avsikt att berätta så mycket om det, men följande vill jag ändå återge…

”Den fasta judiska bosättningen i Sverige inleddes 1774 i Stockholm och 1779 i Göteborgsområdet. Sistnämnda år bosatte sig Moses Salomon och Elias Magnus på Marstrand, där utlänningar fick bo enligt beslut av Gustav III fyra år tidigare. Omkring 1790 fanns det 60 judar på Marstrand. År 1805 hade alla Marstrands judar, utom en enda familj, flyttat till Göteborg. Här hade magistraten 1780 gett David Abraham från Tyskland tillstånd att bosätta sig med sin familj och barnens informator. Dessa ”skyddsjudar” inledde den judiska bosättningen i Göteborg. Strax därefter kom fler judiska familjer hit från Tyskland.

Den ökande judiska befolkningen på 1800-talet bidrog i stor utsträckning till Göteborgs växande betydelse. Viktiga handels- och industriföretag bildades av judiska familjer som Magnus, Delbanco, Hertz, Heyman, Delmonte, Fürstenberg, Pineus och Mannheimer. Nathan Gumpert startade en bokhandel och David Bonnier tidningen Göteborgs-Posten, där hovfotografen och ”storvitsiren” Aron Jonasson introducerade Göteborgsvitsen.

Judarna visade sitt kulturella och sociala medvetande genom betydande donationer till bland annat teater- och konsertverksamhet, bibliotek och muséer, t ex Fürstenbergska galleriet på Konstmuseet. August Abrahamson köpte 1868 Nääs slott, där han och hans släkting Otto Salomon grundade en världsberömd konsthantverksskola. Många judar deltog också som politiker i stadens utveckling. Som mest fanns det på 1800-talet 10 judar bland de 50 stadsfullmäktige.” (Källa; Göteborgs judiska historia.)

Må gott!

/Gunilla

(Visited 81 times, 1 visits today)
+4

14 svar på ”Vandring på Marstrand i storslagen natur!

 1. Vilken härlig utflykt till Marstrand. Själv har jag varit där men jag fann bara fästningen. Vilken tur ni hade med vädret. Här har har hösten varit grå så soliga dagar har inte varit lätta att pricka in.

  Kram

  0
  • Tack!🙏 Ja, en underbart solig dag. En av få dagar under november som vi kunde njuta av på bästa sätt! Om di får möjligheten att återvända, så vet du nu vad du inte får missa.
   Kram.🤗

   0
 2. Fantastiska bilder 🙂 Vilken fin utflykt. Jag får härliga flashbacks från en mäklarkonferens för länge sedan. Vi vandrade samma vackra stigar, badade i iskallt vatten och sedan fick vi åka med match race båtar, vilken upplevelse. Tack för tipset, dags att uppleva igen när pandemin är över.

  0
  • Tack Karin! Du må tro att jag både vill promenera och återuppleva miljön här igen och så hoppas jag på ett dopp i det blå! Femton grader är ok, men det får gärna vara varmare!!!😄😊
   Kan tänka mig att du med din fingertoppkänsla för både hus, intriörer och bilder, har sett ett och annat objekt som har tilltalat dig!😊🤗
   Kram.

   0
 3. Ja, vilken dag vi hade! Helt underbart!!
  Nu fick vi veta lite mer om Marstrand. Det var roligt att läsa. Fortsätt skriva och fotografera Gunilla! Du är så bra på det! Kram

  0
 4. Vilken härlig dag!! Så vackra hus och naturen.
  Fina bilder Gunilla! Här är grått denna vecka men promenaderna är sköna ändå.
  Kram Annika

  0
 5. -Så underbart, så fantastiskt vackert, för att använda ditt och vännens uttryck. Tack för att du tar med mig på så fantastiska vandringar i Göteborg med omnejd. Så intressant att läsa om det du skrev om den judiska befolkningen och dess påverkan på bl.a. kulturen i G-borg. Förstår att ni kommer återvända och se de röda näckrosorna det var en mycket vacker park med gångvägen och träden.

  0
  • Tack så mycket Betty! Ja, så givande och viktigt att ”samla på pärlor!” Att ha underbara platser att återvända till, om och om igen. Visst är det märkligt att Göteborgspostens reportage sammanföll med vårt besök. Ville nämna det, då det också har så mycket med både Marstrand och Göteborgs historia.
   Ha en fin fortsättning på veckan!

   0
 6. Tack för den fina promenaden i Marstrand med omnejd och alla vackra bilder. En miljö så olik vår gotländska.
  Så intressant att läsa om den judiska befolkningen, som fick ett så stort inflytande i Göteborg.
  Ha en fin vecka!
  Kram, Ingrid

  0
  • Tack Ingrid! Ja, så vackert här på Marstrand och det finns som sagt en intresssnt historia också.
   Ja, naturen skiljer sig åt beträffande hur det ser ut på Gotland och här i Bohuslän. Vackert på olika sätt.

   0
 7. Vilken härlig utflykt! Vacker natur och intressanta hus. Kurbad låter behagligt, kanske lite kallt just nu men ändå något att drömma om.

  Må gott och ha en fortsatt fin söndagkväll!
  Kram Christina

  0
  • Ja, det var en ljuvlig dag med flödande sol och sedan dess gsr vi inte haft en endaste stund med sol!
   Vinterbad är väl inget för mig… men har tänkt flera gånger på sensommaren att hålla i med badandet! Men i slutet av september, har lusten till att fortsätta tagit slut!😄🤗

   0

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.