Med skir grönska från bokskogen önskar jag en trevlig Valborg!

Blomsterprakt i all ära, men är det något som slår den skira grönskan i en bokskog? Det ena behöver förstås inte utesluta det andra! Men det gröna är vilsamt och högst rogivande på något sätt. Igår blev det en utflykt på nära håll. Vi for till Råda Säteri, för att få en sista glimt av vitsipporna. Det fanns inte mycket kvar av dem och blomningen i år har inte alls varit så intensiv som det brukar. Kanske både torka och kalla nätter har inverkat? Besvikelsen övergick dock i ett överväldigande, då vi för första gången besökte ett nytt område vid Råda Säteri som heter Labbra. Tänk att vi har bott i kommunen i 47 år och aldrig promenerat ut till udden vid Rådasjön, eller gått den slinga som vi gick nu!! Upplevelsen idag blev helt underbar bland den skira grönskan i bokskogen.

Byggnaden på Råda Säteri är under renovering som ska vara klar i augusti. Då är min tanke att återvända och ta lite fler foton där och berätta lite mer om Säteriet och området vid Labbra. Det finns en ruin vid Labbra och de efterforskningar som jag nu påbörjat är väl värda att berätta vidare. Märkligt det där – att det som ligger mycket nära, det har jag inte berätta om som Råda Säteri och om ruinen vid Labbra.

Idag blir det lite bilder ifrån den vackra parken vid Råda Säteri och ifrån bokskogen vid Labbra.

Det var här nedanför bostadsområdet Råda Säteri som vi hoppades få se vitsippor bland ek – och bokskog. Men när löven spricker ut, då vet jag egentligen att säsongen för vitsipporna är över. Härifrån promenerade vi den korta sträckan fram till själva Råda Säteri och parken. Vi insåg ganska snart att vi inte gått i själva parken, sedan ”urminnes tider!” Det var hög tid för det med andra ord.

Det pågick en hel del trädgårdsskötsel i själva trädgården, så vi gick ned till Rådasjön och blickade ut över den.

Det finns rester kvar av gamla stenbryggor, där vackra träbåtar av särskild karaktär la till för att lämna eller hämta upp gäster till Säteriet. Jag kan se dem framför mig i mitt inre i sina dåtida vackra kläder.

I vanliga fall promenerar vi fram till badplatsen, men fortsatte istället på stigen som bland annat leder till ”Labbra.” Det är så roligt att finna nya promenadstigar och som dessutom bjuder på underbara vyer!

Läste på en skylt att bokträden i området är mellan 150 år till 300 år! Men bokträd kan bli runt 1000 år gamla! Tänk vad de har att berätta….

Att slå sig ned på en bänk en stund och blicka ut över sjön genom skir grönska är också balsam för själen.

Riktade kameran upp mot trädtopparna…

Sedan en bit bort kom vi så en i bokskogen med en fantastisk skir grönska…

Man ser att vitsipporna har bildat en matta här… men istället såg vi lite varstans skogsvioler…

Ja, det är en ljuvlig tid och idag när jag skriver är det Valborgsmässoaftonen och någon bal på slottet hos kungafamiljen blir det inte! 🙂 men bortbjudna till goda vänner är vi och det kommer att bli väl så trevligt! 🙂

Glad valborg på er och njut av det som är Nu!

Kram Gunilla

(Visited 164 times, 1 visits today)

12 svar på ”Med skir grönska från bokskogen önskar jag en trevlig Valborg!

 1. Så underbart vackra bilder av den här årstidens späda grönska. Nu får vi hoppas att det snart kommer regn så att allting får utvecklas i normal takt.
  Ha en fin Valborgsmässohelg!
  Kram, Ingrid

 2. Så vackert med bokskogens skira grönska!! Vi har ingen bokskog just här. Vet att det finns vid Sundbyholm nära Eskilstuna och där har jag varit. Den räknas till Europas nordligaste icke planterade bokskog. Annars finns bara någon enstaka bok här passande nog en planterad utanför Stadsbiblioteket. Det växer även en bok utanför det boende min pappa tillbringade sina sista två år på. Den samlade jag bokollon ifrån och gjorde en enkel krans av till jul som jag sparat.
  Hoppas du får en finfin Valborgsmässoafton!
  Kram Annika

