Boktips, att äta hjärnsmart, att duka för öga och gom!

Under sommaren och hösten har jag läst ett antal böcker – böcker som har fångat mitt intresse på olika sätt! Det började med boken om ”Bliss – de nya antiinflammatoriska nycklarna till ett längre, godare liv”, som jag publicerade ett inlägg om i början av juli. Därefter har jag läst Maria Borelius första bok i det ämnet: ”Hälsorevolutionen – Vägen till en antiinflammatorisk livsstil”. I ”fel nummerordning” kan tyckas, men böckerna behandlar samma ämne, med den skillnaden att författaren, gör några fler och nya”djupdykningar” i bok nummer två, i det hon ”brinner för!” Mycket intressanta och inspirerande böcker!

Den tredje boken som jag nu har läst och inspirerats av heter ”Ät hjärnsmart”, författare: Kristina Andersson, näringsfysiolog utbildat på Karolinska Institutet. Med sin bok vill Kristina Andersson ge oss en förståelse för hur kosten påverkar hjärnan och våra matval. Vi får lära oss om vilka råvaror som förbättrar minnet och inlärningen, och hur vi skapar goda förutsättningar för bättre psykisk hälsa och ett långt liv. Boken ligger lite i linje med det utmärkta tv-programmet ”Din hjärna”, där överläkaren i psykiatri, Anders Hansen lotsade oss in i ”hjärnas värld!” Det här med hur vår ”gamla hjärna” fungerar i förhållande till vår ”nya hjärna.” Hur svårt det kan vara att ändra sina invanda sämre tankemönster till mer positiva och livsfrämjande på olika plan.

Kristina Andersson skriver på ett mycket lättförståeligt sätt och har djupdykt i forskningen kring hur maten påverkar hjärnan och inte minst hur vårt tänkande påverkar våra matval. Senast idag då jag satte på mitt förmiddagskaffe, så kom suget efter en god bulle för min inre syn! Jag log lite för mig själv… tänkte på allt som jag nu lärt mig om invanda tankebanor och funderade på om jag skulle låta bullen (hjärnan) eller om jag själv skulle vinna över den där frestelsen. Bullen vann! 😉 En industribakad slät bulle är inte det bästa för kroppen eller knoppen. (Vitt mjöl, vitt socker, tillsatser.) Så med bättre planering och med något annan godare och nyttigare ”sötsak” till kaffet, så hade det varit lättare att stå emot frestelsen. För det handlar mycket om att förstå hur hjärnan fungerar, att ha bra råvaror hemma – även bra råvaror för en ”godbit” till kaffet!

Jag är övertygad om att vi kan påverka vår hälsa i en positiv riktning med hjälp av rätt kost! Men precis som Kristina Andersson skriver i sin inledning, så är bra kosthållning en pusselbit. Vi kan ändå drabbas av till exempel Alzheimers sjukdom, även om vi äter ”hjärnsmart” mat! Men vi kan påverka oddsen och kanske därmed minska risken för demenssjukdomar och andra sjukdomar som ofta benämns som livsstilssjukdomar, vilket betyder sjukdomar som inte är smittsamma och som inte överförs mellan människor. Enligt WHO kan sundare levnadsvanor förebygga 80 % av all krans-kärlsjukdom och stroke, och 30% av all cancer. Hälsosamma levnadsvanor kan också förebygga eller fördröja utvecklingen av 2-diabetes.

Ja, det finns många pusselbitar som det forskas kring och kosten är en viktig pusselbit. Andra är generna. Det finns intressanta studier på 900 par enäggstvillingar som vuxit upp i olika miljöer. Dessa tvillingar är nu åldrade, många av dem är sjuka. I flera fall har endast den ena enäggstvillingen blivit sjuk, vilket har givit forskarna en unik möjlighet att studera deras skilda uppväxtmiljöer och hur det kan ha påverkat dem. (Källa: Karolinska Institutet.)

