Att vara turist i Göteborg – mina tio bästa utflyktsmål!

Mina inlägg om utflyktsmål i Göteborg är mycket uppskattade, så därför har jag skrivit ihop en snabbguide om de platser som jag tycker att du ska känna till och som jag själv gärna besöker! Liseberg, Avenyn, och hamnen i all ära… det finns så mycket mer!

Göteborgs södra skärgård. Här finns en rad pärlor av öar att välja bland som: Asperö, Brännö, Köpstadsö, Styrsö, Donsö och Vrångö. Här ute är öarna bilfria och i mån av plats kan cykel (inga cyklar på Köpstadsö) medtagas. Innan du ger dig ut i skärgården…planera ut – och hemresa noga innan du ger dig iväg, så att du vet vilka tidsramar som gäller för dig! Införskaffa också gärna en karta över den ö du ägnar besöka på till exempel någon turistinformation i centrala Göteborg. Bra information som ger svar på de flesta frågor som du tänkas har är: https://www.goteborg.com/bra-att-veta/ta-dig-till-skargarden/ Läs också gärna om våra besök som finns beskrivna här på bloggen! Du finner dem under ”Kategorier”, sök sedan vidare bland olika utflyktsmål!

Styrsö är en av mina favoriter – här har jag tillbringat mina första barndomsår och så även på Vargö. Längst ut i den södra skärgården ligger Vrångö. Här är mycket vacker natur med härliga promenadslingor och flera badmöjligheter! Vrångö är favoriten nummer två. Särskilda skärgårdsbåtar gäller ut till Vinga fyr! Annan taxa. Vinga är ju starkt förknippad med Evert Taube – en underbar ö som ger det där lilla extra!

Vy ifrån Styrsö Bratten. Mitt förslag är att åka till Styrsö Tången och därifrån vandra ut på några av naturslingorna och därefter vidare mot Styrsö Bratten som ligger mitt på ön. Därifrån kan du gå mot Styrsö Skäret och gå över till Donsö.

Göteborgs norra skärgård. Hit ut kan du åka både kommunalt och med egen bil. Under turistsäsongen är det klokt att åka kommunalt, för att slippa hamna i bilköer! Alternativt om du har cykel med, så parkerar du bilen vid några av ”Västtrafiks pendelparkeringar” som ligger en bit ifrån Lilla Varholmen där båttrafiken utgår. Ett smart val, för då kan du lättare ta dig runt på flera av öarna! Vid Lilla Varholmen finns två alternativ. Den ena bilfärjan tar dig till Hönö och Fotö åt ena hållet. Åt det andra hållet efter Hönö är det: Öckerö och Hälsö. Vid Burö hamn, kan du ta dig vidare mot de tre ”nordöarna”, Källö-Knippla, Hyppeln och Rörö. Samtliga färjor här är avgiftsfria. Från Lilla Varholmen tar du dig också till Björkö och därifrån personfärjor till Kalvsund och Galterö. på dessa gäller Västtrafiks taxa!

Vy ifrån Hälsö mot Björkö. På Hälsö råder mer lugn och det är ”porten” för vidare färd ut mot de ”tre nordöarna.” På Öckerö och särskilt Hönö, finns gott om butiker och matställen för den som inte har egen matsäck! Från Hönö tar du dig vidare till Fotö. Vill du bort ifrån shopping och ”folklivet” vid hamnarna, så finns det naturslingor på alla öarna! Rörö som ligger längst ut med utsikt mot bland annat Carlstens fästning på Marstrand. Vyerna och naturslingorna är fantastiska här ute. Vi gjorde en vandring här i september 2018. Vyerna och vidderna imponerade djupt på mig.

Källö-Knippla besökte vi också på sensommaren 2018 och där fanns det så fina bad – och grillplatser!

Saltholmen och Långedrag. Om du inte kan eller vill åka ändå ut till skärgården, så är det möjligt att ta någon av skärgårdsbåtarna ut till Saltholmen, där det finns goda badmöjligheter. Det går även spårvagn och buss ut hit. För att komma ut till klipporna, går man förbi själva färjeterminalen. Fina vyer och med sammetslena klippor! Innan Saltholmen ligger Långedrag. Absolut värt ett besök!

