En hälsning och ett sommarkollage!

I skrivandets stund, pågår sommaren för fullt! Det är soligt och varmt och många söker sig till vår sjöar eller till våra underbara kuststräckor och öar för havsbad. Sverige är fantastiskt, så att vara hemma och uppleva vårt vackra land, var och en utifrån sina förutsättningar, kan inte vara så svårt. Men visst förstår jag ändå att det finns begränsningar och hinder för ett flertal medmänniskor på grund av rådande situation som pandemin innebär. Inget är som ”vanligt”, för någon av oss.

Det är så viktigt att se möjligheterna och inte begränsningarna! Jag känner mig lyckligt lottad som har kunnat ”fylla mina dagar” med positivt innehåll. Att kunna göra det som jag mår bra av. Det allra bästa tror jag faktiskt är möjligheten till ”fysträningen” utomhus med Erica Johansson som jag påbörjade i juni. Träningen har givit goda resultat för både kropp och själ. Erica är kunnig, positiv och hon utmanar oss i gruppen! Träningen och gemenskapen är oerhört viktig för välbefinnandet. Men även om träningen hjälper, så försvinner inte artrosen i knä och höft!

Träning, utflykter i närområdet, och att vara med nära och kära är väl ledorden för vår sommar!

Barnbarnsmys…

Vår lille prins har fyllt ett år och dagen till ära var också hans namngivningsdag! Så fantastiskt att denna kärleksfulla, livliga krabat finns! Han blir så otroligt glad av att ha människor omkring sig och när han hör musik – ja, då kommer hela kroppen i rörelse! Något som han också älskar är bär av alla de slag. Vi har bland annat plockat hallon och smultron tillsammans och han äter med stor aptit!

Vår prinsessa, har vi också träffat då och då. Som igår, då vi hade en hel dag tillsammans. Olivia är som en fisk eller ja, en säl i vattnet. Hon och jag älskar att bada! Men ibland behövs en paus. En vattenmelonpaus! 🙂 Med barnbarn blir det aldrig tråkigt – vi skrattar mycket!

Maken och jag vågade oss ut till Hönö en dag, för havsbad! Vi valde en mindre badplats som heter Halse Långe. En liten grund vik med brygga och badstege. Runtom finns klippbad. Här njöt vi dagen lång, ända tills vi skulle hem… Vansinnigt långa bilköer!

Bland flera utflykter som vi har gjort, blev det en fin dag med goda vänner i och omkring Tjolöholms slott i Hallands län. Här är alltid vackert!

Mycket vacker utsikt ifrån slottets terrass!

Slottsterrassen med utsikt mot havet! Tänk att stå där, då det begav sig en midsommarafton eller nyårsafton i dåtidens vackra kläder.

I familjen Dickson/Bondes ägo (1892–1964)

Tjolöholm köptes 1892 av James Fredrik Dickson med hustru Blanche Dickson. Ett nytt slott ritades i Tudor-stil av den då blott 27-årige arkitekten Lars Israel Wahlman. Byggnaden planerades i mångt och mycket av Blanche Dickson som även slutförde byggnadsarbetet efter att maken James Fredrik Dickson avlidit kort efter byggstart. Paret var båda uppvuxna med brittiska föräldrar och bodde i Storbritannien i omgångar, varför stilvalet inte är förvånande. Slottsbygget påbörjades 1898 och slottet stod färdigt 1904. Slottsbygget var ett av de sista stora i Sverige. Den ursprungliga, mycket påkostade, inredningen från varuhuset Liberty i London är helt bevarad. Inredningen är ett av Sveriges bästa exempel på Arts and Crafts. Tjolöholm förklarades som byggnadsminne 1991.

Blanche Dickson dog redan vid 50 års ålder 1906, och slottet ärvdes då av hennes dotter Blanche Bonde (1875–1960). Hon var 1896–1920 gift med hovstallmästaren greve Carl Bonde och bodde på Tjolöholm med sin familj fram till skilsmässan 1920. Efter detta bodde hon mestadels i Stockholm, men vistades på slottet om somrarna och i helger. Efter 1951 stod det dock obebott och ouppvärmt och förföll då alltmer.

Om vi blickar raskt framåt…

Åren 1968–1973 genomfördes upprustningar av egendomen och byggnaderna, och jordbruket arrenderades ut. 1971 öppnades delar av slottet för besökare.

