Sankt Birgittas kapell ligger där och tronar på Klippan i Majorna,Göteborg!

Isande, nordliga kulingvindar i maj månad kan inte vara så vanligt! Utrustade med vinterjacka, mössa och vantar promenerade vi runt i området Klippan, beläget i stadsdelen Majorna i Göteborg. Vi går ofta här på vår promenad som börjar vid Nya Varvet, vidare mot Klippan, Mariaplan, Kungssten och tillbaka mot utgångspunkten. En fin och varierande promenad förbi hamninloppet, ett kulturreservat, landshövdingehus, kaféer och mysiga butiker.

Idag föll blickarna speciellt mot Sankt Birgittas kapell som har en nyrenoverad fasad.

Kyrkplatsen är berget Skinnareklippan, som även givit namn åt området. Kapellet uppfördes av David Carnegie d.y. för de som bodde och arbetade vid Carnegiebruken. Byggnaden hade som förebild det kapell i som stod i Carnegies hemby Balquhidder i Skottland. Både det skotska kapellet och Sankta Birgittas kapell i Klippan är namngivna efter det irländsk-skotska helgonet Brigid av Kildare. Kapellet uppfördes, under ledning av bruksbyggmästaren Daniel Gabrielsson, 1856−1857 och invigdes den 1 juni 1857.

Carnegie ville att kyrkan skulle överensstämma med de medeltida småkyrkor, som fanns i Skottland. Han lät enligt samma förebilder, återuppbygga en nedbrunnen kyrka i sin hemort Balquhidder. Som ett led i sin omvårdnad av brukets anställda lät Carnegie uppföra både bostäder, skola och kyrka. man känner historiens vingslag när man promenerar runt bland gamla byggnader av trä och tegel. högt däruppe på klippan ligger ligger kapellet, väl synligt när du ”seglar in” mot Göteborg! Vi kikade in på en av innergårdarna för att tittade på de blommande träden, men tyvärr var de redan ganska så överblommade! Vill du se hur fint det kan vara är en solig försommardag, så kika här! Det finns flera inlägg i kategorin Göteborg/Majorna. Bilden i min header är ifrån Klippans ångbåtsbrygga. Absolut värt ett besök.

En vy ut mot Älvsborgs fästning. Soligt – ja! Vackert – ja! Men isande, kyliga nordvästvindar i maj månad är inte vad vi vill ha! Men äppelblom fanns det minsann utmed hamnstråket och det gjorde mig genast gladare!

Några dagar till, sedan har det utlovats värme och det är något jag behöver nu!

Kramar från mig!

Gunilla

(Visited 91 times, 1 visits today)
+3

10 svar på ”Sankt Birgittas kapell ligger där och tronar på Klippan i Majorna,Göteborg!

 1. En fin promenad i vackra Göteborg … och intressant läsning om kapellet på klippan. Underbara bilder!
  Ja, nu hoppas vi på lite mer värme!
  Ha en fin ny vecka!
  Kram

  0
 2. Så vackert kapellet ligger!
  Nu vill vi verkligen ha lite värme. I dessa dagar av karantän och ensamhet skulle vi väl ha kunnat få lite sköna vårdagar, men de har inte varit många och nästan inte en hel dag. Men det kommer väl…..
  Ha en Glad måndag!
  Kram, Ingrid

  0
 3. Spännande att kyrkan hade förebilder i Skottland. Även irländska influenser. Vackra bilder det kylslagna vädret till trots. Håller med om att sol och värme gör allt så mycket lättare.
  Ta hand om dig och kramen ?

  0
  • Just nu har vi sol och vårvärme. Underbart! Så många gånger vi har promenerat i området runt Klippan och kyrkan, utan att veta något om den. Så spännande med historia.
   Ha en fin fortsättning på helgen!
   Kram Nilla

   0
 4. Dina blogginlägg får mig att vilja semestra i Göteborg! Och här får man dessutom uppleva en liten bit av Skottland också. Härligt.
  Äppelblomster, kan man bara bli glad för 🙂

  Må gott och njut av långhelgen!
  Kram Christina

  0
  • Åh, tack Christina! Ja, det finns många pärlor i och runtomkring Göteborg som vi gärna besöker. Platser som inte är ”invaderade” av andra i dessa coronatider! Eller platser som är uppgrävda och bullriga på grund av västlänken och andra byggen! Centrala Göteborg undviker vi helt! Synd, för jag trivs vanligtvis där också!
   Är nyfiken på ert flytt! Kanske du har skrivit lite mer om det nu…
   Hoppas du har en skön ledighet!
   Kram Gunilla

   0
 5. Så vackert kapellet ligger och vilka fina bilder! Men visst känner man extra tydligt vid havet hur vassa vindarna är. Nu är det äntligen lite varmare hos oss så jag hoppas det fortsätter så!

  Kram och ha en fin långhelg!

  0
  • Tack så mycket! Ja, nu har det varit några fina dagar och vi har varit på utflykt med lilla familjen! 🙂
   Men under natten har det regnat, vilket behövdes, och idag är det svalare! men frostnätterna är väl över i alla fall!
   Hoppas du har en skön långhelg!
   Kram Gunilla

   0

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.