Andra pusselbitar som vi vet påverkar vårt välbefinnande är våra sömnvanor, motion, stimulans och vår Tarmbiota. Kristina Andersson skriver i sin bok att vi är vana att prata om tarmflora, men begreppet tarmflora är missvisande eftersom det för våra tankar till ”flora”, till växtriket. Tarmbiota eller mikrobiota är därför mera rättvisande, men alla syftar de till till samma sak: bakterierna som lever i oss. Ur hälsosynpunkt har det länge funnits vetskap om att bakterierna finns i våra tarmar och att rätt sort gör oss gott och fel sort gör oss sjuka. Men idag har bakterierna i våra tarmar fått en vidare betydelse i hälsotänkandet. Man har funnit att hjärnan och mag-tarmkanalen hänger väldigt tätt samman och påverkar varandra på flera olika sätt. Vi känner nog alla till hur känslor som stress och nervositet kan få fart på tarmarna. Men påverkan går även åt andra hållet. Mag-tarmkanalen kan även påverka hjärnan och vår mentala hälsa. Precis som det gör till alla andra delar av kroppen finns det nerver som går mellan hjärnan och mag-tarmkanalen. Ja, det här är så intressant och en viktig pusselbit tror jag för hur vi kommer att se på ”hälsa”, nu och i framtiden!

Hjärnsmart mat i tio steg enligt Kristina Andersson

  1. Rör på dig
  2. Prima dig själv så att du gör de val du mår bra av.
  3. utsätt dig inte för onödiga frestelser (som högbelönande mat när du är hungrig.)
  4. ät grönsaker varje dag. Olika sorter, olika färger och minst 500 gram.
  5. Ät fet fisk 2-3 gånger i veckan.
  6. Drick inte läsk eller annan dryck som innehåller socker.
  7. Skippa den hårt processade maten, ät istället rena råvaror – tänk på bakterierna!
  8. Håll dig mentalt stimulerad (var social, utmana din hjärna, lär nytt.)
  9. Se till att få återhämtning. Sov åtta timmar och andas med magen.
  10. Använd raketbränslet, socker, förnuftigt.

”Gud så gott” med programledarna Anna Lindman och Johanna Westman, är ett tv-program som går på kanal två på tisdagarna. Ett mycket intressant program som jag också rekommenderar dig att titta på! Programledarna är några av min a favoriter då vi kommer till livsåskådning och matlagning! I gårdagens avsnitt (20191029), medverkade bland annat Mai-Lis Hellénius, professor och överläkare vid Karolinska Universitetssjukhuset i programmet. Hon sa något i stil med som jag tyckte var så bra ”Vad vi äter är viktigt för hälsan och det är mat, men inte medicin!” Framför henne var bordet uppdukat med fräsch grönsaker och frukter. Hon menar på att en del kostråd som vi uppmanas att följa är överdrivna. Hon påpekade också att kostråd mycket väl kan och ska individanpassas.

Jag tänker på en annan viktig aspekt i vårt stressiga samhälle. Hur vi intar vår mat! Hur snabbt allt ska gå! Snabbmat till lunch, snabbmat till middag! Jag blir stressad när jag läser om hur olika matsituationer kan gå till ute på olika arbetsplatser och bland barnfamiljer. Naturligtvis ser det olika ut, men mitt intryck är att få sitter tillsammans och njuter av maten, av varandras sällskap och i lugn och ro. Utan störande brus runtomkring!

Nyligen hade jag fem före detta kollegor på långlunch här. Så trevligt på alla sätt med goda samtal, glada skratt, men också minnen av det mer ledsamma slaget. Men likväl ändå gemensamma minnen! Du som följer mig, vet att jag tycker om att laga mat, men också duka vackert. Att duka för öga och gom! Nu har jag all tid i världen, och jag menar inte att det är nödvändigt att duka för ”festmåltid” till vardags. Det viktigaste är att samla familjen – att sitta ned tillsammans och samtala om dagen. Jag tror att ”brist på tid och omsorg” påverkar vår hälsa mycket negativt!

För mina vänner dukade jag i halloweens tecken med pumpor, mina konserverade löv och kastanjer.

Jag njuter av att ha vänner på middag, men också av att inta min frukost själv eller i sällskap med maken. Att sitta ned, tända ett ljus och njuta av frukoststunden och utan andra intryck. Även när jag arbetade, såg jag till att ha en lugn frukoststund.

Ja, det finns många pusselbitar som inverkar på vår hälsa för att vi ska må bra i kropp och själ. Jag har tidigare skrivit om att skogsbada, haikuögonblick, biomimetik – att lära ifrån naturen, wabi sabi, bland några.

Kram Gunilla

1+

Höstfägring i mysiga caféstaden Alingsås!

