Biomimetik – att lära från naturen

I boken om wabi sabi, skriver av Agneta Nyholm Winqvist, att det är i naturens intelligens som vi kan hitta svaren på våra mänskliga problem. Ju längre in i naturens visdom vi kommer, desto mer spännande blir det. Det som författaren syftar på är biomimetik som betyder, läran om hur naturen skapar hållbart liv och hur vi kan imitera naturen för att designa sådant som inte tär på systemet utan skapar liv på bästa tänkbara sätt. Wabi sabi säger alltid: Titta noga, titta bakom, titta igenom – allt är inte vad det synes vara.

Vi har mycket att lära av naturen beträffande energiförbrukning. I naturen går inget till spillo. Naturen använder bara den energi den behöver. När vi människor ska tillverka saker har vi i princip använt oss av en och samma metod. Det beskriver Agneta Nyholm Nyqvist som ”heat, beat and treat”, dvs att vi hettar upp saker, trycker ihop dem och behandlar dem. I en sådan process använder vi i snitt 4 procent av den energi som vi åstadkommer, vilket innebär att 96 procent går till spillo! I naturen går inget till spillo utan allt vandrar vidare i nästa kretslopp.

En av förgrundsgestalterna inom biomimetiken är Janine Benyus, som 1998 skrev boken, ”Innovation inspired bu nature”, där biologer, ingenjörer, arkitekter, designer, och entreprenörer i naturen sökte och fann lösningar på problem. Janine Benyus satte ord på det som många tänkt: Naturen har redan löst de problem som vi nu försöker lösa. Så varför uppfinna hjulet på nytt?

Ett klassiskt exempel på en imitation från naturen är kardborrebandet, vars snillrika hakar och öglor utvecklades ur vad upphovsmannen George de Mestral såg när han studerade frön från en kardborreväxt i mikroskop. Så genialt!

Andra exempel är, syntetisk spindeltråd av den äkta motsvarigheten, samt det japanska snabbtågets lokform (shinkansen) av kungsfiskarens näbb. Fågeln kan dyka ner i vatten nästan ljudlöst – och tåget kan passera genom tunnlar utan att det låter så mycket som det gjorde med en tidigare lokform, då kraftiga ljudvågor bildades. Leonardo DA Vinci, lät sig inspireras av fågelvingar i sin sina ritningar till sina flygande maskiner i början av 1500-talet.

Att göra vindkraftsrotorblad knöliga istället för släta, som knölvalens fenor, visar sig kunna minska luftmotståndet och öka effekten. En ny vindturbinsdesign som prövas i Tunisien simulerar vingrörelserna hos en kolibri. En annan vindturbin utvecklad av Siemens bullrar mindre men ger samma effekt, genom att bladen fått en vågig kant som efterliknar vingarna hos de tyst flygande ugglorna.

Det här är några exempel på uppfinningar som ”härmat naturen.” Biomimetik betyder just att ”härma liv”, en innebörd som skiljer sig från att försöka förbättra naturen, utvinna användbara produkter eller anpassa den efter våra behov. Biomimik handlar om att se naturen med ”nya ögon”, att den inte bara är en resurs för oss människor utan en värdefull och spännande inspirationskälla till hållbara idéer och uppfinningar inom områden som teknik och hälsa.

Samarbete är ett av wabi sabis ledord. Det är uppenbart att vi inte längre kan köra vårt eget lopp genom tillvaron, för vi vet nu att det kommer att sluta i en katastrof. Vi kan inte längre förbruka energi, utan att återanvända! Vi måste och ska samarbeta precis så som det sker i naturens eget energisystem. Naturen drar nytta av mångfald och wabi sabi påminner oss alltid om mångfaldens tjusning framför massproducerad likhet. För att förstå naturens uppfinningsrikedom, behöver vi ställa våra frågor annorlunda. Biologer har till exempel studerat varför djur gör på ett visst sätt, men de har sällan ställt sig frågan hur de gör det. Det är en stor skillnad. Det saknas alltså olika samarbeten mellan olika yrkeskategorier för att bättre förstå hur naturen löser problem, utan att gör skada på naturens energisystem.

Tycker du om humlesurr? Har du tänkt på hur stor humlans kropp är i förhållande till humlans vingar? Älskar humlesurr och fredliga är de! Men inte har jag funderat så mycket på humlans teknik!

Det var först när fysiker och biologer började samarbeta som man insåg att det var vingtekniken som gav humlan dess lyftkraft! Tänk på det nästa gång du ser en humla flyga från blomma till blomma! Fast humlesurr lär ju dröja ett tag! 🙂 Nu har vi underbar höst och jag njuter av det som är nu – av fina utflykter i vårt närområde. Inlägg om det kommer. Fler inlägg om wabi sabi kommer nog också.

