Vill du kika in i ett 1700-tals soldattorp, med en inredning du bara kan drömma om?

Tillsammans med goda vänner blev vi inbjudna att kika in i ett gammalt soldattorp ifrån 1700-talet. Ett soldattorp som kanske hade blivit jämnat med marken om inte dess ”räddare” köpt det, monterat ned det och flyttat det till egen mark och där återuppbyggt det! Återuppbyggnaden tillsammans med att inreda torpet i gammal stil, men ändå med moderna finesser, har tagit sex år! Det kan låta mycket, men när man ser det omsorgsfulla arbetet, både på ut – och insidan, är sex år ingenting! Till sensommaren kommer ”hyresgästen” att flytta in här och den personen kan skatta sig lycklig! För alla som är intresserad av svensk historia och som är lika inredningsintresserad som jag, vill flytta in här omgående! Allt är så genomtänkt in i minsta detalj. Vill du kika? Klart du vill!

Soldattorpet har fått en tillbyggnad och entrén som används ligger på husets andra långsida. Lägg märke till taket!

Entrésidan! Det som återstår är att skapa en uteplats runt huset.

Så vackert och gediget med de tjocka timmerstockarna! Då knackar vi på!

I hallen doldes alla ”finesser” som hade med modern teknik att göra. Men fina detaljer som här ovan, får gärna synas!

Direkt till höger från den lilla hallen, ligger köket och storstugan…

Lägg märke till alla detaljer! Golvplanken med spiken, takbjälkarna, den murade och välputsade spisen. Hyllan till vänster… ett lönnfack minsann! Till höger skymtar köket.

Detaljer… den murade spisen, gammalt möter nytt! Diskhon och köksblandaren i gammal stil. Underskåpen från det stora varuhuset, laserade i samma mörka ton som de gamla väggfasta överskåpen.

Här gömmer sig både diskmaskin, kyl, frys och Smeg spis med både ugn och mikro! Genialiskt! 🙂

Inne i storstugan med moderna skinnmöbler, en underbar matta och fräckt litet bord. Gamla och ommålade gamla skåp i vardera hörnet.

Så snyggt och genomtänkt. Stilsäker blandning som passar i ett gammalt soldattorp!

Mittemot köksavdelningen finns matplatsen. Bordet och de väggfasta bänkarna är ett gediget hemarbete av soldattorpets räddare! Naturligtvis finns det förvaringsutrymmen i sittbänkarna! Stolarna är loppisfynd och allt är målat i samma färg. Hörnskåpet är gammalt. Innan vi går upp för trappan till övervåningen, ska vi kika in i BADRUMMET!

Vi blev helt mållösa när vi kikade in här! Återigen titta på alla detaljer!

Vem vill inte bada här!?

Så snyggt och genomtänkt med alla detaljer och färgval huset igenom! Här inne bakom snygga skåp, dolde sig också tvättmaskin och torkskåp. Fantastiskt!

Då går vi upp för trappan….

Vilken trappa sedan! Titta också på golvet och taket! I trappan hängde en stor målning, föreställande Karl den XII:s likfärd. Ni vet målningen av Gustav Cederström… Nu är det inte originalet som hänger här! 😉 Men stor och pampig är kopian… och jag glömde att fotografera den! 🙁 Men alla vet ju hur tavlan ser ut… om inte så finns den ju på Göteborgs konstmuseum! 🙂

Precis ovanför trappan fanns i en liten hall en skrivbordsplats…

Bra att nyttja platsen vid trappan och samtidigt få naturligt ljus. På vardera sidan om hallen låg de två rummen…

Rakt fram från hallen återfinns master bedroom! 🙂 Titta på dörrarna!

Vy från master bedroom, genom den lilla hallen mot det andra rummet.

