Det lilla lusthuset i Botaniska trädgården i Göteborg.

Den allra första dagen i december i år, var en sådan där härlig frostnupen dag. Vi bestämde oss för en utflykt till Botaniska trädgården i Göteborg, för att där titta på årets julinstallation och framför allt, promenera bland allt det vintergröna. Julinstallationen imponerade inte något nämnvärt på oss. Det gjorde däremot en fotoutställningen i svart/vita bilder på mycket gamla träd runtom i Sverige och från andra länder i Europa. Fantastiska foton! Foton som gick att köpa som posters eller färdiginramade.

I Botaniska trädgården är det vackert året om. Vill man se lite blommor så här års, så kan man besöka de olika avdelningarna i växthuset. Allt det vintergröna i parken är också vackert, särskilt när det är frost som det var vid vårt besök. Men visst såg vi något som även blommade utomhus….

Lite suddigt foto, men får duga!

Kejsarolvon med ursprung från Kina som blommar på bar kvist i december-april med små, väldoftande rosa och vita blommor i öppna klasar. Underbart!

Nu till lusthuset

Låt oss titta på det fina, lilla lusthuset, beläget i örtagården…

Det underbara lusthuset i örtagården är från senare delen av 1700-talet och ritades troligen av stadsingenjören i Göteborg, arkitekt Bengt Wilhelm Carlberg. Carlberg ägde och bebodde egendomen Kärralund mellan 1745-1772. Lusthuset skänktes till Botaniska trädgården 1959 av Röhsska Konstslöjdsmuseet och fick då sin nuvarande placering efter att under en period ha stått i en trädgård mitt emellan Röhsska museet och dåvarande Slöjdföreningens skola.

Tyvärr kan jag inte visa insidan av lusthuset. Det är låst av säkerhetsskäl antar jag. Men ibland är lusthuset öppet för allmänheten, då Röhsska museet, anordnar guidade visningar. Men om man kikar in genom de vackra små fönstren, kan man skymta fantastiska målningar. Lusthusets invändiga målningar återger en trädgård med tuktade häckar, marmorskulpturer och en fontän. Man kan också se hamnar med fartyg, ståtliga palats med kanaler, kajer och parker. Motiven livas upp med promenerande samtalande människor. Kan du försöka se allt det här för din inre syn?

Lusthuset har renoverats både på in – och utsidan och de vackra målningarna har rengjorts från smuts och damm, konserverats och dokumenterats. (2013-2015.) Det är ett under att det lilla lusthuset finns bevarat, för när egendomen Kärralund, förvandlades till Lisebergs camping i slutet av 1940-talet, utplånades huvudbyggnaden och tillhörande ekonomibyggnader, av Göteborgs stads företrädare. Lusthuset hade förmodligen gått samma öde till mötes, om det inte redan hade blivit flyttat från egendomen Kärralund.

De fina pardörrarna som vid dagens fotograferande hade rimfrost på de små fönsterrutorna. Visst är det vackert!?

Jag letade i mitt fotoarkiv efter någon bild på lusthuset från den ljusare årstiden. Då mycket står i blom i örtagården…

En ynka bild fann jag, som visar lite av grönskan. Här ses en skymt av krydd – och medicinalväxter, samt lavendel. På sommaren blommar också gammaldags rosor och då råder ljuvligt humlesurr! Örtagården började byggas i maj 1999 och invigdes i augusti 2000. Den var Botaniska trädgårdens bidrag till Göteborgs stads millennium-firande.

Vi vandrar vidare i parken…

Tycker det är mycket vackert att gräs och olika fröställningar blir kvar. Tänk så platt och tomt det hade varit annars!

Här och var röda bär som lyste upp bland det gröna och alla frostnupna växter.

Vilken härlig klase och en sådan härlig dag!

Kram Gunilla

(Visited 175 times, 1 visits today)
+6

21 svar på ”Det lilla lusthuset i Botaniska trädgården i Göteborg.