Det spelar ingen roll hur många gånger jag har varit på en plats, för det finns i regel något nytt att upptäcka eller ”bara åka dit”, för att man tycker om platsen, staden, orten eller vad det nu är. Alingsås – caféstaden nummer ett, återvänder vi till flera gånger om året! Att åka hit en ”vanlig vardag”, är underbart, för då är det inte så trångt på stadens gator och caféer.

Något av det bästa är också att vägen till Alingsås är så vacker, om man som vi väljer att åka på landsortsvägar. Det blir en utflykt i sig att i sakta gemak glida fram på småvägar och njuta av naturen!

Vi flanerade på stadens små gemytliga gator, kikade in i några av de trevliga småbutikerna och fika blev det på ett av stadens alla caféer!

Vackra höstvyer vid Säveån som rinner genom staden på sin väg ut till sjön Mjörn.

På våren njuter vi av den skira grönskan och nu de vackra höstfärgerna!

Vattenspeglingarna är också så vackra!

När träden blir kala, då syns de gamla husen bättre!

Här är vi inne på en av alla mysiga bakgårdar som finns i staden. En rest ifrån en svunnen tid!

Samma innergård, men ur en annan vinkel!

Under hösten är det populärt att gå ”Lights in Alingsås.” I år pågår den belysta slingan fram till den 3 november. Det är olika ljusteman varje år och vi har varit där ett flertal gånger genom åren. I år lär vi inte hinna, men jag brukar vilja åka hit i advent – och i juletid också. Då är det så vackert att kika in i de upplysta fönstren bland de charmiga gamla husen.

Kram Gunilla

2+

Biomimetik – att lära från naturen

I boken om wabi sabi, skriver av Agneta Nyholm Winqvist, att det är i naturens intelligens som vi kan hitta svaren på våra mänskliga problem. Ju längre in i naturens visdom vi kommer, desto mer spännande blir det. Det som författaren syftar på är biomimetik som betyder, läran om hur naturen skapar hållbart liv och hur vi kan imitera naturen för att designa sådant som inte tär på systemet utan skapar liv på bästa tänkbara sätt. Wabi sabi säger alltid: Titta noga, titta bakom, titta igenom – allt är inte vad det synes vara.

Vi har mycket att lära av naturen beträffande energiförbrukning. I naturen går inget till spillo. Naturen använder bara den energi den behöver. När vi människor ska tillverka saker har vi i princip använt oss av en och samma metod. Det beskriver Agneta Nyholm Nyqvist som ”heat, beat and treat”, dvs att vi hettar upp saker, trycker ihop dem och behandlar dem. I en sådan process använder vi i snitt 4 procent av den energi som vi åstadkommer, vilket innebär att 96 procent går till spillo! I naturen går inget till spillo utan allt vandrar vidare i nästa kretslopp.

En av förgrundsgestalterna inom biomimetiken är Janine Benyus, som 1998 skrev boken, ”Innovation inspired bu nature”, där biologer, ingenjörer, arkitekter, designer, och entreprenörer i naturen sökte och fann lösningar på problem. Janine Benyus satte ord på det som många tänkt: Naturen har redan löst de problem som vi nu försöker lösa. Så varför uppfinna hjulet på nytt?

Ett klassiskt exempel på en imitation från naturen är kardborrebandet, vars snillrika hakar och öglor utvecklades ur vad upphovsmannen George de Mestral såg när han studerade frön från en kardborreväxt i mikroskop. Så genialt!

Andra exempel är, syntetisk spindeltråd av den äkta motsvarigheten, samt det japanska snabbtågets lokform (shinkansen) av kungsfiskarens näbb. Fågeln kan dyka ner i vatten nästan ljudlöst – och tåget kan passera genom tunnlar utan att det låter så mycket som det gjorde med en tidigare lokform, då kraftiga ljudvågor bildades. Leonardo DA Vinci, lät sig inspireras av fågelvingar i sin sina ritningar till sina flygande maskiner i början av 1500-talet.

Att göra vindkraftsrotorblad knöliga istället för släta, som knölvalens fenor, visar sig kunna minska luftmotståndet och öka effekten. En ny vindturbinsdesign som prövas i Tunisien simulerar vingrörelserna hos en kolibri. En annan vindturbin utvecklad av Siemens bullrar mindre men ger samma effekt, genom att bladen fått en vågig kant som efterliknar vingarna hos de tyst flygande ugglorna.

