En stadspromenad till Stora Katrinelund med anor från 1600-talet!

Vid några tillfällen då vi har promenerat förbi Katrinelunds landeri, så har grindarna till byggnaden varit stängda och låsta. Men den här vackra oktoberdagen, var det till vår glädje öppet! Självklart passade vi då på att bekanta oss mer med huset, dess park och trädgård. Ett underbart hus – ett landeri som har anor från 1600-talet. Dessutom så centralt beläget i Göteborg.

Göteborgs stadsmuseum har identifierat 40 landerier i Göteborg med herrgårdsliknande manbyggnader. Flera huvudbyggnader på Göteborgs landerier finns kvar, men ofta mycket ombyggda. Landerierna har gett upphov till stadsdelsnamn, stadsdelsnämndsområden, primärområden, liksom gatu- och kvartersnamn. 

Det är fantastiskt att Katrinelund har fått stå kvar, med tanke på dess centrala läge, där så mycket annat har fått lämna plats för nya fastigheter och arenor. Bland annat Nya och Gamla Ullevi, Valhalla-badet samt Katrinelundsgymnasiet har alla bebyggts på områden som en gång tillhörde landeriet.

Grindarna är värda att uppmärksammas. Vid entrén till anläggningen finns äldre smidesgrindar med höga grindstolpar i sten. Den grusade gången kantas av klippta popplar som vid vårt besök glödde av gyllengult. Så vackert!

Om Stora Katrinelund

Det var runt 1825-1830 som Stora Katrinelund fick sin nuvarande karaktär. Huvudbyggnaden är ca: 30 meter långt, uppfört av liggande timmer under senare halvan av 1700-talet. Huset har 13 rum, varav stora salen uppvisar intressanta väggmålningar. Stallängan ersattes med flygelbyggnader av trä och en engelsk park anlades med bersåer, slingrande stigar och små trappor. Dessutom byggdes en brygga vid Mölndalsån. Huvudbyggnaden förlängdes och fick sin enkla klassicistiska herrgårdsstil. I samband med det fick stora salen grisailletapeter, som är bevarade än i dag. I mitten av 1800-talet lades det valmade taket om till sadeltak.

Den första arrendatorn Michel Gerritson tillträdde 1638. Han efterträddes av sonen Giert Mickelsson som ägde gården fram till 1658. Från 1659 och framåt fanns ett par olika ägare till Stora Katrinelund, men det skulle dröja till 1683 innan landeriet blev mer känt i Göteborg då rådmannen Volrath Tham flyttade in. Han gjorde om landeriet till sommarboende och delar av den byggnaden ingår förmodligen i den nuvarande huvudbyggnadens stomme.

Släkten Levgren ägde gården fram till 1898, då Göteborgs Stad löste in landeriet. På 1940-talet användes bostadshuset som militärförläggning och 1946 gjordes smärre förändringar när Stora Katrinelund blev ungdomsgård. Huset har även fungerat som vandrarhem. Numera används gården för gymnasieverksamhet. Stora Katrinelund blev byggnadsminne 1973. (Källa: Higab)

Nu har vi rundat hörnet och befinner oss vid husets entré – och trädgårdssida. ”Gamla Ullevi”, skymtar i bakgrunden.

Det verkar också vara någon slags kaféverksamhet i huvudbyggnaden, med tanke på ett antal trädgårdsmöbler som stod uppradade vid ena långsidan. Men tyvärr inte öppet vid vårt besök.

De två flyglarna som vi såg vid trädgårdssidan var i gott skick. Jag kikade in på Higab hemsida som är ett svenskt fastighetsbolag, som ägs av Göteborgs Stad. Där står att läsa att de två gårdsflyglarna uppfördes 1830 i stil med manbyggnaden och att de bland annat användes som vinkällare, vagnsbod och ett större avträde.

Higab äger och förvaltar flera av Göteborgs mest kända och betydelsefulla kulturbyggnader, däribland Konserthuset, Stadsteatern, Göteborgs konstmuseum, Stora Saluhallen, Feskekôrkan och Gathenhielmska huset som jag nyss gjort ett inlägg om.

Närbild av de två flyglarna med trevliga detaljer!

