Capri – den mytomspunna ön i Medelhavet!

Vårt besök på Capri varade under en dag och vår lokalguide och vår reseledare ville så klart att vi skulle få en glimt av det bästa! Den mesta tiden tillbringade vi i Anacapri. Vår båttur till Capri utgick ifrån Sorrento hamn och la till vid Marina Grande på öns nordöstra sida. Hade vår vistelse varat längre, så hade jag gärna vandrat delsträckor på ön, kanske antagit utmaningen att gå de 777 stegen från Marina Grande till Villa San Michelle. Axel Munthes hus. Det lär finnas många väl utmärkta stigar som tar dig till platser på ön där turisterna inte vistas och det är sådana platser som jag helst skulle vilja ha kommit till! Jag skulle säkert också besökt ”Augustus trädgård” och andra gröna oaser, utsiktsplatser och kyrkor som finns på ön.

Bild: Vid denna plats låg ett ”flashigt” hotell, (Luna) varifrån gästerna har en sagolik utsikt över bland annat hotellets parkanläggning och de berömda raukarna, Faraglioni.

Runt förra sekelskiftet trängdes dåtidens intellektuella giganter på Capri, ditlockade av den natursköna klippön med sitt härliga klimat. När Jacqueline Kennedy i slutet av 1960-talet promenerade runt i Anacapris gränder i sina trendiga stora solglasögon följde en våg av besökare hit. Men Capri är känt för så mycket mer än lyxiga butiker, restauranger och hotell! Till det hör bland annat, Villa San Michelle och öns skiftande natur. Vill du uppleva Capris ”äkta magi” där öns skönhet och natur är i fokus och då tillströmningen är mindre, är den bästa tiden, i april, maj eller sen höst i slutet av september eller oktober. Vi var här en solig och skön dag i oktober, närmre bestämt den 5 oktober 2018. Vi hade också turen att kunna åka på en guidad tur med båt runt ön. Detta är bara möjligt när havet är någorlunda lugnt.

Bild: Otroliga vyer att se Capri från sjösidan!

Lite om Capri…

Capri är kanske Medelhavets mest kända ö och den har en lång historia. De romerska kejsarna Augustus och Tiberius bodde redan på ön runt Kristi födelse. Capri är känt för sin skönhet och många myter och drömmar är länkade till denna ö som även kallas för ”kärlekens ö”.  På Capri bor ca 12.000 personer uppdelade på två kommuner, Capri och Anacapri. Capri (ca 7000) och Anacapri (ca 5000) Namnet Capri kan spåras till grekerna, som är de första som bosatte sig på ön. Det innebär att namnet troligen inte kommer från latinets Capreae (getter) utan från grekiskans Kapros (vildsvin). Enligt den grekiske geografen Strabon var Capri en gång en del av fastlandet. Detta har bekräftats av geologiska undersökningar och arkeologiska fynd. Den förste berömde besökaren på ön var den franske antikvarien Jean Jacques Bouchard under 1600-talet och kan anses vara Capris första turist. Hans dagbok, som återfanns 1850, är en viktig informationskälla om Capri. Axel Munthe testamenterade sitt livsverk till svenska staten, och som sedermera ägs av en stiftelse med anknytning till Svenska institutet i Rom. I San Michele finns ett museum och ett gästhem för svenskar som vill studera i Italien. (Källa: Wikipedia.)

Dagens höjdpunkter blev besöket i Axel Munthes San Michele och båtturen runt ön. Man kan om man vill, har tid, och ork, gå upp de 777 stegen, eller som vi gjorde åka upp i minibussarna, (trångt som attan i bussen!) längs en serpentinväg och samtidigt få en fantastisk utsikt!

Foto: Vy uppifrån Axel Munthes hus.

Efter det att vi stigit av minibussarna, gick vi också en bit längs en gågata ”turiststråk”, kantad av butiker och restauranger. Inget som jag är road av, men här och var, vackra hus och utsiktsplatser.

Och så var vi framme…

Axel Munthe, som föddes den 31 oktober 1857 i Oskarshamn, är en av historiens mest kända och färgstarka svenskar – läkare, författare, filantrop, kosmopolit, naturälskare,”byggherre” och musikälskare. Axel Munthe levde på Capri under mer än 50 år innan han återvände till Sverige 1943. Han avled i Stockholm 1949. Han gjorde sig snabbt populär bland öborna genom att erbjuda gratis sjukvård.

