Med utsikt från nionde våningen!

Det är inte varje dag jag befinner mig i en festlokal på nionde våningen med magnifik utsikt över Eriksbergsområdet i Göteborg! Det är precis vad jag har gjort för att fira min svåger, min mans bror, på hans bemärkelsedag! Min svågers ena dotter bor i närheten och har därmed möjligheten att hyra den här underbara lokalen!

Förutom den underbara utsikten, så serverades god buffémat, god dryck därtill och inte minst anledningen till att familj, släkt och vänner samlades, var ju för att fira min svåger på sin 80-årsdag!

Eriksbergs Mekaniska Verkstads AB bildades 1850 och ombildades till aktiebolag 1876. I samband med varvskrisen övertogs varvet av staten, och 1979 levererades det sista fartyget. Kranen är 80 meter hög och 1 750 ton tung. Bockkranen är det som finns kvar över en svunnen varvsepok! Både min svåger och min svärfar, har arbetat inom varvsindustri större delen av sina yrkesverksamma liv.

Stena Lines fartyg, vill gärna vara med på mina bilder! 🙂

Det är mycket populärt att bo i hela området och husen närmast älven har ju lägen med vyer som är eftertraktade! Höghus i sig är inte så vackra, men det är en blandad bebyggelse med skiftande karaktär över husen och här finns fina grönområden och utsiktsplatser som jag tidigare har bloggat om. Slottsberget ligger nära och även Sörhallsberget.

Mellan husen skymtar gröna stråk och i bakgrunden en skymt av Färjenäsparken.

Ja, ett fint område som vuxit fram under många år nu och hela varvsområdet har fått ett nytt ansikte. Men bockkranen finns kvar – tack och lov!

Ja, en trevlig kväll med gemenskap och vackra vyer över mitt Göteborg!

I min header har jag valt en bild ifrån andra sidan älven. Den är tagen vid Ångbåtsföreningen vid Klippan, Majorna. I bakgrunden bland masterna skymtar bockkranen.

Kram Gunilla

(Visited 98 times, 1 visits today)
+1

18 svar på ”Med utsikt från nionde våningen!

 1. Så vackra bilder från nionde våningen! Den där kranen har sin egen historia och vi får hoppas att den får stå där många år till för den är verkligen magnifik.
  Hoppas att du har en fin torsdag!
  Kram, Ingrid

  0
 2. Vilken utsikt! Suveräna bilder från nionde våningen! Det har ändrats och byggts mycket sen vi var där senast – ja inte på nionde våningen, men i hamnområdet 🙂
  Kram

  0
  • Ja, hamnområdet, vilket är ett mycket stort område har ju förändrats mycket genom åren! Det finns otroligt många bostäder här nu. Det är i princip en egen stadsdel!
   Vi trivdes utmärkt där på nionde våningen! 🙂
   Kram Gunilla

   0
 3. Detta är helt nya byggnader för mig. Har varit mycket i Göteborg i min ungdom, men nu har det bara varit bokmässan ett par gånger. Ett fantastiskt område -Göteborgs hamn – som jag definitivt kommer att besöka nästa gång. Vidunderlig utsikt! Gillar din nya vackra header. Så snyggt fotat. Trevlig helg!

  0
  • Tack så mycket Eva! Ja, området är ju stort – det har hänt mycket sedan varvet lades ned. Bostäder, kontor och en del butiker har vuxit fram längs hela Lindholmen och Eriksberg-området. Det är många som flanerar här och vidare upp mot Slottsberget.
   Må gott och trevlig helg!
   /Gunilla

   0
 4. Vilken fantastisk utsikt och vilka vyer så jag förstår att det är en uppskattad festlokal. Trevligt att få vara med och fira svågern. Även om höghusen är vackrast i världen så har jag överseende med tanke på det härliga läget.

  Kram och ha en härlig helg!

  0
  • Ja, här vill man ju så klart vara på alla födelsedagar och inte minst på en nyårsafton! 🙂
   Jag tror att du menar att höghus inte är vackrast i världen… men på nionde våningen så får man som sagt utsikt och då är det bra! 🙂
   Kram, Gunilla

   0
 5. Wow, så härligt med höjd och utsikt, utsikt är bland det bästa jag vet 🙂 Underbar festlokal. Höghus kan ibland, eller ganska ofta, vara vackra, jag har inte emot dem alls, beror på läget och placering. Önskar dig en fin helg! Kram

  0
  • Ja, vilken härlig lokal och även om jag är höjdrädd, så är det fantastiskt att gå ut på balkongen och blicka ut över området! Förutom utsikten som är vida kring, så gillar jag att inte alla hus ser likadana ut. Olika strukturer, höjder med mera på bebyggelse skapar liv åt området. Sedan tycker jag om att det finns grönområden.
   Kram Gunilla

   0
 6. Göteborg är djupt förknippade med varven för oss i pensionsåldern och äldre. idag är samhället förändrat på många sätt. Jag förundras ibland över hur bra det kan bli, fastän man upplever det som katastrof ibland det som händer. Samhället genomgår stora förändringar emellanåt, eller hela tiden egentligen, på olika sätt. Visst är det fascinerande!?

  Fina bilder du fick till där samtidigt som ni firade er svåger!

  0
  • Tack så mycket för din kommentar Mia! Förändringar hör till! Det är så det är från bondesamhället till det industriella samhället. Därifrån till det högteknologiska samhället och vart är vi på väg? Det kan man ju ana, men inget som jag vill skriva om nu för då blir det dystert! Ja, du har rätt i att samhället förändras ständigt och att det till en början upplevs som en katastrof. Men så anpassar vi oss – nya inriktningar tar vid…andra vindar blåser…
   Ja, Göteborg är förknippat med att vara en hamnstad – en stad som en gång hade en stor varvsindustri! Och inget finns kvar, men det som vuxit fram är också bra. Eller ok, tror jag!
   Må gott!
   Gunilla

   0
 7. Vilket häftigt ställe att fira sin 80-årsdag på och även för gästerna förstås. Underbar utsikt som du fångade så fint på bild. Man kan ha olika åsikter om höghus men jag tycker om utsikten och att vara nära himlen utan störande byggnader eller annat. Önskar dig en skön helg och stor kram 🙂

  0
  • Tack så mycket för din kommentar Gunilla! Höghus är väl inte så vackra, men dagens höghus är bra mycket finare än de som byggdes under sextio – och sjuttiotalen! Tycker nog att bebyggelsen är trivsam här, då husen har så olika höjd och karaktär! Utsikten vem vill inte ha den!? 🙂
   Lördagskram Gunilla

   0
 8. Jag sitter och tänker på hur mycket som förändrats i Göteborg sedan det ”nästan” var min stad också.
  Där hade jag gärna suttit vid ett fönster och betraktat omgivningen, med risk för att jag hade betraktats som osocial på högtidskalaset.
  Måste ha varit jättekul för dig att få chans att komma upp till den nivån.
  Kram Bobo

  0
  • Ja, mycket har förändrats – det gör ju staden hela tiden! Nu mer än någonsin med brobygge (ny Hisingsbro) och Västlänken som gör att det grävs överallt! Men ute vid Älvstranden börjar det bli färdigbyggt! Jag trivdes utmärkt på nionde våningen! 🙂

   0

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.