1987 köptes Tjolöholm av Kungsbacka kommun (80 procent) och Västkuststiftelsen (20 procent) för 10,5 miljoner kronor. Egendomen överläts 1991 till den för ändamålet bildade Stiftelsen Tjolöholm, som har Kungsbacka kommun som huvudman. Samma år förklarades Tjolöholm som byggnadsminne av länsstyrelsen i Halland. (Källa Wikipedia)

Slottets framsida med trädgård. Har aldrig tidigare sett sådana vackra hortensior. Någon?

Om du besöker Tjolöholms slott, så promenera gärna också i ”Allmogebyn!” Det är mycket fint där och det finns en mycket intressant historia kring byn.

Tjolöholms Allmogeby tillkom samtidigt som slottet, i början av 1900-talet. Ett gods av Tjolöholms storlek krävde stor arbetsstyrka, bland annat fanns här förvaltare, rättare, ladugårds- och stallförman, trädgårdsmästare, kusk, jägare, smed och snickare. Dessutom bodde ett antal statarfamiljer på egendomen.

Stugorna i Tjolöholms by grupperades runt två ekbevuxna kullar och bestod av ett enfamiljhus, fem tvåfamiljshus och en sjukstuga. I anslutning till byn så byggdes även en kyrka och Storstugan, som fungerade som ett ”folkets hus” med samlingssal för arbetarna, bibliotek och skola för de minsta barnen.

Varje bostad i byn hade en egen trädgårdstäppa inhägnad av staket samt eget hönshus. Blanche Dickson brukade inspektera trädgårdarna och delade ut priser til de mest välskötta och det gällde även insidan av huset. Husen inreddes med ett rum och kök, men planlösning och dekorationer varierade mellan husen. För att förstärka samhörigheten införskaffades en nationaldräkt till kvinnor och barn i byn att bära vid festliga tillfällen. Blanche Dickson höll sig noga underrättade om sina anställdas hälsa och varje nyfött barn fick fem kronor insatt på en sparbanksbok. Fantastiskt! (Källa: Tjolöholms hemsida:)

Inifrån ett av husen
Sommaridyll ifrån storstugans trädgård, där vi intog lunchen! Rekommenderas.

Vår egen trädgård ska delvis snart gå genom en förvandling då vi har beslutat oss för att ta bort tujahäcken och vårdträdet! Hur insyn – och vindskyddat det än är, så har häcken blivit alltför stor på vår lilla yta! Trädet likaså. Snickaren i huset skissar på det nya stora altandäcket med dess inramning. Längtar efter denna förvandling, för det kommer att göra att vi kan blicka ut över vår lilla täppa på ett nytt sätt. Tills dess njuter jag av hur det är med bland annat frodiga pelargonior!

Det var ett litet axplock av sköna SOLIGA dagar! Men det finns också regniga dagar och det är då jag LÄSER! Många böcker har blivit lästa den här sommaren! Och även om det regnar ibland vilket är tur, så går det att vara utomhus ändå! Ut vill jag varje dag i alla väder! Nästan. 🙂

Den här dagen var vi med goda vänner vid Gunnebo slott i Mölndal. Regnet hade precis upphört, men det blåste ordentligt som synes! 🙂

Må gott och hoppas att även du njuter av dina sommardagar!

Kram Nilla

(Visited 80 times, 1 visits today)
+2

18 svar på ”En hälsning och ett sommarkollage!

 1. Så fint att få en guidning av Tjolöholmsslott. Vi var där för många år sedan men då var inte slottet öppet, så det har vi kvar. hade så gärna sett inredningen från Liberty. På Liberty har jag och livskamraten varit många gånger. Livskamraten köpte bl.a. en oljerock där. Det var mycket bugande och öppnande av dörrar, men när vi skulle gå därifrån så tjöt det från livskamratens stora påse. Man hade glömt ta bort larmet, ännu fler ursäkter och bugande. Undrar om han som sålde fick behålla jobbet.

  +1
  • Tack för att du uppskattade min guidning! Roligt att få med lite fakta och det historiska perspektivet.
   Tjolöholm har jag ju varit ett antal gånger, och här finns mycket att se bland alla byggnader och de vackra omgivningarna. Däremot har jag inte varit på Liberty! Så pinsamt både för er och personalen att de hade glömt att avlarma.
   Må gott!

   0
 2. Vilka härliga dagar med barnbarnen. Och fina utflykter med bad och slottsbesök. Tjolöholms slott är så vackert som dina foton visar. Även Gunnebo slott är ett smultronställe som vi ofta och gärna besöker. Hemester är bara njutbart när vi bor i ett så vackert land ??
  Önskar dig en fortsatt fin sommar & kramen ??