Foto: Vy vid Saltholmen.

Slottsberget och Älvstranden. Det här är en oas på Hisingen som du når med buss eller båt ifrån centrala Göteborg. Att åka med ”Älvsnabben” över till Hisingen är ett enkelt och snabbt sätt att se Göteborg och inloppet ifrån sjösidan! Lämpligt är att stiga på Västtrafiks båtar ifrån Lilla Bommen. (Nära Operan och barken Viking.) Hållplatsen heter Slottsberget. Promenera upp hit och njut av kulturmärkta hus och av utsikten mot Älvsborgsbron.

Nedanför ligger Älvstranden och på din promenad mot Färjenäs, så kan du bland annat bekanta dig med Ostindiefararen Götheborg! Utsikten ifrån Sörhallsberget är också fantastiskt! (Googla så hittar du!)

Älvstranden, så mysigt att flanera här…

Klippan – en del av stadsdelen Majorna. Hit kan man också åka med Västrafiks båtar, buss eller spårvagn. Enkelt är ju att fortsätta över till Klippan från Älvstranden (Eriksberg) när du ändå är i farten! Vid klippan finns också kulturmärkta hus med intressant historia, ångbåtsföreningen med de bevarade båtarna och S:ta Birgittas Kapell som är nyrenoverat. I närheten finns ”Röda sten” och ”Pannhuset” som också kan vara intressant att besöka för den konstintresserade.

Klippan – en idyll på kullerstensgator!

I Pannhuset finns både kafé och konsthall. Här får alla graffitimålare ”skapa fritt!” Över Pannhuset ser du Älvsborgsbron som ser ut att ”ligga på” Pannhuset, vilket den inte gör! 🙂 På andra sidan älven, Eriksbergs bockkran och Älvstranden.

I centrala Göteborg….

Trädgårdsföreningen – göteborgarnas oas mitt i staden! Här promenerar vi flera gånger om året och nu i skrivandets stund är det rosorna tid! Här är verkligen vackert att strosa omkring bland det gröna, all blomsterfägring, bland byggnader och längs kanalen. Här kan du koppla av ifrån stadens brus en stund!

Mäktiga, gamla träd finner du här inne och även blommande sådana under försommaren.

Feskekôrkan” vid Rosenlundskanalen är göteborgarnas unika saluhall för fisk och skaldjur! En kulturminnesmärkt byggnad som ska genomgå en grundlig renovering och där framtida verksamheten är hotad! Göteborgarna vill inte ha någon annan verksamhet här än just fisk – och skaldjurshandel! Må förnuftet segra!

Inte långt ifrån ”Feskekôrkan”, ligger Magasinsgatan där du finner flera trevliga butiker och serveringar. Artilleriet, The Kitchen, Grandpa Store och Norrgavel, behöver ingen närmre presentation! Gör gärna också ett besök hos Floramor och Krukatös, vid Kaserntorget. Bara deras innergård är värt ett besök! Butiken drivs av en florist och en keramiker – älskar den butiken!

Haga – men visst ska du promenera här i ”Albert och Herberts” spår bland underbara hus, trevliga butiker och kaféer och matställen. Promenera också gärna in på ”Långgatorna” som ligger parallellt med Linnégatan. Går du hela Linnégatan fram kommer du så småningom till Slottsskogen! Linnégatan i sig är kantad av fina hus, butiker och en mängd restauranger!

Men är du här, så gör dig besväret att gå upp för alla trappor till Skansen Krona!

Utsikten härifrån över delar av Göteborg, vill du inte missa!

Örgryte – här finner du de vackra trähusen med de grönskande trädgårdarna! Området ligger en bit ifrån Örgryte gamla kyrka och Liseberg. Här i området promenerar vi ofta och utgår som oftast ifrån Sankt Sigfridsgatan.

