Det ska vara vackert för ögat!

Ja, så är julhelgen över för den här gången och vi har firat jul tillsammans med familjen i dagarna två! God mat, gemenskap och glädje! Precis som det ska vara.

Något som jag lägger stor omsorg på är att duka vackert. Tycker det är viktigt att även ögat får sitt lystmäte! Jag uppskattar själv att komma till ett vackert dukat bord vad nu det kan innebära?

Vid ett tillfälle när jag var i julstaden Göteborg, så såg jag den här grågröna linneduken och såg hur fint den skulle passa till vår nya tapet vid matplatsen. Den fick helt enkelt följa med hem! Duken harmonierade också väldigt bra till tavlan (brickan) som står lutad mot väggen.

Man tager vad man haver… cypresskvistar från vår häck, några idegranskvistar plockade från en ödetomt, pinjekottar plockade på marken i Italien för många år sedan och juläpplen köpta från vår goe Icahandlare och som vi sedan delar med oss utav till koltrastarna! 🙂

Till de stora helgerna som jul, påsk och midsommar, dukar jag oftast med vår glasservis som är vår bröllopsservis! Tycker om den och den passar särskilt när maten är färgglad! Så var det det där med etiketter på glasen… enligt min favoritexpert Magdalena Ribbing, (saknar henne) så ska etiketterna bort! De sitter där som ett reklammärke/skrytmärke och inget annat! Några etiketter är kvar som synes, men de flesta har blivit bortdiskade genom åren. Nästa gång som jag dukar så….

Linneservetterna som jag haft i många år, passade bra till duken. en liten cypresskvist och ett rött grovt snöre om blev pricken över i:et! 🙂 Silverbesticken heter Juvel om någon undrar och dem samlade vi på under flera år. Matservisen och glasen är Orrefors Eden och jag tror inte att några delar tillverkas längre! Ser dem på aktioner, second hand-butiker och på loppisar ibland!

Personligen är jag förtjust i att duka lite rustikt och åt det lantliga hållet. Tycker att det präglar vårt hem och dem vi är!

Må gott och hoppas att du njuter av dagen som är!

Kram Gunilla

(Visited 109 times, 1 visits today)
0

10 svar på ”Det ska vara vackert för ögat!

 1. Så fint dukat! Själva duken är ju hur snygg som helst!! Jag har samma tallrikar.
  Eden. Samlade på de som ung. kompletterade lite när jag studerade i Kalmar och det var nära till glasbruken.Nu har jag de i stugan och använder de ofta till nyår. Har assietter och en karaff till. Hittade även en salladsskål på loppis för lite sen. Så de stannar kvar. Kul att variera underlaget när man har glastallrikar.
  Pinjekottar har jag också min är från Frankrike och i år ligger de i ett stort kakfat som dekoration sen första advent. Pynt jag gillar!
  Önskar Dig ett gott slut och ett fint 2019!
  Kram Annika

  0
  • Tack så mycket Annika! Duken blev så fin och jag har önskat mig en ny länge. Egentligen en riktigt grov och skrynklig, men jag hittade ingen i färg som passade. Så såg jag den här och kände direkt att det är DEN som jag ska ha! 🙂 Roligt att du också har Eden. Vi fick två stora fat i bröllopspresent, sedan har det fyllts på när vi fyllt år och i julklapp under ett antal år. Jag har många delar som tallrikar, assietter, salladsskålar, smöraskar, öl – och vinglas, samt snapsglas. Under en tid när allt skulle vara vitt, så tyckte jag servisen kändes så omodern och ville inte duka med den längre! Men jag är glad över att jag besinnade mig och att den finns kvar och används!
   Ja, snart står ett nytt år för dörren… tycker att det är både roligt och lite läskigt!
   Gott slut och Gott nytt år till Dig också!
   Kram Gunilla

   0
 2. Du har så rätt! Vi äter ju även med ögonen – och det gäller inte bara maten, utan hur den serveras också förstås. En vacker dukning betyder mycket! Vacker duk … och så fint med den naturinspirerade dekorationen på bordet! Snyggt!
  Kram

  0
  • Tack Anki! Roligt att du också tycker att duken är fin!:) Det där med att pynta har jag nog fått efter min mormor som alltid dukade vackert med bland annat blommor och annat från naturen. Mormor och morfar hade ett stort hus med en gigantisk matsal och därmed ett rejält matsalsbord med plats för vackra dukningar!
   Kram Gunilla

   0
 3. Vilken vacker dukning! Jag tycker också att det är roligt att duka och göra det fint, funderade också på en grå duk före jul, men fann ingen så det fick bli röd i år igen men det blev fint det också. Vackert med tygservetter och med inslag från naturen.

  Ha nu fina mellandagar!
  Kram Christina

  0
  • Tack Christina! Duken jag köpte fanns i en blå ton som hade varit vackert nu till nyår! Den fanns även i rött – den där djupa mörka som är så fint. Men den gröna passar året om, och med rätt dekoration kan jag följa årstiderna. Duken var väldigt dyr, men jag tänker att jag har den i många år framöver!
   Kram Gunilla

   0
 4. Ett mycket, MYCKET vacker bord Nilla 🙂 Det är som ett konstverk, och det syns att du har öga för det.
  Själv är jag inte så bra på att lägga ner den energin på dukningen, men det beror nog på att jag är lite bekväm av mig. Jag använder sällan dukar som jag kanske måste tvätta sedan, och håller envist fast vid att försöka pryda mitten av bordet med någon slags löpare …
  Före jul hörde jag på RIX morgonzoo en lista läsas upp. Det handlade om saker som man ska undvika till jul. Saker som i princip ska vara tabu. Där fanns bordslöpare med … hahaha 😀
  Men jag struntar i det. Tycker ju inte själv att det vare sig är fel eller fult … 😉

  Jag tror att det för mig är viktigast med trevnaden, vilket inte alltid behöver vara detsamma som vackert.
  Men jag uppskattar verkligen ett vackert dukat bord, som absolut kan hjälpa till att höja trevnaden … om det är vackert på rätt sätt … som ditt bord t.ex. 😉 .

  God fortsättning Nilla <3

  Kramis <3

  0
  • Det jag gillar med dig Lollo är ditt ärliga, personliga och rättframma sätt att uttrycka dig! Du är rättfram, utan att såra! Det är roligt och spännande att få kommentarer ifrån dig! Vet du vad Lollo? Jag gillar också löpare, men de måste så klart passa in i sammanhanget! Men jag föredrar stor duk vid middagsbjudning och tvätta…det gör ju maskinen och stryker gör jag! ? Om det behövs!
   Tack för berömmet! Det gjorde mig glad! ?
   Kram Nilla

   0
   • Jag ger dig samma respons tillbaka. Älskar verkligen vår ”nätkommunikation” och du är en av dem som jag trivs allra bäst med.
    Som jag skrev … jag är bekväm av mig (kanske rent av lat) och väljer nog aningen för hårt vad jag ska lägga energi på … hihi … sitter hellre och illustrerar eller bloggar istället för att stryka dukar 😉
    Kramis

    0

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.