 1. Såå fina bilder från er promenad där i Botaniska trädgården. Det lilla lusthuset är underbart – och visst kan jag se scenerierna du målar upp … jag älskar att fantisera om gamla platser med människor och miljöer!
  På en plats inne i Norrköping växer kejsarolvon – måste nog ta en tur in och kolla om de blommar också nu. Vet att jag fotat dem i januari för några år sen 🙂
  Önskar dig en fin dag! Solsken här idag … och nyfallen vit snö 🙂
  Kram

  0
  • Tack Anki – visst är det fint det lilla lusthuset! Åh, vad härligt med nysnö och sol! Vi har haft sol och frost. Det räcker långt! Visst är det fint med de där kejsarolvonen. Fint med blommor även så här års.
   Kram Gunilla

   0
 2. Så vintrigt det ser ut att vara hos er! Här har vi ännu plusgrader och alldeles gröna gräsmattor, men det lär visst ska bli kallare och kanske till och med snö nu.
  Kejsarolvon är så vackert och jag har ett ställe på en av mina promenadrundor där det finns ett träd. Jag måste ta en vända dit endera dan och se om det har börjat blomma ännu.
  Lusthuset är jättefint och jag kan tänka mig att det är vackert när växtligheten runt det står i sitt flor.
  Ha en fin fortsättning på veckan!
  Kram, Ingrid

  0
  • Ja, natten till idag var kall och klar och på det följde frost och sol! Samma som det var då jag var i Botaniska och fotograferade. Ja, du får gå och spana på om Kejsarolvonen blommar hos dig! Du må tro att det är vackert i örtagården på sommaren, då det mesta blommar.
   Kram Gunilla

   0
 3. Vilka härliga vinterbilder! Jag riktigt känner hur det nyper i kinderna av kylan. Botaniska trädgården ska jag komma ihåg till nästa besök i Göteborg.

  0
 4. Vilka fina bilder från er promenad i Botaniska trädgården. Lusthuset är alldeles ljuvligt och så fint att det är bevarat. Det hade varit väldigt intressant att se interiören också men jag kan förstå att det inte kan stå öppet utan tillsyn.

  Kram och god kväll!

  0
 5. Vilket häftigt sammanträffande att du också har Botaniska Trädgården som senaste blogginlägg. Intressant att jämföra. ”Ditt lusthus” gillar jag skarpt. Synd jag inte fick se inomhusbilder. Det blev extra vackert med lite snö, men kul att få se en jämförelse med ett sommarmotiv.
  Underbar header. Du är en mästare på att få till toppenbilder så du kan välja och vraka.
  Hoppas allt är bra med dig.
  Kram Bobo

  0
  • Tack Bosse för berömmet! Rätt så bra med mig… ryggen spökar lite…men det är hanterligt ännu så länge. Det finns både sorg
   och glädjeämnen runt mig…
   Ja, jag såg att ni haft ert decemberbesök… ska kika in hos dig igen.
   Kram Nilla

   0
 6. Så fin visning av trädgården i vinterskrud, har skrivit tidigare till dig att jag ser den i väntan på tåg vår och höst. Lusthuset har jag inte sett tidigare. Tomtehuset och allt kring det var intressant vilka kreativa människor.

  0
 7. Så vackra bilder och fin historia om det söta lilla lusthuset. Älskar det frostiga fönstret. Jag har suttit där på sommaren och beundrat lusthuset och nu vet jag också hur det hamnade där.

  Ha en fin helg och kramen ♥️

  0
  • Ja, Botaniska är verkligen en oas och jag tyckte det var roligt att forska lite kring lusthusets historia. Det finns i och för sig en skylt intill lusthuset som beskriver dess historia. Men jag ville veta mer…
   Kram Gunilla ?

   0
 8. Men tänk att jag inte varit i Botaniska i Göteborg! Så många gånger som jag varit där i samband med Gothia Cup för pojkarna. Bättre sent än aldrig. Tack för ögonöppnaren ) Har ju varit så nöjd med Trädgårdsföreningen som är en oas i sig. Så fint lusthus och visst är det något särskilt med buskar som blommar på bar kvist.
  Känns så oväntat när man ser de. Såg olvon och vinterjasmin när vi var i Zürich för några år sen.
  Kram Annika

  0
  • Ja, Botaniska är så fint… absolut värt ett besök året om. Ja, vilken tur att det finns blommor, och grönt att njuta av året om. Vinterjasmin har jag aldrig sett vad jag minns.
   Kram Gunilla?

   +1
 9. Så fina bilder men den näst sista med frosten i olika skepnader är alldeles speciell. Jättevacker! Lusthus är härliga, triggar min fantasi på något vis. Ordet är ju helt underbart 😉 Har alltid själv önskat mig ett lusthus men har inte haft rätt plats men en dag så kanske…..

  0
  • Tack så mycket Karin! Skulle också bra gärna vilja ha ett litet lusthus eller ett växthus! men i vår lilla radhustomt finns ingen plats.
   Men är tacksam över att vi har stadens gröna oaser!
   Kram Gunilla

   0

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.