Klimatsmart och hållbart – Vad kan jag börja med?

Att det finns en stark oro angående klimatförändringarna, råder det ingen tvekan om. Det kan jag se med tanke på de kommentarer som jag fått på mitt föregående inlägg om bränderna i Australien. De senaste dygnens regn har släckt några av de mindre bränderna i Australien och haft en dämpande effekt på andra. Faran är dock långt ifrån över. Värmeböljor väntas komma tillbaka! I dagarna har det fallit stora regnmängder som har orsakat stora problem i de extremt torra markerna. Träd har fallit, koalor har fått räddats undan vattenmassor och krokodiler motats bort. Det har också inträffat jordskred. Och som du säkert vet, så är det inte bara i Australien som har drabbats hårt av bränder! Under hösten 2019, har skogsbränder härjat i Amazonas regnskog och andra artrika livsmiljöer i Sydamerika, Centralafrika och Indonesien.

Att tänka klimatsmart och hållbart tror jag är vad de flesta vill göra, men att man känner sig villrådig, kanske maktlös och inte riktigt vet vad man kan göra mer än att källsortera. Det är lätt att känna missmod, desperation och frustration över hela klimatdebatten! Många uttrycker också att det inte spelar så stor roll vad den enskilde individen gör, så länge inget görs beträffande de verkligt stora klimatbovarna som Kina och USA till exempel!

Visst spelar det någon roll. All förändring börjar med att utgå ifrån sig själv. Men ingen förändring sker utan vilja, motivation, kunskap och inspiration! Vilja och motivation har jag och kunskap och inspiration är vad jag söker hela tiden. Jag kan inte vänta på att världens makthavare har några högre ambitioner. Hög tid att gå från tanke till handling! Många bäckar små gör en stor å.

Från tanke till handling

Världsnaturfonden (WWF) är en bra sida att gå in och söka information på! Du kan också stödja deras arbete genom att bli fadder!

Områden som WWF rekommenderar att börja med är:

Boende

Se över om du kan minska på elförbrukningen, och sänka värmen en aning hemma. Understöd grön el och utred om du kan ha miljövänligare uppvärmningsalternativ.

Mat

Den viktigaste och enklaste miljögärningen i matväg är att inte kasta bort mat. Köp inte mer än du behöver, för slänger du bort mat har alla utsläpp under matens produktionscykel (odling, förädling, transport) varit onödiga. Ät mindre mängd kött. Den största delen av matens utsläpp uppstår inom primärproduktionen, så kött har ett större klimatavtryck än vad spannmålsprodukter och grönsaker har. Vill du inte ge upp kött helt och hållet kan du till exempel välja närproducerat.

Transport

Det är bra att åka kollektivtrafik eller använda muskelkraft, cykla eller gå. Men framför allt är det viktigt att vi minskar på flygandet. Flyg inte så långt bort så ofta, och stanna längre om du en gång åker långt bort. Upptäck semesterpärlorna som finns lite närmare. Hashtagen #flygfritt2019 sprider sig redan i sociala medier, skulle du klara av den utmaningen?

Avfall och konsumtion

Att källsortera gör ju de flesta och åker till återvinningsstationer med det som inte går att återvinna hemma via hushållen. Det klart viktigaste för klimatets del är att konsumera mindre överlag, både kläder, prylar och teknikutrustning. Fundera om du kan låna eller hyra i stället för att köpa, och sköt om de saker du redan har! Reparera och lappa. Välj miljövänligt när du väl köper!

Det finns många informationskanaler – inte minst olika bloggar, om hur du blir en medveten konsument som har fokus på hållbarhet. Jag läser en del bloggar som ger mig både information och inspiration till att göra medvetna val. Min blogg kommer inte att ändra fokus på så sätt att jag enbart skriver om klimatfrågor och hållbarhet. Det finns så många som är bättre på det än vad jag är. Men de här frågorna är viktiga för mig och har egentligen alltid varit det, även om min medvetenhet om mitt eget klimatavtryck har ökat de sista två åren. Jag vill fortsätta att skriva om det som är mina ”hjärtefrågor” och som min blogg till stora delar handlar om: natur, djur, kost och motion. Men också om utflykter, resor, hem och trädgård! När jag skriver kommer jag förhoppningsvis att ha framtidstro och hållbarhet i mitt sinne! Många bäckar små gör en stor å.

Som blir till ett stort hav i bland annat vårt vackra Bohuslän! <3

Foto: Gunilla Johansson, Björholmen, januari 2019.

Kram Gunilla

(Visited 37 times, 1 visits today)
2+

8 svar på ”Klimatsmart och hållbart – Vad kan jag börja med?