  • Ja, visst är det vackert med bokskogens skira grönska! det är något alldeles speciellt med det lövverket. Men jag tycker också om björkarnas skira grönska mot den vita stammen.
   Så fint minne du har efter din pappa med en bokollonkrans. Hoppas den håller i många år.
   Det finns en liten bokskog i Norra Bohuslän, närmare bestämt utanför Bovallstrand som vi besökt. Den har jag läst om ska vara Sveriges nordligaste bokskog. Rätt eller fel, så är jag så glad att vi har bokskogar häromkring!
   Trevlig valborg!
   Kram Gunilla

 3. Tack för den härliga vandringen genom en fantastisk natur! Verkligen underbart med bokskogarna så här på våren och underbara bilder!
  Här i Östergötland finns några mindre bokskogar – tror alla är planterade. Den största finns på Omberg vid Vättern … sen finns det någon liten bokskog utanför Linköping och en norr om Finspång mot gränsen mot Närke …
  Önskar dig en fin 1:a maj!
  Kram

  • Tack Anki! Ja, du må tro att jag njöt av stunden i bokskogen. Är så glad över att det finns bokskogar i vår närhet.
   Hoppas du har njutit av den första majdagen! Här blev det en långpromenad i närområdet och det var minst sagt kyliga nordvindar. Mössan åkte på!
   Kram Gunilla

 4. Visst är det nåt speciellt med bokskogens skira grönska. Jag vandrar ofta vid Rådasjön vid Gunnebo slott men har aldrig varit till Råda Säteri. Ser spännande ut på dina fina bilder så det blir nog ett besök där i sommar.

  Ha en fin vecka och kramen

  • Hej Gunilla och tack för din fina kommentar! Vi promenerar också gärna vid och runt Gunnebo slott. Mycket vackra omgivningar där. Råda Säteri ligger också så vackert vid Rådasjön och den tillhörande trädgården vetter mot sjön. Om du går nere i trädgården och vidare förbi häststallet kommer du till badplatsen. Följ sedan stigen förbi där och skyltarna mot Labbra och slingan tillbaka mot Säteriet. Så vackert!
   Kram Gunilla

 5. Mums! Vilket ögongodis. <3 Ja. Tänk om de gamla bokarna kunde berätta. Jag håller med dig. Det är något magiskt vackert när bokskogen slår ut. Den person som inte blir berörd av det tycker jag synd om.
  Visst är det festligt att plötsligt hitta nya ställen och stigar i närmiljön.
  Helgkram från ett Visby som till och från släpper ner något vitt från skyn. Vet inte vad det heter. Bomull? 😉

  • Ja, lite omslag i vädret kan man säga! Från varma och sköna dagar till hagel, snö och isande vindar! Usch vad kallt det blev! Ingen snö här, men isande vind och minusgrader under natten, går hårt åt all knoppar! 🙁
   Jag längtar tillbaka till bokskogen… men igår då solen tittade fram, då blev det ett besök i björkskogen! 🙂
   Tack Bosse!
   Trevlig helg!
   Kram Nilla

 6. Vad magiskt med den gröna bokskogen. Otroligt vackert och helande på något vis… Vi har också vår, men idag vaknade jag till hagel så det känns inte alls lockande att ge sig ut.
  Och den lilla violen, blir så glad av sådana små vackra ting.

  Må väl och ha en underbar helg!
  Kram Christina

  • Ja, usch vad kyligt det blev! Förstår att det inte känns så lockande att ge sig ut i hagelbyarna! Igår mitt på dagen lyste solen så skönt, men vinden var isande kall. Hursomhelst med vindställ på och varmt därunder, blev det en promenad till björkskogen. Lika skirt och vackert som i bokskogen!
   Ja, du har helt rätt – det är helande att gå i en lövskog och upptäcka små magiska ting! 🙂
   Tack Christina och trevlig helg!
   Kram Gunilla

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.