Göteborg – staden i mitt hjärta!

I hela mitt liv har jag bott i eller nära Göteborg – staden som är min födelseort och där jag har mina rötter och mitt hjärta! Som många andra städer genomgår Göteborg stora förändringar som har med infrastrukturen att göra. Ännu så länge känner jag mig hemma i ”min stad” och upplever att det genuina med staden finns kvar. Göteborgsandan och gemytligheten finns där. Göteborg är ju en kuststad med allt vad det innebär med närheten till hamnen, andra kustnära områden och skärgården. Men Göteborg är också en grön stad med Nya Allén, Vasaparken, Kungsparken och inte minst Trädgårdsföreningen. Jag tycker också om stadens kanaler och med dem en del broar som jag nu har börjat upptäcka och lära mig namnen på! 🙂

När jag har ärenden in till Göteborg, försöker jag också få tid till att strosa runt och ta lite bilder. Foto och dito texter är ju ett av mina stora intressen! Om jag nu är en ”ambassadör” för vår stad, så är jag gärna det och låter dig bli mer bekant med de olika stadsdelarna som förändras både då det gäller ”tidens gång” och efter årstiderna.

Bilder ifrån Trädgårdsföreningen har jag visat ett flertal gånger. En plats som jag gärna besöker då jag är i de centrala delarna. Vid mitt senaste besök i slutet av oktober, vandrade jag som alltid ner mot kanalen och tog foton mot bland annat Kontoristföreningens hus vid Bastionsplatsen inom Vallgraven.

Det var en fantastisk klar, vindstilla och solig dag. Som gjort för vackra foton med tydliga speglingar! Visst är det ett pampigt hus!? I huset finns en välkänd restaurang som heter Ritz. Här har maken och jag varit ett flertal gånger. Miljön är tilltalade både på in – och utsidan och maten är vällagad.

Entrén till Trädgårdsföreningen ifrån Bältespännarparken. Dagen före hade det regnat rejält och även här blev det en vacker vattenspegling på det lilla huset i en vattenpöl. Tänk vad man ser mycket om man inte har så bråttom!

Jag vandrade vidare och tog ett antal foton på den ”nygamla” Vasabron som äntligen har blivit färdigbyggd och invigd. Renoveringsarbetet skulle ta 10 månader, men det blev 25 månader. Den 110 år gamla bron är sig lik, men med en ny och starkare konstruktion. Det mesta har bytts ut, även om detaljer har tagits tillvara från den gamla bron. Ett stort plus för det!

Vackra byggnader finns det här i området. Men tyvärr vet jag inget om dem i dagsläget. ett nytt projekt kanske – att lära mer om olika byggnader i ”min stad!”

Bara en liten skymt av Viktoriabron!

Det är mycket vackert längs Vallgraven och ofta promenerar människor i alla åldrar på promenadvägarna. Här och var går broar över kanalen. (Vallgraven.) Bron som skymtar i bakgrunden är Viktoriabron. Bron ligger vid ”Pedagogen” vilken förbinder Viktoriagatan med Sahlgrensgatan. Pedagogen är värt ett besök! ”Pedagogen” är ett byggnadskomplex, som inrymmer en stor del av Utbildningsvetenskapliga fakulteten vid Göteborgs universitet. Det nuvarande byggnadskomplexet omfattar tre byggnader: en om- och tillbyggnad av ”Sociala Huset”, en ombyggnad av Gamla Latin, samt uppförande av en ny byggnad däremellan. Maken har varit med och byggt om ”Gamla Latin!” 🙂 När jag utbildade mig tidigt nittiotal, låg lärosätet i Mölndal. Namnet ”Pedagogen” fick följa med in till staden! 🙂

Viktoriabron existerade inte då den fick sitt namn år 1883, som en hyllning till dåvarande kronprinsessan Victoria. Bron blev klar år 1885. Den var endast fem meter bred och var svängbar för att göra det möjligt för båtarna i Vallgraven att passera med sina varor på väg till Grönsakstorget och Kungstorget. Tänk om den möjligheten ändå fanns kvar! År 1938 ändrades stavningen till att heta Viktoriabron. Därefter har bron genomgått olika ombyggnader och förstärkningar ett antal gånger! Till slut hade den ursprungliga bron tjänat ut och ersattes med en ny under åren 2008-2009. Den nya bron har stilistiskt utformats som den ursprungliga.

Grönskan… inte så mycket grönska, men till min glädje hade flera av träden längs kanalen och Nya Allén sina höstlöv kvar.