  0
  • Tack för din hälsning Gunilla! Ja, mysigt att få vara med barnbarnen och det mestadels ute då! Det blir ju svårare nu när vi går mot hösten…
   Ja, det är fint vid både Tjolöholms slott, Gunnebo och Råda säteri som vi besöker då och då. Gillar ju de vackra omgivningarna som hör till dem.
   Må gott!
   Kram.

   +1
 3. Klickar in och får mig en fin guidad tur i dina sommarsvängar. Berikande och intressant. Tiden före oss blir alltmer spännande att få med sig. Se perspektivet. Möjligheterna finns för aller mesta och de är värdefulla i vardagen, ger guldkant. Det ska så lite till. Blir det begränsningar så får en göra det bästa av det när en fått hämta in sig och landa. Ute i alla väder är jag med. Kan blir 3- 4 timmar vissa dagar. Så gott det gör med kroppen och själen. Roligt få se dina barnbarn och dig på bilden där!
  Allt gott till dig!

  0
  • Tack så mycket för din kommentar!? Så roligt att du kikade in här hos mig igen!
   Ja, så fint med utflykter, att få vara med nära o kära och då helst ute! Vilken glädje vi har av naturen.
   Må gott!
   Kram Gunilla

   0
 4. Vilka härliga sommardagar ni har haft tillsammans med nära och kära. Födelsedag och namngivning dessutom <3

  Tjolöholms slott tycker jag är fantastiskt fint och är alltid värt ett besök.

  Kram och ha det gott!

  0
 5. Ett underbart inlägg om dessa vackra platser som också är mina smultronställen. Gunnebo slott är på promenadavstånd så där är jag ofta. Vi kanske ses någonstans för vi är ofta på samma platser. Jag fick tipset här hos dig om Råda säteri som vi besökte förra veckan och det var verkligen ett ställe jag föll för.

  Tack för inlägget och alla vackra foton som du bjuder på ? Kram ❤️

  0
  • Tack så mycket Eva! Ja, tänk vad roligt om vi stötte på varandra någonstans bland våra gemensamma favoriter!?
   Så roligt att du nu också besökt Råda Säteri. Kanske det blev en lunch där och promenaden till Labbra?
   Må gott i sensommaren!
   Kram, Gunilla

   0
 6. Ett härligt, somrigt inlägg med underbara bilder!
  Så härligt med barnbarnen och tack för guidningen vid Tjolöholms slott. Ser verkligen trevligt ut där!
  Önskar dig en fin fortsättning på sensommaren!
  Kram

  0
 7. Härligt att få njuta av ett Nilla-inlägg så här i sensommaren. Tänk att du tränar med en längdhoppslegend. Tjolöholm slott är alltid värt ett återbesök.
  Kram Bobo

  0
 8. Det finns mycket här att kommentera. Vet knappt var jag ska börja 😉
  Framför allt är det ett ”vackert inlägg”. Många bilder som jag fastnat i, och som jag känner extra för … Som t.ex. några av bilderna på dina barnbarn, eller skärgårdsbilderna … men alla bilder talar till mig mer eller mindre.
  Blir också så glad när jag får se dig på en bild då och då 😀 Du ser ofta både glad och avslappnad ut, och jag tänker, ”Men där är hon ju, vår fina Nilla <3 "

  I fredags hade jag lunchträff med en före detta arbetskamrat. Hon pratade just om Tjolöholms slott, och visade en bild därifrån. De var där för ett par år sedan, men gick bara i parken.
  Jag tycker att namnet Tjolöholm är så roligt 😀 Det får mig att vilja sjunga Pippis visa, med raden "… tjolahej, tjolahopp, tjolahoppsansa …" 😀
  Att där också fanns en "Allmogeby" visste jag däremot inte. Ser väldigt charmigt ut, och det där fönstret med pelargonerna är ju så romantiskt att man kan döööö!

  Njut av den sommar som finns kvar, och stor kram från mig <3

  0
  • Tack så mycket Lollo för din varma kommentar!❤ Jag blir varm och glad ända in i hjärteroten och benmärgen! Om det är någon som kan ”läsa av mig” så är det DU!?
   Kram, Nilla

   +1
 9. Fina fotografier, och vilken härlig sommarmix, barnbarn, slottspromenader och blommor, mycket härligt! Artrosen är nog inget vidare kan jag förstå och det är klokt att du gör vad du kan för att hantera den på bästa sätt.

  Må gott! Kramar Christina

  0
  • Tack Christina! Ja, det är en härlig sommarmix! Men artros är förstås inget vidare. Det finns en del att säga (skriva) om det, men det är inget kul, så det tar vi en annan gång!
   Det är både upp och ned som du kanske förstår.
   Kram Gunilla

   0

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.