Ett besök i Bergfeltska trädgården i Kungälv

Det där med att ”fånga ögonblicket” är Mr R och jag bra på! Vi fick en idé om att åka buss till Kungälv för att bland annat titta på alla vårblommor i Bergfeltska trädgården som ligger på Västra gatan. Att vi valde buss är för att det är bekvämt, miljövänligt, samt bra mycket billigare än att åka i egen bil. Det blev en solig och skön promenad genom Kungälv, även om vinden var kylig minst sagt! Men bland husen var det lä för den kalla vinden.

När man går mot Västra gatan, ser man den fina vita kyrkan…


Åren 1658-1662 hade man på den nuvarande kyrkans plats byggt en kyrka, som under Gyldenlövefejden brändes av norrmännen den 12 augusti 1676. Arbetet med att uppföra en ny kyrka pågick mellan 1679 och 1688. Väl förbi kyrkan kommer man in på Västra gatan som är en del av den gamla träbebyggelsen i Kungälv.
Det räcker med en promenad på kullerstenarna mellan de gamla trähusen på Västra gatan för att känna historiens vingslag. Vilandes på grundstenar som plockades från fästningen redan på 1600-talet förmedlar husen trästadens sköna känsla av lugn och harmoni.

På en del av husen längs gatan finns det skyltar uppsatta som berättar om husets historia. Detta hus som vi tycker är det vackraste, saknade tyvärr en skylt med information. Vad vi kunde se är det en bostadsrättsförening som äger huset och återigen, vem vill inte bo här!? Lägg märke till de vackra dörrarna…

Längs delar av gatan finns branta sluttningar och det ser man dels på den här vackra muren (kallmurar) som utgör stöd till det charmiga huset, dels vid Bergfeltska trädgården.

Lite kort om Bergfeltska trädgården

Trädgården har anor från 1600-talet och fanns markerad på en karta som ”Magister Rattreijs trädgård”. Sin storhetstid hade den de första decennierna på 1900-talet. Nu är den en öppen, restaurerad visningsträdgård – en del av den kulturskyddade Västra gatan. Den tomt som trädgården är anlagd på har alltid använts som en privat trädgård. Det karaktäristiska för denna trädgård, som jag redan har nämnt är dess kallmurar som håller uppe den starkt sluttande terrängen i terrasser. Dessa anlades i början på 1800-talet. Trädgården ägdes under åren 1899-1926 av den mycket trädgårdsintresserade prosten Bengt Martin Bergfelt. När kommunen tog över trädgården 1997 fanns inte mycket kvar av den forna blomsterprakten. År 2006 började så en rejäl röjning i trädgården och därefter påbörjades restaureringen av trappor och mur. Kungälvs trädgårdsförening har varit med att återskapa trädgården till forna tidens glans och det arbete fortgår alltjämt. För den växtintresserade är det en liten fantastisk oas som blommar från vår till sen höst. Här finns också vackra olika träd som valnötsträd, äkta röd kastanj, Ginkoträd och aprikosträd. Nu kikar vi in i trädgården…

Västra gatan skymtar där nere…

Här ser man mer av muren och hur det sluttar och en skymt av gatan med de gamla husen.

Ja, trädgården är fullkomligt översållad med lökväxter! Magnolian var på gång och sedan kommer alla tulpaner och rosor…

De äldsta huset på Västra gatan är ”Schwartzka huset”, byggt år 1632. Här fanns en skylt uppsatt som berättade om alla som bott och ägt huset. Fastighetens namn kommer av lärarinnan Anna Schwartz som ägde huset 1957. Huset är byggnadsminnesförklarat år 1981 och är fortfarande privat bostad.

En liten glimt in i dess trädgård!

Efter promenaden på Västra gatan, gick vi vidare mot villakvarteren och vidare längs Nordre älv, där vid intog vår fika. Härifrån är det fin utsikt mot Kungälvs fästning.

Bohus fästning som norrmännen började anlägga på 1300-talet. Denna en gång så strategisk placerade kungaborg, ses redan på långt håll trona på sin holme där Nordre och Göta Älv delar sig. Bohus fästning har gett namn åt landskapet Bohuslän. Den har under sin 700-åriga historia kontrollerats av Norge, Danmark-Norge och Sverige. Den har varit belägrad minst fjorton gånger, men aldrig erövrad i strid. Fästningen är statligt byggnadsminne sedan 25 januari 1935. (Källa. Wikipedia.)

Vilken härlig dag tillsammans och allt vackert som finns förhållandevis nära!

