Äntligen Bohuslän – en dagsutflykt till Härmanö och Gullholmen!

Äntligen ett skärgårdsbesök och den här gången till Bohuslän, närmare bestämt Hermanö och Gullholmen!

Vy mot Gullholmen från bryggan som går mellan Härmanö och Gullholmen. Bryggan var under renovering vid vårt besök, men det gick att förflytta sig mellan öarna på en tillfällig bro.

Vår äldsta son med familj befann sig redan här, då det hyrde en stuga under den aktuella veckan. För vår del blev det en underbar dagsutflykt och vi fick en solig och härlig dag tillsammans med bad, (snabbdopp) krabbfiske, ”gofika”, promenader, middag ute i skärgårdsmiljö, men framförallt gemenskapen i vacker miljö.

Det är snart fyra år sedan vi var här senast, så min längtan att få återse den bohuslänska idyllen var stor. Vid det tillfället var vi här över en helg i början på september, betydligt färre besökare än vad det var nu i juli månad. Men är det högsäsong, så är det!

Gullholmen är ett av Bohusläns äldsta fiskelägen, med anor troligtvis redan från 1200-talet. Under de stora sillperioderna på 1700- och 1800-talen växte samhället ytterligare och konservfabrik, salteri och segelmakeri tillkom. Kuttrar för fiske och fraktfart började användas, vilket gjorde Gullholmen till ett levande skeppar- och fiskesamhälle. Mycket av öns gamla karaktär finns bevarad än idag med sjöbodar, bryggor och en välbesökt gästhamn. Fram till 1999 var Gullholmen en så kallad kronoholme. Det innebar att marken ägdes av staten och var fri att bygga på, vilket banade väg för den täta bebyggelse som idag kännetecknar ön. Gullholmen tillhör Orust kommun, beläget längst ut i Bohusläns kustband, utan bilförbindelse. Personfärja finns från Tuvesvik på Orust. Det är bara fem minuters överfart.

På Gullholmen finns fortfarande en fullt fungerande biograf som visar nyproducerade filmer, en välbevarad stenstuga från 1800-talet, ett museum som heter Skepparhuset, likaså ett bibliotek och ett fågelmuseum. Fantastiskt!

År 1910 fanns det ca: 811 fast boende personer på Gullholmen, år 2012 endast 10 personer på Gullholmen och 92 på Härmanö. (Har noterat att det finns olika stavningar på Härmanö. I en del texter står det Hermanö, men mestadels Härmanö.)

Gullholmen är endast 7 hektar stor och upptas helt av mycket tät bebyggelse. Husen ligger mycket tätt. Härmanö omfattar 138 hektar, men det är bara en liten del av dess norra del, Lilla Härmanö, som ingår i tätbebyggelsen. Det finns flera naturstigar på Härmanö och här finner du lugnet bland ljunghedar, blomstrande ängar som omges av karga klippområden och badplatser. Tyvärr hann vi inte att gå söderut på naturstigarna den här gången, vilket vi gjorde då för snart fyra år sedan. Bilden i min header är från det året, en vy som jag tycker är så vacker!

På Gullholmen ligger husen mycket tätt som sagt och det är mysigt att gå runt och kika på husen och de små ”täpporna!” Visst är det charmigt, men de som bor här under sommarmånaderna, kan inte ha mycket till privatliv. Som turist får man verkligen försöka visa hänsyn i sin iver att njuta av idyllen och respektera var man få gå eller inte!

Rosor, stockrosor och lavendel syns ofta i skärgården…

Fler vyer från Härmanö mot Gullholmen…

Visst är det underbart med båtlivet och den vackra miljön! Det hör liksom den bohuslänska sommaren till! Inte ett moln så långt ögat kan nå…
I det vita huset ligger skeppsmuseet. Ett båthus sticker ut… gillar det och den svenska flaggan.
Från en annan vinkel och då kom den fina träbåten med! En segeleka i mina ögon.

Vyer mot Härmanö från Gullholmen

Den där snipan… träbåten, den väcker barndomsminnen!
och vem vill inte ha ett rymligt sjömagasin med egen brygga!?

