Till fots – världens bästa motion!

Finns det något enklare och skonsammare än att promenera för en god hälsa? Det tror inte jag! Ingen annan vardagsmotion är så enkel och så effektiv som en daglig promenad! Det krävs i regel inte så mycket utrustning, mer än att klä sig efter väder och att ha rejält på fötterna. För min del är det bara att byta om, öppna dörren och ge mig iväg! Här finns promenadvägar med rejäla backar och här finns skogsstigar som löper i kuperad terräng. Ibland längtar jag till havet och jag har Göteborg och andra kustnära städer att välja på. Eller varför inte en stadsvandring…att se en stad till fots är enklaste sättet!

Har du tänkt på hur många valmöjligheter det finns med att promenera eller vandra? Du kan välja att gå själv eller ha sällskap på promenaden. Du kan gå en kortare sträcka eller kanske en dagstur. Kanske en vandringsresa lockar? Det är populärt och det finns sannerligen ett stort utbud! Maken och jag har gjort en vandringsresa som gick till Cinque Terre – de fem bergsbyarna i Italien. Fantastiskt vackert! Kanske det blir någon mer längre vandringsresa, men i det här inlägget vill jag främst inspirera till vardagsmotionen och att till en början utforska sitt närområde.

Det är mycket att vinna genom att röra på sig, kroppen stärks både fysiskt och psykiskt. Det är aldrig försent att börja med de regelbundna promenaderna. Varje promenad som blir av är av godo! Därtill är alla upplevelser som naturen eller stadsbilden erbjuder. Visst är det fantastiskt! Vad vi också vet är att naturen är läkande. Hur ofta har inte jag själv hämtat kraft i naturen?

Ett stort grönområde i utkanten av Göteborg är Delsjöområdet. Här finns hur många promenadvägar och stigar som helst att ta sig fram på. Lika bra och vanligt är att ta sig fram på cykel. Här finns lilla och stora Delsjön med möjlighet till bad och att ta sig ut på sjöarna med kanot. Det här är ett favoritområde som vi ofta återvänder till! Igår var det lagom varmt, lite mulet – som gjort för en dagsvandring!

Nära Stora Torp, finns bevarad bokskog och många av dem är flera hundra år gamla. Trots den rådande torkan är löven fortfarande gröna, men marken under trädkronorna och lite runt om var brunbrända. Omgivningarna här är väldigt vackra!

Det är en ”lisa för själen” att vandra här!

Jag blev lycklig av att se att det fortfarande grönskar, men hur länge till klarar träden av torkan?

Gamla, fallna träd blir så småningom ”bostad” åt insekter och svampar. Jag gillar verkligen när det får ligga kvar och naturen får ha sin gång.

Här stannar jag till vid en av fyra ekar som finns kvar i området och vars ålder man uppskattar till ca: 500 år! Fantastiskt!

Det är svårt att se här hur stort trädet är, men det är trädet vid skylten. Fick backa en hel del för att få med lite av den enorma kronan!

Vid ”Teknikbacken”, där det finns utmärkt bad, fanns nu också ny fina bänkar att sitta på vilket vi gjorde. Här blev det fikapaus…

Som sagt jag går gärna själv och stannar till när och var jag vill. Men jag har också gärna sällskap som här av kära maken!

Så kom vi fram till spången och här är det lite läskigt att gå över! Sommar som vinter. Det knakar och brakar, men över kommer vi! 🙂

Mitt på spången måste jag beundra utsikten. Det finns en ”badavdelning” mitt på spången med en tillhörande badstege. Det hade ju varit underbart att ta sig ett dopp! Attans att vi inte hade badkläder med. Fast det var nära att jag hade hoppat i… naken! Nästa gång så…

En underbar dag med 1,1 mil i benen!

Kram Gunilla

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(Visited 61 times, 1 visits today)
0

4 svar på ”Till fots – världens bästa motion!

 1. Jag håller verkligen med, att promenera är enkelt, skönt och otroligt bra för hälsan. Men… för tillfället är det lite för varmt för promenader nu, vi har +32 grader idag.
  I mitt arbete rekommenderar jag ofta dagliga promenader eftersom det är bra vid olika tillstånd av ohälsa och att för att förebygga ohälsa..
  Kul att få se bilder från Delsjöområdet! Mina söner är ofta där men själv har jag inte varit där, ännu.
  Ha en fortsatt fin sommar!
  Kram från Kerstin

  0
  • Just den dagen var det lite svalare, så då var det skönt med en vandringsdag. Men idag… puh, så varmt! Bad mest hela dagen!
   Delsjöområdet är ett mycket stort område och gränsar till flera kommuner. Hoppas dina söner tar dig dit på en promenad någon gång!
   Må gott!
   Kram Gunilla

   0
 2. Å, vad ni vandrar och njuter av naturen. Ser ljuvligt ut och precis som du skriver bästa platsen att återhämta sig i. Jag blir nyfiken på att gå över bryggan/bron.

  Ha det fint!
  Kram

  0
  • Ja, vandra, cykla när det går, annars mest bad! Ja, den där spången eller bryggan är läskig att gå över, men så bra att den finns som en förbindelse mellan två halvöar!
   Må gott!
   Kram Gunilla

   0

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.