Det finns flera återkommande områden och gator i Göteborgs som maken och jag gärna besöker. En av dem är Erik Dahlbergsgatan i Vasastaden. Att jag gärna vill promenera här beror inte på gatan i sig, utan på de landshövdingehus som ligger högst upp på gatan mot något som heter Kapellplatsen. Lägenheterna i de här husen med sina förträdgårdar och med lummiga innergårdar är mycket eftertraktade. Det förstår jag!

Kort historik om husen
De bruna landshövdingehusen tillhörde tidigare Brantdala, eller Brandtdala efter ett landeri som låg i området. Det var ett litet kvarter i utkanten av Göteborg precis på gränsen till Landala. Delar av kvarteret kan faktiskt ursprungligen ha legat i Landala som inkorporerades 1883. Husen uppfördes omkring 1914-1920 i nationalromantisk stil. Ritningarna är signerade Johan Jarlén, en välrenommerad arkitekt som även var en utmärkt gymnast med bland annat guldmedalj från Olympiska spelen i London 1908 på sin meritlista. Johan Jarléns namn återkommer ett flertal gånger då jag söker på landshövdingehus och andra byggnader i Göteborg.

För att vara den 10 november (Fars dag i år), var det förhållandevis grönt i de trevliga förgårdarna. Fina detaljer som de teglade stolparna vid entréerna och de röda takpannorna ovanpå.


Tyvärr var ingen port öppen så att vi kunde tjuvkika hur det såg ut vid innegårdarna.
Varför heter det landshövdingehus?
För att komma till bukt med bostadsbristen bland arbetarna bildades en byggnadsförening på initiativ av snickaren Johannes Nilsson, år 1872. Våren 1874 hade föreningen samlat ihop så pass mycket pengar att de kunde köpa loss ett antal tomter i Landala. Hösten samma år lämnade Nilsson in en ansökan till byggnadsnämnden för att få uppföra två fastigheter, vilka hade den egenheten att källarens bjälklag hade höjts helt över marken. Resterande våningar var utförda i trä. Men nämnden avslog dock ansökan. De menade att det rörde sig om stenhus med påbyggda våningar av trä, och sådana hus skulle likställas med trähus. Byggnadsföreningens hus var sålunda att betrakta som trähus i tre våningar, vilka sedan 1855 hade varit olagliga att uppföra på grund av brandrisken. Nämnden hade emellertid inte varit fullt eniga i beslutet. Två av herrarna hade reserverat sig med motiveringen att stendelen utgjorde en förhöjd källare. Enligt dem var husen trähus i två våningar uppförda ovanpå en källarvåning ovan mark.
Byggnadsföreningen överklagade och fick rätt hos Länsstyrelsen, vilka rev upp byggnadsförbudet. 1876 kunde föreningen påbörja byggandet av det som skulle bli kvarteret Ananasen i södra Annedal. En intilliggande område. Med tiden skulle det bli 24 hus med två trävåningar ovanpå en bottenvåning av fogstruket tegel. Varje gång byggnadsnämnden avslog bygglovsansökningar för sådana hustyper rev länsstyrelsen upp dem. Här har vi förmodligen bakgrunden till hustypens namn. Landshövdingehusen har helt enkelt blivit uppkallade efter Länsstyrelsens chef, det vill säga landshövdingen.
Landshövdingehusen slog snart igenom i byggnadsbranschen. År 1895 blev hustypen laglig, vilket innebar att byggherrarna nu slapp gå omvägen via ett avslag från byggnadsnämnden.
Med tiden kom landshövdingehus, lägenheterna att bli arbetarbostaden framför alla andra i Göteborg. Vid början av 1940-talet bodde nästan hälften av alla göteborgare i ett landshövdingehus.