 1. Ja, du Gunilla … tack för ett intressant inlägg, fyllt med kloka ord och även hoppfullhet.
  Vi försöker leva så klimatsmart vi bara kan – vi har källsorterat och komposterat i över 20 år, så det är helt naturligt för oss. Jag har flugit en enda gång i mitt liv, så där ligger jag bra till 🙂 Bilåkandet är svårt att dra ner på, när man har drygt en mil till närmaste affär och 4 km till bussen, som inte går så ofta, men jag handlar oftast inte mer än en gång per vecka … kastar aldrig mat, handlar alltid närproducerat och absolut bara svenskt om det går …
  Husbilen är det som kan ge mig lite dåligt samvete, men den körs inte mer än några hundra mil per år … men som sagt många bäckar små …
  Vacker bild!
  Kram

  1+
  • Tack för din respons Anki! Förstår att du behöver bilen och du handlar ju klokt genom att du försöker begränsa bilåkandet! Tycker absolut inte att du ska ha dåligt samvete för att ni nyttjar – njuter av era husbilsturer! Att bli klimatsmart handlar som sagt att ”se över alla områden” och fundera och agera vad som kan bli bättre. I mina ögon lever ni mer klimatsmart än många andra. Men det är egentligen inte min sak att varken bedöma eller döma! Jag önskar bara bidra med information och inspiration!
   Kramar, Gunilla

   1+
 2. Miljöengagemang har jag nog något mer än de flesta. Tror jag i alal fall, kanske vill man tro det. För några år sedan bestämde jag att privat ska jag endast göra en utlandssemester med flyg/år, eller rättare sagt högst. I fjol reste jag med flyg till Malaga, och senare på året med buss till Berlin. Hade tänkt tåg, men jag var för sent ute för att få biljetter.

  Jag äger bil, men använder den inte mycket numer. cirka 500-600 mil/år. Källsorterar m.m. Känner du till Agenda 2030? Det är FN:s klimatmål fram till 2030. Jag började i en sådan arbetsgrupp för två-tre år sedan, tyvärr lades den ned eller rättare sagt den rann ut i sanden pga personalbyte på Länsstyrelsen.

  Om Agenda 2030 är nytt för dig så kan du söka på nätet, så tror jag du finner informationen!

  1+
  • Tack för respons Mia! som sagt jag ska inte döma eller bedöma, men för mig verkar du var medveten och vill göra skillnad. Nej, jag känner inte till Agenda 2030. Ska söka på Internet och se vad jag finner. Vad synd att arbetsgruppen lades ned.
   Kram Gunilla

   0
  • Ja, det låter som ett bra beslut hur skönt det än är att duscha länge och varmt så här års! Om det nu är vad du gör? Jag har inte glömt vattenbristen sommaren 2018… ej heller då jag som barn både i hus med egen brunn och där vattnet sinade varje sommar mer eller mindre. Många bäckar små…
   Kram Gunilla

   0
 3. Nu har jag läst ditt inlägg en gång till och du har så rätt i vad du säger. Vi måste göra det lilla vi kan även om det kan kännas tröstlöst och meningslöst. Jag tror inte att jag kan göra så mycket mer än jag gör för tillfället. Det enda som jag och mitt samvete inte är helt överens om ännu är om jag ska unna mig en vecka i värmen i vinter eller inte?
  Ha en fin fortsättning på veckan!
  Kram, Ingrid

  0
  • Jag tror att jag förstår hur du känner det inför att resa till värmen! Det där är svårt, för vi kan behöva få lite mer värme och sol så här års, än vad vi får här i Norden. Det finns många reumatiker (jag) som behöver mer sol och värme och alla klarar inte att åka buss eller tåg till varmare länder! Och behöver man garanterad sol och värme – ja, då är det ju en långresa som gäller! Jag gjorde inga flygresor under 2019 och inför 2020 finns ingen sådan inplanerad. Men ganska säkert blir någon eller flera bussresor, vilket är bättre än att alla åker i egen bil. Skam och skuld leder inte till något bra. Utan att verkligen ”se över hela sin konsumtion” och se vilka områden som det går att förbättra och förändra! Även om jag inte flög i fjol, kanske inte i år heller, så ”släpper” jag/vi ut koldioxid, ändå på flera olika sätt. Men jag/vi försöker att ha i åtanke att åka så lite bil som möjligt och hellre gå, cykla, åka kommunalt, bussresor i den ordningen. Jag kommer inte att avstå helt från att flyga – jag/vi eftersträvar att inte flyga varje år! Målet är att ”hemestra” (semester på hemmaplan eller i de nordiska länderna) så mycket som möjligt! Dessutom är jag trött på att flyga – gillar inte den stressiga miljön på flygplatserna!Servicen blir allt sämre. Nu ska jag som sagt varken döma eller bedöma vad du gör/vill Ingrid! Jag vet att du var på Sicilien i fjol, men dessförinnan… när flög du senast? Ja, var och en får planera och ta ställning till sitt totala koldioxidutsläpp.
   Tack för din respons!
   Kramar, Gunilla

   1+

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.