Vandring på Stora Amundön!

Maken och jag har påbörjat ett litet trevligt projekt – nämligen att besöka och vandra på alla öar i Göteborgs skärgård! Vi har besökt många av dem, men inte alla där det finns naturstigar att följa. Det här är ett intresse vi delar och njuter av. Både av natur och av själva vandringen. Det finns hur många vandringsleder som helst nära oss, både i skärgården, kustnära och på andra platser i vacker miljö. Mitt motto är ju att: Njuta av det stora i det lilla. Därför är det just det vi gör – att vandra i närmiljön, innan vi kanske planerar för en längre vandringsresa!

Först ut att besöka blev Stora Amundön som ligger kustnära i Göteborgs södra skärgård.

Längd

4 km

Utgångspunkt

Stora parkeringen till höger efter båtvarvet på Brottkärrsvägen.

Karaktär

Medelsvår skärgårdsvandring som tar oss förbi badplatser, utsiktspunkter, vikar och små ekskogar. Det gäller att se var man sätter fötterna. En hel del balansträning! Behållningen av vandring är stor – sagolik natur! Man upplever slingan som längre, då det bitvis är en del ”stock och sten” att ta sig över! Inga svårigheter dock!

Det kan ibland vara svårt att se vart leden tar vägen mellan träd och klippor. Men håll utkik efter träspångarna och de små stolparna som markerar naturstig. Naturstigen går nära vattnet, förutom då det leder oss in i ekskog. Man ser också med blotta ögat var det är mest upptrampat!

Vandring går först genom några beteshagar och på den ljusa årstiden går här hästar och betar. Så se till att stänga grindarna ordentligt efter dig! Därefter kommer vi in i den första ekskogen…

Här, gamla knotiga ekar formade efter ålder, väder och vind.

Strax därefter kom vi fram till Kungsviken med fint bad och så vackert med alla klipphällar.

Efter att vi rundat en stor klippa på en spång, fortsätter leden åt vänster, genom en ny ekskog och det börjar gå uppför. Uppe på toppen syns ett ”röse” – ett fornminne som troligen är gravar från äldre bronsåldern 1500 f.K. Glömde att fotografera det, då jag blev så betagen av utsikten!

Underbara hällar där vi intog vår matsäck!

Till vänster vid den sydvästra delen brukar nakenbadarna hålla till..

Och det syns ju tydligt av texten till höger! 🙂

Eller som här fribad! Härligt! Om jag nu inte hade haft en infektion i kroppen, så hade det blivit BAD!

Till höger skymtar Drottningviken och jag kan tänka mig hur fullt det har varit här under de underbara sommardagarna!

Idag var det inte så många – inte så konstigt då skolorna har börjat!

Så lämnade vi den här underbara platsen och vandrade vidare och som sagt det gäller att hålla ögon öppna efter skylt som visar vart naturstigen tar vägen.

Vid Drottningviken finns en fin sandstrand för barnfamiljer och det finns en bra och barnvagnsvänlig väg fram till den. Bara att läsa på informationstavlan vid starten!

Så vackert, så jag dör en smula!

Till höger, vid klipporna vid Drottningviken finns det gott om badstegar.

Vi gick hela slingan, plus den lilla ”extra slingan” till vänster på kartan. Det var en underbar sensommardag att vandra och med all säkerhet kommer vi att komma tillbaka hit! Vi har förstås varit här och promenerat och badat ett antal gånger genom åren. Men aldrig vandrat på den underbara naturstigen!

Kram Gunilla

 

 

 

 

(Visited 537 times, 1 visits today)
0

8 svar på ”Vandring på Stora Amundön!

 1. Vilken härlig vandringsled och vilken fin natur! Det ser härligt ut att vandra utmed havet på klipporna. Man behöver verkligen inte resa långt bort när man har så fin miljö i sitt närområde. Vårt fina Sverige är fantastiskt vackert!
  TACK för fint blogginlägg!
  Kram från Kerstin

  0
 2. Hoppas infektionen ger med sig snart.

  Vilken bra idé ni kommit på. 🙂 Härligt att ni har samma intresse. Det är ett perfekt sätt att umgås och hela kroppen och knoppen får/har nytta av projektet.
  Jag gillar blandningen av ekskog och öppningen till hällarna och havet. Fascinerande med de gamla knotiga träden som sätter ett historiskt perspektiv på tillvaron. Valet av ”matsäcksplats” kunde knappt varit bättre. Nästan svårt att bryta upp för att vandra vidare. Men jag brukar leva efter devisen att bryta när det är som bäst/vackrast.
  Kombinationen av fina foton och den informerande texten skapar en njutbar besöksstund. Tack Nilla för den. <3
  Min personliga åsikt är att jag tycker det är skönt att turiststormen m.m. har avtagit. Sådana här upplevelser gör sig bäst med de naturliga ljuden, tystnaden, djurläten och möjligheten till att öppna upp det inre. Det är inte alls samma sak om det "kryllar" av medmänniskor.
  Jag önskar dig/er många sådana här promenader under sensommaren/hösten.
  Kram Bosse/Bobo

  0
  • Tack Bosse! Ja, jag älskar verkligen att vandra och precis som du skriver så är det skönt när det inte längre ”myllrar av människor” överallt! Jag är lite egoistisk när jag är i den miljön och vill ha allt för mig själv! 🙂 Tycker så mycket om när naturen skiftar mellan lite skog och öppet landskap. Vår natur är fantastisk! Nu kommer vi ju knappast att hinna besöka alla öar den här säsongen… men som du vet så ska vi leva i många år till! 🙂
   Kram Nilla

   0
   • Sådant ska inte jäktas genom. Låt det ta flera år. Gör du så fina inlägg varje gång krävs det omtanke och tid.
    Jag är också egoistisk när det gäller den saken. Det blir inte alls samma upplevelse annars.
    Kram Bobo

    0

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.