Promenad vid Särö Nordanskog!

I slutet av februari – en av de där soliga dagarna, passade vi på att gå en för oss ny slinga ute vid Särö som tillhör Kungsbacka kommun i Halland. Många gånger har vi promenerat vid Särö Västerskog, men har inte känt till Särö Nordanskog. Det var goda vänner som tipsade oss om sträckan, vilket vi är glada för. En klar favorit!

Utgångspunkt

Särö Nordanskog ligger på Säröhalvön strax innanför Särö Västerskog. Vi åkte med bil till Särö golf club reception, där det finns parkering. Efter du har parkerat bilen, gå åt vänster en liten bit på vägen, gå över vägen till andra sidan vid golfbanan och följ den vägen längs golfbanan på din vänstra sida och havsviken på din högra. En bit bort går du över en brygga som tar dig till andra sidan. Här börjar slingan åt vänster!

Längd

Vi uppskattar sträckan till ca: 5 km. Men vi fortsatte även mot Västerskog denna fantastiska februaridag och då blev sträckan ca: 8 km.

Svårighetsgrad

Medelsvår med en del stigningar, men inte svår för den som går för egen maskin! Fantastisk utsikt!

Naturen

Nordanskogen växer på ett litet berg som har ganska branta sluttningar. Bergets högsta punkt når 50 m ö h. Nordanskog är en kustskog av samma karaktär som Västerskog. Skogshistoriken är densamma, skogen är ursprunglig med sannolikt obruten kontinuitet. Träden utgörs främst av tall och ek men med inslag av lind, bok och andra lövträd. Många ekar är mycket gamla och grova. Även många tallar har uppnått hög ålder. I området finns också självföryngrande idegran. Denna växer i ett kärr invid en ravin/sydsluttning, som i övrigt har en rik flora med bl a sårläka, lundslok och buskstjärnblomma. På nordsluttningen växer också linnéa. Skogen är orörd och med urskogsartad prägel. I beståndet finns gott om gamla träd, döda och försvagade träd samt lågor av olika ålder. Dessa utgör underlag för en rik lav-, moss- och svampflora med ett stort antal sällsynta och rödlistade arter framförallt på gamla ekar. (Källa: Kungsbacka kommun.)

Vår upplevelse, vid Särö Nordanskog

Här har vi promenerat över på bryggan som syns längst bort i bild. Inga konstigheter att promenera över. Fina skärgårdshus kantar havsviken.

Det här gula huset promenerade vi förbi och här måste man ju fotografera!

En underbar dag – som balsam för en frusen och stel kropp!

I början av slingan är den asfalterad som synes. Just här kändes det som jag var på vandring i Italien. Något med havet, slingan och naturen. Snart börjar stigningarna…

Tänk så många fötter som har trampat här! Bra med räcke att hålla sig i för den som behöver. Stavar är för det mesta bra att ha med sig.

Visst är det vackert? Uppåt ska vi…

Underbar utsikt! Nedanför oss ett stort härligt trädäck för soliga, varma dagar. Dock inte för allmänheten, utan i privat ägo.

På några ställen utmed sträckan finns det sittbänkar. Perfekt för den medhavda matsäcken och utsikten kan man inte klaga på som sagt! Vi vandrade vidare…

Här var det lite lurigt att gå. Det gäller att ha koll på var man sätter fötterna! Fin, låg tallskog som format sig efter havets vindar.

Så kom vi fram till badviken som delar Nordanskog och Västerskog. En bit inåt, från stranden, finns torrdass och de var faktiskt öppna. Här ifrån toaletterna kan man då välja att följa en stig framåt och till höger tillbaka mot bilen. Man kommer ut mot parkeringen till Västerskog och kan då gena tillbaka till bilen via en väg som jag tror heter, Bassängsbacken. Annars följer man bilvägen förbi Stallbacken på krönet och sedan till höger nedanför backen och gå mot kyrkan och till den första parkeringen.

Men efter toalettbesöket, fortsatte vi slingan åt vänster mot Västerskog och går du hela slingan, så kommer du så småningom ut vid Västerskog parkering.

Särö Västerskog

Slingan genom Västerskog är inte så brant, men det går lite upp och ned. Det finns också flera partier med blandskog. Mycket ek, tall och idegran. Många träd lär vara mellan 200 till 300 år gamla! Det har hänt vid tidigare tillfällen att vi har stött på rådjur. De är vana vid oss människor. Den sällsynta hasselsnoken trivs också här! Vid utkanten av skogen, såg jag årets första blåsippa, så liten, men den fanns där! 🙂

Jag tycker mycket om partierna med alla träden och grönskan. På våren är det underbar fågelsång här, och varma sommardagar ger träden en skön skugga. Det finns många badställen. Inte aktuellt idag! 🙂

Grönskan i all ära, men inget slår berghällarna här ute…

Varje gång vi går här, så fotograferar jag! Lystern i marmoreringen blir så olika beroende på solljuset. Nu är jag ingen expert på bergarter eller mineraler, men jag tror att de ljusa skikten är mineralerna kvarts och fältspat, medan det mörka skiktet är ett slags glimmer. Vackert är det!

