Att göra februari till en hälsomånad!

Februari är en månad som jag helst skulle vilja slippa! Jag mår inte särskilt bra i muskler och leder. Mörkret och det fuktiga klimatet är inte mina bästa vänner! Man kan lugnt säga att jag har ont överallt och tröttheten är massiv. Det blir lätt en ond cirkel med stelhet, smärta, sämre sömn och trötthet, vilket i sin tur gör att humöret och energin är på en låg nivå. Tack och lov är det ljusare nu och det bidrar till en ökad energinivå.

I grunden har jag reumatisk sjukdom (Bechterews sjukdom) och förmodligen är det också så att jag har en begynnande höft – och knäartros. Har varit hos en fysioterapeut idag som utifrån mina symptom är tämligen säker på att så är fallet. Inga positiva besked direkt, men jag fick ändå beröm för att jag är så aktiv, medveten och att min beslutsamhet kommer att hjälpa mig att må så bra det går.

Nu har jag försökt göra februari till en hälsomånad. Att hitta min balans beträffande träningen och äta ännu mer hälsosamt. Helt enkelt försöka göra det bästa av situationen! Jag vet ju att allsidig träning är bra för mig, även om jag har ont. Och ”grön” mat, mår ju alla bra av och det känns också rätt med tanke på att jag vill äta ”klimatsmart!”

Vad innebär grön mat för mig?

Sedan tjugo år tillbaka äter jag inget fläskkött och ytterst lite rött kött. Fågel, fisk och skaldjur ibland. Under februari testar jag nu att äta glutenfritt och minimalt med kött och då endast fågel (ljust kött) för att se om jag märker någon skillnad? Jag har också bestämt mig för att utesluta alkohol den här månaden. Så här långt går det bra. Det jag saknar ibland är bröd och då äter jag hemmagjort fröknäcke! Sötsuget, har minskat betydligt, men ibland blir det en mörk chokladbit till kaffet!

Träningen

Lite morgonyoga är skönt… att väcka kroppen långsamt. En gång i veckan går jag på zumbapass, rörlighetsträning och yoga, fördelat på tre tillfällen. Promenader så gott som dagligen av varierad längd. Idag fick jag några övningar som stärker skelettet runt höften och knät. Det ska göras två gånger dagligen! 🙂

Jag tycker mycket om grönsallader och när jag äter ute på lunchrestaurang, ber jag att få extra mycket grönt, istället för ris, pasta till exempel. I den här salladen var det tomater, ruccola, rödlök och balsamico. Bra bas att också lägga till annat för den som önskar det. Till fågel eller fisk lägger jag till ugnsstekta rotfrukter som morötter, palsternacka och rödbetor. Gott är också sötpotatis som när den är klyftad och ugnsstekt är klar på 20 minuter!

Jag tycker också om pajer, men nu utan vetemjöl! Det blev en spenat/ostpaj gjord på mandelmjöl. Så saftig och god! Perfekt till lunchen eller på buffébordet.

Spenat/ostpaj

Pajdeg:

 • 3 dl mandelmjöl
 • ½ dl sesamfrön
 • 40 g smör
 • 1 msk fiberhusk
 • 1 tsk salt
 • 1 ägg

Fyllning

 • 1 hackad rödlök (låt den mjukna lite i en stekpanna)
 • ca: 230 g hackad spenat. (Krama ur innan den har tinat helt)
 • 2 dl visp eller havregrädde
 • 4 ägg
 • 300 g riven västerbottenost
 • salt och peppar, örter

Gör så här:

 1. Sätt ugnen på 175 grader
 2. mixa mandelmjöl och sesamfrön i en matberedare med kniven monterad. Lägg i smör, fiberhusk, salt och ägg och kör till en deg.
 3. Lägg degen att vila i kylskåp ca: ½.1 timme.
 4. Tryck ut degen i en pajform (springform) med löstagbar kant.
 5. Förgrädda skalet i 8-10 minuter. Ta ut skalet och höj temperaturen till 225 grader.
 6. Krama ur vätska ur spenaten och blanda den med grädden i en bunke.
 7. Rör ner ägg och smaksätt med salt och peppar. Blanda ner osten och häll allt i pajskalet.
 8. Låt stå i ugnen 20.25 minuter. Servera med en grönsallad och gärna färska örter.

Pajen blev mycket saftig och god. Sådär lite crunchy! Ja, man kan säga att mina dagar är fyllda av att leta efter goda recept, laga grön och nyttig mat, träna…och lite annat smått och gott! 🙂

Får återkomma och berätta om jag har märkt någon skillnad….

Må gott!

Gunilla

(Visited 138 times, 1 visits today)
+5

24 svar på ”Att göra februari till en hälsomånad!