Det här är några exempel på uppfinningar som ”härmat naturen.” Biomimetik betyder just att ”härma liv”, en innebörd som skiljer sig från att försöka förbättra naturen, utvinna användbara produkter eller anpassa den efter våra behov. Biomimik handlar om att se naturen med ”nya ögon”, att den inte bara är en resurs för oss människor utan en värdefull och spännande inspirationskälla till hållbara idéer och uppfinningar inom områden som teknik och hälsa.

Samarbete är ett av wabi sabis ledord. Det är uppenbart att vi inte längre kan köra vårt eget lopp genom tillvaron, för vi vet nu att det kommer att sluta i en katastrof. Vi kan inte längre förbruka energi, utan att återanvända! Vi måste och ska samarbeta precis så som det sker i naturens eget energisystem. Naturen drar nytta av mångfald och wabi sabi påminner oss alltid om mångfaldens tjusning framför massproducerad likhet. För att förstå naturens uppfinningsrikedom, behöver vi ställa våra frågor annorlunda. Biologer har till exempel studerat varför djur gör på ett visst sätt, men de har sällan ställt sig frågan hur de gör det. Det är en stor skillnad. Det saknas alltså olika samarbeten mellan olika yrkeskategorier för att bättre förstå hur naturen löser problem, utan att gör skada på naturens energisystem.

Tycker du om humlesurr? Har du tänkt på hur stor humlans kropp är i förhållande till humlans vingar? Älskar humlesurr och fredliga är de! Men inte har jag funderat så mycket på humlans teknik!

Det var först när fysiker och biologer började samarbeta som man insåg att det var vingtekniken som gav humlan dess lyftkraft! Tänk på det nästa gång du ser en humla flyga från blomma till blomma! Fast humlesurr lär ju dröja ett tag! 🙂 Nu har vi underbar höst och jag njuter av det som är nu – av fina utflykter i vårt närområde. Inlägg om det kommer. Fler inlägg om wabi sabi kommer nog också.

Tänk så mycket vi har att lära av naturen. Inte ta ifrån naturen, utan att lära och imitera! Biomimetik – fantastiskt!

Kram Gunilla

2+

Fler tips på höstdukning!

Att jag tycker om hösten kan nog ingen ta miste på! Hittade bilder som jag inte har publicerat från i fjol, då vi hade vänner här på besök på en höstlunch. Då hade jag eklöv och kastanjer som dekoration på bordet, vilket jag tycker blev mycket fint!

Det är roligt att ha familj eller vänner på besök. Att planera för en god måltid och sedan göra det vackert för öga och gom. Det är ju så underbart tycker jag själv, att få sätta sig vid ett bord där värdparet har lagt sin omsorg i allt. Ifrån att planera maten, drycken, till att tillaga och duka! Men självfallet blir det inte alltid så – det viktigaste är ändå att träffas. Men om man har tid och lust – ja då!

Tycker allt som oftast att det blir som vackrast med dekorationer från naturen!

Kram Gunilla

1+

Så blev mina konserverade löv i en höstdukning!

Jag lovade ju att visa hur mina konserverade löv blev – här kommer resultatet!

Lönnbladen blev blanka och bevarade i färgen, men som ni ser så syns även mörka fläckar på dem. Så om du inte vill ha det, så plocka dagsfärska blad, så rena som möjligt! Det är viktigt att tvätta av dem försiktigt innan man konserverar dem och jag slarvade nog med det. De löv som låg i en tättslutande fryspåse blev bäst!

Nu stör det mig inte att löven inte blev ”perfekta!” Ni vet Wabi sabi… inget är perfekt! 🙂

Kastanjer, plockar jag gärna varje höst. Vackra att ha till en höstdukning, eller i en skål.

Ett litet löv är också fint att fästa på linneservetten!

En närbilden på löven som visar hur fint färgen bevaras. Ja, faktiskt fördjupas!

Att duka vackert är ju en fråga om tycke och smak. Precis som jag tycker om att köpa blommor och andra växter att dekorera ute och inne med, så är det lika roligt att duka efter årstiden! Det är så viktigt att både öga och gom får sitt lystmäte. Om lite mer än en vecka kommer några före detta kollegor till mig på höstlunch. Det ska bli så roligt att laga till något gott och duka höstfint till dem! Men – jag dekorerar gärna bordet, lite närsomhelst, som för maken och mig! 🙂

Att tänka på!

