September – min favoritmånad!

September har gjort entré och temperaturen är behaglig både i luften och i vattnet. Luften känns så där krispig och klar som den gör när vi kommer in i september. Det är också ganska ljust fortfarande om morgnar och kvällar. Om kvällen är ljummen, så är det mysigt att tända lyktor och sitta kvar ute en stund till även när det skymmer.

Från och med då skolorna börjar, blir allt lugnare. Ja, kanske inte för barnfamiljerna, men för oss övriga! Jag tycker mycket om sommaren – ja, alla årstider! Men september har med tiden blivit min favorit månad. Jag har lärt mig av erfarenheten att sommarkänslan kan dröja sig kvar långt in i oktober om vi har tur. Brittsommar ni vet! (Birgittadagen omkring 7 oktober.) Runtom hör jag hur många pratar om att hösten är här och som om sommaren definitivt är över. Men det är ännu inte höst här på västkusten! Naturen ändrar karaktär, men någon höst i ordets rätta bemärkelse har vi inte här på västkusten! Höst eller inte beror så klart på var i landet man bor.

Så här definierar SMHI höst:

”Enligt kalendern är september vår första höstmånad. Då ska lågtrycken sätta full fart in över landet och bjuda på regn och blåst, riktigt höstrusk, men så behöver det inte vara varje år Om dygnsmedeltemperaturen är lägre än 10 grader C fem dygn i följd, säger vi att hösten anlände det första av dessa dygn. Även om det blir en återgång till högre temperaturer därefter så räknas det fortfarande som höst. So ytterligare ett villkor gäller att hösten inte kan börja före den i augusti. Till hösten räknas september, oktober och november.”

Idag på morgonen gav jag mig ut i vårt närområde – i ”min skog” som är ett naturreservat och jag har visat er många foton därifrån under åren. När man har naturen inpå knuten och har all tid i världen, så är det bara att ge sig iväg! Det är så vackert i skogen och nu efter lite regn doftar det åter av tall och mossa. Det är lättare att andas på något sätt. Tyvärr var det inte någon morgondimma idag när jag begav mig ut, vilket jag tycker är så vackert vid våra sjöar och hav. Men så mycket annat att fästa blicken på.

Skogens färger ändras…

Jag tycker det är vilsamt att se hur naturen förbereder sig för vintervila…

 

Först trodde jag att det var kantareller som lyste där på marken, sedan löv, men det är någon sorts svamp. Vacker!

Nej, någon matsvamp fann jag inte, men sorter som gör sig bra på bild! 🙂

Fridfullt vid den lilla skogssjön och inga snokar syntes till! 🙂

Tycker om ljuset som är mjukt och milt…

 

Vattnet är stilla och träden avspeglar sig mot vattenytan.

Mossan har blivit grönare efter regnet!

Vem Mats är har jag ingen aning om! Men en backe och en egen stubbe har han fått! 🙂

Någon backe eller stubbe har jag inte – men en egen bänk! 🙂

September är en skön månad och jag njuter att vandra både i skogen och vid havet. Bara jag får vara nära naturen!

Må väl!

Kram Gunilla

 

 

 

 

 

(Visited 115 times, 1 visits today)

3 svar på ”September – min favoritmånad!

 1. En egen bänk låter inte helt fel. 🙂
  Så September är din favoritmånad. Den månaden brukar innehålla flera dagar som kan slå det mesta under året. I år tycker jag det varit fler ruskdagar än annars. Färgerna och den höga luften under de soliga dagarna är magiska denna höstmånad. Men ju längre ner vi flyttade i landet så ändrade sig de förhållandena. Först i oktober blev det höstfärger när de är som vackrast. Här är säkert något liknande. Träden utanför börjar bli mer och mer höstiga och lär vara som vackrast om någon vecka. Hoppas det kommer soldagar då. Fast då är vi ju inte på ön kom jag just på. 😉
  Kram virriga Bobo

 2. Hej Gunilla … hittade hit till dig genom ovanstående gemensamma bloggvän, Bosse 🙂
  Tittade runt lite i din blogg och då hamnade jag på detta inlägg från vår gemensamma favoritmånad. visst är september en härlig månad 🙂
  Jag älskar svamp … och kände bara att jag måste kommentera dina fina svampbilder. Den översta, den vackra orangefärgade svampen heter mönjeskål och är som du skriver ingen matsvamp, men … alla de andra du visar är jättefina matsvampar! stolt fjällskivling, fjällig bläcksvamp och en eksopp … jättegoda alla tre!
  Ett härligt inlägg med jättefina bilder – tack för promenaden i den sköna naturen!

  • Hej Anki! Vad roligt att du tittade in här hos mig och tack för svamplektionen! Då har du lärt mig lite nytt på svampfronten, förstår att du kan en hel del om det.
   Hälsningar/Gunilla

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.