Att se det stora i det lilla – det är vad jag vill inspirera till!

I stora drag handlar mina inlägg om naturupplevelser, utflykter, resor, litteraturtips, samt om fysisk och psykisk hälsa. Det är ämnen som jag ”brinner för” och som jag tycker är inspirerande att skriva om. I dessa dagar då vi ska tänka ”klimatsmart”, vill jag bland annat inspirera till att i första hand utforska sin närmiljö och i andra hand, välja utflykter/resor inom Sverige och övriga Norden. Under den senaste tiden har nog de flesta blivit medvetna om vilken negativ inverkan det har på klimatet att flyga. Men för att ta sig från punkt A till punkt B är det ibland det enda alternativet. Jag tror att många kommer att välja andra alternativ som till exempel: semestra på hemmaplan eller välja tåg för att ta sig ut i Europa. Ännu så länge verkar det både dyrt och krångligt. Men jag hoppas och tror att efterfrågan kommer att bidra till att olika researrangörer erbjuder nya koncept som är mer klimatsmarta. ”Flygskam” är något som har uppstått i spåren om debatten på att koldioxidutsläppen drastiskt måste minskas. Jag är uppriktigt orolig över hur Moder jord mår. Det är säkert du också! Men jag tror inte att ”skuld och skam” är något som bidrar till något positivt. Utan det är som alltid att komma till insikt – att vilja förändra, fundera över vilka alternativen är. Att alla bidrar på flera sätt. Återigen – det finns så mycket vackert och inspirerande att upptäcka på nära håll och går det att kombinera upplevelsen med att vara fysiskt aktiv, ja då är mycket vunnet! Både miljö och hälsa.

Göteborg är min stad. Vår stad står inför stora utmaningar på olika sätt. Att Västlänken byggs innebär stora ingrepp i olika delar av Göteborg. Meningarna går isär om dess sträckning och om den behövs överhuvudtaget! Broar repareras eller rivs och nya tillkommer. Det är och kommer vara en stad under ”belägring” under en längre tid. Vad vill jag ha sagt med detta? Jo, att Göteborg ändå är Göteborg. Min stad som jag vill berätta om utifrån mina perspektiv. Visa hur trivsamt det är att besöka vår stad oavsett om du bor nära eller kommer hit som turist. Jag skriver om olika stadsdelar att besöka och inte minst Göteborgs vackra skärgård. Den norra och den södra. Därtill ger jag tips på utflyktsmål som ligger nära Göteborg.

Under vintern har jag haft många sjukdagar och jag har behövt/behöver ligga lågt med skrivandet och träning. En och annan stärkande promenad är vad jag har mäktat med. Nu hoppas jag slippa fler ”baskelusker!” En sådan där stärkande promenad i veckan blev det i ett koloniområde, nära Askim i Göteborg. Jag vet inte riktigt vad just det området heter. Hursomhelst för att komma dit går man mot Marholmen och förbi den mot den lilla viken. Där ligger ett flertal små stugor på höger sida. Går man vidare, en bit upp för en backe på höger sida, kommer man så till det koloniområde som vi besökte.

Underbara små stugor som väntar på det första besöket av sin ägare! Kanske den tidiga våren har inspirerat till att redan ha varit där?

Helt klart har jag en förkärlek till röda små stugor. Kanske det väcker något ”ursvenskt” inombords!? Det här var vårt andra besök i området. Vi var här senast under sensommaren i fjol och då var det fortfarande sommarblomster i de små trädgårdarna.

Men nu har vi vår. Till glädje för många – lite jobbigt för andra som har pollenallergi! Men visst är våren vacker ändå!

Hur tänker du kring det här med att flyga? Kommer du att vara mer i din närmiljö? I Sverige? Har du eller kommer du att besöka någon eller några av de utflyktsmål som jag beskriver? Eller kanske mina tips ger inspiration till att besöka något liknande som ligger närmre dig än de platser som jag hänvisar till?

Må så gott och jag önskar dig en trevlig helg!

Gunilla

(Visited 45 times, 1 visits today)
0

6 svar på ”Att se det stora i det lilla – det är vad jag vill inspirera till!

