Inspiration och nya tag mot hälsomål!

Under juni två gånger per vecka, har jag deltagit i uteträningen med ett gäng glada pensionärer under ledning av ingen mindre än Erica Johansson, känd friidrottare i framför allt längdhopp. Det har verkligen givit mig en nytändning att komma igång med regelbunden träning igen, efter det att jag och många andra inte kunde fortsätta med inomhusträningen på grund av Corona-viruset. Visserligen har jag fortsatt med stavgång, promenader, hemmayoga,varvat med cykelutflykter! Men styrkepass har jag saknat och jag märker att det är bra för mig på alla sätt. Ännu så länge är bäst att tillägga!

Under vintern och våren har jag mått allt annat än bra. Riktigt dåligt faktiskt, både fysiskt och psykiskt. Jag har haft stora problem med min rygg och i en höft. Stel som en pinne i ryggen och smärta från höft och ljumske som kommer och går. Därtill pandemin – inte så konstigt att jag har känt mig nedstämd. Problemen och smärtan ledde till besök hos en fysioterapeut som är säker på sin sak att problemen beror på en höftartros. Symptomen är som hämtade ur en lärobok! Att få veta att jag troligtvis har artros vad nog det som gjorde mig både arg, frustrerad och ledsen! Varför JAG? Som alltid har tränat mer eller mindre och ätit i huvudsak en bra kost! Ändå!? Det låter kanske konstigt i någon annans öron att jag har tagit så illa vid mig. Men det är inte den bilden av mig som jag har levt med. Jag är en stark, positiv, hälsomedveten och frisk person! Det är min bild. Och som pensionär skulle jag vara stark på alla plan. Långt upp i ålder. Reumatisk sjukdom som ännu inte är helt utrett och höft – och knäartros. Det är vad jag har att förhålla mig till. Har gått i Artrosskola och för den som undrar, så rekommenderar jag det. Värdefull information. För tillfället anser jag inte att det är läge att uppsöka sjukvården för vidare utredning, jag avvaktar tills läget angående pandemin är ett annat. Jag har också förstått hur vanligt det är med artros – det drabbar så många och orsakerna är inte helt identifierade. Vissa yrkesgrupper är mer representerade, övervikt, stillasittande och ärftlighet är kända faktorer. Elitidrottare är ofta drabbade och även unga människor! Så jag har väl en lite mer nyanserad bild av varför just jag har drabbats.

Tillbaka till nuet…

På dessa fyra veckor som har gått har den fysiska träningen givit resultat. Det tillsammans med härliga träningskompisar, gynnsamt väder och Erica som ledare är en underbar inspiratör som ser till att hela kroppen får sitt! Den är tuff, men ändå anpassad för oss. Det bästa är att uteträningen fortsätter hela sommaren!

För några dagar sedan, fick vi ett extra insatt pass! Erica hade bjudit in inte mindre än Susanne Gunnarsson till att leda och inspirera oss. Så rolig och härlig dag!

Erica som bland annat under sin aktiva karriär vunnit guld vid junior-VM och inomhus-EM. Hennes personliga rekord i längd – 6,99 meter noterat år 2000 – är ännu, 2019 gällande svenskt rekord.

Susanne, kanotist som har vunnit sammanlagt 17 VM eller OS-medaljer, varav sex är VM – och ett OS-GULD! Alltså vilka kvinnor!

Självklart hade Susanne med sig sin OS-medalj!

Alla ville vi se, känna och bära den! 🙂

Goa träningskompisar! Närmre än så här kommer vi nog inte att få hålla i ett OS-guld! 🙂

Ja, jag känner mig stolt och glad över att jag mår så mycket bättre! Jag är medveten om att det kan komma bakslag och en del dagar mår jag sämre. Men sammantaget känner mig mer tillfreds över livssituationen och hoppas att det får hålla i sig! Om framtiden vet vi ingenting. Jag tar en dag i taget.

Kram Gunilla

(Visited 68 times, 1 visits today)
+7

14 svar på ”Inspiration och nya tag mot hälsomål!

 1. Så duktig du är som är med och tränar och så roligt att du märker att det ger resultat, men så har ni ju proffstränare också.
  Ha en fin helg!
  Kram, Ingrid

  0
  • Ja, jag märker skillnad och det är så roligt att vara med i gruppen! Men jag vet att artros inte försvinner. Det kommer att komma både jobbiga och bra perioder.
   Trevlig helg!
   Kram Gunilla

   0
 2. Vad roligt att du kommit igång med träningen igen. Och med så kvalificerade ledare dessutom ?. Jag kom också av mig i våras, men det berodde på corona och ovilja att svettas gemensamt i gymlokaler. Nu springer jag, men märker att jag verkligen behöver komplettera med styrketräning och annan träning också. Jag får ta tag i det …

  0
  • Ja, det känns så bra med styrketräning! Så nu känner jag mig nöjd med att ha allsidig träning.
   Löpning – det ser så härligt ut, men det är inget för mig. Roligt att du gillar det!
   Trevlig helg!

