En idyll – Slottsskogskolonin i Majorna!

Fast text.

Både maken och jag har Göteborg som vår födelseort och även om vi idag bor i en kranskommun, så besöker vi vår stad regelbundet. Vi stadsvandrar gärna, då det är relativt lätt att förflytta sig inom en stadsdel eller från en stadsdel till en annan. Göteborg är ”evenemangsstaden” med allt vad det kan innebära! Men staden har också vackra grönområden, närhet till hav och skärgård. Här finns stadsdelar med särskild arkitektur som är väl värda ett besök. Både för långväga turister, men även för dem som bor i eller nära Göteborg. Några av dessa stadsdelar, vill jag presentera lite närmre här på bloggen. Områden i vår stad som har en särskild betydelse för oss, men också för alla som är intresserad av stadsarkitektur och socialhistoria.

Göteborg har 21 stadsdelar. De delas även in i s.k. Stadsdelsnämnder. Dessa är 10 till antalet. Primärområde är i Göteborgs kommun en beteckning på ett underområde till ett stadsdelsnämndsområde. De används för planering av kommunala verksamheter som har geografiska upptagningsområden.

Inledning

Det har varit lite av varann dags väder ett tag och när solen tittar fram och himmelen blir blå, då passar vi på att göra en utflykt! Den här gången promenerade vi runt i en idyll – Slottsskogskolonin i Majorna!

Lite historik

Slottsskogskolonin, ibland kallas den Slottsskogskolonien, är en koloniträdgård i Västra Göteborg. Området har ett stort kulturhistoriskt värde. Kolonin grundades 1916, då under namnet Godhemskolonien. Detta var under första världskriget, och matbristen under första världskriget gjorde koloniträdgårdar till viktiga hjälpmedel för städernas livsmedelsförsörjning. Därefter bytte området namn till Kungsladugårdskolonien, ett namn det kom att ha fram till 1969. Det året bytte man till nuvarande namn, eftersom kopplingen till Slottsskogen ansågs värdefull för koloniträdgårdens fortlevnad. I området finns 154 stugor och ligger vackert inbäddat mellan Majornas landshövdingehus och Slottsskogen. Under maj till september, dagtid är man välkommen att besöka området!

Då kikar vi runt lite…

Nu när det har blivit så grönt och frodigt, så är det verkligen en fröjd för ögat att gå runt här!

Bland allt det gröna, finns blomster av alla de slag och sköna sittplatser förstås!

Så mysigt, lummigt och vackert!

Är mycket förtjust i de trädgårdar som ser lite ”vildvuxna ut!” Samtidigt som känslan ändå är harmoni! 🙂

Som du kanske kommer ihåg är jag särskilt förtjust i de röda små stugorna… det är väl något med folksjälen….Vi kikar på några…

Visst är det en idyll!?

Den här röda stugan var förhållandevis stor och hade också en stor grönskande trädgård. Rhododendron och azaleor blommande för fullt!

En mindre stuga och med den där lite ”vildvuxna” trädgården. Underbart! 🙂

Vid en av utgångarna tog jag så det sista kortet, innan vi promenerade vidare…

Är du i Göteborg, så promenera gärna i någon av alla koloniområden som finns runt om i staden. Den här ligger som sagt nära Slottsskogen som många turister och göteborgare besöker.

Kram Gunilla

(Visited 286 times, 1 visits today)
0

6 svar på ”En idyll – Slottsskogskolonin i Majorna!

 1. Så mysigt det ser ut att vara där. Det finns ju koloniträdgårdar i Visby, men jag har aldrig tänkt på att man skulle kunna gå in där och titta. Det var ju en tanke!
  Ha en fin helg!
  Kram, Ingrid

  0
  • Det är något alldeles särskilt med kolonistugeområden! Har inget större behov av att äga en lott med ett hus, men jag promenerar gärna i sådana områden och njuter av lugnet och grönskan. Ägarna får liksom göra jobbet och jag behöver liksom inte göra någonting! 😉 Tycker absolut att du ska besöka området i Visby. Det är säkert en idyll även där!
   Kram Gunilla

   0
 2. Tycker om kolonistugeområden! Fint att promenera där. Har ett område som jag gå ofta passerar på en favoritrunda och ibland har jag tagit med mamma. Hon gillar blommor och det är mycket att titta på även under en kort sträcka och dessutom så skiftar blommorna så fint över säsongen. Idealiskt när promenaden inte får bli för lång.
  Kram Annika

  0
 3. Ser alldeles underbart ut att strosa runt där! Så lummigt och fint … en riktig idyll!
  Det finns ett par liknande gamla koloniområden även i Norrköping … måste nog ta mig dit vid tillfälle! Tack för inspiration!
  Kram

  0
  • Ja, men det är en idyll! Även om du bor mycket vackert med naturen inpå knuten, så är det väl trevligt att se något annat! Norrköping – det var ett bra tag sedan jag besökte din stad! 🙂
   Kram Gunilla

   0

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.