Vid gamla brukssamhällen får själen ro. Ett besök till Jonsered!

På min Instagram idag skrev jag följande:

” Kärleken till det gamla och genuina växer sig allt starkare! Lika ofta som jag vill åka till havet för att se horisonten eller till skogen för att känna mig ”jordad”, lika ofta vill jag ströva omkring i områden med hus, byggnader, som har en själ! Jonsereds gamla brukssamhälle är en sådan plats. En del säger att jag lever i fel tid och på fel plats. Kanske är det så. Om det är så, ja då har jag i så fall levt många olika sorters liv.”

Ja, precis så här är det! Det finns en ständig längtan till havet, till skogen och till platser med gammal bebyggelse, som kan vara beläget både i staden eller på landet. Så att flytta till någotdera har aldrig blivit aktuellt, eftersom jag trivs där jag bor och har allt det som jag uppskattar i min närhet. Jag har sagt det förut och säger det igen. ”Alla drömmar behöver inte bli till verklighet. En del drömmar mår bra av att förbli just drömmar!”

Ju äldre jag blir, ju större tycks min längtan bli. Dessa Coronatider tycks också påverka mig att vilja komma till platser som ger mig energi, lugn och harmoni. Jag är lyckligt lottad som har så många platser i min närhet att välja på!

Nyligen besökte vi återigen Jonsereds gamla brukssamhälle. Den här gången promenerade vi på den sidan där den vackra kyrkan är belägen. Samhället är delat av en mindre bilväg som löper rakt igenom.

Det är något med det gamla röda teglet och de små trädgårdarna. På sommaren när allt blir grönt och frodigt är här ännu mer trivsamt att promenera omkring. Därtill vetskapen om orådets mångåriga historia!

Kyrkan som ligger på en platå, syns vida omkring. Det som är så genuint är att i det gamla brukssamhället fanns allt som byborna behövde, beträffande sjukvård, skola, förnödenheter, bio och kyrkan. Tanken var ju att arbetarna på bruket inte skulle behöva lämna samhället. Vägen upp till kyrkan, börjar längst ned i den andra delen på andra sidan bygatan.

Utsikt ifrån kyrkbacken mot några av längorna. Likadana längor åt andra hållet.

Vid sidan om kyrkbacken växte blåstjärnor i fjolårsgräset. Det fanns lite här och var i trädgårdarna också.

En annan större byggnad i trä fångade vårt intresse…

Av en som bor i området och som har en svärmor som har bostad i det här huset, fick jag veta att huset heter ”Udden” (Bostadsrättsförening) och firade 100 år förra året. Det har alltid varit bostäder i huset och jag gissar att det har varit för tjänstemännen tidigare!

Ja, det blev en angenäm promenad i det gamla brukssamhället. Vill du läsa mer om Jonsered och dess brukssamhälle så kika in här! Vi har också besökt Jonsereds trädgårdar ett flertal gånger. Snart är säsongen här!

Kram Gunilla

(Visited 124 times, 1 visits today)
+6

14 svar på ”Vid gamla brukssamhällen får själen ro. Ett besök till Jonsered!

 1. Jag tycker att kyrkan var väldigt vacker! Vi har ju alla våra medeltida kyrkor som ser i stort sett likadana ut allihop, men den här var speciell med sina två torn på varje sida om ingången.
  Blåstjärnorna blommar väldigt fint överallt nu!
  Ha en skön fredagskväll!
  Kram, Ingrid

  0
  • Tack Ingrid! Ja, kyrkan är fin med sin torn och vi tänkte åka dit någon onsdag för då är kyrkan öppen för allmänheten. Blåstjärnor och scilla är så fint!
   Önskar dig en trevlig fortsättning på helgen!
   Kram Gunilla

   0
 2. I tider som dessa är det en lisa för själen att komma ut i naturen och besöka intressanta platser. Det är en stor förmån som vi har och den ska vi ta vara på. Det finns mycket intressant i vår närmiljö så vi behöver inte resa långt.

  Kram och god helg!

  0
 3. Det finns mycket som vi har samma tankar om … bl.a. såna här gamla bruksorter … eller gamla genuina stadsdelar där tiden verkar stått stilla. Liksom du finner jag en slags ro i att vandra runt på såna platser – skogen ger mig också en sån känsla, medan havet skrämmer lite. Vackert, javisst, men stort och främmande …
  Jätteroligt att få följa med till Jonsered, där har jag aldrig varit …
  Ha en fin helg!
  Kram

  0
  • Ja, vi tänker, känner och tycker lika inom flera olika områden. Det är just det som är trevligt med ”bloggvärlden” att man finner likasinnade därute! 🙂 Visst kan havet vara stort och skrämmande och jag har respekt för havets krafter! Men jag är ju uppväxt med havet som närmaste granne och har mest varit i skärgården på somrarna när havet är lugn och stilla. Men nog har jag också bevittnat rytande höststormar!
   Du bor så vackert Anki . njuter av dina naturbilder! Det har vi också gemensamt – att fotografera. 🙂
   trevligt att du följde med till Jonsered! 🙂
   Kram Nilla

   0
 4. Precis som du gillar jag hav, horisonter, skog och även gamla byggnader. De sistnämnda väcker inte bara tankar och funderingar utan är ofta även mycket vackra – även om de är slitna.

  0
 5. Citatet från din Instagram kan jag själv skriva under på. Precis så är det även för mig …
  Vilken vacker, och lite ovanlig kyrka.
  Jag har också större behov av att ”se annat”, kanske mer nu än normalt. Det är nog ett sätt att hantera de tider som vi har nu, för att lugna själen och nära känslan av att livet fortsätter.
  Kram

  0
  • Tack Lollo för din kommentar och ett sent svar kommer här!
   Ja, vi umgås ju inte med andra på det vanliga sättet, så behovet att komma till andra omgivningar är större än vanligt. Skönt att vara två och det är jag mycket tacksam över och jag tänker lite extra på dem som lever ensam. Kanske det är mer ensamt än vanligt… några är ju vana vid det, men ändå!
   Nu ska vi strax ta bil en bit och promenera i ”mitt vackra ”Örgryte!” Hoppas på att det blommar mycket i trädgårdarna nu!
   Kram Nilla

   0
 6. Tyr att man kan göra utflykter i naturen, som jag vet att du också gör, och till så vackra platser som du nu visar. bara älskar tegelradhusen. Det är något engelskt över dem, kan tänka mig att de är attraktiva i dag.

  0
 7. Den där längtan kan jag förstå. Längtan efter havet, skogen, gamla rustiga byggnader och allt det där vackra som ger massor av energi. Energi vi alla behöver i tider som dessa, må vi alla komma hela och starkare genom denna krisen.

  Ta väl hand om dig och ha en riktigt fin påskhelg!
  Kram Christina

  0

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.