  • Plocka så rena löv som möjligt, gärna i olika färger! Skölj ändå av dem försiktigt.
  • Lägg löven i en eller flera plastpåsar, alltså inte för många i varje påse!
  • Häll i glycerinblandningen. En del glycerin och två delar vatten. Förslut påsen och låt blade suga upp vätskan i ca: tre dygn.
  • Tag upp dem, torka INTE av dem, utan lägg dem på hushållspapper eller en handduk. Låt dem lufttorka, så att de inte känns kladdiga.
  • Därefter la jag dem försiktigt i press i en tidning. Lägg dem inte på varandra, utan sprid ut dem inne i tidningen! Där låg de ca: tre dygn.
  • Förvara dem sedan så att de inte utsätts för ljus eller fukt.
  • Duka vackert – använd dem på olika sätt! Som dekoration på ett paket, gör en ljusbricka med löv, en tavla, en lövkorg med belysning att ha ute eller inne!
En tvilling! 🙂

Tänk även på att låta kastanjerna torka, annars kan de mögla – särskilt de som ligger i sina skal!

Lycka till!

Kram Gunilla

2+

Om Wabi Sabi – en tidlös visdom!

Du kanske känner till Feng shui – den tusenåriga kinesiska läran. Men vad vet du om Wabi sabi? Jag har gått några enstaka kurser i Feng shui, läst ett flertal böcker i ämnet och upplever att det finns mycket i den läran att tillämpa i sin vardag. Feng shui handlar inte om olika inredningsstilar som man kan tro, utan det är en visdom precis som Wabi sabi. Men man kan inreda och må väl på olika plan – både med Feng shui och Wabi sabi.

Wabi sabi har jag hört talas om, men visste inte så mycket om vad det stod för! Mitt intresse väcktes i boken ”Tid för förändring”, av Patricia Tudor-Sandahl. En utmärkt bok som jag läst då den kom ut 2009, och nu lånat om på nytt! Ett kapitel handlar om ”Wabi sabi” och plötsligt läste jag om det med helt andra ögon! Wabi sabi är i högsta grad en visdom vi behöver idag då vi lever under klimathot, där snabbhet och ungdomlighet är det enda som räknas, och där tålmodighet, åldrande och död är något som vi inte vill se eller acceptera. Det som grep tag i mig av Patricia Tudor-Sandahls rader om Wabi sabi var just synen på skönhet! I det här fallet om ett stort övergivet hus med ”tydliga skavanker”. Kan ett hus med en hel del skavanker fortfarande vara vackert? Genom författarens syn och beskrivning av huset och dess trädgård, så kunde jag för mitt inre se en tydlig bild av ett stort och vackert hus trots alla skavankenar som räknades upp! Jag ville veta mer om Wabi sabi och forskade vidare i ämnet.

Vad är Wabi sabi?

Wabi sabi har djupa anor i den japanska zenfilosofin. Ursprungligen användes läran för att skapa miljöer för meditation och reflektion. Såväl inomhus som utomhus. Men också ett sätt att arrangera miljöerna kring det rituella tedrickandet för de japanska aristokraterna under 1500- och 1600-talet. Successivt skalade ”wabi” av miljön mer och mer, för att den skulle bli så enkel och spartansk som möjligt. De sanna värdena skulle synliggöras och vara ledande. Det var temästarna, zenpräster och munkar som vidarebefordrade läran. (Nu kom jag att tänka på en bok, ”Minnet av vatten”Läs den!) Filosofin har haft stor inverkan på japanernas sätt att förhålla sig till litteratur, poesi, arkitektur, design, trädgårdsskötsel och matlagning. Vi uppmanas till att finna skönhet i det som även är gammalt och slitet – att se charmen i det som har blivit skamfilat och märkt av tidens spår. Wabi sabi uppmanar oss att leva i samklang med naturens och livets växlingar. Att acceptera och se skönheten i tidens gång och vara ödmjuk inför om att allting är ändligt, så även det egna livet.

Agneta Nyholm Winqvist har skrivit ett flertal böcker om Feng shui. Jag tror att jag har läst dem alla, några har jag i min samling. Jag fann att hon också skrivit en bok om Wabi sabi, ”Wabi sabi – tidlös visdom.”

