Är ni kvar? Ett livstecken från mig!

Jag förstår om du undrar vart jag har tagit vägen! Några av er följer mig på Instagram och vet således att jag inte helt övergivit er! Men bloggen har jag inte prioriterat.

Bloggtorka?

På sätt och vis, är det nog så, men i ärlighetens namn handlar det mest om två saker. Jag har haft en lång period där jag har haft så ont utav min artros. Så mycket fokus på att träna rätt och vila med återhämtning. Röntgen och annat väntar. Jag har också drabbats av en svårläkt Borreliainfektion. Den vill inte riktigt läka och ”de lärde” tvistar om det är Borrelia, någon komplikation eller något helt annat!?

Det andra är att jag inte tycker att jag har något ”nytt” att tillföra bloggen! Vi är på våra utflykter, träffar familjen, barnbarn och vänner. Men det är inget som jag skriver så mycket om här på bloggen.

Jag läser otroligt mycket och har börjat lyssna på poddar och i år har jag för första gången lyssnat en hel del på P1 – Sommar!

Att blogga – att skriva inlägg som intresserar många, kräver tid och engagemang. Tid har jag, men för övrigt upplever jag ett inre motstånd. Lusten finns inte riktigt. Har jag har för stora krav på mig själv om innehållet?

Jag vill skriva om naturen, sorg och glädje, hälsa och harmoni och om personlig utveckling. Ja, bloggen heter ju Nillas hälsa och harmoni!Är det något som tilltalar dig? Vad vill du läsa om?

Jag har många besökare varje dag på bloggen och som ”hamnar här” för att de söker efter något specifikt som jag skrivit om som, Göteborgs skärgård, andra utflykttips och liknande. Roligt så klart, men tidskrävande.

En nära vän sa till mig, ”Du är så bra på att skriva och inspirera andra! Du behöver inte nödvändigtvis besöka andras bloggar. För de som gillar vad du skriver, återkommer oavsett!” Är det så?

Några bilder som jag gärna vill visa dig ifrån några av våra utflykter

Cykelturer är härligt och skonsamt när man har ont. Nyligen blev det en tur längs Säröbanan med badstopp i Budskär. Det blev en tur på fyra mil den dagen. Härligt!

Inte vår båt, nej vi stod och kikade på båtlivet ifrån land.

En tur till Mjörn och Nolhagaparken med ”lilla familjen” blev det för att lillprinsen skulle få leka i parken och hälsa på djuren. Men att fika i parken och att ”krama träden” med farmor var nog roligast! 🙂

Den lilla fyren som står längst ut på piren vid den lilla båthamnen. Lyktan är från en gammal gasdriven fyr från 1917 och solventilen är tillverkad 1923. Jag tycker fyren ser ut som en raket! 🙂

Hus, trädgårdar och parker…

Magisk trädgård!

En dag var vi i Botaniska trädgården och tittade på alla vackra dahlior. När vi är där promenerar vi som oftast också till husen vid Änggården som ligger nära. Jag har visat bilder härifrån förut, men det tål att visas igen!

Vad döljer sig bakom stockrosorna?

Stockrosor och en parkbänk i harmoni. Genomtänkt.

Vita blommor…

När vi promenerar här får jag en känsla av att vara i England…

Mera hus och trädgård….

På promenad i Örgryte och detta ”Lisebergshus” är ett av de finaste och dess trädgård.

Överås – en fantastisk park i anslutning till Örgryte.

Bokträden är mycket mäktiga och gamla och grönskan är fantastisk!

Ja, otroligt mäktiga och vackra!

Ett litet axplock ifrån underbara sommardagar!

Kram Gunilla

Örgryte – stadsdelen med de bevarade villorna från förra sekelskiftet, samt de engelskinspirerade radhusen!

Både maken och jag har Göteborg som vår födelseort och även om vi idag bor i en kranskommun, så besöker vi vår stad regelbundet. Vi stadsvandrar gärna, då det är relativt lätt att förflytta sig inom en stadsdel eller från en stadsdel till en annan. Göteborg är ”evenemangsstaden” med allt vad det kan innebära! Men staden har också vackra grönområden, närhet till hav och skärgård. Här finns stadsdelar med särskild arkitektur som är väl värda ett besök. Både för långväga turister, men även för dem som bor i eller nära Göteborg.
Några av dessa stadsdelar, vill jag presentera lite närmre här på bloggen. Områden i vår stad som har en särskild betydelse för oss, men också för alla som är intresserad av stadsarkitektur och socialhistoria.

Göteborg har 21 stadsdelar. De delas även in i s.k. Stadsdelsnämnder. Dessa är 10 till antalet. Primärområde är i Göteborgs kommun en beteckning på ett underområde till ett stadsdelsnämndsområde. De används för planering av kommunala verksamheter som har geografiska upptagningsområden.

