Att konservera höstlöv!

Några brittsommardagar i ordets rätta betydelse blev det inte, men väl klara, soliga dagar och nattfrost! Tur att pelargoniorna redan hade fått flytta in i vårt förråd.

De här första oktoberdagarna har jag varit ute så mycket som möjligt! Sammanlagt promenerat flera mil, grävt ned lökar, suttit ute och läst böcker (ska återkomma till dem) och framförallt njutit massor av färgprakten och solskenet! Jag och maken har plockat löv och en del av dem har jag konserverat! (Pågår.) Det har jag inte gjort på flera, flera år… men jag brukar torka och pressa höstlöv för att sedan lägga dem i en trådkorg med belysning i. Ett enkelt sätt att göra höstarrangemang!

Nu ville jag göra som min mormor – konservera dem och spara dem!

Jag är så otroligt glad över att jag fann den här gamla påsen med löven i, då vi gick igenom min mammas tillhörigheter efter hennes död. Mamma hade sparat både påse och löv, men jag har inga minnen av att hon haft dem framme hemma hos sig. Mina syskon var inte intresserade över ”mitt fynd”, så jag norpade påsen direkt! Jag tror att mormor konserverade löven någon gång under 1940-talet, möjligen tidigare eller något senare. Men låt oss leka med tanken att de är ca: 70-80 år gamla! Jag har bara inte hjärta att slänga den trasiga påsen – hennes handstil finns ju där! Löven kommer jag aldrig att slänga och jag tar fram dem när jag ska duka till en fin höstmiddag!

Jag tror att mormor både har konserverat dem och möjligen vaxat dem? Några löv har hon målad med guldfärg. Det här är bara några av dem. Kom ihåg… minst 70 år gamla! Underbart minne efter henne.

Vår bukett med lönnlöv som jag just nu har stoppat ned i tättslutande påsar med glycerinblandning. Ska visa senare hur resultatet blev. Har inte tidigare konserverat bara löv, utan då en hel gren med löv och/eller med bär. Hursomhelst så kommer de att bli fina att ”bara” lägga i en trådkorg!

Kan inte låta bli att plocka kastanjer… jag dras alltid till dem! Kastanjebrunt – så vackert!

Ja, så fina höstdagar… får inte nog av färgerna…

Färgerna mot den klarblå himmeln! Svårslaget!

Här kommer recept på hur du kan konservera dina löv!

Du behöver:

 • Vackra löv
 • En förslutningsbar plastpåse
 • 1 dl vatten
 • 0,5 dl vegetabiliskt glycerin

Gör så här:

 • Blanda vattnet med glycerinet.
 • Tvätta löven och lägg dem i påsen, helst inte i många lager – utan sida vid sida (har du många löv är det bättre att dubbla satsen och konservera i två påsar).
 • Häll i blandningen i påsen och förslut.
 • Låt löven ligga i blandningen i 3-4 dygn innan du plockar ut dem
 • Låt torka på lite hushållspapper, ett och ett (torka inte av bladen)

Psst! Som en liten bonus brukar färgerna förstärkas ytterligare av att marineras i glycerin. Dock kan revor och märken synas bättre efteråt så se till att du har riktigt fina löv att börja med.

Ställ påsen/påsarna i en ytterkruka till exempel, så att bladskaften står i glycerinblandningen. Några gånger om dagen har jag vänt upp och ned på påsen så att det rörs om lite. (Vet inte om det behövs.) Några löv har jag ställt med bladskaften nedåt, i blandningen, med utan påse. De ser inte lika fina ut som de andra som står i sin glycerinblandning och i en tättslutande påse!

Lycka till!

Ska bli spännande att se hur löven kommer att bli!

Älskar hösten som även brukar vara lite av en nystart för mig! Återkommer om det…

Kram Gunilla

(Visited 2 733 times, 1 visits today)
+2

24 svar på ”Att konservera höstlöv!

 1. Vilket alldeles fantastiskt minne från din mormor så jag förstår mer än väl att du inte kastar dem. Själv hade jag aldrig hört talas om konserverade löv förrän nu. Trodde bara man kunde torka och pressa dem men så var det inte. Här har det varit regn- och gråväder så hittills har vi inte njutit av några fina höstdagar men det kommer väl.

  Kram och ha en fin kväll!

  0
 2. Oj, vilken lust jag får att testa om jag kan få till så vackra löv. Var får du plastpåsar du kan försluta? Jag tänker mig med dragkedja eller liknande. Om man har större modell av plastpåse kan man inte vika kanten då ett par gånger och tejpa? Nja, inte om påsarna måste ligga plant och det gör de nog göra… 🙂 Ja du kan nog ge mig en ledtråd, misstänker jag.

