Vilken härlig dag på Köpstadsö i Göteborgs södra skärgård!

Utgångspunkt

Vårt utflyktsmål för dagen blev Köpstadsö eller Kössö, som vi göteborgare och lokalbefolkningen säger! Köpstadsö ligger mellan Asperö och Donsö och mittemot lilla Knarrholmen. När du kommer i land med båten vid Ångbåtsbryggan står öbornas skottkärror uppradade vid väntkuren. Skottkärran är nämligen det främsta transportmedlet på ön. Cyklar gör du inte heller under sommarhalvåret. Köpstadsö har en småbåtshamn, mer känt som lilla Båtbryggan, där det även finns toaletter. Här finns fina små badplatser och promenadslingor att vandra på i skogen. Till Köpstadsö tar du med egen matsäck och förnödenheter eftersom det inte finns någon butik eller kiosk på ön. Om du har tur har däremot ett trevligt litet fik öppet vissa dagar i skolbyggnaden.

Längd

Efter det att vi kommit förbi husen på de små asfalterade vägarna, följde vi en blåvit markerad sträcka, genom kuperad terräng. Vi uppskattar att vi gick cirka 6 km.

Svårighetsgrad

Håller man sig på de små vägarna är det inga problem att ta sig fram. Men följer du vår blå/vita slinga, så är det partier som innebär att klättra över berg och i snåriga skogspartier. Men är du van att röra dig i blandat terräng är det inga problem och här och var följer du strandlinjen med vacker utsikt!

Kort historia

Köpstadsö är en liten ö med cirka 100 personer som är helårsboende. Under sommaren ökar den siffran betydligt och det bor då cirka 300 personer på ön. På ön ligger några gårdar från den tid ön var ett centrum för skeppsfart, så den tidiga befolkningen på Köpstadsö var inte fiskare utan skeppare och ägare till små skutor. Från slutet av 1800-talet fram till 1930 fanns 27 båtar registrerade som hemmahörande på ön. Dessa transporterade alla slags varor till svenska och de närmsta ländernas kuster. Men Köpstadsö har också varit en badort i skärgården och som ett minne utav det finns societetshuset ”Smutten” kvar.

”Tjösö” – en gammal stavning av Kössö/Köpstadsö med oklart ursprung – nämns i Hallands historia och beskrivning (1931) av Sven Petter Bexell. 1597 beskrivs ön (i Ortnamnsregistret) under namnet ”Kiöbstedsöen”. Från 1691 finns stavningen ”Tiösöö” noterad. Allt enligt Wikipedia. Min gissning är att öns namn sannolikt har med skeppshandel att göra.

Vår upplevelse av Köpstadsö

Många gånger på vår väg ut till södra skärgården, har vi passerat förbi Köpstadsö och sett alla de uppradade skottkärrorna, som är ett karaktäristiskt kännetecken för ön! Men den här soliga, sista lördagen i augusti, klev vi av båten! Köpstadsö visade sig vara en liten pärla! Från båtbryggan leder vägen oss upp för en backe, förbi ett stort antal uppradade skottkärror. Någonstans läste jag att det lär finnas ungefär 73 stycken!

Åh, vad jag gillar de här enkla och självklara skyltarna som passar så bra in på en skärgårdsö. Kössö Bryggväg är vägens namn från bryggan. Uppe på toppen vid backens slut, ligger en helikopterplatta på vänster sida med fin utsikt. Därefter ligger många av öns gamla gårdar. Inte så dumt att mötas av svenska flaggan och ett flaggspel! 🙂

Utsiktsplats bredvid helikopterplattan.

Husen ligger tätt nere i byn och runt de flesta boningar finns vackra trädgårdar med gamla kulturväxter.

Vid de här röda husen fortsatte vi åt vänster, på Strannevägen, för att gå vidare ned mot den lilla gästhamnen och toaletterna. Båthamnen som ligger i en vik har klippor på vardera sidan.