Efter det här partiet, kommer man åter in bland alla de vackra träden. Här inne är träden höga och gamla och eftersom det är ett naturreservat, så får skogen i det stora hela sköta sig självt. I utkanten mot parkeringen finns det en bokskog och här är det så vackert på försommaren, då löven spricker ut…

Men vackert året om! Eller hur?

Naturen är densamma i de båda områdena. Det är dock brantare i Nordanskog. I Västerskog finns flera stigar att följa. Två av dem är färgmarkerade. Den gula är 1,4 km. Den blåa är 3 km. Bara att kolla på tavlan!

Ja, vilken underbar dag ute vid Särö Nordanskog och Västerskog!

Kram, Gunilla

(Visited 896 times, 1 visits today)

12 svar på ”Promenad vid Särö Nordanskog!

 1. Du gör det så bra att det känns som jag är med dig på turen. En varierad vandring. När jag ser början känner jag för att cykla istället. Synd det inte fortsatte en asfalterad led en bra bit till bakom kröken. Förstår att stavar kan vara bra på många sätt.
  En fin februaridag för er. Önskar att ni får många liknande upplevelser när våren slår till på allvar. Allt verkar vara minst en månad tidigare än förra året. Vi såg många blåsippor i helgen.
  Kram Bobo

  • Tack så mycket Bosse för din varma kommentar! Ja, det är en mycket tidig vår i år. Hörde nyss på radion att vi haft den varmaste vintern på långt över hundra år! Ja, vad jag längtar efter mer sol, och stigande vårtemperaturer och ännu mer vårblommor! Längtar också ut till vandringarna i skärgården. Men snart är vi där och nu är nu!
   Kram Gunilla

 2. Vilken vårlig och fin header du har nu! Här har inte scillan börjat blomma ännu, i alla fall inte på de ställen där jag brukar se den.
  Och vilket härligt reportage från Särö Nordan- och Västerskog med alla de vackra bilderna.
  Ha en fin helg!
  Kram, Ingrid

  • Tack så mycket Ingrid! Bilden till min header är fotad i den gamla delen i Kungälv för något år sedan. Scillan är på väg upp, men inte så långt kommen som på bilden. men snart så! 🙂
   Ja, promenaden ute vid Särö, var så vacker och jag var så glad över att jag just den dagen var i bra kondition. Det skiftar sannerligen.
   Kramar Gunilla

 3. Tack för den fina vandringen och de fantastiska bilderna! Såå vackert överallt och så härliga vägar att vandra på!
  En väldigt vacker vårheader bjuder du på också … såå fint!!
  Kram

  • Tack så mycket Anki! Tycker också om bilden i min header – det är svårt att inte längta! Vill liksom vara där nu, men samtidigt så vill jag ha allt framför mig. Att det går for det vet vi ju. Helt plötsligt är vitsippetiden här!
   Tänker på dig! <3
   Kram Gunilla

 4. Så fina bilder, som vanligt 😀
  Jag blev väldigt förtjust i fotot på den där stentrappan. Men även extra förtjust i det gula huset på piren, och speciellt bilden där du är med … en fin och glad Nilla <3
  Kramis

  • Tack så mycket Lollo! Ja, när solen skiner och när jag mår hyfsat… helst bra i kropp och själ. Då är Nilla väldigt GLAD! 🙂
   Är så GLAD också för alla vackra platser vi har i vår närhet. En bit är det ju förstås till Särö, men ganska nära ändå!
   Kram Nilla

 5. Fantastiskt fina bilder med ett vackert, skirt vårljus. Jag instämmer med övriga om att det är som att slå följe med dig under vandringen. Klippor och sten är vackert, liksom den färgglada headern. ??

 6. Så mycket natur! Tack för att jag fick följa med på din promenad. Ljuvligt!
  Men vad många bilder, jag blir särskilt nyfiken på att gå där på bergshällen där det finns ett räcke att hålla sig i…sådana strapatser brukar vara spännande. Man känner sig modig när man går där 🙂

  Må gott och ha en fortsatt fin mars månad!
  Kram

  • Tack Christina! Ja, det var lite brant och slingrigt att ta sig fram. Men inte direkt farligt på något sätt. Ja, vid halka förstås skulle jag nog inte vilja gå där!
   Roligt att du ville följa med! 🙂
   Må gott!
   Kram Gunilla

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.