Funderingar kring lycka, glädje, oro…

Det där med lycka och glädje funderar jag över då och då. Vad är lycka respektive glädje? Hur känns det i kroppen? Är det något som jag kan skapa själv? Vad gör mig lycklig och glad? Är det någon skillnad på begreppen?

Det finns en viktig skillnad mellan lycka och glädje. Den som påpekar det är Patricia Tudor Sandahl som bland annat är känd författare, psykolog och psykoterapeut. Hon beskriver det som att lyckan kommer och går. Lyckan är bortom vår kontroll. Men glädje kan vi känna och skapa oavsett vad som händer runt oss. Glädje är något som kommer inifrån, det är inte beroende av vad som sker runt omkring dig. Glädje är något hållbart, långvarigt och äkta. Sammanfattningsvis kan skillnaden uttryckas så här: Lycka är mer tillfällig, eftersom det är ett resultat av kortsiktig belåtenhet, medan glädje är långvarigt. Lycka behagar bara en person, medan glädje värmer personens hjärta. Visst stämmer det bra med upplevelsen av ett ”lyckorus” och att det i sin tur kan få hjärtat att sjunga av glädje!

Jag känner mig som oftast…. ska vi kalla det för att ha en känsla av förnöjsamhet. En ”neutral känsla” av att känna mig nöjd med tillvaron. Den känslan kan snabbt övergå till att uppleva ett ”lyckorus”, då något oväntat sker som har påverkat mig positivt. Den känslan är fantastisk – blodet liksom strömmar i kroppen och jag blir varm i hjärtat och i själen. Känslan – lyckoruset övergår sedan till att känna en varm och sann glädje. Den där känslan av glädje, stannar i regel kvar en tid. För att därefter övergå till den mer ”neutrala känslan” av förnöjsamhet.

Ibland, upplever jag något som jag skulle vilja beskriva som en känsla av ”tomhet.” Synonymer till tomhet är: saknad, brist, frånvaro, avsaknad, sorg, längtan, vemod och meningslöshet. Jag kan uppleva dem alla, var för sig. Starkast är upplevelsen av saknad, längtan och vemod! Ibland är det uppenbart varför jag upplever det så. Ibland är det mer subtilt.

Ett uttryck som jag anammade under min utbildning i sorgbearbetning är: ”Under sorgen väntar glädjen!” Ilska, tomhet, saknad, vemod, nedstämdhet är ofta en förklädnad av obearbetad sorg. Sorg som inte alltid handlar om att ha förlorat någon närstående, utan all slags förlust! Ofta förknippas sorg med dödsfall och skilsmässor. Sorgereaktioner kan dock utlösas av en rad olika förluster och förändringar. Exempel på händelser som kan utlösa sorg är separationer, övergrepp av olika slag, relationsproblematik (till partner, föräldrar, barn, vänner, kollegor), egen eller annans sjukdom, att förlora ett husdjur eller att livet inte blev som man hade tänkt sig. Det är viktigt att ge sorgen utrymme – att inte försöka ”stoppa undan den”, för då växer den sig starkare. Sorg och glädje är delar av livet. Jag ser dem som moln på himmelen. En del är mörka och kompakta. Andra ljusa och lätta. De är alla moln. Tiden läker inte några sår – det är vad vi gör under tiden som ger läkning.

Oftast upplever jag lycka och glädje i samvaron med andra människor och när jag vistas i naturen. Att kunna glädja någon annan eller att själv bli uppmärksammad på ett positivt sätt kan skapa starka och varma känslor. Naturens mångfald – dess skönhet, har allt som oftast en stark positiv påverkan på mig. Här är det verkligen att uppfatta ”det stora i det lilla”, som min blogg bland annat handlar om!

Den där känslan av ”tomhet”, tror jag också kan vara en förklädnad för rädsla. En stark rädsla om Moder jord och människornas framtid. Jag påverkas mycket av den pågående klimatdebatten och känner emellanåt en stor oro! Främlingsfientlighet – människors lidande världen över är också något som påverkar mig. Liksom människors ondska och likgiltighet inför sina medmänniskor. Rädslan och oron handlar förstås också om nära och kära. En oro som ibland är befogad, då den är uppenbar. Men oron är inte konstant.

Nu lever jag i ett förhållandevis tryggt land. Det finns kan man säga ett globalt hot mot oss alla. Både klimatmässigt och ur ett säkerhetsmässigt perspektiv. Men ur ett mer personligt perspektiv, där jag lever och bor, där känner jag mig trygg och säker. Ännu så länge.

