En tillbakablick på 2019!

Hej alla trevliga läsare och god fortsättning på 2020!

Det blev en bussresa till Köpenhamn över nyåret – en resa som blev en positiv avslutning på vårt 2019. Köpenhamn är verkligen en mysig och promenadvänlig stad och vi har sannerligen promenerat mycket under de två dagarna som vi var där. I nästa inlägg hoppas jag kunna visa bilder och berätta mer om vår trevliga weekendresa. Året som har gått – 2019 kan jag se tillbaka på med glädje, sorg, oro, resor och många fina upplevelser i vår natur! Vanligtvis brukar jag inte göra årskrönikor, men året som har passerat, har innehållit så många glädjestunder och sorgen som jag tidigare inte nämnt, behöver också få utrymme. Att sätta ord på det som också är svårt är nödvändigt och hjälpsamt.

Glädje

Under försommaren blev det en romantisk vigsel i vackra Bohuslän mellan vår äldsta son och hans sambo. Lilla Olivias föräldrar. Ett litet intimt bröllop på en brygga och där middagen intogs i en intilliggande sjöbod. En underbar och oförglömlig dag!

Vår familj har utökats med Arvid, eller ”Lill-Boije” som vi också kallar honom för. Tänk efter lång, lång, väntan har vi nu två barnbarn. Olivia, Arvid och vårt bonusbarnbarn William. Min make och Arvids gammelfarfar heter Boije! Roligt att det namnet också kom med! 🙂 Glädje är också att yngsta sonen med sambo flyttade in i sitt nya fina hus i maj månad! Där bor de nu den lilla familjen som också rymmer två katter!

Ohälsa och sorg

Som Jag skrev inledningsvis, så har 2019 bjudit på många och olika glädjeämnen. Men oro och sorg har också drabbat vår familj och för mig är det omöjligt att inte nämna något om det. Det vore ett svek mot de drabbade mot oss runtomkring, och mot livet självt. Vi har vänner och bekanta som på olika sätt har drabbats av ohälsa. Man berörs, försöker finnas till, uppmuntra och stötta, efter bästa förmåga. En svår förlust drabbade familjen i november, då min ena svärdotters bror avled, efter en längre tids sjukdom. Så oerhört svårt att förstå och acceptera att en älskad make, pappa, son, bror, svåger, kollega med mera, avlider när livet egentligen kan och bör vara som vackrast! <3

Resor

I juli månad blev det en fantastisk bussresa till vårt vackra grannland Norge. Höjdpunkten på den resan var båtturen på Lysefjorden. Min makes bror följde med!

I augusti firade maken jämna år och en ny bussresa tog oss till broarnas stad, Prag! En oförglömlig resa med många fina upplevelser och minnen!

Utflykter

I vårt pågående projekt om Göteborgs skärgård, så blev det nya utflykter och promenader, bland annat till Asperö, Brännö, Galterö och Köpstadsö, som alla ligger i den södra skärgården. Fantastiska naturupplevelser här ute på öarna, men också på flera andra platser runtomkring vårt närområde.

Gemenskap

Familjen och gemenskapen med dem är ju så viktig och värdefull. Att ha varandra, att hjälpa och stötta varandra. Vänner – några få vänner som finns där i vått och torrt. Vänner som lyssnar och tröstar. Vänner som man kan skratta med och uppleva ”roligheter” med! 🙂 Vad vore livet utan vänner?

Bloggen

Då och då förnyar jag bloggens utseende och innehåll. Allt efter egna intressen, men också om sådant som jag tror och hoppas intresserar mina läsare. Inga läsare – ingen blogg! Mina inlägg om Göteborgs stad och om dess skärgård, är populära inlägg! Men också alla de inlägg som handlar om naturupplevelser och om att leva ett sunt och hållbart liv. Och hur gör man bäst det?

Inför 2020

Inför det nya året som både är ett skottår och ett år till ett nytt decennium, hoppas jag blir ett ”omställningens år!” Både på det personliga planet, men också ur ett globalt perspektiv. Att livet innehåller både glädje, sjukdom och sorg är något som vi vet. Men vi vet inte när det drabbar oss och i vilken omfattning. Det jag önskar är att glädjen ska vara så mycket större än oro, sjukdom och sorg. Jag tror mycket går att påverka – inte allt, men väldigt mycket! Det gäller både hälsa, glädje och omställningen till ett mer hållbart och ansvarsfullt liv.

Tack för att du tittar in här och jag önskar dig varmt och välkommen tillbaka! Jag hoppas på ett nytt givande bloggår!