Författaren nämner i sin bok, att Wabi sabi bygger på tre hörnstenar:

  • Ingenting varar för evigt.
  • Ingenting är perfekt.
  • Ingenting blir någonsin färdigt.

Så enkelt och naturligt att det förhåller sig på det här viset. Men så svårt det är att i olika livssituationer att ta till sig de här tre hörnstenarna och att acceptera dem. Vi vet alla att inget varar för evigt. Varken det som är roligt eller det som är tråkigt och smärtsamt. Livet varar inte för evigt, det vet vi. Vad som händer efter döden råder det olika uppfattningar om. Agneta Nyholm Winqvist skriver: ”Det första som Wabi sabi visar oss är att döden är en illusion. Ingenting kan dö och försvinna, allt bara omvandlas energimässigt. När du slänger bort dina sopor – vad innebär då ”bort”? Ingenting försvinner, det finns kvar men i förändrad form. Allt stannar i ett kretslopp.” Detta är något som också forskningen och vetenskapen är medvetna om.

Ingenting är perfekt, efter som det bland annat betyder felfritt. Det är betraktaren som avgör vad som är felfritt. Vi behöver (jag) lära oss att ”bra nog”, eller ”gott nog”, är det som vi ska eftersträva. Ingenting blir någonsin färdigt. Det får mig att tänka på bland annat vårt boende. Vår ständiga strävan att bo och leva i det ”perfekta hemmet”, som aldrig blir perfekt, då många av oss ständigt vill förnya och förändra. Därtill tillkommer de nödvändiga renoveringarna.

Ordet ”Wabi” står för allt vi önskar oss, men som inte går att köpa för pengar. Wabi gömmer inte undan och försöker inte bortförklara rädslan, sorgen eller smärtan. Wabi ger oss ett nytt förhållningssätt till livet. Vi kan lära oss att se mer ödmjukt till livets olika händelser – att inte ”bli kvar” i det som är svårt. Ordet ”sabi”, var från början ett sätt att beskriva den nakna skönheten hos poesi. Det kan enligt författaren översättas med ”tidens blomstring” – ett uttryck som innehåller insikten om att allt åldras. ”Sabi” representerar tidens gång. Vi kan ana en ton av längtan och vemod. När orden sätts ihop – ”wabi” och sabi”, föds en kvalitet som författaren översätter till ”ödmjuk skönhet”.

Vidare skriver Agneta Nyholm Winqvist att ”wabi sabi är en motpol till ”för mycket”! Ur ett historiskt perspektiv kan vi se att att vi har nått en punkt där ”för mycket” har tagit alltför stor plats – många äter för mycket, stressar för mycket, jobbar för mycket, pratar i telefon för mycket, köper för mycket, motionerar för mycket. Detta ”för mycket” har gjort många av oss sjuka, förtvivlade och håglösa. I många avseende sant och riktigt! Att vi motionerar för mycket har jag dock svårt att hålla med om. I det stora hela gäller förmodligen det en mindre skara människor, medan de flesta i dagens samhälle uppmanas att röra på sig mer!

Wabi sabi tillhör inte någon religion. Författaren vill inte heller kalla det för en filosofi – det är kort och gott en livsvisdom. Hon lyfter också fram att andlighet och vetenskap åter kommer att förenas. Separationen mellan andlighet och vetenskap skedde för ca: femhundra år sedan och den berodde till stor del på den dåvarande kyrkans andliga korruption, där den vetenskap som inte stämde överens med kyrkans dogmer förkastades. Vidare skriver författaren, att vi kan se att splittringen mellan andlighet och vetenskap har fått fasansfulla konsekvenser. Teknologin som skapats ur vetenskap har fört den mänskliga civilisationen till självförbränningens rand, genom att vi förstör livet på jorden i en rasande takt. Men vi befinner oss nu i en mycket speciell tidsålder, där vetenskapen kommer att behöva ta ut en ny riktning, men inte tillbaka till religionen utan till naturens visdom och den tysta andligheten. Detta har redan påbörjats genom bland annat biomimetiken, noetiken och epigenetiken som alla är exempel på det. Vi behöver använda använda vetenskapen för att förstå hur liv uppstår och hur ordningen som finns i naturen fungerar. Vi behöver inte vetenskapen för att kunna behärska naturen eller kontrollera den som tidigare, utan vi behöver den som ledsagare in i framtiden.

