Att inreda trendigt är att inreda hållbart och personligt!

En av de större trenderna just nu är att inreda sina hem personligt och hållbart. Kanske inte så förvånande med tanke på alla larmrapporter angående klimatet. Många så kallade ”influencers”, inom mode och heminredning, visar gärna upp sina vintagekläder, andra secondhand inköp, beträffande mode och heminredning på sina sociala medier.

Vad är en trend?

Trender är alltid en spegling av samhället i stort. När en idé eller ett uttryck anammas av tillräckligt många samtidigt brukar man kalla det för en trend. Synen på konsumtion håller på att förändras. 2020 spås bli året då vi köper upplevelser istället för prylar. Vi köper färre slit – och slängvaror och sparar hellre till närtillverkade och gedigna möbler samt vårdar arvegods. Att vårda och bevara är det nya trendiga!

Ja, trender kommer och går, men låt oss hoppas och tro att vårda och bevara är något som består! Jag är intresserad av både mode och inredning, men följer inte ”slaviskt” några trender. Har alltid tyckt om att blanda gammalt och nytt. Att sätta en personlig prägel på hemmet. Trenden just nu är är att inreda med en dovare färgskala där basen är jordnära, som brunt, beige och varmt grått. Även mörkare blå toner är trendiga. Naturtoner är något som jag alltid har tyckt om. Det ger ett lugn som jag vill omge mig med. Men små färgklickar är också fint och det kan räcka med en färgsprakande blomsterbukett eller lite färg i en tavla, kudde etcetera.

Boktips

På Instagram följer jag författaren, fotografen och inredningsstylisten Ida Magtorn. Hennes hem är en dröm att kika in i! Det är ett hem som andas harmoni och hållbarhet! Jag har lånat några böcker på biblioteket som jag varmt rekommendera…

Titel: ”Homestories – personlig inredning och inspirerande hem”. Ur innehållet…

 • Tio tips om tavlor
 • Bohemernas vardagsrum
 • Bästa buketten
 • Stilleben
 • Om målade golv

I den här boken får vi följa med in i Ida Magtorns underbara hem, men också glimtar från andras inspirerande hem. Bland annat en annan Influenser, Malin Persson, känd från Tv-programmet ”Trädgårdstider”, som har ett magiskt vackert hem och som också vurmar för hållbarhet! Vackra texter och bilder och tips och idéer att låna och omsätta.

Bok nummer två…

Titel: ”Ett hem med omtanke. Harmoni, personligt och hållbart i längden”.

Innehåll: Hur skapar man ett harmoniskt och personligt hem som är hållbart i längden? Ett hem som är funktionellt och estetiskt, och som tar hänsyn till miljön och kommande generationer. Även här får du njuta av vackra bilder från utvalda hem och vi får tips och råd, rum för rum, hur vi kan inreda på ett hållbart sätt!

Ja, att vårda det man har ligger mig varmt om hjärtat, även om det också händer att det blir nyinköp. Men hur ofta behöver man köpa nya möbler? Och hur många inredningsartiklar behöver man? Något som jag brukar roa mig med när jag besöker inredningsbutiker är att ”ögonshoppa.” Men också att se hur de inreder på hotell, restauranger och andra offentliga miljöer. Det finns mycket inspiration att hämta där!

Hemma hos mig…

En fransk antik spegel som jag älskar och i den ser du mitt gamla och nätta damskrivbord. Här sitter jag ofta och bloggar!

I samma spegel, men på andra sidan väggen…

Skåpet är nytt, men innehållet består av många ”kära ting!” Letade efter ett gammalt skåp, men fann inget i rätt storlek, så då blev det ett nytt. Det passar perfekt, men det skaver ändå lite att det är ett nyinköp!

Ett skåp för minnessaker, vars innehåll ändrar utseende då och då.

Ja, ett skåp vars innehåll har ett stort värde för mig och maken!

Kram Gunilla

(Visited 200 times, 1 visits today)

17 svar på ”Att inreda trendigt är att inreda hållbart och personligt!