Vem var Erik Dahlberg som gatan är uppkallad efter?
Erik Dahlberg, arkitekt, militär, byråkrat och tecknare, föddes 1625 ungefär vid stormaktstiden början och avled 1703 vid tiden för Östersjöväldets fall. Han är en symbol för Sveriges stormaktstid och var en sann renässansmänniska.
Erik Dahlberg var en viktig person i dåtidens Göteborg då han bland annat gjorde ritningarna till Skansen Lejonet och Skansen Kronan. Tidigare hette gatan Brandtalagatan, och gick från Nya allén till landeriet Östra Brandtala, som var beläget där Erik Dahlbergsgatan och Föreningsgatan numera korsar varandra. Gatan är cirka 760 meter lång och är en tvärgata till Vasagatan. Den löper från Parkgatan till Kapellplatsen. Gatan namngavs 1882 till minne av greve Erik Dahlberg.
Promenaden fortsatte nerför Erik Dahlbergsgatan mot själva centrum av Vasastaden. I ett annat inlägg ska jag berätta om ”Jeriko”, samt ”Tomtehuset.”
Flera av mina inlägg om Göteborg är populära! Hoppas att du också tycker om att läsa om ”min stad!” Om landshövdingehus kan du också kika under kategorin Göteborg/Majorna.
Kram Gunilla
Intressant att läsa om Erik Dahlberg. Jag visste inte vem han var, men även i Malmö finns en Erik Dahlbergsgatan (och säkert i ännu fler städer). Jag antar att det är samma gubbe som gett upphov till gatans namn i Malmö.
Ja, så mycket jag lär mig genom att skriva om allt som jag gillar! Som gamla landshövdingehus!?
Visste inte heller så mkt om greve Erik Dahlberg!? Men det måste vara samma greve, som fått ett antal gator med samma namn uppkallat efter sig!?
Kram Gunilla
Jätteintressant läsning och såå fina bilder! Jag gillar verkligen dina berättelser med ord och bilder från din vackra hemstad, så tack för såna här trevliga och lärorika inlägg! 🙂
Samma Erik Dahlberg har även gett namn åt en gata i Söderköping, där han gick i skola under några år på 1630-talet …
Ha en fin tisdag!
Kram
Åh, tack Anki! Roligt att du tycker om att följa med på promenaderna! 🙂 Jag tycker själv att det är så kul att lära mig om allt det jag ser och upplever i vår stad! Tycker så mycket om det här med att varva mina promenader med att vara i skog och mark, vid havet och ibland i stadsmiljö. Nytta med nöje! 🙂
Erik Dahlberg har verkligen satt sitt namn på kartan… lite varstans kommer det att visa sig!
Kram Gunilla
Vilken intressant historia om de där landshövdingehusen.
Erik Dahlbergsgatan får mig att tänka på Stockholm, för där har jag en släkting som har bott. Det är väl samma Erik Dahlberg som gett namnet till gatan både i Stockholm och Göteborg har jag förstått (jag har googlat 😉 )
Kram, Ingrid
Du har så rätt Ingrid! Erik Dahlberg återfinns som gatunamn i många av våra städer. Ser bland svaren att namnet finns förutom i Göteborg och Stockholm, så nämns också Malmö och Söderköping.
Roligt att du gillade inlägget! 🙂
Kram Gunilla
Det var verkligen intressant läsning och husen är väldigt fina. Med andra ord så är det inte svårt att förstå att lägenheterna är eftertraktade där. Erik Dahlbergsgatan finns även i Malmö och jag utgår från att att den är uppkallad efter samma person.
Kram och god kväll!
Jag gillar dina Göteborgsinlägg! Härligt att följa staden ur dina ögon och att få höra om des historia. Göteborg är en fin stad!
Må gott och ha en fin vecka <3
Tack Christina! Vad kul att du gillar… då tror jag allt att ni är många som tycker om att följa med på mina promenader med mera!
Kram Gunilla
Så fick jag lära mig en massa igen! Tack för allt Du berättar. Erik Dahlberg ja namnet känner jag ju till och vet att det fanns en gata uppkallad även i Kalmar sen tiden jag pluggade där. Men vem han var egentligen har jag aldrig tagit reda på. Så vackert tegel på husen. Jag har ”tegelögonen” på mig nu eftersom jag skulle vilja hitta gammalt tegel till vår växthussockel som ska muras.
Ha en fin vecka och kram till Dig!
Annika
Vad roligt att du gillar mina inlägg om Göteborg! Ja, Erik Dahlberg finns som sagt i många städer i vårt avlånga land. Jag visste inte alls vem han var!
Förstår att du har ”tegelögon” på dig, så roligt med växthus! Nej jag är inte avundsjuk! 😉
Kram Gunilla