En ny pärla bland våra utflyktsmål – Näsbokrok i Halland!

Efter ett tips från goda vänner, hittade vi till en ny pärla i Halland. Målet var Näsbokrok som ligger i norra Halland på Ölmanäshalvöns spets. En solig och nästintill vindstilla dag, åkte vi hit och vi blev inte besvikna! Här finns en slinga på 1,4 km för dem som behöver en promenadvänlig slinga att gå på, men det finns också naturstigar i det öppna landskapet. Vi valde att gå den blåmarkerade slingan som löpte över klipphällar, småsten och spänger vid de blötare delarna. Enligt uppgift är den sträckan 2,8 km. Här finns sittbänkar och toaletter. Om toaletterna är öppna året om, vet jag inte! Kan tänka mig att någon är det.

Hav och vind har format ett kargt men vackert landskap med klapperstensfält, klippor och vidsträckt ljunghed. Vid vårt besök fanns inte så mycket som stod i blom av naturliga skäl. Men jag ser framför mig våren och försommaren då strandtriften står i blom. När jag läser om faunan så finns här olika arter av starrväxter, flocksvalting, samt höggul sydbläddra som är en vattenväxt vars finflikiga blad döljer blåsor som fångar och suger ut insekter och andra småorganismer. Sydbläddran är alltså en av de få ”köttätande” arter vi har i landet. Två ätliga växter i faunan är, strandkål och skörbjuggsört. Förr åt sjömännen skörbjuggsört för att motverka bristsjukdomen skörbjugg under långresorna.

Den här dagen njöt vi istället av det karaktäristiska halländska landskapet, solen och av att inta sin matsäck och själva upplevelsen att vara här för första gången! Många gånger under det här högst annorlunda året, (pandemi) har jag uttryckt min tacksamhet över att leva i ett land som Sverige. Naturen ger oss stora möjligheter att ”leva som vanligt”, men det förutsätter förstås att kunna ta sig ut till naturen på ett ”coronasäkert” sätt.

I början följde vi den promenadvänliga slingan, innan vi vek av på den blåmarkerade. Ja, landskapet påminde mig om andra platser i Halland som vi återvänder till om och om igen!

Här vidder så långt ögat når och blicken landar långt ut mot horisonten. Ibland söker ögat sig mot klapperstensfälten och ser de tydliga spåren ifrån inlandsisen.

En stor stenbumling lockade också vårt intresse, fann dock ingen information om den. Så den har väl hamnat där genom ett ”trollkast!” 🙂 På vägen dit, fångade en mindre sten mitt innersta… titta på stenen innan du läser min text!

Ser du hjärtat där nere vid spetsen? <3

En bit nedanför ”trollkastet”, intog vi så vår matsäck!

I området finns det åtta stycken stenrösen, ifrån Bronsåldern… vi såg några av dem..

De uppfördes för att synas från havet som var den tidens importväg för det viktiga bronset och andra handelsvaror. Vid rösena har man en imponerande utblick över havet och Kungsbackafjorden.

Vidablick!

Ute vid horisonten skymtar Nidingen. Här bara som en liten prick!

Vacker himmel och vackert landskap! Vindstilla, vid vårt besök. Men tänk när västanvinden ligger på! Ser du Nidingen?

Ja, här gick det att gå ”torrskodd!” Dessutom med nät på då de kan vara riktigt hala!

Ett märkligt sammanträffande skedde här ute i vidderna. Några bekanta från en närbelägen ort till vår, stötte vi på här ute! 🙂 Det vore inte så konstigt att stöta på dem i vår matbutik, på apoteket eller något liknande. Men här ute, långt hemifrån! Men det verkar vara så vi träffas! För flera år sedan stötte vi på dem en solig sommardag på VEN! Ja, högst osannolikt, men trevligt! 🙂

Avslutningsvis en bild i motljus…

Ja, hit lär vi återvända många gånger! En nytt utflyktsmål. En ny pärla.

P.s Bilden i min header, är fotad ute på Fotö i Göteborgs norra skärgård. Får många frågor om platsen. D.s.

Ta hand om dig!

Gunilla

(Visited 90 times, 1 visits today)
+3

12 svar på ”En ny pärla bland våra utflyktsmål – Näsbokrok i Halland!

 1. Ja visst är det tur att vi i Sverige har tillgång till naturen och kan i stort sätt röra oss fritt. Naturligtvis ta hänsyn till bofasta, djur och växtliv. Har också varit med om att möta människor jag känner igen på helt annan plats än där jag tänkt. Min man satt med vänner på cafe i Paris då grannar satt vid några bord bort.

  0
 2. Så fina bilder från Näsbokrok!
  Ska vi åka dit när ljungen blommar? Kanske ta ett dopp i böljan den blå!
  Kramar från Gun o Leif

  0
  • Tack så mycket Gun! Ja, vi vill gärna dit igen och närmast blir det väl till våren!? Mycket som blommar innan ljungen.
   Bad… låter inte så lockande nu, men 15 grader fixar vi galant!😄🤗

   0
 3. Så vackra bilder från Näsbokrok. Det måste ha varit ett väldigt starkt troll som lyckats med konststycket att kasta iväg den där stenbumlingen.
  Världen är liten, det märker man när man gör sådana där oväntade möten.
  Ha en fin fortsättning på veckan!
  Kram, Ingrid

  0
 4. Vilka vyer! Vem kan tro att det är en novemberdag! Så kul med oväntat möte.
  Ja jag är också tacksam för att bo i Sverige med all natur och gott om plats.
  Ha det gott!
  Kram Annika

  0
  • Ja, så många gånger jag har känt tacksamhet över att bo där jag bor! Nära skog, sjö, skärgård och hav. Idag en ny utflykt med goda vänner till Marstrand i Bohuslän. Så vackert!🤗

   +1
 5. Härligt med möten av nya platser. Kul också att träffa personer man känner och inte väntat sig att möta. Naturen är vår lyxigaste rikedom!

  Må gott! Och ha en fortsatt fin adventsvecka!
  Kram Christina

  0

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.