Tidiga vårkänslor!

Idag sov jag länge och det betyder att jag vaknade vid halv niotiden, lagom till ett dukat frukostbord! Bara det är ju underbart att få komma till dukat bord, men också till en blå himmel! Ja, dagen har bjudit på solsken och kyliga vindar, men skönt ändå!

Så här års brukar det vara lite mer vinter. Även här på västkusten. Men ännu så länge få frostnätter, ingen snö. I vår trädgård och lite varstans i andras rabatterna syns de tidiga lökväxterna som snödroppar och vintergäck. Även krokusen är på väg upp! Visst är det fint – jag längtar verkligen efter vår… men vet att vintern kan lura där bakom hörnet och slå till med full kraft! Visserligen är vårväxterna av ett tåligt släkte, men blommande träd och buskar, där kan knopparna fara illa av kyla och snö. I fjol var här en kall vår och många blomknoppar frös, vilket påverkade äppleskörden negativt bland annat.

Nåväl – vädret går inte påverka, får väl njuta av de tidiga vårblommorna istället. Granriset får ligga kvar och skydda. Inne är det också vår – vill gärna omge mig med både tulpaner och andra lökväxter…

På köksbordet en kruka med fylld narciss. Doftar lite svagt och sträcker sig mot ljuset. Snitt-tulpaner är fint, men jag föredrar nog att köpa lökväxter med lökarna kvar. De går ju att plantera ut senare på våren och på så sätt njuta av dem nästa vår. När de har blommat klart, nyper jag bort blommorna och låter bladen vissna ned. Ställer dem mörkt tills jag planterar ut dem nu på våren eller till hösten. Ger näring i jorden, typ benmjöl vid planteringen.

I vardagsrummet blommar nu söta små, blå pärlhyacinter. Ute i trädgården har vi både blå och vita. en del av dem har jag haft inne först i kruka. Roligt att kunna njuta av dem fler gånger.

Hoppas att du har haft en fin helg!

Kram Gunilla

(Visited 81 times, 1 visits today)

14 svar på ”Tidiga vårkänslor!

 1. Det är verkligen tur att vi inte kan påverka vädret. Där får vi bara acceptera och göra det bästa av det. Visst är det härligt med alla vårtecken, både ute och inne.
  I dag har vi haft en riktigt härlig dag, för det har varit nästan vindstilla. Här blåser det annars nästan hela tiden.
  Ha en riktigt skön måndag!
  Kram, Ingrid

  • Efter en kall natt – ca: 6 minusgrader och kall morgon, blev det en riktigt fin vårdag idag! Nästan molnfritt och vindstilla. Så underbart!
   Efter promenaden har det blivit hemmaträning idag. Vågar mig inte på zumba idag, då rygg, höft och knä inte mår så bra. Hoppas att rörelserna ger lindring och stabilitet.
   Må gott!
   Kram Gunilla

 2. Visst är vi många som har synpunkter på vädret men påverka det kan vi inte. Tur är väl det för då hade ett samtalsämne fallit bort. Här blommar krokusarna i vår trädgård och det känns befriande även om jag vet att februari kan bli kall.
  Årets snittblommor i form av tulpaner har varit tämligen dåliga så det bli nog inte fler av dem. Kanske bättre att satsa på lökväxter…

  Kram och god kväll!

  • Ja, tulpanerna är så hårt drivna, så det är oftast ingen större kvalité på dem. Fast ibland så… har man tur och får en bättre sort.
   Vädret ja… Nu vet vi inte helt säkert på varför det är så milt i år. Har det med klimatförändringarna att göra, så kan vi göra något åt det! Och vi borde ha gjort något åt det för längesedan.
   Kram Gunilla

 3. Det är underbart med alla dessa vårtecken. Fint med lökväxter inomhus och precis som du skriver så skänker de dubbel glädje då man kan plantera ut dem och sedan få se dem blomma igen. Här blir det allt ljusare och ljusare, men igår kom det en köldknäpp så då blev det till att skrapa bilrutorna på morgonen igen…

  Snart helg igen, så ha ett fint veckoslut och helg.
  Kram Christina

 4. Härligt med lökväxter som går att återanvända sen. Jag har också några små inomhus. Tavlan/brickan på ert bord är så fin!
  Helgen blev härlig och vi fick ju förlänga den med en solig måndag i skidbacken. Kändes lyxigt. Fint att kunna leta upp snö inte långt från stugan. Idag är det lite vitt på backen hemma hos oss.
  Kram från Annika

  • Tack Annika! Ja, lökväxter är fint, står ganska bra inne och att sedan kunna återanvända dem är ju bra! Ja, tavlan som är en bricka är jag så förtjust i! var ute efter en oljemålning i den stilen, men inte hittat någon för en rimlig peng. Men så på Artilleriet…
   Undrar om snön hos dig ligger kvar?
   Trevlig helg!
   Kram Gunilla

   • Nej snön vi fick hemma är i stort sett borta. Lite pudrat florsocker på gräset som mest. Snön vi letade rätt på i Romme utanför Borlänge var nog mestadels tillverkad.
    Utanför pisterna var det helt grönt som en aprildag. Men
    med kallgrader på nätterna har de gjort fin snö.
    Kram och trevlig helg!
    Annika

    • Det blir nog ingen vinter i år här… inget som kan kallas för vinter i alla fall! Konstsnö… jag det får duga! 🙂 Idag viner det runt husknuten och det är bara börja på hur det kommer att utvecklas under kvällen. Full storm utlovar SMHI.
     Kram Gunilla

 5. Läcker header. 🙂 Fotot med blå pärlhyacinter tittade jag extra länge på och njöt av. Tulpanerna som vi köpt varje vecka har haft sin sämsta säsong till den sista buketten. Den köptes i ”snusbutiken”, dit vi hade ett kort ärende. 😉
  Trevlig helg.
  Kram Bobo

  • Tack Bosse! Bilden i min header är fotad i Bohuslän. Tycker också att den är vacker! Lyser som guld i solsken! 🙂
   Snittulpanerna har inte varit så fina… så det blir gärna pärlhyacinter och liknande.
   Trevlig helg till dig Bosse!
   Kram Nilla

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.