Att ha gått i mål, och januaridepp, eller januaripepp

Januaridepp

Varje år i januari, fefruari, så är min energi på bottennivå! Trött och låg motivation. Nästan ingen inspirationslust alls. Behöver mycket sömn. Sover, men känner mig ändå inte riktigt utvilad. Suget efter kolhydrater ökar, vilket jag vet beror på bristande dagsljus. Sug efter snabba och mindre nyttiga kolhydrater! November brukar passera hyfsat bra, då vi har flera födelsedagar i familjen. I december ser jag fram emot advent och alla ljus som lyser upp i mörkret. Så kommer jul – och nyårshelgen med gemenskap och festligheter. I januari – ja, då har jag liksom förbrukat det mesta av lusten och energin! Någon som känner igen sig?

Januaripepp

Här är det långt ifrån januaridepp! Här råder sol, ljus och värme!

Men idag, efter frukosten såg jag att dimman lättade, fick lite lust till att gå ut på min skogsrunda. Jag vet ju att motivation är inget som man väntar på. Den kommer genom att göra det som vi behöver och mår bra av. Och det är ju bland annat att röra på sig i dagsljuset! Det var faktiskt mycket ljusare idag och mina dystra tankar, blev mer positiva och med dem upplevde jag mer lust och energi.

Reflektioner och tankar om det nya året 2020

Jag brukar inte avge några nyårslöften, utan jag brukar reflektera över året som gått och fundera över vad som blev bra och vad som blev mindre bra! Det handlar som oftast om att visa tacksamhet över det som är. Att se det positiva som livet ger mig. Det handlar också om att rensa och sortera bort. Både i det inre som i det yttre. Att göra mer av det som jag mår bra utav och rensa bort sådant som dränerar mig på energi. I år går mina tankar också mycket kring att leva så ”klimatsmart” som jag förmår. Kanske något som jag kommer att dela med mig utav.

En för mig ny träningsform

I november började jag också en ny träningsform som kallas för Postural-träning eller Optimum-metoden. En individanpassad träningsform som går ut på att skapa och återfå balans i kroppen. Sjukgymnasten Markus Greus är den som tagit fram Optimum metoden. Min massagterapeut tipsade mig om metoden och hon är under utbildning. Vid mitt nästa besök som är om någon dag, ska vi återigen gå igenom kroppens rörelsemönster för att se vad som har blivit bättre eller bra. Därefter får jag ett nytt individuellt program att följa. Spännande! För övrigt har yogaträningen och rörelseträningen kommit igång igen efter juluppehållet. Vår zumbainstruktör gör ett uppehåll… få se hur jag själv gör.

Så långt har jag gått på ett år

Jag kom på att jag glömt att summera och berätta hur många steg jag gått per dag och hur många steg/kilometer det skulle bli på ett år. Så varje dag har jag noterat och summerat vecka för vecka och var månad för sig. Det var på nyårsdagen 2019 som jag bestämde mig för detta. Bara för att se hur mycket motion ”vardagspromenaderna” kunde ge. Från nyårsdagen till nyårsaftonen 2019, har jag gått: 1352,12!!! Alltså i runda tal 135 mil! Det tycker jag är FANTASTISKT! Det här är alla steg jag tagit utomhus, inne har jag inte räknat. Bilvägen mellan Göteborg och Överkalix är 1,344,22 km och fågelvägen är det 1,110,78 km. Så jag har kommit långt på ett års vandring genom Sverige! 🙂 Roligt och peppande! Eller hur?

Tips om TV-program.

Brukar du se ”Husdrömmar? Det programmet går nu på SVT 1, måndagar kl. 20.00. I programmet vi följa med hur husdrömmar förverkligas med ”sågspån och spik, men även livsöden och känslor!” Gert Wingårdh och Anne Lundberg är programledare. I det första programmet som sändes nu i måndags, (6/1 2019) fick vi bland annat se Gert och Karin Wingårdhs nya husbygge Äggdal i Bohuslän. Senare under kvällen, fick jag ett stort antal besökare på min blogg! Då kom jag på att jag gjort flera inlägg om naturreservatet i Tofta och om torpet Äggdal som paret Wingårdhs har köpt. Vi har promenerat förbi där ett flertal gånger och undrat vad som har varit på gång! Roligt att se att paret har byggt nytt i gammal stil, men också bevarat flera gamla detaljer! Vill du läsa ett av mina inlägg så kan du göra det här.

Mandelmanns gård som sänd på TV 4, tisdagar kl. 20.00, är ett livsstilsprogram som jag varmt rekommenderar! De lever verkligen i harmoni med gården, naturen, djuren och med varandra! Underbart att följa arbetet på gården.