Kram Gunilla

(Visited 68 times, 1 visits today)
+2

17 svar på ”En tillbakablick på 2019!

 1. Jag har ju följt din blogg ett tag, så jag minns en del av vad som hänt under ditt 2019 både lyckan över den lille Arvid, resorna du gjorde till Norge och Prag, resmål som jag också besökt, och dina utflykter i Göteborgs skärgård. Att tillvaron innehåller motgångar och sorger hör nog livet till. Jag läst någonstans att man måste uppleva sorgen för att rätt uppskatta glädjen och så är det kanske.
  Jag önskar dig ett riktigt fint 2020 med många trevliga inlägg här i bloggen!
  Kram, Ingrid

  0
 2. En fin återblick på det gångna året. Livet har sina höjdpunkter och sina dalar … underbart när nya små människor föds och såå oerhört sorgligt när någon kär familjemedlem lämnar …
  Ni har gjort en del trevliga resor och många fantastiska utflykter och det har varit så roligt att följa dig under året.
  Nu går vi in i ett nytt decennium … spännande att se vad det kommer att innebära.
  God fortsättning!
  Kram

  0
  • Ja, vi har haft ett händelserikt år. Det mesta i glädjens tecken! När Susannes bror gick bort, endast 40 år gammal, så blev det så oerhört tungt. vi hoppades alla in i det sista att han skulle klara sig. Ja, nytt år, nya möjligheter och nya spännande utflykter!
   God fortsättning till dig också!
   Kram Gunilla

   0
 3. 1

  Så fint du beskriver ditt gångna år med både glädje och sorg. Förstår att det känns hemskt när någon nära rycks bort i så unga år. Men glädjen finns också där med de kära barnbarnen. Så fina inlägg här hos dig ?

  Jag önskar dig god fortsättning och ser fram emot nya inlägg, med mycket glädje, som du får berätta om. Kram ?

  0
  • Tack Eva för din varma kommentar! Ja, det är svårt att acceptera när unga människor avlider, som inget hellre vill än att få vara kvar hos sin familj, nära och kära. Vi frågar oss varför, men det finns inga svar på det. Det är meningslöst att fråga ”varför”.
   Men livet innehåller också mycket glädje – det går att tillföra livet mycket glädje!
   Många kramar till dig!
   Gunilla

   0
 4. En fin återblick på det gångna året. Livet består av såväl glädje och sorg men just sorgen hade vi nog gärna avstått. Samtidigt så är det viktigt att tala om den och tala om personen som inte längre finns med oss. Ju äldre jag blir desto tydligare inser jag vad som verkligen är viktigt i livet. Att få ha en hyfsad hälsa och att nära och kära mår bra slår allt materiellt.

  Jag önskar dig ett fint 2020!

  Kram

  0
  • Tack för din kommentar och för att du delar med dig av dina tankar! Så sant det du skriver! Så viktigt att tala om dem som har lämnat oss – att nämna dem vid namn. Tala om känslor och verkligen se vad som är viktigt i livet.
   Ja, låt oss hoppas på ett glädjefyllt 2020!
   Kram Gunilla

   0
 5. Du skriver så fint! Alltid givande att följa din blogg! Ja glädje och sorg det är ju livet. Men visst ger det perspektiv när det svåra kommer nära. Så tragiskt när människor rycks bort för tidigt. Min man miste sin storebror i slutet av året. Det känns ledsamt och konstigt men tänker att det också var befriande då han varit svårt sjuk under många år. Han blev tyvärr bara sämre i Parkinsons sjukdom. Känns fint att minnas honom i en god gemenskap med hans familj. Han hade ju många friska år och var våra pojkars roliga farbror när de var små. Det är så jag vill minnas honom, inte sjukdomen.
  En nära vän har blivit sjuk under året.
  Vi försöker stötta och hoppas på en snar vändning. Det har gett oss tankeställare. Mycket annat känns så futtigt. Man blir varse vad som är viktigt.
  Viktigt att tänka på allt bra som varit under året också och glädjas åt det.

