Ett vårbesök i Botaniska trädgården!

Igår, onsdag hade vi en underbar vårdag här i Göteborg och vi passade på att besöka Botaniska trädgården. Det var precis vad jag behövde – att komma ut i solen, njuta av de första vårblommorna och av medhavd fika! Med den stärkande solenergin och promenaden hoppas jag få vara frisk nu. Det ena har avlöst det andra, när det gäller sjukdagar för min del, så nu får det vara nog!

Vintergäck – visst är de underbara!? De lyser som små extra solar där bland löven. Blomman får gärna ”gäcka vintern!” 🙂

På några ställen blommade hasseln. Så vackert mot den klarblå himmelen. Det sägs bli ett värstingår för pollenallergiker! Besvärligt förstår jag… och så synd att inte kunna njuta av det vackra.

Visst blir man även glad av att se krokusar! Krokus är ett släkte i familjen irisväxter. släktet har ca: 80 arter. De förekommer i huvudsak i Medelhavsområdet, men några arter förekommer även i Mellanöstern, Centralasien, Kina och Pakistan. Mest känd är saffranskrokus, men även vårkrokus som är en mycket vanlig trädgårdsväxt i Sverige. Vet du förresten hur många krokusar det behövs till ett kilo torkad saffran? Gissa innan du läser svaret sist i inlägget!

Bra att så gott som alla blommor/växter, har skyltar i Botaniska trädgården. Alltid är det något namn som fastnar! Om inte, så kanske nästa gång! 🙂

Cyklamen som vi njuter av som krukväxt under senhösten här hos oss. Här en minicyklamen som även den är vanlig i Medelhavsområdet. Jag har sett blomman i bergen i Italien. Så söta.

Ja, vi fick njuta av en hel del vårblommor. Ett område i parken har många vackra träd och partier med berg och mossa. Även om jag uppskattar alla blommor, så är det något särskilt med det här gröna och lite ”vilda” delen av parken. Inte bara jag trivs där, utan också alla småfåglar. 🙂

Visst får vi alla energipåfyllning de här underbara solskensdagarna! Önskar innerligt nu att det blir många sådan framöver och det blir det så klart!

Här kommer svaret på frågan: Blomningen sker i oktober till december och det krävs 100 000 till 150 000 blommor som måste plockas och rensas förhand. Därav är saffran världens dyraste krydda!

I morgon blir här sol! 🙂

Gunilla

(Visited 76 times, 1 visits today)
0

8 svar på ”Ett vårbesök i Botaniska trädgården!

 1. Så härligt! Fina blommor inte minst cyklamen. Ja igår var det blå himmel och sol här med. Härlig långpromenad visserligen för att hämta bilen som fått ny ruta efter elakt stenskott men ändå. Idag snö här igen. Är ju bara februari så det är ju inte konstigt. Men så skönt med ljuset!
  Kram Annika

  0
  • Solen strålar här idag och jag känner mig lite bättre… En promenad får det bli här eller i centralorten. Fredag är det, huset är städat, blommor ska inhandlas och något gott till kvällen ska det bli!
   Kram Gunilla

   0
 2. Tack för denna ljuvliga vårkänsla. Blir så glad av vårblommornas entré och på något vis behöver man dem verkligen vid denna årstiden när sjukdomar och kylan härjar lite varstans.

  Nu går det mot ljusare tider!
  Må väl <3

  0
 3. Visst infinner sig vårkänslorna när vädret blir så där trevligt … så trevligt att det t.o.m. börjar blomma.
  Men det känns som att det är lite tidigt, även för västkusten … eller?
  Skönt att du mår bättre 🙂
  Kramis

  0
  • Metrologiskt sett kom våren sent i fjol. I mitten på mars tror jag det var vad jag hörde på radion. Året dessförinnan var det som i år, tredje veckan i februari. Lite bakslag kan det bli, men det ser faktiskt ut som om våren tar fart här med blommor som sticker upp lite varstans och fåglar som flyger och far med kvistar i munnen. Underbart!
   Bättre… Ryggen ok, men förkylningshostan tilltar snarare än avtar! 🙁 Tack Ändå Lollo!
   Kram Nilla

   0
 4. Tack för en härlig promenad i Botaniska trädgården! Ljuvligt med alla blommor och solen gör att man känner sig ”pånyttfödd” 🙂
  Skönt om du mår lite bättre … hoppas det fortsätter gå åt rätt håll!
  Kram

  0
  • Ja, den där dagen i Botaniska trädgården var en ljuvlig dag! Precis som du skriver så blir man så glad av vårblommor och av sol! 🙂
   Bättre… ja, det går långsamt framåt, men förkylningen vill inte släppa taget helt… Tack för omtanken!<3
   Kram Gunilla

   0

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.