Ja, min kärlek till Bohuslän går väl inte att ta miste på!? Det är underbart att besöka idyllen och fylla lungorna med frisk havsluft. Alla sinnen aktiveras! Barndomsminnen väcks till liv och jag tänker att ”det där med att fisa krabbor”, blir man aldrig för gammal för! Den här gången var det farfar och Olivia som ägnade sig åt det. Olivia och jag promenerade lite tillsamman runt badplatsen och vid bryggan fick jag lov till att föreviga vår lilla promenad.

Bra att ha flytväst på, då behöver de vuxna inte vara lika oroliga! 🙂
Så stor tjej nu! Vart tar tiden vägen?

En fin dag med minnen att plocka fram då det behövs!

En sommarhälsning från mig till dig!

Kram Gunilla

(Visited 155 times, 1 visits today)
+4

25 svar på ”Äntligen Bohuslän – en dagsutflykt till Härmanö och Gullholmen!

 1. Jag förstår att din kärlek är stor för det är en fantastiskt vacker vacker miljö! En utflykt dit kan inte bli mer än lyckad 😀

  Kram och ha det gott!

  0
 2. En alldeles underbar miljö! Bohuslän är verkligen fint med sin karga, vackra kust och de små orterna vid havet. Vackra bilder och härligt berättat!
  Ha det gott!
  Kram

  0
 3. På Gullholmen har jag varit. Har vänner på Orust och när vi träffas så blir det utflykter till olika ställen oftast med besök i trevliga butiker och naturligtvis med ”gofika” i en korg. Jag har svårt att hålla ordning på alla namn på öar och hamnar men Gullholmen känner jag igen. Det är så trevligt med alla utflykter och historier som kommer till mig via trevliga bloggar.

  0
  • Tack Betty! Om du har varit på Gullholmen, så förstår du säkert också min lycka att vara där! Så trevligt att ni har vänner på Orust, då kan jag tänka mig att du har besökt många pärlor i de delarna av Bohuslän.
   Det gör mig glad att du gillar min blogg!
   Kram Gunilla

   0
 4. Så vackra omgivningar du har att glädja dig åt. Där förstår jag mer än väl att du trivs. Det finns så mycket fint i Sverige och jag känner att jag har sett så lite av det.
  Tack för de underbara bilderna!
  Kram, Ingrid

  0
  • Tack till dig Ingrid! Ja, Sverige är fantastiskt och du bor på en underbar ö som jag har besökt två gånger, men det är längesedan nu! Det finns så många fina platser i vårt land från norr till söder, från väster till öster. Till dig! 🙂
   Kram Gunilla

   0
 5. Låter underbart! Härligt att träffa de sina.
  Förstår att du längtat för det ser ut som en idyll, och det där med att fiska krabbor låter spännande. Det har jag aldrig gjort. Blev det några krabbor som ni kunde tillreda? Krabba är ju så gott 🙂
  Vilken fin utflykt att lägga i minnesbanken och vad ljuvligt det måste vara med barnbarn <3

  Önskar dig en fortsatt fin onsdag!
  Kram Christina

  0
  • Att fiska krabba är verkligen en nöje som förenar liten och stor! Det är rogivande och spännande att se när de små krabborna kommer fram ur sina gömmor i tången och tar sig an betet! Det är små krabbor som fångas och inget man äter. Olivia och farfar drog upp två, tre krabbor och de fick tillbringa någon tid i en liten spann med saltvatten. Som alltid! När nöjet går mot sitt slut, släpps de små liven ut i friheten igen! Lite roligt att fånga krabbor med korvbitar som bete… det var tydligen svårt att finna blåmusslor. 🙂
   Ja, det är ljuvligt med utflykter och ännu mer ljuvligt att träffa sina barn och barnbarn!
   Må gott bland allt packande!
   Kram Gunilla

   0
 6. Härligt att läsa om din kärlek till Bohuslän. Förstår att du längtar när jag ser dina vackra bilder. Att få vara i denna idyll med dina nära och kära kan du leva länge på och plocka fram minnet när det blir mörkare tider. Visst bor vi i ett vackert land och inget slår sommaren i Sverige. Synd bara att tiden går så fort. Önskar att jag kunde hålla fast den och få njuta lite längre.