Nya Allén bildar en ”grön korridor” och den är cirka 1 830 meter lång och den genomkorsar stadsdelarna Haga, Pustervik, Vasastaden, Lorensberg och Heden. Sträckningen är mellan Järntorget och Stampbron över Fattighusån. Det är så klart svårt att bilda sig en uppfattning om hur vackert det är både på våren och på hösten, när alla träd är gröna eller som nu när de skiftar i höstens alla gyllene toner. Jag säger det igen – vad vore staden utan träden och övrig grönska!

Det är klart att en spårvagn vill vara med på bild! 🙂

Promenaden fortsatte längs Vallgraven…

Träden är viktiga och vattenblänket!

Vid Kungstorget förbinder Basarbron Kungstorget med Kungsparken. Den första bron byggdes år 1857 och fick sitt namn efter de basarbyggnader som fanns på Kungstorget under åren 1850-1966. Det var en träbro på träpålar. Den ersattes av en ny bro år 1988. Även här har bron fått en annan stavning, då den tidigare hette Bazarbron! Tyvärr glömde jag ta foto över bron, men inte över vackra vyer och byggnader!

Den vita ståtliga byggnaden är Stora Teatern.

Och så var jag nästan framme vid Kungsportsplatsen och Kungsportsbron med en av ”Paddanbåtarna” i förgrunden. Bron har fått sitt namn efter, Kungsporten, en stadsport som tyvärr revs 1836-1839. Bron som i mitt tycke är en av våra vackraste är i renässansstil, öppnades för trafik 1901 och invigdes av kung Oscar II i augusti samma år.

Tidigare i höstas tog jag den här bilden över bron…

Kungsportsbron är mycket vacker på kvällen då alla lamporna lyser. Vid mitt besök, i början av oktober, fick jag istället njuta av den första höstprakten genom de träd som finns in mot Kungsparken och bredvid Stora teatern.

Kungsparken ursprungligen Kungsportsparken som ligger bakom Stora teatern. Den omsluter större delen av Nya Allén. Parken anlades i flera etapper, åren 1839-1861.

Otroligt vackra träd och här skymtar återigen Vallgraven och en av ”Paddanbåtarna!”

Även idag har vi strålande sol, så jag ska bege mig ut på en promenad, men den här gången hemmavid!

Kram Gunilla

(Visited 147 times, 1 visits today)
+2

20 svar på ”Göteborg – staden i mitt hjärta!

 1. Vilka härliga bilder från fina Göteborg! Visst är det fint när staden ändå behåller sin charm och sin personlighet trots att den utvecklas. Jag är född och uppvuxen i Malmö men bor där inte längre nu. Även om staden har utvecklats så tycker jag inte att förändringen bara är av godo. Tyvärr får jag väl säga. Det händer väldigt mycket negativt i Malmö just nu.

  Kram

  0
  • Tack för fin kommentar om mina bilder! 🙂 Jag tror jag vet vad du menar och om vi båda menar kriminaliteten så är inte Göteborg förskonad på något sätt!
   Men jag väljer att fokusera på det som är positivt. Det behöver mycket utrymme!
   Kram Gunilla

   0
 2. Fantastiskt vackra foton och du beskriver din kärlek till platsen där du växt upp så fint. Göteborg är verkligen en vacker stad med fina miljöer och trevliga människor. Det finns så mycket att se och Botaniska och Trädgårdsföreningen är mina favoriter. Oaser för återhämtning och njutning. Närheten till havet är också underbart. Här trivs man som inflyttad norrlänning.

  Ha det så gott och kramen ??

  0
  • Tack så mycket Gunilla för din varma kommentar! Så du är från Norrland! Det visste jag inte och om du trivs här som är ursprungligen är norrlänning. Ja, då har Göteborg verkligen fångat ditt hjärta också! 🙂 Våra söner med familjer bor numera några mil utanför Göteborg och vill att vi ska flytta efter dem. Men jag skulle i nuet ha svårt att lämna ”min stad.” Vi har ju dels våra vänner här och jag skulle sakna närheten till havet och till stadens olika utbud. Jag är egentligen inte någon stadsmänniska i den bemärkelsen. Vill ju vara ute i naturen mest, men behöver staden ibland!
   Kram Gunilla

   0
 3. Tack för en fantastisk promenad genom en del av din vackra stad! Jag har sagt det förr och upprepar det igen – Göteborg är en favoritstad för mig (ja, förutom min egen hemstad Norrköping då förstås). Du har verkligen fångat höstens skönhet … och de vackra byggnaderna! En eloge till de som bestämmer och som bevarat de gamla broarnas skönhet även efter renoveringarna.
  Gamla hus har ofta en intressant historia – ett trevligt framtida projekt för dig att sätta tänderna i kanske 🙂
  2013 var jag med i en utmaning som hette ”100 hus 2013” och skrev om hundra olika hus – inte alla från Norrköping, men ändå – det var riktigt lärorikt och kul. Du kan kika lite här: https://ankistankar.blogspot.com/search/label/100hus2013
  Tyvärr kanske en del inlägg saknar bilder, men det mesta finns nog kvar.
  Kram