 1. Där satte du fingret på en öm punkt, för jag är sällsynt bortkommen när det gäller inredning. Fast jag har ändå ett hem som jag gillar och sen får det göra detsamma vad andra tycker. Det är jag som ska vara här varje dag och huvudsaken är att jag trivs.
  Även hos mig finns det gamla kära saker. Bredvid mig där jag sitter nu finns ett skåp som jag hittade i källaren på Stenstugu och det lämnade jag till en målare för renovering. Det stod i vårt sovrum och där hade Åke sina kläder. Så blev det fult och avskavt, så jag målade om det och blev faktiskt rätt nöjd med mitt arbete. Det fick åka med till Odvalds. Jag kastade ut en ful garderob som stod i sovrummet och ställde skåpet där och nu fungerar det som linneskåp.
  Ha en fin fortsättning på dagen!
  Kram, Ingrid

  • Åh, så fint Ingrid att du tog vara på skåpet! Precis så är det som vi behöver tänka! Renovera, vårda och måla om! 🙂
   Skulle gärna vilja se en bild på skåpet – tror det är jättefint!
   Kram Gunilla

 2. Fina spegelvyer. Jag är också mycket intresserad av heminredning. Är lite av en minimalist och gör mig av med fler saker än jag skaffar nya. Ju äldre jag blir desto mer praktiskt måste jag dock vara – ibland med avkall på stilen.
  Tack för tips på inredningsböcker. Det är fascinerande och mycket inspirerande att bara titta i dem. Hoppas du får en bra fortsättning på veckan.

  • Tack Eva! Jag är nog lite som du – vill inte omge mig med en massa prylar. Tycker det är fint att göra små stilleben – samla ihop som i skåpet! Gamla speglar har jag alltid gillat, vill nog helst ha en i varje rum! 🙂
   Ja, jag lånar gärna inspirerande tidningar och böcker.
   Kram Gunilla

 3. De böckerna är jättefina! Lånat båda på biblioteket tidigare.
  Jag gillar också inredning och att blanda gammalt och nytt. Men ibland vill man såklart förnya sig. Blev nöjd när vi för några år sen köpte nya stolar till matrummet.
  Hela rummet lyfte och de gamla möblerna som hängt med fick också ett nytt liv.
  Idag var jag och hämtade ett blombord i rotting jag fick på auktion. Kommer bli jättebra tror jag. Har märkt att jag inte tröttnar så lätt på just naturtoner. De har jag tyckt om sen 20 års åldern och återkommer till visserligen via en del misstag på vägen. Det är väl så man lär sig. Lånade just två böcker av Hans Blomquist efter tips av Vackert Naturligt. Har hans In detail sen tidigare. Fina böcker det med. Inspirerande bläddring.
  Kram Annika

  • Ja, då känner du till de böckerna som jag tipsade om. De är underbara att bläddra i! Tack själv för boktips… ska kika efter Blomquists böcker!
   Naturtoner tröttnar man inte på… jag gillar ju färg, men i inredningen funkar det inte för mig! Möjligen dova pasteller. Ja, gammalt och nytt är fint i inredningen.
   Kram Gunilla

 4. Så trevligt med en titt in hos dig och jag tycker om din stil. Just hållbart och personligt är verkligen något att ha i åtanke. Själv tycker jag om att blanda ultramodernt med något äldre vilket faktiskt fungerar mycket bättre än vad man tror. Det viktigaste är dock att vi trivs i vårt hem för smaken är som baken, delad!

  Kram och god kväll!

  • Håller med om att modernt och något gammalt fungerar jättefint ihop! Genomtänkta kontraster kan bli jättefint ihop. Ja, det är väl tur att vi tycker lite olika. Personligt, unikt och hållbart är ledorden! Tror att det är jätteviktigt med hur vi möblerar i våra hem. Att vi omger oss med färger och möbler som vi tycker om.
   Kram Gunilla

 5. Jag håller med om att offentliga miljöer också kan bidra med en del inspiration. Det är viktigt att trivas i sitt eget hem och även för mig innebär det att prylarna inte får vara för många. Jag blir olustig om jag ska kryssa fram i hemmet. Hellre få men betydelsefulla saker.

