Så blev mina konserverade löv i en höstdukning!

Jag lovade ju att visa hur mina konserverade löv blev – här kommer resultatet!

Lönnbladen blev blanka och bevarade i färgen, men som ni ser så syns även mörka fläckar på dem. Så om du inte vill ha det, så plocka dagsfärska blad, så rena som möjligt! Det är viktigt att tvätta av dem försiktigt innan man konserverar dem och jag slarvade nog med det. De löv som låg i en tättslutande fryspåse blev bäst!

Nu stör det mig inte att löven inte blev ”perfekta!” Ni vet Wabi sabi… inget är perfekt! 🙂

Kastanjer, plockar jag gärna varje höst. Vackra att ha till en höstdukning, eller i en skål.

Ett litet löv är också fint att fästa på linneservetten!

En närbilden på löven som visar hur fint färgen bevaras. Ja, faktiskt fördjupas!

Att duka vackert är ju en fråga om tycke och smak. Precis som jag tycker om att köpa blommor och andra växter att dekorera ute och inne med, så är det lika roligt att duka efter årstiden! Det är så viktigt att både öga och gom får sitt lystmäte. Om lite mer än en vecka kommer några före detta kollegor till mig på höstlunch. Det ska bli så roligt att laga till något gott och duka höstfint till dem! Men – jag dekorerar gärna bordet, lite närsomhelst, som för maken och mig! 🙂

Att tänka på!

 • Plocka så rena löv som möjligt, gärna i olika färger! Skölj ändå av dem försiktigt.
 • Lägg löven i en eller flera plastpåsar, alltså inte för många i varje påse!
 • Häll i glycerinblandningen. En del glycerin och två delar vatten. Förslut påsen och låt blade suga upp vätskan i ca: tre dygn.
 • Tag upp dem, torka INTE av dem, utan lägg dem på hushållspapper eller en handduk. Låt dem lufttorka, så att de inte känns kladdiga.
 • Därefter la jag dem försiktigt i press i en tidning. Lägg dem inte på varandra, utan sprid ut dem inne i tidningen! Där låg de ca: tre dygn.
 • Förvara dem sedan så att de inte utsätts för ljus eller fukt.
 • Duka vackert – använd dem på olika sätt! Som dekoration på ett paket, gör en ljusbricka med löv, en tavla, en lövkorg med belysning att ha ute eller inne!
En tvilling! 🙂

Tänk även på att låta kastanjerna torka, annars kan de mögla – särskilt de som ligger i sina skal!

Lycka till!

Kram Gunilla

(Visited 268 times, 1 visits today)
+2

6 svar på ”Så blev mina konserverade löv i en höstdukning!

 1. Så jättevackert det blev med dina konserverade höstlöv. Snyggare kan det knappast bli!
  Hoppas att du har en fin onsdag.
  Kram, Ingrid

  0
  • Tack Ingrid! Vad glad jag blir! 🙂 Ja, jag har en skön onsdag… fixar, grejar och fotar! Ikväll yoga! Har ingen lust att gå ut just nu, även om det skull göra gott!
   Hoppas du har en fin lillelördag! 🙂
   Kram Gunilla

   0
 2. Det blev ju jättefint. Hade inte förväntat mig något annat heller. Du skulle kunnat göra karriär inom många områden.
  Kram Bobo som om fyra minuter ska se efter om bönderna väljer samma kvinnor som jag skulle gjort… om jag var bonde och var fågelfri. 😉

  0
  • Tack så mycket Bosse! Du är en snäll och positiv supporter och bloggvän! <3 Du vet ju att jag gillar det här med att dekorera. Att göra det ombonat och mysigt! och så gillar jag hösten! Bonde söker fru - ja, du Bosse det där programmet tittar inte jag på! Hoppas att du blev nöjd med resultatet!:)
   Kram Nilla

   0
 3. Så fint det blev … och så vackert du dukat!
  Mina löv blev inte alls så fina, men de hade inte så fina färger från början heller …
  Ska testa nästa år med helt färska löv 🙂
  Kram

  0
  • Tack Anki för din kommentar! Ja, färgen blev bra, men lite synd att de svarta syns så tydligt. Men som sagt… det är gott nog! 🙂 Det jag funderar på är om nedfallet är mer omfattande nu än för sjutti, år sedan? Jag tänker att det är mer nu och det gör ju att löven blir mer utsatta. Jag ska nog också pröva igen nästa år… vi får se! 🙂
   Kom ihåg att lägga dem i en tättslutande påse. det blir bäst!
   Kram Gunilla

   0

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.