Kram Gunilla

(Visited 231 times, 1 visits today)
0

18 svar på ”Ett besök i Bergfeltska trädgården i Kungälv

 1. Vilken härlig utflykt! Jag åker gärna buss jag också om jag ska t ex till Visby och inte behöver bilen för några längre förflyttningar. Jag gillar att turista där, speciellt vår och höst när det inte år så mycket turister, men ett besök under Almedalsveckan och Medeltidsvecka hör till.
  Det där huset i Kungälv är verkligen vackert. Tänk så de kunde bygga förr i tiden, för jag misstänker att det har några år på nacken. Enormt vackert utsmyckat är det!
  Och man ser att våren har kommit bra mycket längre än här på Gotland. Här är minsann ingen forsythia utslagen ännu, men det kommer väl bara vi får tillbaka vårvärmen.
  Kram, Ingrid

  0
  • Ja, Västra gatan i Kungälv tror jag alldeles säkert att du skulle tycka om att promenera på! Här är vackert året om! har sett en bild där snön ligger vit på marken – med husen omkring är det som ett vykort! Tror att det huset du tänker på är från 1800-talets början! Almedalsveckan och Medeltidsveckan är säkert något speciellt.
   Ja, våren gör framsteg, trots den kyliga vinden. Njuter av allt trots lite kyla. 🙂
   Kram Gunilla

   0
 2. Vilken härlig dag ni haft! Och så vackra hus, dörrarna och alla vårlökar. Jag har aldrig varit i Kungälv. Trädgården lät ju verkligen värd att besöka om man är i krokarna. Fint inlägg som alltid!
  Kram Annika

  0
  • Tack Annika! 🙂 Kungälv är ju både en gammal och modern stad! Ett stort nytt köpcentra . en galleria, samt en ny bussterminal har invigts. Gallerian har jag inte besökt ännu, men såg vid vårt besök att flera butiker längs ”vårt promenadstråk” hade stängt igen sina butiker. Antagligen för bristande kundunderlag! Men nu åker jag inte till Kungälv för att shoppa, utan det är promenaden längs Västra gatan, med husen och trädgården. Det finns även fina utsiktsplatser ovanför Västra gatan, som vi inte har besökt. Vi går också i ”de vanliga villakvarteren”, mot älven där det också finns trevliga hus med karaktär. Bohus fästning är självklart en turistattraktion. Du skulle säkert gilla Kungälv.
   Kram Gunilla

   0
 3. Vilken trevlig utflykt! Så roligt att få följa med till Kungälv! Så vackra hus och vilken härlig trädgård! Hoppas att jag någon gång kan åka dit och se den fina miljön med egna ögon 🙂
  Kram

  0
  • Tack Anki! Ja, Kungälv är en mysig stad som har en del sevärdheter! Att promenera längs Västra gatan är en lisa för själen! Husen, gatan i sig, trädgårdarna och inte minst då Bergfeltska trädgården! Du skulle gilla det här Anki! 🙂
   Kram Gunilla

   0
 4. Otroligt vackra hus och trädgårdar i dina två senaste inlägg. Jag älskar dessa hus med snickarglädje och annorlunda detaljer. Jag har aldrig varit till Kungälv så det var roligt se de fina bilderna och läsa om platsen. Man lär sig så mycket hos bloggvänner och får de bästa resetipsen.
  Kram Gunilla

  0
  • Ja, Västra gatan i Kungälv skulle du absolut tycka om, men också villakvarteren bortom gågatan med butikerna! Där finns också en del charmiga hus med fina trädgårdar!
   Roligt att kunna tipsa varandra! 🙂
   Önskar dig en trevlig helg!
   Kram Gunilla

   0
 5. Härliga vårbilder! Tänk att bo i ett hus från 1600-talet….det låter helt otroligt. Där måste det finnas massor av historia i väggarna.

  Ha en fortsatt fin vår!
  Kram Christina

  0
 6. Min syster, Gunilla tipsade mig om din fina blogg. Här finns det mycket intressant och vackra bilder. Får sån lust att göra en liten utflykt till Kungälv. Tack för tipset!

  Så underbara hus och fantastiska dörrar ?? All denna snickarglädje som har bevarats för oss att njuta av.
  Önskar dig en glad påsk. Kram Eva ??

  0
  • Hej Eva och välkommen till min blogg! Det gläder mig att Gunilla, din syster rekommenderade dig min blogg. Vilken ära!
   Ja, jag är mycket förtjust i gamla hus – särskilt de med snickarglädje och det har blivit några inlägg om det! Kungälv – Västra gatan är mycket speciell!
   Jag önskar dig också en Glad och solig Påsk!
   Kram Gunilla

   0
 7. Mums! <3 Här fick jag uppleva ett blogginlägg som nästan hade precis allt det som jag uppskattar. Samtidigt som jag får lära mig nytt via intressant text. Vilken fin utflykt ni hade. 🙂 Jag fick till och med njuta av tjusiga dörrar.
  Läcker inspirerande ny header.
  Påskkramar från Gotland

  0
 8. Hoppas allt är väl med dig. Kanske är du på en längre tripp. Det viktigaste är att du är frisk och trivs med våren och livet.
  Soliga kramar från Visby

  0
  • Tack fina Bosse för din omtanke! Min frånvaro har helt enkelt handlat om återhämtning. Jag trivs med våren och livet, även om livet kan vara skört.
   Många kramar Nilla

   0

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.