  • När jag är på hotell eller på restaurang, så kollar jag mycket på inredningen och ”hotellstilen” gillar jag mycket! Gillar inte en massa prydnadssaker överallt! Tänker på min föräldrageneration som hade massor av prydnadssaker och en massa hyllor och byråer som skulle dammas! Har själv haft en stor bokhylla, så som det var på sjuttiotalet. Usch! 🙂

 6. Så roligt med inredning men det betyder ju inte att man måste köpa massor med nya prylar. Jag tycker som du – jag ändrar och gör små installationer av det som redan finns. Det är inte mycket nytt som behövs. Ja, om man inte gör som jag och livskamraten gör nu – renoverar tvättstugan med allt vad det innebär. Pust och stön.

  • Tack för din kommentar! Vi totalrenoverade vår tvättstuga för några år sedan då varmvattenberedaren gick sönder. Då passade vi på att måla om, lägga nytt golv, nya skåp och maskiner. Det behövdes verkligen efter alla år! En fröjd att komma in där nu!
   Hälsningar, Gunilla

 7. Härligt inlägg och jag tycker som du när det gäller heminredning. Jag samlar också vackra saker som jag tycker om i små installationer och försöker i övrigt att inte ha allt för mycket saker framme. Jag har ett stort intresse för heminredning och det är så roligt se hur andra har det. Fina spegelbilder hos dig som inspirerar. Tycker också om att hämta idéer från offentliga miljöer som hotell och heminredningsaffärer. Mitt hem är min borg och jag är så nöjd med hur vi har det nu. Jag blandar gammalt med nytt och tycker att det är charmigt och ger hemtrivsel. Mina favoritfärger nu är vitt, svart, grått, silver och dimrosa och så gillar jag ljusslingor, kristaller och så lite glitter förstås med en dragning mot Shabby Chic. Blommor och levande ljus är ett måste …

  Tack för boktipset! Ska be syrran kolla när hon jobbar på biblo.

  Ha en fortsatt trevlig vecka och kramen 🙂

  • Tack Gunilla! Så roligt att läsa hur du tänker om inredning! Tror att vi har ganska lika smak… det är känslan jag får då jag läser dina rader!
   Önskar dig en skön helg!
   Kram Nilla

 8. Damskrivbord var en ny term för mig. Jag gillar dina häftiga foton ”genom” spegeln. <3 Jag vet att du är en mästare på heminredning. Du hade säkert gillat uppgiften att inreda den stora ljuvliga sal som vi hade när vi drev museum och bodde på andra våningen i Ängalag. Eller det maffiga rummet i Hjo i vår lägenhet i kulturminneshuset som någon docent/läkare hade ägt vid förra sekelskiftet. Jag älskade alla "kyrkfönster" och nischer. Januari är en bra månad att försjunka i litteratur/fotoböcker/tidskrifter. För dig blir det kanske design/heminredning för mig något helt annat. ,)
  Kram Bobo

  • Åh, tack Bosse för den fina komplimangen! >) Jo, jag älskar verkligen inredning, och om jag varit yngre och vågat tro på mig själv… då kanske jag hade vågat satsa! Att drömma och inreda här hemma går också bra! 🙂 Skulle vara en dröm att inreda den där ”ljuvliga salen” och lägenheten i Ängalag och den andra sekelskiftslägenheten! Ja, fotoböcker tittar jag ofta i och jag tror att du läser en och annan deckare! 🙂
   Trevlig helg!
   Kram Nilla

 9. Vårda och bevara är min melodi, tillsammans med det personliga, blandat gammalt och nytt. Modernt och tillsammans med gammalt och kantstött…dock med konsten och estetiken som ledstjärna. Tycker om din inredningsstil och ditt fina inlägg.

  Må väl <3
  Kram Christina

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.