   0
 3. Heja dig Nilla! Är glad för din skull att du känner att du mår så mycket bättre!
  Önskar dig en fin helg!
  Kram

  0
  • Tack Anki! Det värmer. Nu njuter jag av det som är just nu och försöker att inte tänka på hösten och vintern hur det är då. Jag hoppas innerligt att vi som vill, kan gå till gymmet igen. Jag måste hålla träningen igång, för att kunna må så bra som möjligt.
   Kram o trevlig helg!

   0
 4. Det är aldrig roligt att få en diagnos men när det blir så har man bara att förhålla sig till den och göra det bästa av situationen. Vilken bra träning du har hittat och så skönt att den ger resultat för det är ju så viktigt att känna förbättringen. Tyvärr är artros väldigt vanligt och många drabbas av det.

  Kram och kämpa på!

  0
  • Nej, diagnoser är inget kul och jag vet ju inte till hundra procent om det är höftartros. Men allt tyder på det. Just nu känns inte diagnosen så viktig, huvudsaken är att det går bra att träna och att det känns roligt. Det gör så mycket för självförtroendet och självkänslan. Ja, artros drabbar väldigt många. Varför?
   Tack för din kommentar!
   Kram

   0
 5. Så glad för din skull att du mår bättre och att träningen fungerar så bra. Skönt med såna proffs vid din sida. Jag känner många med artros så jag har sett hur plågsamt det är. Du har all anledning att känna dig stolt ??

  Har läst ikapp här hos dig och jag njöt i fulla drag. Så fina inlägg och foton.

  Önskar dig en skön helg och kramen ?

  0
  • Tack Gunilla! Ja, fy för artros och för reumatiska sjukdomar! Jag hoppas att forskningen går framåt och det gör den vad jag förstår. Men några egentliga svar på varför det blir artros vet man inte. Artros liksom reumatiska sjukdomar är ju inflammationer som uppstår och jag undrar hur mycket kosten spelar in? Tarmfloran?
   Artros leder ju som oftast till operation… inget jag längtar efter precis. Men heller inte smärta.
   Kram Gunilla

   0
 6. Wow, vad coolt att få träna med en OS-medaljör! Det ser verkligen uppfriskande och inspirerande ut på dina bilder. Du är en kämpe och ser ut att hantera din diagnos/problematik på bästa sätt. Tack för att du delar med dig, det känns faktiskt bra att få läsa även om det som är tufft att hantera. Jag har själv lite problem med hälsan för tillfället men har känt mig tveksam till att skriva om det på bloggen…vilket kanske å ena sidan skickar fel signaler då det ser ut som att allt är bra när man läser. Mycket är ju bra, och det är ofta det jag skriver om men det finns ju en annan sida av livet också.Jag ska ta mig en funderare….

  Ta väl hand om dig <3
  Och njut av livet och ljusglimtarna så mycket som det bara går.

  Kram Christina

  0
  • Tack så mycket Christina! Ja, livet har olika sidor och jag har så svårt att skriva om bara positiva saker, när jag inte mår bra! För mig är det viktigt att dela med mig och jag tror, precis som du skriver, att det kan också vara bra för andra – att känna igen sig på något sätt! Jag är tacksam över väldigt många delar i mitt liv. Vi upplever mycket fint tillsammans maken och jag. Men det finns också som sagt en del ”hälsoproblem”, och oro över sådant som pandemin, klimatet och samhällsfrågor. Allt platsar inte på min bloggen. Men hälsofrågor gör det definitivt. Dela med dig av det du vill Christina.
   Kramar Gunilla

   0
 7. Vilken härlig träning och så roligt att du mår så bra av den. Det är inte roligt att ha ont för det tar så på krafterna och även på humöret. Jag har också värk i ett ben till och från och det påverkar en hel del i tillvaron. Jag tror att vi är rätt lika när det gäller att hantera problemen och det är fint att du delar med dig. Ibland kan det kännas som man är ensam när man blir lite deppig.

  Ta väl hand om dig och ha en fortsatt skön sommar ???❤️

  0
  • Tack så mycket Eva! Ja, jag tror att det är viktigt att dela med sig av sina olika delar av livet. Det behöver ju förstås inte innefatta allt! Jag märker ju på era svar och på statistiken, vilka inlägg som ”drar läsare.” Det är precis som du skriver, en skön känsla att inte känna sig ensam. Att veta att någon annan också har till exempel en del hälsoproblem. Det är så många olika saker som påverkar oss och som kan få oss ur balans. Som får oss att må dåligt och det kan ju lika gärna vara faktorer som kommer utifrån som pandemin till exempel eller oro över klimatet.
   Många sommarkramar till dig!

   0

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.