Axel Munthe som med tiden blev drottning Victorias livmedikus, skapade sitt livsverk uppe på Anacapri. Det var vid ruinerna från en av kejsaren Tiberius gamla palatsvillor, som han lät bygga sitt drömhus, Villa San Michele, vars berömmelse snabbt spreds över världen då han gav ut ”Boken om San Michele” år 1929. Huset har en fantastisk trädgård med utsikt över Capri, havet och fastlandet. Trädgården han skapade vann för några år sedan pris som Italiens vackraste, vilket är lätt att förstå.

”Mitt hem skall vara öppet för sol och vind och havets röster, liksom ett grekiskt tempel och ljus, ljus, ljus överallt”. (Axel Munthe.)

Kan tänka mig att här är mer blommor på våren och under högsommaren, men inte mindre vackert nu med alla gröna och ”palettfärgade” växter!

Munthe köpte hela berget som villan står på för att kunna skydda flyttfåglarna från den hänsynslösa jakt som varje år var ett stort folknöje på Capri. Ett bland flera tecken på att han var en djurvän.

Att besöka Munthes hus och trädgård är väl värt besöket. (På vår resa ingick entréavgiften, i resans grundpris) Några tycker att det är överreklamerat… det är inte min uppfattning. Jag skulle ha velat ha mer tid här…

En liten rundvandring inne i huset…

Vackra möbler och detaljer. Särskilt spegellampetterna.

Och en vy ifrån köket. Att Munthe hade sinne för antikviteter och estetik tycker jag att man kan se tydligt.

Bild: Vy ifrån Munthes trädgård.

Det blev lite tid för lunch och rundvandring på egen hand och då skulle jag bland annat ha velat se mera av San Michele kyrka inuti som lär vara väldigt vacker! Här finns bland annat ett mycket vackert marmorgolv. När vi var där var det bröllop, så det var inte läge att gå in…

Välklädd och snygg chaufför och en tillika snygg och läcker bil väntade på brudparet!

 Så missa inte att besöka kyrkan om du är på Capri!

Bild: Kerstin tar sig tid att slå sig ned en stund för att lapa lite sol tillsammans med en ”gato nero!” 🙂

Vi letade oss tillbaka och fann en genväg tillbaka dit där vi steg av vår minibuss, för återfärd ned igen mot staden Capri och hamnen för vidare färd runt ön.

Vår båtupplevelsen runt Capri, blev något av det vackraste, häftigaste jag upplevt, beträffande båtfärder! En glad, skojfrisk och skicklig kapten tog oss så nära klippor och grottor som bara var möjligt. Allt för att vi skulle få valuta för pengarna – och det fick vi! Vyerna fantastiska och mäktiga!

Den blå lagunen…

Den blå lagunen eller på italienska: Grotta Azzurra, är en av Capris populäraste sevärdheter, tillsammans med de tre raukarna Faraglioni.
Den blå grottan är en havsgrotta med lysande blått ljus som användes som en plats för dyrkan under romartiden. Under efterföljande århundraden vägrade öns invånare att ta sig in i grottan, fram till det att den återupptäcktes år 1826. De var rädda för de häxor och monster som man trodde vistades i grottan. Idag är grottan en stor turistattraktion! Det är populärt att ta sig dit och igenom med små båtar. Att simma igenom rekommenderas inte av säkerhetsskäl! Den naturliga håligheten är omkring 60 meter lång och 25 meter bred. Grottan får sin färg från solljus som lyser in genom havsvattnet via en öppning under havsytan nedanför grottans ingång. Vattnet är som blåast tidigt på eftermiddagen.

När du åker in i grottan måste du lägga dig ner på botten i båten, eftersom den smala, låga ingången bara är en meter ovanför havsytan. Väl inne i grottan kan du sätta dig upp igen. Nu gjorde vi inte detta, utan färdades i stor båt och ändå kom vi så nära!