 1. Vi håller oss bara inom landet … det finns såå mycket att upptäcka på hemmaplan! Skulle gärna åka neråt dina trakter, men förmodligen blir det norrut om vi kommer iväg – men de flesta resorna sker inom länet – Östergötland har mycket att erbjuda – från skärgård, till slättland och även mycket skog både i norr och i söder – mycket mer behöver man inte 🙂
  Tror vi är ganska lika i vårt tankesätt – och koloniområden med sina stugor är alltid trevligt – fina bilder med mycket vårkänsla!
  Ha det gott!
  Kram

  0
  • Ja, ibland kan jag tänka att många åker så långt, långt bort för att se och uppleva nya länder, städer platser och så vidare. Jag tycker också om att upptäcka nya platser och det finns några resmål som jag gärna skulle vilja komma till. Men jag behöver inte åka så långt bort, det finns så mycket på hemmaplan och då tänker jag på hela vårt vackra land. Norge och Danmark är också favoriter. Jag har faktiskt aldrig varit utanför Europa… få se hur det blir med det.
   Borta bra, men hemma bäst!
   Kram Gunilla

   0
 2. Jag inspireras av dina inlägg och det är troligt att jag kommer att besöka någon av platserna du berättar om. Jag tycker om den svenska naturen och semestrar gärna här hemma…har inget större behov av längre resor. Men att komma till andra delar av världen är ju självklart spännande och för min del så är det södra Europa som lockar mest…förutom vårt eget Sverige.
  Min trädgård är mitt lilla paradis 🙂
  Vad gäller flygning så tror jag inte att man löser något genom att skam och skuldbelägga…utan var och en får väl tänka till om det är nödvändigt eller ej.

  Ha en fin helg!
  Kramar

  0
  • Nej, jag tror inte heller att det är rätt väg att gå att skam och skuldbelägga varandra! Jag har ju själv gjort några resor till Italien med flyg. Men också med buss och det är ganska jobbigt tycker jag. Då avstår jag hellre. Men jag tror bestämt att vi alla måste planera vårt resande bättre. Flygandet måste minska ur miljösynpunkt, även om det kommer att finnas mer miljövänligare bränslen. Vi får ju inte heller glömma helheten som vad bilismen och industrin orsakar då det gäller utsläppen. Förändrat beteende behövs definitivt. Roligt att du uppskattar mina tips på utflyktsmål. Jag lägger ned mycket arbete på det. 🙂
   Kram Gunilla

   0
 3. Nej jag tror inte heller på skuld och skam. Vi har gjort två långväga och stora resor på kort tid. Det hör inte till vanligheterna. Den ena hade vi planerat i tre år. Håller ju på och betar av lite av alla bilder från den resan. Vi tycker om att resa men tycker också om att upptäcka Sverige genom utflykter och mindre turer. Jag har ju blivit otroligt lockad av en tur till några av de vackra öar du beskrivit så fint i bloggen. Tidigare när våra pojkarna var yngre och spelade fotboll blev det alltid Gothia och trevliga Göteborg en sväng på sommaren. Har saknat de turerna lite så kanske blir en igen utan fotboll då. 🙂 På sommaren tycker jag mycket om att upptäcka Dalarna och trakten runt vår stuga också. Finns så mycket att se och göra på nära håll. Skåne tycker jag också så mycket om att besöka och hittar alltid nya utflyktsmål där. Har också blivit duktigare på att snoka upp intressanta saker på väg till och från. Rasta kan man ju lika gärna göra på något trevligt ställe. Faktiskt så köpte jag på bokrean nu två böcker. En om öar i Sverige och en om tips på utflykter i Sverige. Alltid kul att läsa.
  Kram och igen tack för inspiration!
  Annika

  0
  • Tack Annika för ditt innehållsrika svar! 🙂 Så roligt när man får gensvar från sina läsare! 🙂 Ja, jag vet ju att ni har varit iväg på två långresor och med dem, fantastiska upplevelser. Sydafrika står på min önskelista – vore en dröm att få uppleva djuren så som ni har gjort! Vilda djuren i Kanada och naturen där, är också något jag skulle vilja uppleva. Ja, det finns mycket att se i världen. Men jag kan inte komma ifrån att det bär mig emot att flyga, efter alla larmrapporter. Jag tillhör inte dem som flyger ofta precis. Det har blivit en flygresa inom Europa per år. Har som sagt aldrig varit utanför Europa… ännu! Nej, flygskam är inget bra, men att vi alla begränsar vårt flygande kanske är en nödvändighet. Vi måste tänka om… med allt!
   Jag blir jätteglad av att du gillar mina inlägg om Göteborgs skärgård, hoppas att ni besöker någon av öarna! Det får du berätta om senare! Jag vet att du också värnar om miljön, för du beskriver också så fint om olika mindre turer på din blogg! 🙂 Ja, Skåne är underbart… vi har också varit där en hel del! 🙂
   Tack ännu en gång!
   Kram Gunilla

   0

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.