Boken – ”Wabi sabi – tidlös visdom”, är tryckt hos Bookwell, Finland 2011. I slutet av boken läser jag om reportage som handlar om hur vi enligt etnologen Ida Hult kommer att leva under 2019. Ida Hult skriver att: ”under 2019, kommer vi att ta ett mycket större ansvar för hur vi bidrar till en bättre värld. Det innebär att vi kommer att handla och leva med kvalitet, både när det gäller mat och saker. Det kommer att bli en etnisk fråga att inte kasta mat och att inte äta jordgubbar som flugits in från sydliga länder. Vi kommer att vilja dela med oss, av pengar och av känslor. Vi har tröttnat på girighet och kommers och vill ha kvalitet i varor och relationer. Att ge är redan större än att ta, men nästa steg är att dela”. Åtta år senare, stämmer detta mycket bra, enligt min åsikt!

Jag tycker om boken – några kapitel vill jag skriva mer om, som jag anser har en beröringspunkt utifrån mina intressen, samt att några avsnitt är mer lätta att applicera till! För mig har ”självhjälpsböcker” en negativ klang. Jag ser inte ”Wabi sabi” som någon sådan. För mig är det kort och gott en visdomsbok. Agneta Nyholm Winqvist är en sann livskonstnär!

Haikuögonblick

Som avslutning på inlägget tittar jag lite närmre på vad ett haikuögonblick kan innebära. Kanske du känner till att haiku är en form av en kort dikt. Någon som skriver haikudikter är min bloggvän Christina Karlsson. Christina har också givit ut en egen bok. Ett haikuögonblick är ett tillfälle då allt står stilla – du betraktar något, öppnar ditt hjärta och fylls av vördnad. Det vackra med wabi sabi är att dessa ögonblick blir fler allteftersom du tränar upp din förmåga att betrakta, vila och njuta av det som finns omkring dig. Det behöver inte handla om något storslaget, utan det som du har framför dig varje dag.

Agneta Nyholm Winqvist beskriver ett sådant ögonblick i sin bok – då hon såg sin dotter ta sina första steg. Jag förstår det. Vi är säkerligen många som kan instämma i haiku-ögonblick som berör våra barn. Ifrån graviditeten till födseln och uppväxten. Ögonblicket att hålla sitt barnbarn första gången i sin famn är stort!

Det finns många olika riktningar, men kärnan i haiku ligger i att med enkla ord uttrycka en intensiv upplevelse av något i naturen. Något till synes ganska obetydligt. Den första vårblomman, spindelväv med regndroppar, ett träd som vajar för vinden, en nyckelpiga i din hand. Du har säkert upplevt något som för dig är ett haikuögonblick!

Förra året, 2018, besökte vi Källö-Knippla för första gången. Det var en varm septemberdag. (Skrivit om det här på bloggen.) Havet låg spegelblankt och jag fick sådan lust till att bada. Jag hade inga badkläder med, men förutom make och svåger, så var det ”bara jag och dem!” Jag minns ögonblicket och känslan, när det salta, klara havsvattnet omslöt min nakna varma kropp. Först lite kyligt, sedan behagligt och friskt!

När man skriver en haikudikt, så är tydligheten är viktig, orden skall förmedla det som poeten har sett/hört/luktat. Däremot skall de inte kommentera, bedöma. Det är läsarens sak att göra.

Visst är det spännande med wabi sabi! har du någon erfarenhet av visdomen? Berätta gärna om ett haikuögonblick!

Kram Gunilla

2+

Att konservera höstlöv!

Några brittsommardagar i ordets rätta betydelse blev det inte, men väl klara, soliga dagar och nattfrost! Tur att pelargoniorna redan hade fått flytta in i vårt förråd.

De här första oktoberdagarna har jag varit ute så mycket som möjligt! Sammanlagt promenerat flera mil, grävt ned lökar, suttit ute och läst böcker (ska återkomma till dem) och framförallt njutit massor av färgprakten och solskenet! Jag och maken har plockat löv och en del av dem har jag konserverat! (Pågår.) Det har jag inte gjort på flera, flera år… men jag brukar torka och pressa höstlöv för att sedan lägga dem i en trådkorg med belysning i. Ett enkelt sätt att göra höstarrangemang!