När livet vänder, startar idag onsdag, (8/1 2020) på SVT 2, kl. 20.00. Ett program som jag har tipsat om tidigare. Programmet som har sju avsnitt handlar om hur människor ibland behöver ändra riktning i livet. ”Det ofattbara händer och marken kring den trygga vardagen rycks undan. Det självklara är inte längre självklart”. Även om det ofta handlar om sorg och smärta, i de olika avsnitten, så inspirerar de medverkande till att ”våga möta sina svårigheter och förluster” och framför allt dela med sig av sina erfarenheter – hur du ”kommer vidare!”

Just nu i januariskogen! Vackert!

Det var lite av varje – hoppas du gillar det!

Kram Gunilla

(Visited 104 times, 1 visits today)
+2

15 svar på ”Att ha gått i mål, och januaridepp, eller januaripepp

 1. Det var bra marscherat under 2019! Kul idé att räkna stegen, men själv skulle jag glömma bort det efter ett tag. Jag har en stegräknare i mobilen, men den bär jag, klokt nog, inte alltid med mig. Och något stegräknararmband vill jag inte ha. Det jag vill däremot är att komma igång lite med motionen så här i vintertid när löpningen ligger på is (eller snarare i geggamojja). I dag kom jag så långt att jag skrev ut en friskvårdsblankett på jobbet. Första steget taget :)… Tänker utsätta mig för gruppgympa den här gången.

  +1
  • Mobilen har jag alltid med mig som en trygghet, när jag är ute och går i skog och mark. Sedan tar jag ju nästan alltid foton… var jag än är! Jag ville helt enkelt se hur mycket jag går på ett år, utan större ansträngning eller medvetenhet. Det blir mer promenader och längre vandringar den ljusa årstiden och det kunde jag ju också se.
   Det är kul och utvecklande att träna i grupp – att träffa likasinnade. Lycka till!
   /Gunilla

   0
 2. Härligt inlägg och visst känner jag igen januaridepp. Känner mig energilös och supertrött. Känns lite bättre efter en långpromenad och en dos dagsljus. Spännande med posturalträning, det var nytt för mig. Bra ide att räkna stegen under året då ser man verkligen hur långt man kan komma. Ser fram emot inlägg i din nya kategori.

  Jag ser Husdrömmar och När livet vänder, båda mycket bra program.

  Önskar dig en mysig helg och kramen ?

  +1
  • Skönt att inte vara ensam i ”januarideppet! Fast jag är nog mer trött än deppig! Igår var jag hos min massör och fick delvis ett nytt program att följa. Ska bli intressant och se och känna om jag blir starkare på mina ”svagare ställen” i kroppen.
   Ja, kul idé och gav pepp på hur viktig vardagsmotionen är!
   Kram och trevlig helg!
   Gunilla

   0
 3. Så imponerande mycket du har gått under 2019 och så kul att summera. Det ger liksom svart på vitt av att du faktiskt har rört på dig. Bara det måste kännas peppande nu när 2020 är här.

  Jag tycker att januari kan vara lite mörk men så fort det märks att dagarna blir längre då vädrar jag morgonluft. Själv funderar jag på om jag ska återuppta min morgonsimning. Får fundera vidare…

  Kram och ha en fin torsdag!

  +1
  • Tack Znogge! Insikten om alla stegen gav ju lite pepp! Det blir ju ljusare… så jag hoppas på bättre tider!
   Att börja dagen med simning låter underbart! Lycka till!
   Kram, Gunilla

   0
 4. Det blev verkligen en lång gångsträcka under ett år! Bra gjort!
  Jag lider inte av någon januaridepp, men visst längtar jag efter ljusare dagar med lite mer sol.
  Husdrömmar är ett trevligt program som jag gärna tittar på – och Mandelmanns … hm jo, intressant men mannen i huset är så fruktansvärt larvig – i klass med Ernst faktiskt och bägge dessa män ger mig rysningar av obehag.
  När livet vänder har jag inte sett, men det finns på Play, så jag ska göra det.
  I övrigt så är det mest naturen som lockar … och barnbarnen 🙂
  Önskar dig en fin dag!
  Kram

  +1
  • Tack Anki! ja, mer SOL och ljusare dagar ger klart mer energi! Ja, så underbart det är med naturen och barnbarnen. Har inte träffat dem nu sedan i jul!:) Lilla O är i fjällen med sina föräldrar och Lille A, Prinsen – där är de krassliga, så dem vill vi inte träffa just nu! Ja, Gustav och Ernst väcker känslor – olika känslor…
   Kramar Gunilla