  Önskar Dig ett gott 2020 och vilken fin tur att starta året i Köpenhamn!
  Kram Annika

  0
  • Tack Annika för din varma kommentar och för att du delar med dig av både glädje och sorg! Ja, hela tiden påminns man vad som är viktigt i livet och ändå är det så svårt ibland att vara här och nu och inte irritera sig på småsaker. Men, man är ju inte mer än en människa och de flesta av oss gör väl så vi kan! Jag vill verkligen leva här och nu och jag vill skratta och njuta! Förluster av olika slag kommer att drabba oss hur vi än gör.
   Kramar, Gunilla

   0
 6. Du gör det så bra. Vi alla borde kanske gjort ett ”bokslut” efter varje bloggår. Eftersom jag skriver dagbok blir det automatiskt ett privat bokslut. Jag lever efter devisen att försöka göra det bästa av varje dag jag får till skänks. För det mesta funkar det. Men ibland blir bergen för höga. Ingen av oss är garanterade ”något”. Precis som du skriver kan vi delvis påverkar vissa ”områden”. Extra sorgligt när barn, ungdomar och vuxna människor som är mitt i livet drabbas. Nära ärliga vänner är guld värda. Det önskar jag att alla medmänniskor har en handfull av.

  Det var alltså Köpenhamn som var det dejliga målet på sista 2019 resan.
  Jag har skrivit det förr. Du har en fantastiskt fin och läsvärd blogg.
  2020 kramar från ett blåsigt Visby

  +1
  • Tack så mycket Bosse för dina rader! Det värmer! Jag skriver också dagbok, vilket jag gör för hand så att säga, och där skriver jag ner lite mer privat vad jag/vi gör. Bloggen vill jag ska vara personlig, men inte för privat. Vanligtvis så skriver jag inte årskrönikor, tycker att det är lite onödigt på något sätt, men året som gick innehöll flera glädjeämnen som jag ville benämna igen. För att kunna fortsätta skriva på min blogg, så kände jag starkt inombords att jag också ville nämna den sorg som drabbade oss. Även att nära vänner drabbats av ohälsa. För mig går det inte att ”bara skriva om glädje”, även om det är roligt och givande. Men så ser inte livet ut. Jag tycker det är viktigt att skriva om hela livets innehåll så att säga.
   Ja, Köpenhamn blev det Bosse och vi tyckte att det blev ett fint och mysigt avslut på 2019! Inlägg kommer snart.
   Många kramar till dig!
   Nilla

   +1
 7. Så fint att få dela din sammanställning och dina förhoppningar om kommande år. Har även läst lite kommentarer, och kan inte annat än hålla med om det mesta som skrivs.
  Jag tror bara vi skiljer oss ifrån på en punkt, och det är att jag har mina bloggar lika mycket för min egen skull som för möjligheten att kommunicera med andra den vägen. Det skulle bli väldigt mycket tråkigare om ingen läste, men jag skulle fortfarande blogga.

  Jag gör också bokslut varje år. Skriver analog dagbok hela året, som jag sammanställer i word-dokument vid årets slut. Naturligtvis inte allt, men det viktigaste. Bloggen är också en del i det digitala arkivet över livets gång, men innehållet i bloggen är ännu mer sållat när det handlar om vad jag vill lägga ut och göra tillgängligt. Jag har faktiskt en del inlägg som jag gjort privata och som bara jag kan se … bara för att få det sökbart.
  När det gäller sökbarheten är bloggen bäst. Det fungerar jättebra att söka word-dokument, problemet där är att jag har ett dokument för varje år, och det gör att jag först måste hitta rätt år att söka i … hihi

  Hoppas av hela mitt hjärta att du får ett riktigt fint 2020, och att det även fylls av ett givande och roligt bloggande 😀
  Kram <3

  0
  • Tack så mycket Lollo! Tack för att du delar med dig! Ja, vi tänker i stora drag lika du och jag och att det ibland skiljer sig åt är inte konstigt! Bara nyttigt och lärorikt!
   Jag tycker det är så givande att få ta del av kommentarerna som jag får på mina inlägg. Det visar ju på engagemang och intresse och det sporrar mig! Mina handskrivna dagböcker sparar jag och jag hoppas att barn och barnbarn sparar dem för framtiden. Snart finns väl inget handskrivet kvar!
   Ja, låt oss hoppas på ett gott nytt bloggår och även på det privata planet så klart!
   Allt gott till dig Lollo!
   Kram Nilla

   0
 8. Så fin och vacker årskrönika som innehåller livet som det är, i glädje och sorg. Det är bra att sammanfatta och reflektera, jag tror det gör oss till bättre människor och gör det lite lättare också att uppskatta livets vägar som kanske mestadels inte är spikraka. God fortsättning på det nya året. Kram

  0
  • Tack så mycket Karin för din kommentar! Ja, att reflektera ”tyst” och ibland ”högt” – att dela med sig. blir en förhoppningsvis positiv påminnelse till oss alla.
   God fortsättning till dig också!
   Kram Gunilla

   0

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.