Området är stort och närbelägna områden som tillhör stadsdelen är bland annat Skår, Bö och Jakobsberg med blandad bebyggelse.

Botaniska trädgården och Änggården. Botaniska trädgården besöker vi flera gånger om året. Det brukar börja vid tidig vår, då vi längtar efter att se de tidigaste vårblommorna och det sista besöket brukar bli sent på hösten och då njuta av alla höstfärger bland blommor och träd. Nu och framåt finns här dahlior i alla de färger och former!

En underbart ”ruffsig” dahlia vid vårt senaste besök på Botaniska! Området är stort och du kommer att älska att gå och botanisera bland alla blommor, men också bland alla träden vid den ”vilda delen!”

När du är här, så gå också en promenad bland de vackra husen, vid Änggården. Här finns också bevarad träbebyggelse och vackra trädgårdar. Det området ligger till höger om ingången till Botaniska trädgården. Om du parkerar vid Slottsskogsvallen, (fler parkeringar där, några fria!) så kan du gå till husen vid Änggården och sedan vidare till Botaniska trädgården. På andra sidan motortrafikleden (Dag Hammarskjölds-leden) ligger hela Slottsskogen och väntar på dig! En stor grön oas med promenadstråk, lekpark, djur och uppe vid vattentornet en fantastisk utsikt över delar av Göteborg!

Så fint att gå här och beundra husen och trädgårdarna!

Några utsiktspunkter att lägga till är: Masthuggskyrkan som är ett välkänt landmärke på väg in mot Göteborg, samt Ramberget på Hisingen! Paddanbåtarna… glömde jag! Om du vill åka på guidad tur inne i Göteborgs kanaler! 🙂

Ja, det var några av mina”pärlor” och som jag hoppas ska vara intressanta nog för att vilja turista Göteborg. 🙂 På min blogg finns fler tips även utflyktsmål som ligger nära Göteborg!

Kram Gunilla

(Visited 881 times, 1 visits today)
0

13 svar på ”Att vara turist i Göteborg – mina tio bästa utflyktsmål!

 1. Det är ju nästan så man längtar till Göteborg när man ser dina vackra bilder från stan.
  Jag har varit där ett par gånger, men nu är det länge sedan. Jag har ännu kvar ett kort där jag och maken är ute på en tur med Paddan.
  Ha en fin fortsättning på veckan!
  Kram, Ingrid

  0
  • Tack För din kommentar Ingrid! Att åka med Paddan är ju ytterligare ett sätt att se Göteborg från ”vattenlinjen!” Paddan är så självklart att jag inte nämnde det!
   Du är välkommen tillbaka till Göteborg… om du nu kan lämna din vackra ö! 🙂
   Kram Gunilla

   0
 2. Låter helt underbart, då du berättar om Göteborg. Önskar att du ville vara min guide ett par dagar då jag och barnen åker ner över en helg. ?

  0
  • Åh, ska ni komma till Göteborg! Då måste vi ju ses… om det passar in! Liseberg är väl ett självklart val för er och så tror jag på skärgården! 🙂
   Vore så kul att ses!
   Kram Gunilla

   0
 3. Ett inlägg att återkomma till om man ska på turné åt det hållet. Många fina tips!
  Kanske blir det en liten sväng åt Göteborgshållet för oss senare men bara helt kort. Inte spikat än. Ja det finns mycket att se i vårt avlånga land.
  Fina bilder och trevligt att läsa och hoppas man kommer ut på de fina öarna någon gång framöver. Kanske inte i år men ett annat år.
  Kram Annika

  0
 4. Vilken trevlig presentation av Göteborg och områdena i närheten. Så tilltalande bilder dessutom. Jag har varit i Göteborg en del gånger men inser att jag bara har sett en bråkdel av vad som finns att se. Ute på öarna har jag aldrig varit men vem vet…