  0
  • Hej Mia! Jag tog vanliga fryspåsar ca: 3 liter. Buntade ihop mina löv, så att alla atjälkar bli nedåt. Satte påsen i en kruka, hällde i vätskan, stoppade försikt ned bladen med stjälkarna nedåt. Drog upp påsen över bladen och vätskan och knipsade åt påsen längst upp med en stor påsklämma. En sådan i plast som tillförsluter med! Akta bladen, när du drar upp påsen!
   Lycka till!
   Kram, Gunilla

   0
 3. Vilket alldeles underbart fynd du gjorde och vilket fantastiskt fint minne av din mormor!
  Tack för tipset – måste testa!
  Vackra bilder!
  Kram

  0
 4. Men vilket fint minne! Tänk att de hållit så länge! Och vilket roligt tips! det måste jag också prova. Har bara gjort hela kvistar förut. Blir till att plocka löv idag. Hittar man vegetabiliskt glycerin på apotek? Har för mig jag köpte där sist.
  Tack för inspirationen! Vi har grått idag men då lyser ju löven som mest istället.
  Kram Annika

  0
  • Hej Annika och tack för din kommentar!Visst är det ett underbart minne! 🙂 Jag köpte glycerin på apoteket, om det är vegetabiliskt eller inte vet jag inte!Det står på plastflaskan att det är till för löv. Ja, kul att pröva! 🙂
   Kram Gunilla

   0
 5. Din höstglädje lyser genom hela inlägget och vilka fina foton.
  Vilket underbart minne av din mormor. Ett minne som du nu vårdar med ömhet och som ger glädje till andra. <3
  Det är nästan så jag blir höstkär … tills jag tittar ut genom fönstret.
  Kram Bobo

  0
  • Tack för din kommentar Bosse! Ja, hösten gillar jag, men inte om det är regn och rusk varje dag och det är det ju inte som tur är! Det där disiga vädret brukar infinna sig i november, men då har vi ett antal födelsedagar att fira, så då känns det lättare.
   Ja, de där löven betyder mycket för mig och jag hoppas att de ska hålla i många år till!
   Trevligt om du blir höstkär Bosse! Ja, gör så gott jag kan för att hjälpa dig på traven. 🙂
   Kram Nilla

   +1
 6. Fint och hitta saker från tidigare generation, med handstil och allt. Sådant kan man inte kasta, det ska bevaras. Sedan kanske nästa generation en dag undrar – varför sparade mamma på detta. Du undrar varför jag inte svarade på din kommentar hos mig men jag ville inte utveckla det inlägget mer. Om jag hade din mailadress så skulle jag kunna svara.

  0
  • Tack för din kommentar Betty! Ja, om inte mormors handstil stått på påsen, så kanske jag hade kasserat den. Men bara kanske!
   Det var inte meningen att på något sätt göra intrång i ditt privatliv eller hur jag nu ska uttrycka det. Jag förstod bara inte riktig innehållet av det du skrev och visste inte riktigt om det var läge att ge dig någon gratulationshälsning. Du är liksom inte skyldig mig någonting… du gör som du vill och min mejladress står ju på bloggen, under min presentation. men här kommer den om du känner för att skriva någon rad.
   k.l.gunilla.johansson@gmail.com
   Kramar till dig!
   Gunilla

   0
 7. Vilken fin historia om kuvertet med de sparade löven! Inte heller jag visste att man kan konservera löv. Intressant, men tveksamt om jag själv ger mig på det ?. Jag njuter av dina färgstarka och fina bilder istället. Och väntar på att färgprakten ska bli lika stor i Skåne.

  0
  • Tack för kommentaren Monica! Så färgprakten har inte kommit till Skåne! Då har du det kvar! 🙂 Inte behöver man pröva allt här i livet… du får så gärna njuta av mina bilder! 🙂
   Ha en skön fredag!
   Kram Gunilla

   +1
 8. Vilket otroligt fint minne från din mormor, förstår att du sparar dem. Att löven kan vara så vackra fortfarande efter så många år. Jag har konserverat kvistar med löv och bär men aldrig löv på detta sätt. Spännande, måste provas. Tack för tipset ? Hösten är magisk och så vackra höstbilder här hos dig.

  Önskar dig en fin fredag och varm höstkram ?

  0
  • Tack fina du! Ja, ett underbart minne! Idag har tagit upp löven ur sina påsar och de ser jättefina ut! Få se hur det blir när de har torkat.
   Kanske återkommer med ett inlägg om resultatet.
   Fin fredag till dig också!
   Kram Gunilla

   0
 9. Vackert! Tack för inspiration. Jag brukar pressa löv, men att lägga dem i glycerin har jag aldrig provat så det får jag ju ta och göra. Fint minne av din mormor <3
  Må gott! Och njut på av allt det vackra!

  Kram Christina

  0
  • Tack Christina! Försök att ta så rena löv du kan, för fläckarna på löven syns tydligt efteråt märkte jag! men så vackra ändå!
   Önskar dig trevlig fortsättning på helgen!
   Kram Gunilla

   0
 10. Men wow! Wow för fantastiska höstbilder och wow för fyndet! Svindlande tanke att de funnits så länge och nu givit dig ett fint minne. Vad roligt att konservera så där. Det hade varit roligt att testa nån gång. Och kastanjer. Såna älskar jag också att plocka. Så vackra.

  Vad roligt att du hittade in till mig så jag kunde hitta till dig!

  Ha en fortstatt fin helg!
  Kram Lena

  0
 11. Hej!
  Hur blev löven när dom torkat!? Jag har gjort detta flera ggr, och när löven sen torkar, rullar dom ihop sig.

  0
  • Hej!
   jag vill minnas att jag la dem i press först, eller om det var efter glycerinbehandlingen. Är inte säker. Men de höll sig och var fina. Dock sparade jag dem inte någon längre tid som min mormor. jag vill göra nya!
   Hälsningar, Gunilla

   0

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.