  0
  • Tack Anki för fin respons! och tack för bifogad länk – ska absolut gå in och kika där! Vilket härlig och intressant utmaning att skriva om 100 olika hus! Bravo! 🙂
   Ja, när en tanke/idé infinner sig hos mig, så vill den liksom inte släppa taget! Vi får väl se!
   Kram Gunilla

   0
 4. Tack för promenaden. Blir nyfiken på kontoristernas hus som jag tycker är väldigt vackert! Men – hur har det fått sitt namn? Arbetade många kontorister där någon gång, så namnet kommer av det, eller HUR kom namnet till? Vet du?

  Alla bilderna är vackra men jag vill trots det nämna att jag tycker att bilden på Kungsportsbron med en paddabåt i förgrunden är läcker! Mycket fin.

  0
  • Tack för din kommentar Mia och tack för att du följde med på promenaden! 🙂
   Ja, huset är både pampigt och vackert och jag vet en del om huset. Jag har nog ett nytt projekt att ta tag i! 🙂 Men jag vet att huset är byggt i början på 1900-talet i jugendstil och att Göteborgs Kontoristförening startade 1892 och hade då 250 medlemmar. De var alltså den fackföreningen som sedermera flyttade in i huset. Huvudaktiviteterna var facklig och politisk verksamhet samt hotell- och restaurangrörelse. Byggnadens tre översta våningar byggdes som hotell och resten av huset innehöll föreningslokaler och sällskapsrum. Hotellet var för tiden mycket modernt, med hiss och rumstelefoner, det fanns kvar in på 1960-talet. Jag tror att Skanska äger huset idag och vad som finns i huset mer än restaurang Ritz känner jag inte till.

   0
 5. Ser inte ut som att min kommentar gått fram, men jag vet att jag la in något här för flera dagar sedan. Det kanske försvann i cyberrymden 😉 … eller bland skräpposten … hihi
  I vilket fall som helst så har jag för mig att jag tackade för att få följa med på en så vacker promenad. Jättefina bilder … som vanligt 😀
  Kram <3

  0
  • Hej Lollo! Har inte sett någon kommentar ifrån dig på det här inlägget förän nu! Kanske du kikade in och tänkte svara…? Kollar skräpposten ofta… inget där ifrån dig!
   Men nu är du här och tack för att du ville följa med på promenaden!???

   0
 6. Göteborg är en vacker stad och dina bilder är helt fantastiska. Tack för den rundturen!
  Jag har en syster som bodde i Göteborg några år och då var först mamma och jag och hälsade på henne en gång och sedan tog Åke och jag oss några semesterdagar och åkte dit. Vi åkte på tur med en Paddan-båt och jag har ännu kvar fotot av oss två som man fick köpa när turen var slut.
  Ha en skön tisdag!
  Kram, Ingrid

  +1
  • Tack så mycket Ingrid, roligt att du gillar mina bilder! Ja, det var ju en fantastisk dag och motiven var fina! 🙂
   Visst är det fint att åka en tur med Paddan-båtarna, men ärligt talat så är det många år sedan jag gjorde det nu. Fint att du har ett minne över er båttur!
   Kramar Gunilla

   0
 7. Otroligt vackra fotografier med speglingar i vattenpölar och detaljer med höstlövsfärgade träd som berättar vilken årstid det är. Jag blir så sugen på att resa till Göteborg när jag ser dina bilder.
  Tack för att jag fick följa med på en digital resa i fina G.

  Må gott och ha en fin onsdag!
  Kram Christina

  0
  • Tack Christina! Ja, jag är fäst vid min stad och jag visar gärna upp den! Roligt att du ville följa med! 🙂
   Du är så välkommen till Göteborg och då hoppas jag få träffa dig!
   Kram Gunilla

   0
 8. Tack för guidningen genom Göteborg. Har skrivit tidigare att jag kommer med tåg dit, i väntan på vän och vidare färd mot Orust eller Borås så går jag just några av de vägar du så fint beskriver. Jag har kort på när jag som 6 åring åker Paddanbåtarna med min mamma och syster. kanske dags för en tur nästa gång jag kommer till ”din” stad.

  0
  • Tack Betty för din kommentar! Ja, jag minns att du ibland gästar Göteborg, då är på genomresa. Centralen ligger ju just centralt till och därmed når man lätt både grönområden och butiker till fots. Roligt att även du har pkt Paddanbåtarna – kanske det blir en ny tur nästa gång du kommer. Ja, fast då dröjer det förstås! 🙂 Nu ligger båtarna i ”malpåse!”
   Kram Gunilla

   0

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.