  Kram

  0
  • Tack så mycket! 🙂 Visst finns det mycket att se här i Göteborg och runtomkring! Vår skärgård är fantastisk och med allemansrätten är det ju unikt att få komma så nära naturen.
   Ja, vi har mycket att vara tacksamma över. Du är välkommen hit…. fats du är ju rätt så upptagen med vovvar och annat! Men vem vet…
   Kram Gunilla

   0
 5. Det känns nästan som att få en massa fina paket utan presentpapper när jag glider in här en regnig tisdag. Det är en skön mix av nostalgi för mig som varit i vissa av ”krokarna” flera gånger. Medans andra platser är lockande nya. Dessutom fick jag reda på att du bott dina första år på en ö -Styrsö. Många fina foton. Som jag nämnt för dig förr var jag rätt säker på att jag skulle bo i Göteborg inom en snar framtid. Haga lockade mig mycket. Men jag är inte född med en guldsked i munnen. Mina närmaste fritidspedagogskolkamrater hamnade i Angered och det lockade inte mig. I Örgryte var jag flera gånger ett tag. 😉
  Kram Bobo

  0
  • Tack Bosse för din kommentar! Roligt att du blir godkänd igen!!! 🙂 Nja, jag har inte bott på Styrsö… min mormor och morfar hade hus där, så jag var där en del och på Vargö. idag har min kusin huset på Styrsö och min äldre bror huset på Vargö. Det låter mycket poetiskt… ”en massa fina paket utan presentpapper!” Jo, jag tackar jag! 🙂
   Jag har nämnt alla platser tidigare… men tänkte att det vore trevligt att ha ”gobitarna” i en och samma inlägg!
   Kram Nilla

   0
 6. Det var ett fint axplock du skrapat ihop. Tycker att jag känner igen flera bilder från inlägg du haft tidigare om dessa platser 🙂
  Du skulle kunna skriva en jättefin reseguide och ge ut i bokform. Det skulle kunna bli en serie böcker som handlar om olika platser, vackert illustrerade med dina foton.

  Det hände ett sådant där märkligt sammanträffande när jag läste biten om Haga och dina ord ”i Albert och Herberts spår”. Den där typen av sammanträffande som jag tror att jag har skrivit om på min blogg någon gång, när man gör eller säger något samtidigt som något annat händer. T.ex. som att knacka på en dörr och strömmen går, eller trycka på en lysknapp och en bil tutar utanför, eller att man lyfter telefonen för att ringa upp en person som just då ringer.
  Det som hände nyss var att jag hörde TV:n från rummet bredvid samtidigt som jag sitter här vid datorn, och precis när jag läste de där orden om Albert och Herbert säger Anders Öfvergård i ”Arga snickaren” — Det här ser ut som något taget ur Albert och Herbert … 😀
  Visst är det lite festligt … hihi
  Kramis

  0
  • Tack för din kommentar Lollo! Ja, du känner igen platserna – för de är ju mina pärlor! 🙂 Några foton nya, andra tål att visas igen! 🙂
   Ja, det var ju märkligt det där sammanträffandet om ”Albert och Herbert!” Det var ungefär som när jag ringde till min vän som just då befann sig på Dalslands kanal och säger högt till sina vänner att ”Nu skulle Gunilla ha varit här och tagit fina foton” I samma ögonblick ringer jag! Hon nästan tappa mobilen när hon såg att det var jag! 🙂
   Åh, en fin reseguide i bokform… det skulle vara sååååå roligt! 🙂
   Kramar Nilla

   0
 7. WOW! Rena rama turistbroschyren … härligt beskrivet och jättefina bilder!
  Förr åkte vi ofta till Göteborg – en stad som vi verkligen gillar och jag känner igen mycket av det du skriver om – och plötsligt längtar jag dit igen! Härligt inlägg!
  Kram

  0
  • Tack så mycket Anki! Ja, nu är ni ju ute på en tur med husbilen och kanske inte hinner till Göteborg just nu. Kanske senare i år eller nästa…
   Hursomhelst så är det roligt att skriva om ”min stad” och ge mina bästa tips på upplevelser här!
   Må gott!
   Kram Gunilla

   0

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.