En av de stadsdelar i Göteborg som maken och jag ofta besöker är Örgryte med underområden.
Det som jag tycker så mycket om med hela området är variationen av bebyggelsen. Här finns bevarade villor från förra sekelskiftet, samt de engelskinspirerade radhusen med sina olikfärgade träfasader längs Sankt Sigfridsgatan. I området kring Skår, finner vi de pampiga ”funkishusen” med sina kritvita putsade fasader. I Bagaregården har vi många bevarade landshövdingehus.
Blandningen av stora och små villor, radhus och flerbostadshus från flera olika epoker skapar tillsammans fina promenadstråk i en idyllisk förstadsmiljö som det är svårt att inte falla för.
Delsjöområdet gränsar också till Örgryte och det händer ganska ofta, att jag promenerar genom den sträckan av Delsjön som mynnar ut vid ”Förtroligheten” (visst är det ett vackert namn på ett villaområde) och vidare mot Skår, för att sedan ta mig vidare in mot centrala delen av Örgryte. Min mormor och morfar hade ett stort hus med tillhörande trädgård i Örgryte. De har sin grav vid gamla Örgryte kyrka. Det gör att jag också gärna besöker området och graven. Huset finns tyvärr inte kvar. Det revs för att lämna plats för ett köpcenter!! 🙁 (Gårda Focus) Men en blodbok som stod i morfars trädgård finns kvar. Den sägs vara flera hundra år gammal!

Lite kort om Örgryte

När Göteborg grundats 1621 blev Örgryte hem för stadens mest framträdande familjer som gärna byggde sig slottsliknande herrgårdar. Tidigare var området jordbruksmark och de gamla gårdarna som låg här – Skår, Bö och Jakobsdal, fick ge namn till stadsdelens olika delar när den började byggas ut i början av förra seklet. Ambitionen var att skapa en trädgårdsstad efter engelsk förebild.
Örgryte var ursprungligen namnet på en vidsträckt socken, från Partille i öster till Majorna i väster. Ett vanligt ord för grus i ortnamn är ”ör”, som till exempel i Örgryte. Namnet är äldst belagt 1485 som ”Ørgrydhæ soghen.” (Örgryte socken) Det är alltså en plats med både grus och sten som ligger bakom namnet.
Till Örgryte hör också: Olskroken, Redbergslid, Bagaregården, Kallebäck, Skår, Överås, Kärralund och Lunden. (Källa: gamlagoteborg.se)  

Vi börjar med de charmiga radhusen vid Sankt Sigfridsgatan…

Åh, jag älskar de här husen och jag är så glad över att de finns kvar med sin charm, snickarglädje och de grönskande trädgårdarna. Sankt Sigfridsgatan fick sitt namn 1925 efter Västergötlands beskyddare Sankt Sigfrid. Gatan berör stadsdelarna Bö, Skår, och Kallebäck och är närmre 2 km lång. Husen är uppförda under 1920-talet.

Inte, så mycket grönska ännu… men det kommer, det kommer!

Några tidiga vårblommor som snödroppar och krokus finns det i alla fall! 🙂

Kände mig lite som en ”paparazzifotograf”, när jag smög runt och fotograferade! 😉 Hursomhelst, så vill jag ju bara visa upp de fina husen!

I närheten av Örgryte nya kyrka ligger flera hus i sekelskiftesstil som jag bara älskar!

Det är en hel del underhåll på de här husen och här behövs det lite kärlek! Men frånsett det, är huset helt bedårande!

Det här huset ligger på samma gata…

Och det här som är ett av mina favorithus! Här är det sommar! 🙂

Samma hus, fotograferat tidigare i år. Perfekt soligt läge för balkongen och den inglasade verandan. Därtill en härlig och inbjudande altan.

Det här charmiga huset ligger snett emot det föregående.


Hur vackert är det inte med vildvuxna trädgårdar? Ljuvligt om du frågar mig! 🙂

Det här huset är också en favorit! I bakgrunden skymtar de färgglada radhusen längs Sankt Sigfridsgatan.

Nyrenoverad gångbro över Delsjöbäcken som förbinder de två delarna av Orangerigatan. Så fint det blev. På andra sidan bron ligger ett flertal charmiga hus…

Lite längre fram blommar i denna trädgård…

Magnolia! Och inte bara här, utan i ett flertal trädgårdar! 🙂

Går vi en bit till och korsar Danska vägen kommer vi till Överås.

Vid Överås, lät James Jamesson Dickson bygga en palatsliknade villa i nyrenässansstil, omgiven av en stor park. Robert Dickson som senare övertog egendomen styckade den 1906 i två delar och det var på en del av denna mark som Örgryte trädgårdsstad kom att byggas. Gatorna fick namn efter de Dicksonska trädgårdarna, som Spaljégången, Apelgången och Orangerigatan.

Villa Överås är unik där den ligger i sin park i engelsk stil. Den har ett stort värde för stadsdelen och för Göteborg. Nu finns det planer på att en stor ”byggherre”, vill bygga tre stycken femvåningshus här och det vore ju förfärligt! Att bebygga denna parkmark anser många är ett kortsiktigt ingrepp i kulturmiljön – utan tanke på historia och framtid. Området finns med i Göteborgs bevarandeprogram, Kulturhistoriskt värdefull bebyggelse, det ingår i Översiktsplanen för Göteborg som ett område med särskilda stora värden. (Källa: www.orgryteföreningen.se)

En bit härifrån, finns ytterligare ett gammalt hus i nationalromantisk stil som har allt det där extra…

Är det inte underbart, så säg!?

Avslutningsvis ett foto på andra fina radhus…

De har mer sammanhållen färg och har mindre förgårdar. Men inte mindre charmiga ändå!

Ja, Örgryte tillhör absolut mitt favoritområde att promenera i! Lätt att ta sig vidare mot Delsjöområden, till andra delområden i stadsdelen och vidare in mot Göteborgs centrum. Vill du inte gå, så åk spårvagn! 🙂

Kram Gunilla