I våra olika mediekanaler matas vi med information om allt det som jag har beskrivit. På Instagram och Facebook, flödar det med bilder som mest har med lycka och glädje att göra. Nyhetskanalerna på televisionen, handlar mer om olyckor, krig, terror, klimathot, flyktingpolitik och om psykisk ohälsa. Att människors mående påverkas både hur det är att leva i det egna landet och att vi påverkas av det som händer globalt är uppenbart.

Hur ser lyckan ut ur ett världsligt perspektiv?

Finland låg i topp redan förra året och grannländerna Danmark och Norge kommer på andra och tredje plats. Sverige ligger lite sämre till, men har avancerat uppåt. Förra året låg Sverige på nionde plats men i år tar vi sjunde plats på listan över världens lyckligaste länder. Det är för mig lite förvånande att Sverige ligger efter våra övriga nordiska länder! Vi som inte har upplevt några världskrig. Har ett utbrett välfärdssystem. Förhållandevis låg arbetslöshet – lägst i EU under 2000-talet.

Det här är statistik ifrån FN:s ”lyckorapport” och som i år har publicerats för sjunde gången. Undersökningen omfattar 156 länder och rapporten mäter invånarnas lycka i respektive land utifrån faktorer som ländernas BNP, sociala skyddsnät, förväntad frisk livslängd, frihet, teknisk utveckling, sociala normer, konflikter, politiskt styre och frånvaro av korruption. Minst lyckliga är de som bor i Sydsudan, landet hamnar på sista och 156:e plats, tätt följt av Centralafrikanska republiken och Afghanistan.

Enligt samma rapport, blir vi dock globalt sett allt olyckligare. Man ser en global trend av ökad oro, sorg och ilska, vilket inte anses vara så konstigt utifrån det som jag redan har nämnt. Alla globala utmaningar och rådande konflikter. Därtill lyfts även beroendeproblematiken fram till att vara en bidragande orsak till psykiskt och fysiskt lidande. Som drog-, alkohol- och spelberoende, samt beroendet av vårt ökande behov av sociala medier.

Nu blev det här inlägget både längre och bredare än vad jag hade tänkt mig från början. Det är lätt att det blir så, eftersom ett ämne lätt går samman med ett intilliggande.

Sammanfattningsvis anser jag att det inte är så konstigt att uppleva oro inför framtiden. Människan har alltid ställts inför olika hot. Krig, klimatförändringar och epidemiska sjukdomar är hot som alltid har funnits där över tid och rum. Samtidigt som jag känner oro inför de globala problemen, så känner jag också hopp om en bättre värld. Här och nu och inför framtiden. Medvetenheten har ökat på flera plan och jag upplever en vilja hos allt fler att ”göra medvetna val!” Det tycker jag definitivt är något som jag ser på Instagramflödet. Allt jag gör och säger har en betydelse. Allt du gör och säger har också en betydelse. Allt vi gör får ringar på vattnet, men låt oss se till att det blir positiva ringar som sprids från mig till dig och vidare världen över! Vi behöver få med oss världens ledare på tåget… och det är väl just det som är den största utmaningen! Men kom ihåg… vi kan alla göra skillnad – vi kan påverka globalt – allt börjar hos var och en!

Kram Gunilla

(Visited 64 times, 1 visits today)
0

8 svar på ”Funderingar kring lycka, glädje, oro…

 1. Oj … här ar det väldigt mycket att läsa och fundera över – inget jag kan kommentera så här rätt upp och ner, men i stort tror jag att detta med hur man upplever glädje och lycka är väldigt individuellt. Nu ska jag läsa en gång till och ta mig tid att tänka igenom det hela …
  Din header är fantastiskt läcker och lupinerna kanonfina!
  Kram

  0
  • Tack Anki för att du tog dig tid att läsa och kommentera! Det är säkerligen bra att läsa flera gånger och begrunda… var och en kommer väl fram till sin slutsats. Du är varmt välkommen tillbaka att läsa igen och kommentera om du så vill! Alltid intressant att få veta vad mina läsare tycker om det som jag skriver!
   Bilden i min header, är nog den som jag tycker bäst om! Den togs 2016, då vi var med lilla familjen på Gullholmen och Hermanö i Bohuslän! 🙂 Jag har skrivit om den helgen på bloggen, om du vill se mer bilder!
   Kram Nilla

   0
 2. Ett tänkvärt, intressant och viktigt inlägg! Tack.

