Utflykt till Bruket, Viared strax utanför Borås.

För några dagar sedan åkte vi till Bruket en inrednings – och blomsterbutik, belägen i Viared, strax utanför Borås. Det finns även ett mysigt surdegsbageri och gårdscafé här. Allt i min stil och smak. I närhet av Bruket, såg vi dessutom ett motionsspår som heter, Ryssnässlingan. Spåret är ca: 1,7 km lång och går genom en fantastisk skog. Slingan har sin början vid Ryssnässtugan.

Vi börjar med Bruket….

Trots närheten till ett industriområde, så låg själva Bruket mer lantligt. I den högra delen finns bageriet, butiken i två våningar och ett orangeri längst till höger. Gårdskaféet ligger till höger utanför bilden.

Orangeriet som rymmer en del möbler och växter. Till höger, flera mysiga uteplatser tillhörande cafét. Vi ville gärna smaka på surdegsbrödet som var mycket gott. Men vi satt inne! Så kallt denna dag.

Här ute hoppas vi kunna sitta och fika nästa gång då vi besöker Bruket. Inredningsbutiken – Hjärterum, hade många fina inredningsdetaljer, möbler och blommor. Det som fick följa med hem var en bukett med vita papegojtulpaner. Så fina!

Vi var här tidigt, så vi kunde gå runt och titta i lugn och ro, utan trängsel. Likaså då vi fikade. Mätta och belåtna (hur längesedan var det inte som vi vågade gå på ett kafé) åkte vi så till Ryssnässlingans motionsspår. Som startar vid stugan med samma namn. Ryssnässtugan.

Längs spåret finns en minnessten över släkten Ryssnäs som är en bondesläkt från tidigt 1600-talet. Släkten har sitt ursprung i Ryssnäs strax väster om Borås och har idag cirka 25 700 medlemmar, varav 16 000 är i livet. Större delen av släkten är fortfarande bosatt i och i närheten av Borås, men delar finns även utspridda över resten av Sverige och hela världen, då inte minst i Amerika. De bördiga åkermarkerna i Ryssnäs och Viared har till stora delar brukats av Ryssnässläktens medlemmar ända fram tills området gjordes om till Viareds industriområde.

Så roligt och härligt att bege sig ut på en ny slinga och vi kom ganska snart in i en mycket vacker skog. Dagen till ära inbäddad i snö!

Vilken fantastisk vinterdag! Det blev många bilder här inne i det vackra vinterlandskapet.

Nog kan man känna av kylan i den här bilden.

Nu var inte slingan så lång, men i kylan och att pölsa fram i snön, gjorde att det kändes rätt så lagom. Slingan är som sagt ganska kuperad, men inte direkt svårt att gå. Läste på något ställe att det ligger flis, så även sommartid är det mjukt underlag.

Härligt vi kommer absolut tillbaka till Bruket och till Ryssnässlingan.

Må gott och hoppas att du kan njuta av det vackra vintervädret!

Kram Gunilla

(Visited 1 629 times, 1 visits today)

12 svar på ”Utflykt till Bruket, Viared strax utanför Borås.

 1. Låter som ett trevligt ställe att sätta på utflyktslistan ifall man är i närheten någon gång. Fint med all snö men säkert jättemysigt på våren också.
  Må så gott!
  Kram Annika

 2. Här möts jag först av en välkommande tjusig header och sedan av ett härligt vinterinlägg. Undra om det fanns under mina Boråsår.
  Den dagen lär ni minnas länge och givetvis borde ni åka hit tre gånger till. En gång på våren, sommaren och hösten för att jämföra naturens förlopp.
  Tack för att jag fick följa med på mitt sätt.
  Kram, Bobo

  • Tack så mycket Bosse! Så trevligt att du ville följa med hit. 🙂 Själva gårdshuset, som jag inte visat i bild har funnits länge, men ”ladan”, där butik och bageri finns. är tveksamt om det fanns på din tid! 🙂 Vill inte vara oförskämd Bosse, men vad jag menar är att den byggnaden verkade vara relativt ny.
   Ja, absolut kommer vi tillbaka dit. Längtar till ett vårbesök!
   Kram Nilla

 3. Vilka härliga bilder och det där ser ut som ett ställe helt i min smak. Fick nu en bra påminnelse om att man faktiskt kan göra en liten utflykt och fika utomhus om inte annat! Det har inte blivit så mycket med utflykter för min del på sista tiden och saknar det så. Jag följer att bageri på instagram som heter Byttorps finbageri, ligger i Borås trakten. Dit har jag alltid velat åka för de gör så vackra och kreativa bakverk. Ha det fint. Kram

  • Ja, vi gör lite utflykter då och då. Vi har ju som pensionärer många tillfällen till att göra det! Vi försöker också träffa våra vänner utomhus på fika och familjen så klart. Det är så klart svårare när man arbetar.
   Tror du skulle gilla vårt utflyktsmål och jag ditt! Ska kika närmre på Byttorps finbageri. Tack för tips!
   Kram Gunilla

 4. Men så roligt få komma med till Bruket, så sköna vinterbilder och fint få ströva där omkring. Bild 5 från nedan, där fastnade jag en stund!
  Önskar dig en fin helg!
  Kram

 5. Härlig utflykt kombinerat med gott fika, vacker miljö, inredning och tur i naturen. Så mycket snö! Fint mål att spara till det blir vår och då blir det helt nya intryck. Ha en fin helg.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.