Tänk så mycket vi har att lära av naturen. Inte ta ifrån naturen, utan att lära och imitera! Biomimetik – fantastiskt!

Kram Gunilla

(Visited 335 times, 1 visits today)
+3

16 svar på ”Biomimetik – att lära från naturen

 1. Ja nog är naturen fantastisk! Man brukar ju säga att humlan inte kan flyga, men det vet de inte om, så den flyger i alla fall. Hösten kom lite abrupt i år, men den har varit väldigt vacker. I dag har vi grått väder igen och jag ska ta en promenad till Konsum. En väninna droppar lite oförhappandes in här lagom till lunch.
  Ha en skön dag!
  Kram, Ingrid

  0
  • Ja, Ingrid – naturen är fantastisk! Det förstår man om man verkligen studerar naturen och djuren på nära håll! Vi har mulet idag, men uppehåll. Vi har också haft en del solglimtar, som igår då vi var i Alingsås. En jätte mysig stad.
   Kram Gunilla

   0
 2. Ett verkligt intressant inlägg du bjuder på. Vi människor har mycket att lära av djur och natur. Tänk om vi kunde ta till oss all denna kunskap och lära oss hur vi bättre kan vårda moder jord. Härligt läsa om uppfinningar som härmat naturen. Flera av dessa kände jag inte till så tack för att du berättade om dessa.

  Jag älskar humlesurr och den sista bilden var magisk. Nåt att drömma om när vi snart närmar oss november.

  Varm höstkram från mig ??

  0
  • Tack för din kommentar Gunilla – min tvillingsjäl! 🙂
   Visste att du skulle tycka om det här inlägget! Så mycket jag har lärt mig om biomimetik och så roligt att få dela med sig av något som är så intressant och viktigt!
   Vår älskade natur – vår moder jord!
   Kramar, Gunilla

   0
 3. Spännande och intressant läsning – och naturen är verkligen fantastisk! Humlor tillhör favoriterna … och jag älskar också humlesurr!
  Tack för att du delar med dig!
  Kram

  0
  • Vist är det intressant och lärorikt! Förstår att det här intresserar dig – naturälskare som du är!
   Nu dröjer det innan vi hör humlesurr igen…. men så gott att få längta!
   Tack för din kommentar Anki!
   Kram Gunilla

   0
 4. Kan bara hålla med om att naturen är fantastisk. Tack för ett mycket lärorikt och intressant inlägg.

  Humlesurr är verkligen mysigt så det ser jag fram emot. Dock tyckte jag att det var ganska så få humlor i somras.

  Kram och ha en bra dag!

  0
  • Ja, så fantastisk naturen är och vi har verkligen mycket att lära av naturen! Men framför allt vara rädda om vår natur – vi förstör och skövlar ju moder jord!
   Efter nya lärdomar kommer jag att älska humlor ännu mer!
   Tack för din kommentar!
   Kram Gunilla

   0
 5. Lånat boken från biblioteket. Men inte läst den än. Tack för tipset!
  Har en annan av henne om feng shui. Gillar tänket! Bra kunskap och intressant.
  Kram Annika

  0
  • Tror säkert att du kommer att gilla boken. Agneta – författaren skriver på ett sådant sätt att man förstår vad det handlar om, man blir upplyft, och man känner värme och omtanke om sina medmänniskor och om sig själv! Hennes feng shui böcker är bra!
   Tack för din kommentar Annika!
   Kram Gunilla

   0
 6. Intressant läsning som stämmer till eftertanke. Även jag är mycket förtjust i den sista bilden på humlan. Den gula färgen och växten sticker verkligen ut i allt det gröna.

  0
  • Nu när jag läser hälsning ifrån dig, så är det GODMORGON! 🙂 Men jag har sovit gott – har haft goa gamla kollegor på lunch med mycket skratt och prat! Så jag sov gott!
   Hoppas du gjort detsamma!
   Kram Nilla

   0
 7. Tack för ett jätteintressant inlägg! Sådant här gillar jag, undrar vilken bok du läst. Jag sökte på sabi wabi, eller om det är i omvänd ordning… Finns en del böcker jag får upp.

  Naturen är fantastisk, den ska vi vara rädd om. För konsumerar alldeles för mycket för att vår planet ska må bra, återanvända är ordet vi alla måste ta till oss.

  0
  • Visst är det jätteintressant ämne biomimetik och så högaktuellt! Jag fann ämnet i boken wabi sabi, Agneta Nyholm Winqvist. Det står lite om det där, sedan googlade jag vidare och lärde mig mer! Finns säkert fler böcker…
   Ja, konsumtionen är förfärlig… det måste verkligen till snabba positiva förändringar! Återanvändning är ordet!
   Kram Gunilla

   0

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.