I det gula huset fanns det toaletter och lite här och var badstegar. Men för oss var det lite för tidigt med ett dopp! Vid ”lillbryggan”, förbi det bortre röda huset, finns en badstege, för ett dopp i det blå!

Perfekt läge för en fikapaus nere vid hamnen.
Det är klart att vår lilla solstråle har en båt uppkallad efter sig! 🙂
Vy från hamnen ut mot havsviken där det fins fina, rostiga, ”skulpturer” i vattnet.

Nere vid hamnen ligger ett stort förråd som vi passerade och kort därefter kom vi fram till en ny skylt…

Här gick vi ned, för här skulle det finnas både badvik och möjlighet till klippbad.

Slingrig, grön stig ned mot havet. Som tur var såg jag inget annat slingrigt på stigen! 😉 Badviken lockade inte till bad, eftersom det var så grunt. Men vi såg en badstege från en av klipporna, med perfekt läge rakt ut i havet. Här badade jag näck – vi var ju helt själva – en stund. Sedan kom två kvinnor som inte brydde sig om maken min, utan de hoppade också i! 🙂 Efter bad, intog vi vår matsäck och njöt av omgivningarna.

Mätta och belåtna vandrade vi vidare och gick förbi en tennisbana och kom fram till det som jag antar är ”Societetshuset.”

Vi följde ”Källstigen”, utmed havet och kom så småningom ut bland sommarstugor, innan vi nådde fram mot skogspartier.

Vad säger du om det här läget? Här stod vi och blickade ut över några av de andra närbelägna öarna. Fantastiskt vackert!

”Röda stugor tågade vi förbi” och in mot skogen…och där höll vi sedan utkik efter blå/vita markeringar hela vägen.

Och det gällde att titta sig noga omkring efter dem…

På stock och på sten! 🙂

Ibland var skogen tät, ibland lite bredare stig och mycket vackert! Ibland kom vi mycket nära havet och vyerna – ja vad tycker du?

Efter det att vi rundade den norra delen kom vi så småningom ut på…

Då började vi närma oss bebyggelsen igen…

Jag mår alltid som bäst när jag får vara så här nära naturen! Att vandra både genom hagar, ängsmark, förbi gamla gårdar och blicka ut över havet och skärgården. Det är svårslaget! Skärgården är en stor kontrast till storstadens puls som i Prag med alla turister. Men jag har förmånen att jag inte behöver välja bort någotdera och det gör mig ytterst tacksam. Vi kom ut i korsningen där vi började vid Kössö bryggväg bland de röda husen…

Ja, vilken idyll – som i Bullerbyn! Vår härliga dag på Kössö närmade sig sitt slut. Vi promenerade åter förbi alla skottkärror…

Hade precis missat en färja 🙂 Men hade koll på när nästa skulle komma och då är det bara att ta det med ro…

Man kan vila en stund och man kan blicka ut över havet…

Ja, vilken fantastisk dag och kvällen här hemma blev inte sämre. Vi grillade och satt ute länge i den kanske sista ljumna sommarkvällen! För nu går vi in i september månad som tillsammans med maj är mina favoritmånader. Hoppas september inbjuder till fler skärgårdsdagar!

Kram Gunilla

(Visited 377 times, 1 visits today)
+1

13 svar på ”Vilken härlig dag på Köpstadsö i Göteborgs södra skärgård!

 1. Jag kan bara hålla med dig om att det är en härlig ö med fantastiska vyer och tänk vilka lägen vissa hus har. Skyltarna av trä passar fantastiskt fint in så egentligen borde alla vara sådana men det fungerar kanske inte. Så smart att använda sig av rullebörer som vi säger här i Skåne. Ett dopp hann ni också med så en toppendag skulle jag vilja säga!