Så gick vi upp för trapporna mot den övre delen av trädgården, för att se vad som fanns där…

Ja, här höll det på att restaureras och anläggas snirkliga gångvägar i gatsten. Tyvärr vet jag inte vad det är för någon byggnad i bakgrunden, eller vad som ska byggas upp inne i cirkeln. Men jag anar och hoppas på att det är den ”engelska parken” som ska återställas så som det en gång såg ut.

Här ser du Stora Katrinelund sett ifrån Mölndalsån, som rinner en bit bort genom Gårda. Nya träd har planterats och vi såg även odlingslådor som det vuxit både grönt och blommor i under sommaren.

Ja, det är fantastiskt att så mycket är bevarat av Katrinelund. Både interiört som exteriört. Vackra kakelugnar, målningar och ursprungliga tapeter är bevarat och med tanke på alla de olika verksamheter som har ”huserat” i byggnaden, så är det otroligt att det har lämnats orört!

Jag tror att jag har funnit ett nytt område att utforska i ”min stad!” Vilka landerier av de 40 som nämns finns kvar i Göteborg? Älskar man gamla byggnader så gör man! Hus med själ och en gedigen historia – det går jag igång på!

Gunilla

(Visited 137 times, 1 visits today)
+6

12 svar på ”En stadspromenad till Stora Katrinelund med anor från 1600-talet!

 1. Så fina tankar och bilder i förra inlägget om hösten. Tack för promenaden kring Stora Katrinelund. Så fint man har tagit hand om huset från 1800-talet och fortfarande gör. Kan tänka mig att du tittar på programmet -Det sitter i väggarna och gläds åt att det fortsätter. Tror att många är intresserade av att ta till vara på det som går och att historier kring hus och saker. Tänk så många som forskar kring sina hus och sin släkt. Ha en fin helg.

  0
  • Tack så mycket Betty! Ja, som jag skrivit tidigare, så behöver jag omsätta mina tankar och känslor i ord. Det är så viktigt för mig att skriva både om sorg och glädje.
   Ja, jag älskar att forska i det förflutna, vilket jag har gjort sedan jag blev tonårstjej! Så bra att tv- serien ”Det sitter i väggarna”, kommer tillbaka. Fattas bara annat!
   Tror att många har blivit inspirerade av det programmet.
   Må gott!

   0
 2. Jag har läst tillbaka här hos dig och vilket fantastiskt fint inlägg om hösten och dina tankar om sorg men även om ljuset som också finns med. Spännande hitta nya platser att utforska och gamla hus triggar igång fantasin. Ser fram emot fortsättningen på dina utforskning om landerierna. Jag har helt apropå hittat ett nytt ställe för mig, Nääs slott som har en spännande historia och vackra miljöer.

  Önskar dig en skön fortsättning på hösten & kramen 🍁❤️

  0
  • Tack så mycket Eva! Blir varm i hjärtat av dina rader!
   Ja, vi får väl se om jag har lust till att skriva om fler hus o byggnader! Jag tycker det är intressant och så länge mina bloggvänner tycker detsamma så….
   Nääs slott… där är så fint och det finns ju mycket intressant kring den byggnaden också. Naturen är så vacker där och det finns flera promanadstigar runt omkring. Missa inte det!
   Kram, kram.

   0
 3. Landeri; smakar på ordet och tycker det är vackert, men jag kan inte minnas nånsin ha hört eller stött på det. Men så är Göteborg också ett för mig så gott som okänd område.
  Hus ja, själens fröjd och ibland med historiens vingslag. Detaljerna! Fönstren! tack vare dig så får jag nu med mig trakterna du besöker.
  Tänk att grinden var öppen denna dag! Att landeriet är i bruk och så pass tillvaratagen är ju fint!
  Jag kikade in igen på inlägget om tiden och sorgen. I bland blir jag så i gång i tanken så det jag tänker som gäller eget kommer ner på prenten. Dina rader talade till mig, men jag tycker nog att din text kom i skymundan, det vill jag rätta till. Så bra skrivit; att sätta ord på känslor och tankar hjälper till i bearbetning för att landa.
  Må så gott!
  Kram

  0
  • Jag tycker också att landeri låter vackert och enligt Wikipedia kommer det från tyskan – ”Länderei”, är en bebyggd, ståndsmässig jordbruksfastighet som ligger inom en stads donationsjord, det vill säga mark som staten tilldelat staden i samband med att staden fick sina stadsprivilegier.”
   Det finns ju några fler bevarade landerier i Göteborg, så kanske jag försöker hitta dem också! Ja, jag älskar verkligen gamla hus som har en själ och en historia som är så intressant att få ta del av. För det är ju inte bara huset i sig, utan vilka som har bott och verkat där!
   Visst är det bra och viktigt att beskriva med ord det man känner och upplever och det är ju fint att mina skrivna ord också kan ge andra tröst. Tack Tove – jag beundrar DIN förmåga att uttrycka dig! Du har ett rikt och vackert språk!
   Kram Gunilla

   0
 4. ”Landeri” var även för mig ett nytt ord. Blev tvungen att söka på det.