  Jag funderar många gånger över varför så många är så negativa, hatiska i vårt land. Precis som du skriver har vi det så himla bra. Tidigare har vi haft framtidstro, är det den som börjar vackla? De ekonomiska klyftorna mellan människorna i samhället minskar inte längre – utan har vidgats de senaste åren! Det tror jag spelar in, men kan det verkligen vara hela sanningen? Jag tror inte det.

  Precis som du känner jag mig oftast förnöjd, blandat med alla andra tillstånden du nämnt. Idag har jag känt mig glad när jag vistats i naturen 🙂

  Som sagt, tack för intressanta tankar!

  0
  • Tack Mia för att du tog dig tid att läsa och kommentera mitt inlägg! Det som började med tanka om lycka och glädje och som kom att handla om så mycket mer…
   Ja, klyftorna ökar och det rejält. Jag tycker det är så svårt att sätta fingret på varför så många mår så dåligt!? Arbetsklimatet. Stressen är en orsak, men inte hela. Jag tror att nutidsmänniskan jagar efter både det ena och det andra – allt har ett sådant uppskruvat tempo! Men jag är inte där… jag jagar inte….men har gjort det och har mått därefter. Ja, det finns mycket att tänka och säga kring det här! Ja, det är viktiga ämne. Tack för att du delade med dig!
   Kram Gunilla

   0
 3. Jag har inte funderat så mycket på skillnaderna mellan lycka och glädje utan tycker nog att känslorna kan överlappa varandra. Förnöjsamheten är en fin känsla som jag kan känna glädje av att känna. Med förnöjsamhet i vardagen kommer man långt.

  Önskar dig en fin måndagskväll!

  0
  • Tyvärr hittade jag din kommentar bland ”skräpposter”, så därför har jag inte svarat dig förrän nu! Ledsen för att jag missat det.
   Ja, det är lite svårt att avgöra någon skillnad mellan lycka och glädje! Jag hittade som sagt ganska enhetliga svar att det är skillnad. Men inte vem som har bestämt det! Jag har lite svårt ”att ta på det.” Ibland känns upplevelsen som mer lycka, ibland är det mer glädje. Det kommer liksom inifrån. Svårt.
   Tack för din kommentar – den gjorde mig glad! 🙂
   Gunilla

   0
 4. Hej!

  Det här var ett intressant inlägg som tål att läsas igen och fundera på. Jag har inte tänkt på skillnaden mellan lycka och glädje på det viset förr.
  Jag blir inte helt förvånad över att vi ligger efter våra grannländer, vi är många som stressar för mycket, kraven är höga och resurserna alldeles för begränsade och små på många platser…att känna glädje när man stressar för mycket är kanske svårt men att känna lycka över tillfälliga händelser kan man ju göra… nu bara prövar jag uttrycken. Känner mig fortfarande osäker på skillnaden mellan glädje och lycka.
  Vad gäller oro, så …har jag nyligen sagt upp mig av olika anledningar…och just nu känns det ganska bra även om jag inte har något nytt jobb på gång. Jag väljer bort oro och förlitar mig till tilltro istället. Det kommer att ordna sig….

  Må väl och fortsätt att njuta av långhelgen <3
  Christina

  0
  • Jag googlade på det där om glädje och lycka och de flesta svaren blev att det finns en skillnad. Jag upplever att min ”lyckokänsla” infinner sig plötsligt och den är intensiv, bubblande och kortvarig – ett ”lyckorus!” Medan känslan av glädje är mer långvarig och uppfyller mig. Men det kanske ändå är samma sak?
   Jag tycker ändå att det är lite konstigt att svenskarna är mindre lyckliga än vad grannländernas invånare är. Men det kanske är så att vi har sämre förutsättningar här, beträffande arbetsklimatet. Högre krav och sämre förutsättningar. Eller beror det på svenskarnas sätt att planera, agera och leva sina liv. Kanske det är olika kombinationer.
   Bra Christina att du har tagit tag i din arbetssituation. Har förstått mellan raderna på några av dina inlägg att du inte mått så bra. Det löser sig säkert… lärare behövs ju!
   Tilltro är bra och lycka och glädje! Tack för att du delade med dig av dina tankar! <3
   Kram Gunilla

   0

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.