 1. Bechterews har min yngsta son också och även en av hans kusiner, så det vet jag mer än väl vad det innebär. Sonen har hittat en väldigt duktig osteopat som hjälper honom. Han fattar inte riktigt vad det är hon gör, för det är som han säger, bara handpåläggning, men han mår mycket bättre redan när han går därifrån.
  Alla har vi vårt att dras med och att äta sunt och ta hand om sig är väl något som alla mår bra av.
  Lycka till med din hälsomånad!
  Kram, Ingrid

  0
  • Tack Ingrid! Ja, då vet du, mer än väl hur jag känner det! Jag brukar gå till en naprapat som hjälper mig med ryggen. Det ger goda resultat. På närmre håll har jag en massageterapeut som är sååå kompetent och inkänande och hennes händer ger god smärtlindring.
   Tack för pepp och för din omtanke!
   Kram Gunilla

   0
  • Det är delade meningar om kostens betydelse, men jag har läst om personer som tycker sig har blivit hjälpta genom att ändra kosten. Jag har ju redan gjort det för längesedan och tyckte att jag blev så mycket bättre. Men det här med att äta glutenfritt har jag inte prövat tidigare. Tror nog att det behövs mer än en månad för att märka någon skillnad.
   /Gunilla

   0
 2. Pajen ser riktigt smaskig ut! Jag har aldrig ”tillverkat” något med mandelmjöl, men kanske provar nu. Kosten har betydelse för måendet, tror jag.

  0
  • Jag tror faktiskt att det var första gången som jag använde mandelmjöl. Jag måste säga att pajen blev saftig och smakrik. Vitt mjöl lär vara så raffinerat idag. Kolhydraterna är av den snabba sorten och blir därmed till vitt socker när det bryts ner i vår kropp. Vi får i oss alldeles för mycket socker!
   Ja, pröva och se vad du tycker!

   0
 3. Jag älskar gröna blad så den där salladen ser delikat ut. Är själv inte alls på topp så jag förstår dig mycket väl när du skriver om februarisvackande ork/hälsa… Nu gäller det att hushålla med sina krafter och buffra energi så att man mäktar med. Blev så inspirerad av din fina paj så den ska jag nog pröva att laga till när jag kommer hem från London senare i veckan. Tack!

  Ta väl hand om dig och må gott!
  Kram Christina

  0
  • Åh, är du i London! Har nog missat vad du gör där, fast det kan jag nog gissa!
   Ja, energin är låg och att ha ont gör ju inte saken bättre. Men det vänder energin kommer med mer sol!
   Må gott och tack för din hälsning!
   Kramar Gunilla

   0
 4. Det måste vara jobbigt med sjukdomen och att inte må bra under vintern … skönt att vi går mot vår och sommar nu! Mandelmjöl använder jag till Kladdkaka – efter att vi hade besök av vänner som är glutenintoleranta, så testade jag det och det gick så bra att jag fortsätter med mandelmjölet 🙂 Tack för receptet … ser jättegott ut!
  jag följer ett par som bor permanent i sin husbil – nu har de gjort en receptsamling som jag tror du skulle gilla – https://boihusbil.se/ladda-hem-var-receptsamling/
  Ha en fin helg!
  Kram

  0
  • Tack snälla du för länken till goda recept! Ska snart läsa igenom när lugnet lagt sig. Nu har vi lilla Olivia här och då är det annat som gäller som du vet när barnbarn är på besök.?
   Ja, det är jobbigt att ha ont, vilket jag har hur jag än gör just nu. Vilar eller är igång, spelar ingen roll. Ont ändå. Så jag längtar så efter vårvärme…åtminstone mer SOL! Det brukar bli bra då.
   Kram Gunilla

   0
 5. Nej, februari är inte den roligaste månaden på året precis.

  Det ser fantastiskt gott ut det där, och låter gott också när man läser ingredienserna 😀

  Lördagskram <3

  0
  • Ville raskt kolla läget hos dig (tidsbrist tyvärr), men inser att jag slarvade med att läsa alldeles för mycket. Jag är usel på att skumläsa. Har inte den förmågan tyvärr, därför blir det inte alltid så väl genomläst om det finns mycket att gå igenom och tiden brister.
   Men här var jag tvungen att backa bandet för att jag såg en kommentar som gjorde att jag gick tillbaka i ditt inlägg.
   Minns inte om jag läst tidigare om din reumatiska sjukdom, men det gör att jag blir enormt imponerad över hur väl du tar hand om dig.
   Själv gnyr jag över lite nya krämpor som jag inte känner igen, men det är förmodligen inget mot när man har en diagnos.

   Jag gör ofta som du, men inte alltid … ber om sallad istället för ris eller annat. 😉
   Kram igen <3

   0
   • Tack Lollo för att du ändå tog dig tid att läsa och kommentera! Min diagnos som jag fick för tjugo år sedan är troligen Becterew sjukdom. En reumatisk sjukdom. Det syntes ingen på röntgen, då för tjugo år sedan, men symtomen är ganska glasklara. Men med kostförändring, lämplig motion, målmedvetenhet, så har jag nog klarat mig bra. Det är nu på vårvintern som det brukar bli besvärligt. Jäkligt för att vara uppriktig!
    Så nu försöker jag med skärpt kost och lika anpassad motion, rida ut ur stormen! Det går hyfsat… men frågan är om jag också har drabbats av artros i knä och höft! Det är andra symtom som jag inte känner igen…
    Känns så ofantligt orättvist! Men…det kan ju vara en ”vanlig inflammation” av något slag.
    Tack för ditt pepp Lollo! Det värmer!
    Kram Nilla

    0
 6. Den svenska vintern är kanske inte så kall men perioden är lång och grå. Då är det bra att man kan prova sig fram för att hitta det som är bra för kroppen. Mandelmjöl är det många som rekommenderar men vår son tål inte det tyvärr. Själv äter jag vegetariskt så ofta som det går i skolan och det passar mig bra. Numera blir det tre arbetsdagar i veckan och jag mår bra av den kosten. Nu har jag ingen underliggande sjukdom men jag känner mig behagligt mätt och nyttig vilket bara det är en vinst.