Nu ville jag göra som min mormor – konservera dem och spara dem!

Jag är så otroligt glad över att jag fann den här gamla påsen med löven i, då vi gick igenom min mammas tillhörigheter efter hennes död. Mamma hade sparat både påse och löv, men jag har inga minnen av att hon haft dem framme hemma hos sig. Mina syskon var inte intresserade över ”mitt fynd”, så jag norpade påsen direkt! Jag tror att mormor konserverade löven någon gång under 1940-talet, möjligen tidigare eller något senare. Men låt oss leka med tanken att de är ca: 70-80 år gamla! Jag har bara inte hjärta att slänga den trasiga påsen – hennes handstil finns ju där! Löven kommer jag aldrig att slänga och jag tar fram dem när jag ska duka till en fin höstmiddag!

Jag tror att mormor både har konserverat dem och möjligen vaxat dem? Några löv har hon målad med guldfärg. Det här är bara några av dem. Kom ihåg… minst 70 år gamla! Underbart minne efter henne.

Vår bukett med lönnlöv som jag just nu har stoppat ned i tättslutande påsar med glycerinblandning. Ska visa senare hur resultatet blev. Har inte tidigare konserverat bara löv, utan då en hel gren med löv och/eller med bär. Hursomhelst så kommer de att bli fina att ”bara” lägga i en trådkorg!

Kan inte låta bli att plocka kastanjer… jag dras alltid till dem! Kastanjebrunt – så vackert!

Ja, så fina höstdagar… får inte nog av färgerna…

Färgerna mot den klarblå himmeln! Svårslaget!

Här kommer recept på hur du kan konservera dina löv!

Du behöver:

  • Vackra löv
  • En förslutningsbar plastpåse
  • 1 dl vatten
  • 0,5 dl vegetabiliskt glycerin

Gör så här:

  • Blanda vattnet med glycerinet.
  • Tvätta löven och lägg dem i påsen, helst inte i många lager – utan sida vid sida (har du många löv är det bättre att dubbla satsen och konservera i två påsar).
  • Häll i blandningen i påsen och förslut.
  • Låt löven ligga i blandningen i 3-4 dygn innan du plockar ut dem
  • Låt torka på lite hushållspapper, ett och ett (torka inte av bladen)

Psst! Som en liten bonus brukar färgerna förstärkas ytterligare av att marineras i glycerin. Dock kan revor och märken synas bättre efteråt så se till att du har riktigt fina löv att börja med.

Ställ påsen/påsarna i en ytterkruka till exempel, så att bladskaften står i glycerinblandningen. Några gånger om dagen har jag vänt upp och ned på påsen så att det rörs om lite. (Vet inte om det behövs.) Några löv har jag ställt med bladskaften nedåt, i blandningen, med utan påse. De ser inte lika fina ut som de andra som står i sin glycerinblandning och i en tättslutande påse!

Lycka till!

Ska bli spännande att se hur löven kommer att bli!

Älskar hösten som även brukar vara lite av en nystart för mig! Återkommer om det…

Kram Gunilla

2+

Ett litet collage över september!

September har bjudit på en hel del sol, lite skön värme, regn och stormvindar! Naturen har alltmer övergått till mer dämpade färger, men visst har de sprakande, gyllene färgerna också börjat att visa sig! Nu hoppas vi väl alla på att vi får njuta av fina oktoberdagar också.

Ja, under september har det blivit några skärgårdsbesök. Några med bad! Många, sköna skogspromenader, mys med barnbarnen och annat smått och gott!

Idag har maken och jag grejat och fejat i trädgården. Pelargoniorna har fått flytta in till förrådet, palettblad-växten har jag klippt ned och tagit flera skott på. Så får jag många nya sedan! Även klöverblomman ska få övervintra – det ska visst gå utmärkt! Ute har jag planterat lite mer ljung i krukorna tillsammans med cyklamen och gröna ljungväxter.

Maken har tvättat av och tagit in trädgårdsmöblerna och gjort rent altangolvet. Åh, det känns så skönt, när allt det där är gjort! Men så ska det planteras lite lökar och räfsa upp en del löv.

Ett litet collage över min favoritmånad – små samlade bilder från några av mina sköna stunder i skogen. Naturens små under!

Må gott!

Kram Gunilla

1+