Det stod om en gammal ek i Göteborgsposten!

Enligt uppgift från GP (20200513) finns det drygt 400 skyddsvärda ekar i Göteborg. Alla är gamla och pampiga! Men bara ett av träden har en egen tomt. Den tomten är belägen på Skårsgatan i Göteborg. Många gånger har vi promenerat här i Skår för att bland annat beundra funkishusen, trädgårdarna och den ståtliga eken! En annan stor pampig ek i närheten som jag har skrivit om, finner du här!

Huset till höger är ett robust funkishus i tre våningar. Då kanske du förstår hur högt trädet är! En murgröna slingrar sig hela vägen upp till toppen och någon annan grön klätterväxt har bäddat in nästan hela stammen. Det är inte bra! Eken kommer att kvävas om man inte ser till att befria den från ”snyltgästerna!” Eken står på Göteborgs minsta parktomt och markerar den gamla gränsen mellan Stora Gårda och Skår. Att åldersbestämma en växande ek är så klart svårt. Men man tror att två ekar i området är så kallade ”gränsmarkörer.” Dessa två belägna vid Bö/Gårda och Skår/Gårda, bildar ett ”trubbigt hörn” på gränslinjen. Om de är planterade som en gränsmarkering så skedde det tidigt 1500-tal. Sådär hundra år före Göteborgs grundande! Alltså kan de vara ca: 500 år eller mer!

Bladen har precis börjat grönska, så grönare kommer det att bli!

Det är svårt att ta in både dess storlek och ålder!

Eken är inte bara ”lövskogens konung”, viktig för den ekologiska mångfalden och en välkänd symbol för ekonomisk trygghet och sparande. Sparbankseken! Förr i tiden var eken skyddad av Kronan. Efter att Gustav Vasa i februari 1558 infört kunglig äganderätt till alla ekar i Sverige var det förbjudet för bönderna att hugga ned träden utan tillstånd. Men vi vet ju att det har byggts stora fartyg där huvuddelen av virket är ek. Det lär gå åt ca: 2000 ekar till ett hyfsat stort regalskepp. 1832 beslutade Sveriges riksdag att det skulle planteras ek på 125 hektar varje år under 200 år. 300 000 tusen ekar planterades på Visingsborgs kungsgård på Visingsö i Vättern. Ostindiefararen och briggen Gerda har använt dem i sina byggen, liksom Vasamuseet och sist, men inte minst; en del av ekfaten som rymmer svensk whisky från Mackmyra är tillverkade av svensk ek från Visingsö.

I Göteborg med omnejd finns det många gamla träd av ek och du som vill leta vidare finner dem framförallt i Örgryte-Härlanda, Slottsskogen, den norra delen av Hisingen samt Lillhagsparken och i Lärjeåns dalgång mellan Linnarhult och Ekered.

Tänk om träd kunna tala!

Kramar Gunilla

(Visited 139 times, 1 visits today)
+4

12 svar på ”Det stod om en gammal ek i Göteborgsposten!

 1. En fantastisk ek så fint att den är skyddad. Du har rätt i att murgrönan är inte bra för den – men det är vackert. Har denna veckan varit på utflykt till Tyresöslott som har en fantastisk park med massor av ek, bok, lind m.m. jag tänkte aldrig på träd i yngre år det måste vara något som kommer med åren eller?

  0
  • Nog för att jag alltid har tyckt om att vara ute i naturen, även som barn. Men du har nog rätt i det att man uppskattar trädens livskraft och även dess skönhet, ju äldre man blir! Ja, det finns gott om gamla och vackra träd i vårt avlånga land. Bok och lind är ju också otroligt vackra träd.
   Kram.

   0
 2. Ett alldeles fantastiskt träd! Hoppas de tar hand om det så det kan leva vidare länge, länge! Tänk om dessa gamla träd kunde berätta för oss vad de sett och hört – en hisnande tanke!
  Ha en fin helg!
  Kram

  0
 3. Ekar är mäktiga träd, och det tycker jag trots att vi är hårt utsatta av att bo ”under” en ek som troligen är runt 300 år gammal.

  Eken på dina bilder ser ut som den har en lurvig badrock/morgonrock på sig. Man behöver kanske klä sig både ledigt och varmt när man kommer upp i åren 😉

  Kramis

  0
  • Ja, det kommer jag ihåg att du har skrivit om något träd på er tomt. Eller kanske det handlar om flera träd? Det var något träd som ni ville ta ned, för att det stod så nära huset? Minns tydligen inte riktigt? Men tydligen ”bor ni fortfarande kvar under eken!” 🙂
   Kram Nilla

   0

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.