”Göteborgs garderob” – en liten titt in i den pågående utställning på stadsmuseet i Göteborg!

I Göteborgs stadsmuseums pågår just nu en modeutställning, där det gläntas på dörren till en annan tid. Här möter vi allt ifrån ateljésydda drömklänningar i siden till en liten lappad barnjacka, som slutat sina dagar som isolering i ett torp. Utställningen fokuserar på tiden runt 1880-1930. Mest fokus ligger på kläder för de mer välbeställda i det dåvarande samhället. Inte så konstigt med tanke på att ”arbetarklassens kläder”, slets ut. Det finns inte mycket bevarat helt enkelt! Eventuella tygrester blev till trasmattor eller till något liknande. Men även människorna tillhörande societeten, återanvände sina kläder. Vackra klänningar, dräkter, kostymer, syddes om, när till exempel modebilden förändrades. Hållbar utveckling!

Om du som jag tycker om mode – och särskilt modet ifrån just tiden 1880-1930, så är utställningen en fröjd för ögat. Det finns även herrmode representerat. Nu ska jag inte visa dig alltför mycket, för då blir det inte så spännande för dig att gå på utställningen. Några godbitar bjuder jag på!

Håll tillgodo med mobilbilder!

”Den nya kvinnan” – hon som nu ska slippa hårt åtdragna korsetter och liknade under sina kläder. Ett friare mode, där också vaderna får synas! Den här klänningen är fantastiskt i färg och utförande. Klänning är sydd i rosa sammet, med tidstypisk v-formad urringning och med isättning av rosa chiffong, samt broderade ornament med vita och silverfärgade glaspärlor. Fantastiskt vackert! Klänningen har tillhört: Helfrid Kanold, och bars första gången på ett bröllop omkring 1925. (Kanold: Känt företag i Göteborg, chokladfabrik.)

Mycket vacker som sagt, men nu är jag inte direkt någon ”rosa person”, så min bröllopsfavorit blir den här…

Fantastiskt vacker och tidlös. Den skulle är lika användbara idag enligt mitt tycke!

Någon som hade ”känsla för stil”, var
Blanche Bondes. . Det fanns en hel del bevarat ifrån hennes garderob. (Änkan efter James Fredrik Dickson, Tjolöholms slott).
Jag vill minnas att den här klänningen tillhörde henne.

Den här klänningen gjorde det i alla fall…

Jag är svag för bruna och ”guldiga” toner… så den här vill jag ha! Kanske lite för smal i midjan dock! 😉

Accessoarer var och är också viktiga detaljer…

Blanche (vilket fantastiskt vackert namn) hade kläder för alla tillfällen. Den bruna yllekjolen tillsammans med den benvita sidenblusen – så vackert och snyggt! Till höger skymtar en underbar dräkt – också i min färg! 🙂

När jag började skriva på det här inlägget, kom jag tänka på min mormor och på några underbara foton som jag har på henne. De passar så bra in i sammanhanget! Fotograf är min morfar som hade fotoateljé.

Visst är hon både vacker och ”rätt klädd” i sin charlestonklänning à 1920-tal! Min fina, goa mormor! <3

Om du går till utställningen, (något att också göra för den som turistar vår stad) så missa inte heller utställningen om ”skolplancherna!” Ja, det fanns mycket att se!

Ja, ett litet axplock av en intressant utställning!

Kram Gunilla

(Visited 144 times, 1 visits today)
0

4 svar på ””Göteborgs garderob” – en liten titt in i den pågående utställning på stadsmuseet i Göteborg!

 1. Så fina klänningar! Jag tycker 20-tals looken är så fin och gladlynt både klänningar och hår. Fina bilder på din mormor.
  Kram Annika

  0
  • Tack Annika! Ja, just 20-tals looken blev ju en mycket avslappnad stil mot det ”åtsnörpta” modet som varit tidigare. Tittar vi längre fram så tycker jag också att 50 –
   och sextiotalet hade ett snyggt och kvinnligt mode. Som i serien ”Hemma igen”! Men det skräddade modet som var bakåt i tiden var fantastiskt vackert!
   Kram Gunilla

   0
 2. Så mycket vackert du visar! Tänk så de kunde sy förr i tiden. På Stenstugu har jag en vacker svart sidenklänning med massor av vackra detaljer och små fina klädda knappar. Förr när jag var smalare än jag är nu använde jag den ibland när hembygdsföreningen hade lammskallefest.
  Sen finns det en vackert handbroderad linneklänning också, men den har jag aldrig lyckats komma i, men har brukat ha den upphängd i salen som en prydnad.
  Ha det så gott!
  Kram, Ingrid

  0
  • Tack Ingrid! Ja, vilken sömnadskonst det var med dessa vackra kläder! Men det finns förstås duktiga designers idag också som syr fantastiska kreationer. Det har vi ju fått se på bland annat Nobelfesten. Roligt att du har ett par vackra klänningar kvar. Precis som du skriver, så kan de ”bara få hänga där som ett smycke!”
   Kram Gunilla

   0

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.