   0
 5. Många steg på ett år! Ja tänk så olika det kan vara. Jag har nog kämpigare med november. Men på senare år ser jag den som en vilomånad inför jul och bara gillar läget. Så många andra som gnäller om hur grått och mörkt det är. Blir inte bättre av det.
  Januari med nytt år ger mig nystartskänslor. Det vänder mot ljusare tider. Hoppfullt!
  Har dragit igång värsta rensningen hemma och det är så skönt. Det ger mig också energi och det var ett tag sen så välbehövligt att gå igenom lite. Sånt vi inte använder lämnar jag vidare. Borde komma igång med träning också. Vet ju att det ger mig energi. Har varit lite för dålig på den fronten på sistone.
  Brukar titta på Husdrömmar. Kul program även om det ibland känns larvigt med allt kindpussande. När livet vänder har jag sett då och då. Gillar Anja Kontor. Mandelmann ser jag ibland, den mannen kan bli lite för mycket ibland. Men gillar det de gör och kul med alla djuren.
  Kram Annika

  +1
  • Nej, gnäll gör ju ingen glad! Jag är så trött, så här års, men vet ju att energin stiger ju ljusare det blir. Januari blir lite av en nystart och ibland blir det utrensning här också då! Men jag upplever också att augusti är en månad med nystart för mig och då har jag mer energi! 🙂 Ja, ”farbror Gert”, han gillar att pussas till höger och vänster! 🙂 Något som vi inte är så vana vid här i Norden.
   Kram Gunilla

   +1
 6. Känner igen inledningen. Det är nog på samma sätt med mig. Ljusbristen känns i både kropp och sinne. Bara det att plocka bort julen, som vi håller på med denna helg, gör mig lite deppig. Vi brukar låta utebeslysningen finnas kvar januari ut, enbart av den anledningen.

  Slutet med tips om seriestarten ”När livet vänder” ska jag ta fasta på. Låter som ett bra tips.

  Jag säger ”håll ut” till oss båda. Snart är våren här 🙂
  Kram

  +1
  • Tack för dina rader Lollo! Ja, nu är julen bortstädad här! Dock har vi ”julbelysingen” kvar ute med granris och så. men inne vill jag ha vår. Ljust och fräscht så gott det går.
   Märkte idag att det var ljusare på eftermiddagen… så underbart! Ja, vi får hålla ut Lollo! Känner mig verkligen ”låg!”
   Kram Nilla

   +1
 7. Grattis och välkommen till den nya bloggkategorin som öppnar upp för många vinklingar.
  Inte visste jag att vi har det gemensamt. Statistikintresset. 😉 Jag blev med ny mobil i början på oktober. När det blev 2020 satte jag upp ett personligt mål. Jag har alltid funkat bra med att trigga mig själv med att föra anteckningar. Nu sköter mobilen det mesta. Jag ämnar göra en månadstabell i en mapp. Ibland glömmer jag lägga den i fickan i inomhus.
  När det gäller program att titta på tror jag inte vi delar smak rakt av. 😉 Jag har precis sett de svenska skidskyttetjejerna lyckas som både lag och individuellt och när vi blir två ska vi se ett avsnitt på en norsk relationsserie, ”Norska bönderna” som överglänser den svenska på flera nivåer. Bara att njuta av naturen är ljuvligt.
  Det som många lider av nu är de få soltimmarna i slutet av oktober och november. Den som har möjlighet borde försöka fånga solglimtarna som bjuds då och då. Det är extra viktigt att hitta sina egna sätt att tackla månaden. Vetskapen om att det vänt tyckte jag blev märkbart för två dagar sedan. Då kände jag det där ”pirret” när det liksom öppnas en ”ljusdörr” i mitt inre. En glädje jag uppskattar. Då vet jag att våren finns där runt hörnet – efter x antal bakslag.
  Nu hade jag som mål exempelvis att ta en gratistur till Köpenhamn. Hoppas bloggdörren är öppen.
  Var rädd om dig.
  Kram Bobo

  +1
  • Det var kul att se hur många steg och kilometer det blev på ett år! Men jag har inte fortsatt att föra statistik… det räcker så! Sedan är det kul att se statistiken här på bloggen. Vilka inlägg generera mest respons och så vidare. Jag gillar också sport Bosse… men ser nog inte på det lika mycket som du! 🙂
   Ja, ljuset börjar börjar återvända och jag njuter av varje lite solglimt som uppenbarar sig! Härligt att veta att våren ligger framför oss!
   Kramar, Nilla

   0

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.