  Kram

  0
  • Ja, jag njuter av att åka ut till skärgården – det är fantastiskt här ute! Rullebörer – haha – så underbart det låter! 🙂 Ja, på Kössö är det skottkärror som gäller!
   Tack för titten!
   Kram

   0
 2. Vilken härlig dag det måste ha varit på den vackra ön och så kul med alla de där skottkärrorna och smart.
  Härliga bilder bjuder du på i dag igen från en del av Sverige som jag aldrig besökt. Nu fick jag se Kössö via din kamera. Tack för dem!
  Kram, Ingrid

  0
 3. 1

  En riktigt härlig utflykt och ett fantastiskt väder! Så roligt att få följa med så här till platser jag inte ens hört talats om … Tack för det – och tack för dina fantastiska bilder!
  Kram

  0
  • Tack Lollo! Hoppas du mår lite bättre! Ja, så skönt och vackert där ute i vår skärgård och så olika de är varandra, men också lika förstås. Blå/vit markeringar – så enkelt och naturligt skulle jag välja säga! 🙂
   Kram Nilla

   0
 4. Ser att ni har en rejäl packning med er på vandringen…men vilken härlig upplevelse. Öar är charmiga, tanken på att ha en liten sommarstuga på en ö dit man bara kan ta sig med båt är lockande.
  Här har det inte blivit mycket till promenader, trots att vi planerade för en del vandringsleder inför semestern. Maken har inte varit i form… och till råga på allt så bröt han fotleden så pass illa att det blev operation med allt som det innebär…Nåja, nu börjar det vända och vandringslederna finns ju kvar.

  Härlig idé ni har om att utforska alla öar i närheten 🙂 Må gott och fortsatt fin vandring.
  Kram Christina

  0
  • Åh, så tråkigt för er båda! Ohälsa och bruten fot! Gott att höra i alla fall att maken din är på bättringsvägen. Ja, Christina, ibland blir det inte som vi önskar och planerar. Det är så livet är. Hoppas nu att ni kan se framåt och som du säger så finns vandringslederna kvar!
   Jag älskar detta att ge mig iväg ut i skärgården eller varsomhelst i vår vackra natur. Men skärgården är det vackraste vi har här i vår närmiljö, så varför inte utforska den?
   Må så gott!
   Kram Gunilla

   0
 5. Det glädjer mig att ni är igång igen med detta. Ska bli spännande att jämföra söder mot norr.
  Läget kan nästan inte bli bättre – svar på frågan.
  Jag hade gärna tillbringat några dagar och nätter i societetshuset.
  Jag mår också som bäst av att vistas i en sådan miljö som du så fint beskriver.
  Helgkram Bobo

  0
  • Tack så mycket Bosse! Ja, jag tycker också att det är roligt att se vad vi kommer att gilla bäst. Den norra eller den södra skärgården? Fast den ena behöver förstås inte vara bättre eller sämre än den andra. Men kanske det kommer bli att jag korar den bästa i söder och den bästa i norr. Allt enligt mitt dombeslut! Eller kanske av mina bloggvänner?
   🙂 Ja, det är så ljuvligt underbart att åka ut i skärgården, men jag anar att vi inte kommer hinna så många som jag önskar. Maken min är rätt är uppbokad under hösten för att hjälpa yngsta sonen, med garage – och förrådsbygge! 🙂 Men någon mer tur ska vi väl hinna med. helst vandra ut till Galtö från Brännö, som vi inte hann med i somras.
   Fredagskram Nilla

   0
  • Nu vet jag ju inte riktigt vat du bor, men välkommen till Göteborgs skärgård! 🙂 idag gjorde vi ett nytt besök på en ö i den södra skärgården. Jag som bor nära Göteborg och och skärgården har heller inte sett allt här! Visst är det härligt att resa och se platser ute i Europa, men samtidigt finns det många platser på nära håll som vi bara inte tänkt på! Men det har vi börjat ändra på…
   /Gunilla

   0

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.