Boktips – och i boken om bohuskusten fann jag svaret på min bildgåta!

Just nu när jag försöker ta kommandot över mitt liv – åtminstone över ryggen. Att vara förnöjsam trots ryggproblem som inte vill ge med sig! Det är svårt att hitta på saker att göra, då jag både har svårt för att sitta någon längre stund eller att gå. Och jag vill sannerligen inte ”bara låta tiden gå” i väntan på att bli frisk igen. Så jag pallar upp mig med ett antal kuddar och läser böcker – massor av böcker! Drömmer mig bort. Tänker på sommaren som var. På den vår och sommar som ska komma! På kommande utflykter i min närmiljö eller kanske lite längre bort!? Skriver lite, lite i taget.

Boktips:

I min bokhög bland feelgood-böcker och bild/faktaböcker bläddrar och läser jag nu om ”Världens sjunde skönhet. Bohuskusten förr och nu.”
Författare: Stefan Edman, Jan Töve.
Förlag: Votum.

En bok för alla som tycker om västkusten och Bohuskusten i synnerhet och som vill få en inblick om livet förr och nu längs Bohuskusten. I bokens början får vi veta att: ”Om inte vintern 1658 varit så rysansvärt kall hade Bohuslän kanske än idag hört till Norge.” Det var kylan som förändrade allt. Naturens egna klimatförändringar och en dumdristig svensk krigarkung ritade om den politiska kartan. Därför har bohuslänningarna nu varit svenskar i drygt 350 år. Ja boken börjar med en intressant historialektion om hur kylan och en galen krigarkung gjorde bohuslänningar till svenskar. Men också om hav, fisk, vardagsliv och sommarflärd. Om konstnärer, författare och rebeller – och om en berömd engelsk 1700-tals-feminist.

Bilderna i boken är fantastiska och med berättelser därtill får jag en god inblick i hur klimatförändringarna (naturens egna) har påverkat och förändrat landskapsbilden och hur detta i sin tur har påverkat människors levnadsvillkor längs Bohuskusten. Att det har varit svåra tider för ortsbefolkning längs hela vår västkusten genom århundraden, känner vi till. Men hur klarar de sin försörjning idag? Hur är det att leva längs bohuskusten nu? På vintern? Många frågor och en hel del intressanta och fängslande svar finner du i boken.

En bit in i boken dras mina ögon till en bild som visar ett litet hus på granithällar vid Stångehuvud i Lysekil. Författarna berättar med ord och bild om hur havsisen smälte bort från Skandinavien för ca: 11 000 år sedan och hur Ur-Bohuslän så småningom steg upp ur detta ishav. På bilden ser man den där gyllene färgen på graniten som är det som många av oss förknippar med Bohuslän. (Kalifältspaten ger berget en rödare färg. Författarnas anmärkning.)

En bild ur boken: Världens sjunde Skönhet. Bohuskusten förr och nu. (Stefan Edman och Jan Töve.)

Under en sommartur (2015) med ångaren Bohuslän, åkte vi från Göteborg längs bohuskusten till Kungshamn. Det blev en minnesrik båtfärd längs bohuskusten. Vyerna som vi passerade representerade det mesta av allt det som jag älskar med Bohuslän! Jag har en hel del foton ifrån den turen som jag har sparat i min bildbank. Ett foto har jag dock sedan det togs, inte kommit på var vi befann oss, då fotot togs. Men i boken fann jag så svaret. Stångehuvud Lysekil!

Foto: Stångehuvud Lysekil, juli 2014. Nillahalsaharmoni
Foto: Stångehuvud Lysekil, juli 2014. Nillahalsaharmoni
Foto: Stånghuvud Lysekil, juli 2014. Nillahalsaharmoni.

Äntligen vet jag platsens namn – Stångehuvud Lysekil! Efter det att jag fick svaret, har jag sökt på internet efter fler bilder och funnit många fina sådana vid olika årstider. Nu har jag en önskan om att åka hit vintertid… när jag blir frisk igen! Och det är klart att jag blir – jag är på bättringsvägen!

(Visited 97 times, 1 visits today)
0

8 svar på ”Boktips – och i boken om bohuskusten fann jag svaret på min bildgåta!

 1. Ser att du fått ryggproblem. Hoppas att det inte är något allvarligt 🙁
  Det som verkligen kan sänka en är smärtor i rygg, mage och huvud. Dessa delar av kroppen påverkar måendet hos hela människan på något sätt.

  Bilderna med det lilla huset på klipporna är fantastiska. Så kargt, och så vackert … och det lilla vita huset ger bilderna en alldeles unik stämning … 😀

  Krya på dig nu, med ryggeländet!
  Kramis <3

  0
  • Tack Lollo för krya-på-dig-hälsning! Ja, det är svårt att göra något som inte påverkar ryggen negativt! Bläddrar och läser mycket, sorterar lite bilder, pysslar en stund…
   Gillar själv skarpt bilden! Kontrasten mellan det lilla huset och den karga klipphällen. Vackert! Vill absolut tillbaka dit!
   Ja, nu längtar jag ut – att kunna gå obehindrat, ta bilder, blogga, utflykter. Ja, allt det där som hör vardagen till! Njuta var dag!
   Kram Nilla

   0
 2. Så jobbigt med din rygg … inte alls roligt! Vilken fin bok och tänk att den gav dig svaret! Underbara bilder – både dina och de i boken!
  Hoppas nu du kryar på dig – snart är det vår och då måste du vara i form för kommande utflykter! 🙂
  Kram

  0
  • Tack Anki! Ja, det ryggonda vill inte riktigt ge med sig! Det får bli en fjärde behandling. Ja, beträffande bilden i boken… ibland får man svar från oväntat håll! 🙂
   Kram Gunilla

   0
 3. Hoppas att det ryggonda ger med sig snarast möjligt!
  Underbara bilder från Bohuskusten, får mig att tänka på Tjörn….och bli sugen på ett besök till de där vackra kusterna med de mjuka fina klipporna som är så bildsköna.

  Önskar dig en fortsatt fin läsning!
  Kram Christina

  0
  • Ska på ny behandling idag som jag hoppas ska ”ta bort” det sista av onda blockeringar! Längtar så ut till att kunna gå obehindrat igen och att kunna dansa zumba och träna yoga.
   Ja, Bohuskusten är så vackert! Kanske du gör ett besök i sommar! 🙂 Välkommen och tack för krya-på-mig-hälsningen! 🙂
   Kram Gunilla

   0
 4. Blir riktigt sugen på en västkusttur till sommaren. Vi brukar ju ta en sväng neråt Skåne men det ena utesluter inte det andra. Tack för alla tips och inspiration!
  Kram Annika

  0
  • Välkommen till Bästkusten! 😉 Älskar västkusten och Bohuskusten i synnerhet! Men som du kanske kommer ihåg åker vi gärna till Skåne. Finns så många mysiga städer och orter där. Både längs kusten och inåt landet. Roligt att mina inlägg inspirerar . det blir jag stolt över! 🙂
   Kram Gunilla

   0

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.