Givetvis utnyttjas utrymmena på sidorna under snedtaket! 🙂


Det finns en nedskriven berättelse om vilka av Kronans soldater som har verkat och/eller bott här. Jag hann kika lite grand i det häftet och kom fram till att tretton soldater fanns beskrivna. Den första som nämns tjänstgjorde mellan åren 1685-1701 och den sista soldaten som nämns och där det kunde fastställas att han bott i soldattorpet var åren, 1855-1884. Så vill jag tacka för att vi fick komma hit och titta på detta underbara soldattorp, både på ut och insidan! Det var en riktig högtidsstund.

Visst var det här något utöver det vanliga!?

Kram Gunilla

(Visited 713 times, 1 visits today)
+2

11 svar på ”Vill du kika in i ett 1700-tals soldattorp, med en inredning du bara kan drömma om?

 1. Vilket fantastiskt hus och så fint de gjort! Verkligen något alldeles extra! Tack för att jag också fick se!
  Kram

  0
 2. Självklart att jag vill. Verkligen något utöver det vardagliga. Där skulle jag gärna stannat en lång stund. Studerat helheten, detaljer och tänkt tillbaka i tiden. Det sistnämnda kunde jag ägnat mig åt när jag låg i badet. Lönnfacket och gamla stora rostiga nycklar går jag alltid igång på.
  En eloge till bloggaren för fina foton och intressant text. <3
  Kram Bobo

  0
  • Tack så mycket Bosse!? Du må tro att jag mådde mycket bra därinne i den atmosfären!? Ja, jag gillar gamla nycklar och har några fina sådana i min ägo. Ja, tänk att krypa ned i det badkaret, med levande ljus i fönstret, svagt ljus från ljuskronan och ett glas bubbel, samtidigt som tankarna går bakåt i tiden. Undrar vad soldaterna skulle tänka om oss!?? Ja, så glad att jag/vi fick komma på besök dit!?
   Fredagskram Nilla?

   0
 3. Så enormt vackert med gammalt och nytt i skön förening. Det får mig att tänka på Pensionat Warfsholmen där nya ägare har renoverat det gamla huset på ett likande sätt. Även där är t o m ljusknapparna av äldre modell. För att få bättre utrymme har man gjort skjutdörrar, men utnyttjat de gamla spegeldörrarna och i ett av badrummen finns det också ett sänt där maffigt kopparbadkar.
  Tack för att du tittade in till mig. Jag kommer väldigt gärna tillbaka hit!
  Kram, Ingrid

  0
 4. Vilket torp! Vad pittoreskt och spännande med kombinationen gammalt/nytt. Men Karl den XII likfärd hängde i Stockholm när jag var där? Kanske hade de lånat in den för utställningen, så gör museerna ju ibland.
  Färgen på badkarets insida ser dock märklig ut, är det någon specialdesign? Har inte sett någon liknande badkarsinsida…..

  Tack för att vi fick följa med. Hade ingen aning om att jag skulle få besöka ett soldattorp idag 🙂

  Kram och fin helg!
  Christina

  0
  • Ja, då var nog tavlan utlånad, för nog tillhör den Göteborg? Inte helt säker, men jag har sett tavlan här i Göteborg ett par gånger. Angående badkarets insida så tror jag det var koppar. Det är nog specialbeställning…har också set på återbruk som typ. Trevligt att du gillade besöket på soldattorpet! 🙂
   Kram Gunilla

   0
 5. Vilken annorlunda och härlig inredning i torpet. Inte alls vad man väntar sig från utsidan. Känner igen känslan från när jag arbetade som fastighetsmäklare, ibland blev man bara så förvånad, både på bostaden men även på människorna. Så här i efterhand var nog alla säljarna, människorna, mest spännande. Roligt att du visade oss det här 🙂 Kram

  0
 6. Oooo jaaaa!!! Detta var verkligen något utöver det vanliga!!!
  Vilken fantastisk byggnad och vilken härlig historik! Spisen blev jag helt hänförd över. Vilket smycke i storstugan! Sååååååå vackert! <3

  Sådant här gör mig helt andäktig, och jag blir så glad när människor tar vara på den skatt de kommer över 😀

  Tack till dig och dina vänner som lät oss få se det här 😀
  Kraaaaaaaaaam <3

  0

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.