Ett trädgårdsrum vid Gunnebo slottspark – ett treillage.

I mitten av juni, besökte vi Gunnebo slottspark i Mölndal. Där var inte så mycket sommarblommor ännu, så den här gången tittade vi lite mer på det vackra, lövsmyckade ”trädgårdsrummet” som jag nu har lärt mig heter Treillage. Ett treillage är både ett växtstöd och ett dekorativt, arkitektoniskt element, ett trädgårdsrum!

Den här ”lövsalen” ligger vid sidan om huvudentrén, på sin väg uppför trappan. Lätt att missa, om fokus ”bara” ligger på slottet rakt fram. För entrén uppför gången och trappan är ju magnifik i sig! Lövverket är lind och tanken är att de höga lindhäckarna skall formas efter växtstödet till en triumfbåge.

Treillage är ovanliga idag, men var typiska i de formella trädgårdarna från 1500-talet och ett par hundra år framåt. I modern tid har förutom Gunnebo slottspark, ytterligare tre treillage rekonstruerats; på Hampton Court i England, Het Loo i Holland och Versailles i Frankrike.

Gunnebos treillage utmärker sig varken genom sin bredd eller sin längd, men genom sin ansenliga höjd! De flesta treillage är omkring tre-fyra meter höga, men Gunnebos mäter hela sju meter! Treillaget återskapades 2016.

Gunnebos trädgård och park var rik på arkitektoniska överraskningar, s.k. follier – follies. Med sitt höga, kassetterade tunnvalv och välvda nischer för treillaget tankarna till antika ruiner som Maxentiusbasilikan på Forum Romanum. Detta är typiskt för nyklassicismens arkitektur, som i sin helhet byggde på antika referenser. Carlbergs mäktigaste trädgårdsrum har därför ofta liknats vid sidoskeppet i en katedral. En mäktig känsla att gå igenom ”lövsalen!”

I ena änden – den mot slottet, står ett staty och där såg jag möjligheten till en ny fotovinkel!

Och där i bakgrunden skymtar Gunnebo slott. Ett sommarresidens för familjen John Hall. Den första middagen i huset arrangerades den 22 juli 1796. Familjen Hall kom att få många besök av dåtidens namnkunniga personer, kungligheter, konstnärer och politiker, vilka uttryckte sin beundran över de vackra omgivningarna och den rena, klassiska arkitekturen. Arkitekt; Carl Wilhelm Carlberg,

Magnifik sommarbostad! Till vänster innan trappan ligger ”trädgårdsrummet.”

Vid vårt besök promenerade vi också slingan vid ån som rinner ut i Stensjön och som vanligt, fotograferade jag ”min gamla ek”!

Den måste ju bara få vara med som ett fint avslut på vår promenad vid Gunnebo slott.

Kram Gunilla

(Visited 250 times, 1 visits today)

15 svar på ”Ett trädgårdsrum vid Gunnebo slottspark – ett treillage.

 1. Nu fick jag lära mig ett nytt ord igen. Treillage har jag aldrig hört talas om förut, men det är ju riktigt vackert.
  Gunnebo slott är verkligen en magnifik sommarbostad.
  Ha en skön fortsättning på söndagen!
  Kram, Ingrid

 2. Så roligt läsa ditt inlägg om en av mina favoritplatser. Tycker treillaget är så vackert och nu har det blivit så mycket grönare än förra året. Snart dags göra ett besök där. Den gamla eken är så fin ?

  Kram ❤️

 3. Även jag fick lära mig ett nytt ord! En väldigt fin plats i alla fall och väl värd ett besök. Statyn stod verkligen bra just där.

  Kram och god söndagskväll!

 4. Ja vi var ju till Gunnebo mm förra sommaren. Så trevligt och kul att ta del av tips från Dig bland annat. Idag har jag cyklat från norr till söder i vår stad. Tusen trädgårdar och några öppna trädgårdar som visades även i år. Valde en i vardera utkant så det blev en cykeltur på 3 mil på gamla Bettan. Eller Wilma som hon faktiskt heter min cykel. Så skönt! Duktig du är som hänger i så med träning som jag läste om i förra inlägget.
  Kram Annika

  • tack Annika! Så roligt att få respons på utflyktstips! Vilken härlig cykeltur. Både till nytta och till till lyst!
   Imorgon är det uteträning igen och jag är laddad! 🙂
   Kramen.

 5. Wow, vilket sommarresidens! Ett sådant skulle jag gärna bo i året runt. Även jag fick lära mig ett nytt ord, treillage låter vackert, fransk men är ju ännu vackrare och skulpturen. Tänk så mycket fint det finns. Vi människor är bra fantastiska på att skapa vackra ting.
  Tack för att vi fick följa med till Gunnebo slottspark 🙂

  Ha en fortsatt fin vecka!

  Kramar

  • Ja, Christina – ett sådant sommarställe vill vi ha! men trädgårdsmästare och annat tjänstefolk!
   Både Gunnebo slott och Råda Säteri, vilka inte ligger så långt ifrån varandra, är platser som vi återvänder till flera gånger varje år.
   Kramar.

 6. Vilken vacker plats det där ser ut att vara. Både parken och slottet. Och så fick även jag lära mig ett nytt ord 😀 … Kul 🙂
  Kramisar

 7. Det låter franskt – ordet jag inte kände till. Däremot har jag njutit av Versailles.
  Härligt att mötas av din nya header. Ingen dålig ”liten” sommarbostad.
  Fin utflyktsplats. Snällt av dig att hälsa på din favoritek. Med tanke på svårigheten att göra tvärtom. Eken hälsa på hemma hos dig. Vet du hur gammal den är?
  Hoppas du har bättre väder hos dig än vi har här. Men perfekt för inomhusprojekt som jag lovat Solveig att vi skulle göra ägna oss åt under sommarlovet.
  Kram Bobo

  • Vet inte exakt hur gammal eken är – det står att det i områden finns flera träd som alla är flera hundra år. Det är fint att ha en ”egen ek”, som blir glad när jag kommer och hälsar på! 🙂 Ja, så fint vid Gunnebo och jag är glad över att ha kikat lite närmre på det där ”uterummet!” så bra med informationsskyltar som gör att man ”lär så länge man lever!” Lycka till med inomhusprojektet!
   Kram Nilla

 8. Tack för att jag fick komma till Gunneboslott, tack vare dig. Återigen så mycket kunskap man får via bloggandet, man väljer ju de bloggar man tycker tillför något och det gör din blogg – tack för det. På återseende.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.