  Tack för det fina inlägget som andas så mycket harmoni. Ha en fortsatt fin sommar. Lev och njut och kramen från mig ???

  0
  • Tack Gunilla för din varma kommentar! Ja, tiden går så fort – snart är det augusti! Men sommaren är inte slut – jag tro och hoppas på många fler fina utflykter. Idag har vi haft ”gobesök” av yngsta sonen och lillprinsen! Så roligt att träffas och mysa tillsammans.
   Önskar dig fina sommardagar!
   Kram Gunilla

   0
 7. Det går nästan att ta på din kärlek till landskapet i väster. Både i text och bland de fina fotona. Solveig skulle behövt ha mig i sele när min nyfikenhet och äventyrslust började slåss om uppmärksamheten. Jag förstår att du längtat tillbaka hit. Även om en solig september dag haft andra möjligheter.
  Kram Bobo

  0
  • Tack Bosse! Att få komma ut i den bohuslänska naturen och uppleva atmosfären, om så ”bara för en dag”, betyder så mycket för mig! Och det är så klart fantastiskt att vara här under högsommaren, men jag föredrar stillheten i september. Nu har jag fått uppleva både och. 🙂
   Kram Nilla

   +1
    • Hej där Bosse! Jo, du har helt rätt! Jag var iväg på en ny utflykt!?
     Bloggen är inte så högt prioriterad nu, men jag mår i huvudsak bra! Hoppas att du gör detsamma.?
     Kram, Nilla

     0
     • Bra att du mår skapligt men jag hade önskat dig ännu mer.
      Jag har förstått det. Har också insett att många av mina gamla favoritbloggare har hamnat enbart på Insta istället.
      Det kändes ensamt och tomt igår när sista dottern tog flyget hem. Dagen innan började S jobba. Men jag har upplevt detta några gånger förr och nu är det helg igen.
      Kram, Bobo

      0
     • Sommaren går alltför fort! Märklig känsla att skolorna har startat upp. Lärarna är på plats och snart även eleverna.
      Förstår känslan, när sista dotter tog flyget hem till sitt. Det blir tomt och tyst… men man vänjer sig som sagt! Nästan.
      Jag mår nog så bra som det går! Men visst har jag mina dagar och nätter! Men sommaren, så här långt har varit fin på många olika sätt.
      En dag i taget och idag har jag publicerat ett nytt inlägg! Att det har blivit uppehåll, är inget som jag har planerat. Det bara blev så!
      Tack för att du tittar in här ändå Bosse! Det gläder mig! 🙂
      Kram Nilla

      0
 8. Vilken underbar miljö 🙂 <3
  Kan gott föreställa mig att gå omkring där. Din fina bilder hjälper upp föreställningsförmågan 😀
  Kramis <3

  0
 9. Så tjusigt, vackert och skönt! Att du trivs och tycker om är tydligt i dina bilder! jag har ” sett dig” lite runt om gemensamma bloggvänner så jag tog en tuh och hamnade så bra till 🙂
  Fortsatt fina dagar önskar jag dig!

  0
  • Tack snälla du!? Vad trevligt att du kikade in här! Bloggar inte så flitigt nu under sommaren, men du är välkommen tillbaka, närhelst lusten infinner sig.
   Hälsningar,Gunilla

   0
 10. Ni har det så fint och du skriver så vackert om livet på västkusten. Jag är säker på att du hade tyckt om husen, trädgårdarna och hela miljön som jag skrev om från Äppelviken. Jag håller med om det du skriver att vi har flera beröringspunkter. Ha en fin helg, började fredagen med dopp i havet kl. 7 på morgonen.

  +1
 11. Det är inte att undra på att du älskar Bohuslän, så vackra vyer som du bjuder på i dag. Det här är ju en del av Sverige som jag aldrig besökt, så dina foton är dubbelt uppskattade.
  Ha en skön helg!
  Kram, Ingrid

  0
  • Tack Ingrid! Det är så roligt att få visa dig bilder ifrån ”mitt” älskade västkusten! Bohuslän i mitt hjärta!
   Tack för att du tittar in här, trots att jag inte är en sådan flitig bloggare just nu!
   Kram Gunilla

   0

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.