Jag lyckades fånga en person på bild som tog risken att simma igenom! Det är dumdristigt! Vattnet är djupt och det finns inga avsatser eller plattformar där man kan vila. Men jag förstår att det är svårt att motstå!

Det är svårt att med mina bilder försöka förmedla känslan… att komma så nära klipporna som sluttar brant ned i havet!

Vår kapten närmade sig ett antal grottor – alla vackra på sitt sätt! Med stor skicklighet backade kaptenen in mot en grotta för att vi skulle få närbild och för att visa sin skicklighet förstås! 🙂

Att jag överhuvudtaget fick några bilder, får jag tillskriva mig själv! Bra balans, envishet och ett stort fotointresse var vad som krävdes, för helt stilla var inte havet! Dyningar!

Det här är också en mytomspunnen grotta! Tyvärr kunde jag inte zooma in tillräckligt i grottans mynning. Det som uppenbarade sig här var ”Jungfru Maria!” Ja, du läste rätt! Jag vill minnas att grottan heter den ”Vita grottan” och utav Stalagmiter bildades en form som såg ut som Jungfru Maria! Med tanke på att vara i Italien, så va det en fin upplevelse om än lite ”turistiskt!”

Våra två goa systrar som vi hade så trevligt tillsammans med under hela resan!

Vi närmade oss Faraglioni… och jag funderade på om vi skulle genom öppningen?

Jodå, det gjorde vi! Häftigt! Nu syns det inte på bilden att båten var stor… så det var precis att båten tog sig igenom! Men självklart visste den humoristiske kapten vad han gjorde! 🙂

Om man nu inte har turen att kunna åka båt runt ön, så kan man ta en promenad längs Cala Ventrosos hiskeliga avsatser på stigen Via Tragara som leder mot jätteraukarna ute i havet.

Innan vi åter nådde hamnen efter vår rundtur runt Capri fotade jag en mäktig fyr…

Bild: Fyr: Faro Di Punta Carena

Ståtligt står hon där och visar sjöfarare vägen i alla väder!

Efter en liten glasspaus nere i Capri, var det så åter dags att kliva på båten för en ny båtfärd mot mot Sorrento.

Bild: Sorrento hamn.

Vilken dag, vilka upplevelser! 

Nästa utflykt på vår rundresa, blev Amalfikusten… ännu fler vackra vyer väntade oss!

Kram Gunilla

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(Visited 346 times, 1 visits today)
0

6 svar på ”Capri – den mytomspunna ön i Medelhavet!

 1. Vilket fint inägg! Dit skulle jag vilja åka. Har sett filmen om Axel Munthe ”Förbjuden kärlek” en annorlunda berättad film. Har även besökt Hildasholm utanför Leksand som hans fru fick att roa sig med när han roade sig med annat kan man läsa mellan raderna…. Hon fostrade söner och anlade trädgård och ordnade amatörteater. Så är väl bara Capri kvar då att besöka 🙂 Perfekt att förlänga sommaren och åka på hösten. Mer lagom varmt att turista då också om man vill se sig omkring.
  Vi har just kommit hem från Kina. Ska väl få till något inlägg om det. En spännande resa.
  Kram Annika

  0
  • Tack Annika! Ja, det var och är väldigt vackert på Capri och hösten är en perfekt tid att åka! Det finns nog en hel del att skriva om Axel Munthe och hans relation till drottning Victoria! Jag har inte sett filmen du nämner, men läst en del i böcker och på Internet.
   Kina… det ser jag fram emot att få läsa om!
   Kram Gunilla

   0
 2. Återigen, underbara fotografier och vilket vackert urval. Soliga fina bilder. Tänk vad vår värld är fylld av vackra platser!

  Tack för att jag fick följa med på denna bloggresa!
  Kram Christina

  0
 3. Vilken fantastisk utflykt det måste varit. 🙂
  Mitt gamla jag hade garanterat njutit av de 777 trappstegen.
  Gratis sjukvård. Vilken utsikt från trädgården.
  Kram Bosse

  0
  • Ja, Capri är den mytomspunna ön och båtfärden runt ön glömmer jag aldrig! Mycket intressant att besöka, samt att njuta av Axel Munthes trädgård och utsikten… eller snarare parken!
   Kram Gunilla

   0

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.