  Själv tror jag att kosten påverkar mer än vad vi tror även om det inte är vetenskapligt bevisat. Sedan är det nog så att allt inte stämmer på alla utan det gäller att hitta den individuella balansen.

  Kram och god lördagskväll!

  0
  • Ja, jag tror också att kosten har en stor betydelse för vår hälsa och naturligtvis motion! Men vad är det som gör att så många drabbas av artros till exempel? Artros är ju en inflammatorisk sjukdom liksom reumatiska sjukdomar. Orsaken är sällan enskild. Hoppas att forskare snarast förstår sambanden.
   Jag mår mycket bättre så fort jag håller nere på kolhydraterna, utesluter gluten och vitt socker! Så bra att du har funnit ditt sätt med vegetarisk kost!
   Tack för ditt kommentar!
   Kram Gunilla

   0
 7. Ledsen att höra om din reumatiska sjukdom men jag är djupt imponerad av hur du klarar av den. Med stärkande promenader och nyttig mat kommer man långt. Jag har också försökt att tänka till runt hälsan och liksom du har jag låg energi och är trött för det mesta. Jag är vegetarian sedan länge mest på grund av tanken på djurens utsatthet. Äter dock räkor och fisk med massor av grönt. Huvudsaken att man ser till att få i sig alla nödvändiga saker som vitaminer och mineraler och sånt.

  Tack för pajreceptet som jag måste prova snart. Visst är det roligt läsa nya recept och att laga god vegetarisk mat är en konst. Speciellt med kryddningen. Men gott och nyttigt är det.

  Ha det så gott och lycka till med hälsomånaden. Stor varm kram 🙂

  0
  • Tack Gunilla för din varma kommentar! Ja, just nu är både vädret och humöret på minussidan! Längtan efter sol och värme är mycket stor. Vet att det mesta kommer att bli så mycket lättare då. Men jag försöker verkligen göra det bästa av situationen, genom att träna trots motståndet och att förse kroppen med nyttigheter. Går ändå rätt så bra.
   Ja, vi är många som är trötta nu och även om det inte är upplyftande så känns skönt att jag inte är ensam om det. Vi får kämpa på Gunilla!
   Många kramar, Gunilla

   +1
 8. Du gör verkligen vad du kan för att må bra. Jag har artros lite överallt i kroppen, har just börjat på artrosskola. Artros är en folksjukdom och man har bestämt att alla som behöver gå i det ska få möjlighet att göra det. Har nu varit på tre föreläsningar och ska i morgon få övningar. Vi är en liten grupp ca 8 med väldigt olika rörelseförmåga. Jag är nog den som är mest rörlig. Jag har alltid rört mig mycket och det är det bästa. Liksom du utövar jag yoga, core, gym och går i rask takt så gott som varje dag. Vi går mot ljuset och det är häääärligt.

  0
  • Tack Betty för din kommentar och för att du delar med dig av dina erfarenheter. Det uppskattar jag! Har varit riktigt dålig under en vecka, men just idag i solskenet kände jag mig mycket bättre.?

   0
 9. Tråkigt med din sjukdom. Men du verkar verkligen göra det bästa för att hålla den stången! Med träning och även kost. Sen får man väl lyssna på kroppen och anpassa sig emellanåt om det är bättre och sämre dagar pga påverkan av väder och annat. Det verkar du vara duktig på. Jag blev riktigt sugen på att göra din paj. Har nog det mesta hemma. Kanske en fredagspaj imorgon? Vi äter verkligen mycket mer vegetariskt eller fisk och kyckling nu sen pojkarna flyttade hemifrån. Det känns bra. Här yr snön igen. Blir väl inget som stannar så då kan det kvitta. Nu har man ju hunnit bli sugen på vår. Det bästa är att ljuset är tillbaka!
  Önskar Dig en finfin helg redan nu!
  Kram Annika

  0
  • Hej och tack för all pepp! Det värmer och uppmuntrar verkligen! Ja, februari är ingen bra månad för mig ur hälsosynpunkt och jag har väl lyckats halvbra med mina hälsomål. Det kommer kanske ett inlägg til om det. Mest försöker jag vara i nuet och tar dagarna som de kommer. Ena dagen mår jag bra, den andra sämre. men jag njuter av soliga vår – och vinterdagar! ja, det blev ju lite vinter ändå! 🙂
   Många kramar, Gunilla

   +1

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.