  Även jag älskar ju gamla byggnader som har själ och historia. Det är en helt annan atmosfär både i och omkring byggnader som varit med över längre tid. Liksom en ”fyllnad” i känslan kring hus och mark med lång historia.
  Och byggnader kan var vackra på olika sätt. Det här har lite mer pompa och ståt över sig. Mycket vackra hus. Den enda bilden som gör mig lite nedslagen är den med Gamla Ullevi i bakgrunden. Den förstör mycket av atmosfären i bilden.
  Men kan man tänka bort det så är ju stället en ren idyll. En idyll av det lite pampigare slaget 😉

  Lite roligt att tänka på att det du beskriver av närområdet kring Göteborg, numera är tillgängligt även för min dotter 😀

  Kramelikram <3

  0
  • Ja, tänk att din dotter befinner sig i ”min stad!” Jag hoppas att hon ska trivas och hitta ”sina pärlor” i staden! Jag förstår din känsla beträffande ”Gamla Ullevi.” Tänker lite som du att det stör bilden. Förtar idyllen. Samtidigt så är det en – hur ska jag uttrycka det? Gammalt möter nytt? En bild som visar kontraster som då och nu?
   Hursomhelst, så var det en fröjd att gå runt och titta. Så fint att grindarna stod öppna den här gången!
   Kram Nilla

   +1
   • Jo, det finns många gånger en charm i mötet mellan nytt och gammalt 😉 Inte alltid en fröjd för ögat, men det ena utesluter ju inte det andra <3
    Håller med om att det var kul att grindarna stod öppna så att ni kunde komma in.

    Min dotter visade bilder från en promenad till något som heter Ramberget på Hisingen. Bara 5-10 min från där hon bor. Det såg fint ut, så hon ska nog hitta sina "ställen" 🙂
    Hon verkar trivas så här långt.
    Dessutom har hon fler vänner i Göteborg än hon numera har här hemma i Norrköping. Det kan säkert locka henne att bli kvar där 😉
    Tråkigt för oss däremot, eftersom det blir ännu längre att åka med bil. När hon flyttade hemifrån första gången flyttade hon till Mullsjö för studier. Dit tog det 2 tim. Sedan till Gamleby för fortsatta studier, och dit tar det bara 1 tim. Där bodde hon ju ett tag, och det var bra. Därefter blev det Grythyttan, och en resa på 3 tim. Och nu alltså till Göteborg, och en resa på 4 tim.
    Men vi får väl ta det, helt enkelt. Vi har ju ett barn i Nederländerna, så detta är ju inget ur det perspektivet 😉

    Önskar dig en fin vecka, Nilla <3

    Kramis

    0
    • Ja, din dotter har flyttat runt förstår jag och det beror såklart på studierna! Göteborg är en fin stad, nära till det mesta, vilket betyder att det går snabbt att ta sig fram till fots. Ramberget är fint, då vet jag ungefär var hon bor. Men ingen plats man ska vara vid ensam eller på kvällen!!!!
     Ja, 4 timmar bort är ju en bit, men som sagt närmre än till Nederländerna! 🙂
     Kram Nilla

     0
 5. Vilken pärla du funnit! Ser ut som en lugn fristad som ligger lite undangömd i den stora staden. Fint när gammalt får vara kvar och möta nya byggnader…tidens tand. Kan tänka mig att platsen är mysig att besöka på sommaren…
  Tack för denna promenad!

  Må gott och ha en fortsatt fin söndag.
  Kram Christina

  0
  • Ja, vilken pärla som har lyckats hålla sig kvar och berika oss ”göteborgare” och andra som tycker om att flanera runt i staden. Blir ju så genuint glad över att olika tidsepoker får mötas! Absolut återkommer vi fler gånger hit och då får vi hoppas att grindarna står öppna!
   Kram, Gunilla

   0

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.